[X3 XTM] Instalacja statków

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

El_Dar

[X3 XTM] Instalacja statków

Post by El_Dar »

ktoś mi powie jak zainstalować stateczek, pobrałem z forum model defianta w pliku xsp ("http://www.abyssgamingcommunity.com/x3/ ... ant_V2.xsp"

zainstalowałem przy pomocy instalatorac Cycrowa i duuupa niema go w grze
.................................................
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Musisz poczekać, aż go wyprodukują, statki nie tworzą się z niczego.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
starjacker0
x3tc

Post by starjacker0 »

Ja nie wiem z kolei jak zrobic, zeby dodatkowymi statkami lataly NPC (ustawiam cene dla NPC nawet nizsza niz dla mnie, ale i tak po kilkunastu godzinach gry z zainstalowanymi nowymi statkami nie spotkalem NPC w nich).
Bestią jestem, by się bestią nie stać
El_Dar

Post by El_Dar »

to sie ciesz masz wyłączność ;)

Ale kiedy pojawiły się w stoczniach do kupna ??
starjacker0
x3tc

Post by starjacker0 »

Ja mialem od razu w stoczniach.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

starjacker0 wrote:Ja mialem od razu w stoczniach.
Bo tak to działa. Po dodaniu statku i dodaniu go do stoczni, on powinien by tam cały czas do nabycia.
El_Dar

Post by El_Dar »

kurde to co robie źle
Balbinka
x3tc

Statki ??? ja tez chce???

Post by Balbinka »

Dobry wieczor :)

jakie statki ??? macie poprawne linki do fajnych statkow ?
ale plis do takich co sa juz sprawdzone ze dzialaja na X3 2.5+XTM z dodatkowymi scryptami .
i skad je puzniej zdobyc ??? kupic czy mozna je zlapac ?? bo ja zalozylam iz zadnych statkow nie kupuje tylko jedej otas HCF do lapania tych wielkich ,
a tak na marginesie ???
widzial ktos wieloryba ?? nie wiem jakiej jest klasy ale to olbrzymi statej i przepiekny o niespotykanej budowie , dopiero zaczelam wiec nie mam mozliwosci jeszcze go zlapac ale sie zaczaje na takiego i go sobie skubne hihihihi

trak wracajac do tematu jak mozecie macie mozliwosci to podajcie jakies linki do sprawdzonych statkow

zgory dziekuje i pozdrawiam
Joanna.
w odleglych zakatkach galaktyki jest moj dom tam mnie szukaj .
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Wieloryb to M7. Fajny pod tym względem że jako jedyny z M7 dostępnych w XTM-ie ma tak jak Jacht mozliwość dokowania do wszystkich stacji. Pozostałe M7 zostały przerobione ze statków M1, więc mogą dokować tylko do stoczni i Doków zaopatrzeniowych, co jak dla mnie jest dużym minusem. Wieloryb to faktycznie ładny statek, tylko aby w pełni wykorzystać jego zalety trzeba go wyposażyć w osłony 500MJ Military, a te są trudne do zdobycia, no chyba że mamy poprawne stosunki z ziemianami, bo u nich tych osłon pełno.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Yacek:
Otóż u Ziemian tych osłon nie ma (przynajmniej u mnie). Wczoraj kupiłem Wieloryba i usiłowałem go "osłonić". Niestety u ziemniaków znalazłem tylko jedną fabrykę osłon 500 MJ Military i na dodatek bez osłon. Brakowało jej tub kwantowych. Wyładowałem więc nimi Wieloryba podwiesiłem pod stację i czekam na efekty...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Wiesz, ciekawe. Jak szukałem osłon dla Wieloryba to widziałem dwie fabryki w sektorach ziemskich, pełne osłon i jedną fabrykę w Kao's Dominion. Ziemskie były pełne osłon (po 40 sztuk), natomiast ta w sektorze Splitów mimo że wypełniłem ja po brzegi surowcami do dziś nic nie wyprodukowała. Teraz patrzę znów na mapę i u ziemian mam tylko jedna fabrykę, pustą do tego.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Yacek:
Znaczy ktoś wykupił. A fabrykę sprywatyzowali i dlatego już jej nie ma... :wink:
El_Dar

Post by El_Dar »

JAK SIE INSTALUJE STATKI MOŻE TRZA JAKIEŚ ZAKLĘCIA ODPRAWIAĆ NA KLAWIATURĄ?? Pretty Please, Pretty Please with cherry on top
Balbinka
x3tc

Post by Balbinka »

JAK SIE INSTALUJE STATKI MOŻE TRZA JAKIEŚ ZAKLĘCIA ODPRAWIAĆ NA KLAWIATURĄ??

hihihi no chyba ze jestes czarodziejem i chcesz jakis nowy model wyczarowac to tak musza byc czary
ale te juz zrobione przez fanow to wystarczy instalatorem scryptow zainstalowac jest tam taka zakladka bodajze druga do statkow a instaluje sie je tak samo jak scrypty ja probowalam jakies statki instalowac ale niestety wywalalo mi gre i dlatego szukam statkow sprawdzonych , ale jaknarazie to nikt chyba nie posiada linka do sprawdzonych statkow .

coz pozostalo tylko poczekac .

z pozdrowieniami Joanna

PS> znalazlam takie cosik jest to baza statkow do x3 ciekawe czy jakis dziala

www.blackpanthergroup.de\x3\XSP-Schiffe\navi.php

moze ktos z tych statkow zna jakis ciekawy i sprawdzony ????
w odleglych zakatkach galaktyki jest moj dom tam mnie szukaj .
starjacker0
x3tc

Post by starjacker0 »

Ja mam gre bez XTM i mam z tego linka wszystkie TS i M7 (na razie) i dzialaja OK. TYlko sa 2 problemy:
1. Mimo dania ceny dla NPC mniejszej niz dla mnie, to zaden NPC przez kilkanascie godzin gry z tymi statkami nie pofatygowal sie do stoczni, aby je sobie kupic.
2. Po deinstalacji statkow pozostaja puste miejsca (sloty) w stoczniach o wlasciwosciach ustawionych na 0 (ale kosztuja albo 0cr. albo 576cr. - tylko takie warianty) i znika wtedy takze Mamut ze stoczni (w kosmosie nadal sobie lataja inne) - wychodzi z tego, ze instalacja statkow musi byc "wieczysta" lub trzeba zajac sie czyszczeniem jakichs plikow (czego juz nie umiem).
El_Dar

Post by El_Dar »

wreszcie mi tez działają

zainstalowałem Intrepid Class potocznie zwany Voyager'em

po lekkich problemach z uzbrojeniem go wreszcie wybrałem się nim na łowy

po prostu marzenie - Kh'ackie Fregate m7 w 2 minutach nierównej walki rozłożył na części pierwsze;)

nawet za bardzo się nie spocił. tarcze spadły do 40 %, przyznam się że nie unikłłem ognia choć mogłem się trzymać poza zasięgiem gdyż broń główna i zresztą reszta broni ma zasięg 4,8 km a khacka fregata max 3,2 km a ze Voyager przewyższa ją zwrotności i szybkością to można bez narażenia tarcz wyjść z takich potyczek. Teraz szukam czegoś większego do konsumowania ;)
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

El_Dar:
A masz jakieś dane tego cudeńka?
I jakie kłopoty z nim miałeś? Bo np. na zainstalowanym Demeter Ship Carrier 1 - Civilian nie dało się zadokować żadnych statków...
El_Dar

Post by El_Dar »

[ external image ]
więc tak:
1. można dokować m3+, x3
2. tarcza 5 x 1 GJ
3. Kadłub 90.000
4. broń główna 2 sloty PDF a i b; miotacz materii, działo jonowe, PEW a i b no i najważniejsze Kyon beta i gamma
5 5 x wieżyczka pojedyncza Kyon bata i gamma
6. top speed - 162 m/s
7. przyspieszenie 10 m/s
8. sterowność 10,13 %
9. energia laserów 276,400 mj
10. ładowanie laserów 4,146 mj
11. ładowność 5500 XL

kłopotów jak się później okazało nie było tylko moja wersja gry była skopcona lekko

jedynie co robiłem to Ship Creatorem Dodałem polski język i polską nazwę
starjacker0
x3tc

Post by starjacker0 »

Naprawde fajny statek, ale ja troche stracilem zapal do tych statkow dodatkowych. Przyczyna: niechec NPC do uzywania ich - chce te nowe statki widziec takze w przestrzeni jak lataja (zwlaszcza ze Star Wars - taki klimacik fajny bylby). Jak ktos znajdzie na to sposob to bylbym wdzieczny za informacje jak dokonac tego, aby NPC wreszcie zechcieli kupowac nowe statki (bo mi nie pomoglo nawet obnizenie ceny dla NPC 10 razy niz dla mnie).
El_Dar

Post by El_Dar »

pamiętaj ze są jeszcze wymagania np tego voyagera wymagania są takie same jak dla Kolosa

Return to “Polskie / Polish X-Forum”