[X3] Konfiguracje gry - kolejność i składniki instalacji
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3] Konfiguracje gry - kolejność i składniki instalacji
Witam! W związku z ostatnim wysypem ReadText'ów, powiązanych z nowym BonusPack'iem 3.1.06, poniżej zamieszczam dwie konfiguracje - jedną działającą i jedną złą (sprawdzone na starych sejvach).
Dobra konfiguracja, oparta o wcześniejszy BP:
1. X3 PL
2. X3Update1.4.03_to_2.0.01.exe - oryginalny, niespolszczony patch
3. X3Update2.0.01_to_2.0.02_PL.exe - spolszczony patch
4. x3_bonus_package_3.1.05.exe
5. Spolszczenie BP 0.9f beta - made by bufi
Konfiguracja generująca ReadText'y:
1. X3 PL
4. x3_bonus_package_3.1.06.exe
Z powyższego wynika, że nieprzystosowany do polskiej wersji BonusPack 3.1.06 skutkuje ReadText'ami w grze... Trzeba poczekać na tłumaczenie i grać na wcześniejszej wersji, dopóki nie będziemy dysponować kompatybilnym BP.
Teraz sprawdzę jeszcze mody, z których korzystam - oczywiście zamieszczę tu kolejność ich instalacji i napiszę, czy powodowały jakieś problemy.
PS. Mam nadzieję, że zamieszczając linki nie gwałcę żadnych praw - ani Egosoftu, ani Bufi'ego...?
Edit 2008.01.06
Wstawiam działającą, przetestowaną instalację dla grających w XTM (by Adrian_Wir):
1. X3
2. patch 1.4 do 2.5b
3. BonusPackage 3.1.07
4. Spolszczenie do BP 3.1.07
4. XTM 7a (w sumie zgranie plików nie instalacja)
5. Łatkę: XtendedModScripts+Patch-0.7.3
6. Spolszczenie do XTM'a
Dobra konfiguracja, oparta o wcześniejszy BP:
1. X3 PL
5. Spolszczenie BP 0.9f beta - made by bufi
Konfiguracja generująca ReadText'y:
1. X3 PL
4. x3_bonus_package_3.1.06.exe
Z powyższego wynika, że nieprzystosowany do polskiej wersji BonusPack 3.1.06 skutkuje ReadText'ami w grze... Trzeba poczekać na tłumaczenie i grać na wcześniejszej wersji, dopóki nie będziemy dysponować kompatybilnym BP.
Teraz sprawdzę jeszcze mody, z których korzystam - oczywiście zamieszczę tu kolejność ich instalacji i napiszę, czy powodowały jakieś problemy.
PS. Mam nadzieję, że zamieszczając linki nie gwałcę żadnych praw - ani Egosoftu, ani Bufi'ego...?
Edit 2008.01.06
Wstawiam działającą, przetestowaną instalację dla grających w XTM (by Adrian_Wir):
1. X3
2. patch 1.4 do 2.5b
3. BonusPackage 3.1.07
4. Spolszczenie do BP 3.1.07
4. XTM 7a (w sumie zgranie plików nie instalacja)
5. Łatkę: XtendedModScripts+Patch-0.7.3
6. Spolszczenie do XTM'a
Last edited by Stalovy on Sun, 6. Jan 08, 21:58, edited 3 times in total.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
-
-
Proponowałabym przyklejenie tego, ponieważ jest to tak naprawdę jeden z ważniejszych tematów aktualnie i później także 
Jak będę mieć dzisiaj wieczorem czas to sam spróbuje takiej kolejność i ściągnę dokładnie te pliczki z linków

Jak będę mieć dzisiaj wieczorem czas to sam spróbuje takiej kolejność i ściągnę dokładnie te pliczki z linków

Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B 
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz

Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277

Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ

Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz

-
Ja wkleję tutaj krok po kroku instalację Xtended
.
A więc uwaga, skupić się:
1. Ściągamy plik 0.7a Core-Mod Files .RAR format 337MB ze strony:
http://www.thexuniverse.com/viewtopic.php?t=3523
2. Następnie patch 0.7.3 + Script Files z tej samej strony
3. Rozpakowywujemy rara z Core-Mod Files.
4. Uzyskujemy oto takie
pliki:
10.cat i 10.dat
foldery:
soundtrack
5. Jak można się domyśleć pliki 10.cat i 10.dat wklejamy do głównego folderu z grą, X3 Reunion, a folder soundtrack możemy nadpisać z folderem X3 Reunion/soundtrack, najprawdopodobniej niektóre pliki dźwiękowe ulegną zamianie.
6. Następnie odpalamy najnowszą wersję programy Cycrowa Script Menager ze strony: http://homepage.ntlworld.com/cycrow/XPl ... _Setup.exe i po prostu instalujemy ten plik skryptów, który ściągnęliśmy, czyli: 0.7.3 + Script Files
7. Odpalamy grę, dajemy Nowa Gra, Własna gra i powinniśmy uzyskać dostęp do nowych lokacji startowych.
8. Według mnie najlepiej instalować Xended na zupełnie czystej wersji X3 Reunion, nie wiadomo nigdy, co się wcześniej grzebało, czy wcześniejsze skrypty będą kompatybilne z modem itp. Jeżeli ktoś jest mądrzejszy i jednak chce instalować moda na starą wersję gry, niech nie narzeka potem i nie pisze o jakichś problemach, np. z Read Textami
Choć oczywiście, Xtended, jak zauważyłem w grze posiada trochę ReadTextów, ale to już są znane błędy, które są w trakcie poprawiania.
9. Życzę udanej gry i zabawy
//EDIT
UWAGA!!
Stare savy z czystego X3 gryzą się z Xtended. Zalecanym jest rozpoczęcie rozgrywki od nowa.
Jak ktoś zainstaluje Xtended i odpali stare savy, niech nie pisze potem, że coś mu nie działa! Ostrzegałem.
UWAGA!! OFF
[/b]

A więc uwaga, skupić się:
1. Ściągamy plik 0.7a Core-Mod Files .RAR format 337MB ze strony:
http://www.thexuniverse.com/viewtopic.php?t=3523
2. Następnie patch 0.7.3 + Script Files z tej samej strony
3. Rozpakowywujemy rara z Core-Mod Files.
4. Uzyskujemy oto takie
pliki:
10.cat i 10.dat
foldery:
soundtrack
5. Jak można się domyśleć pliki 10.cat i 10.dat wklejamy do głównego folderu z grą, X3 Reunion, a folder soundtrack możemy nadpisać z folderem X3 Reunion/soundtrack, najprawdopodobniej niektóre pliki dźwiękowe ulegną zamianie.
6. Następnie odpalamy najnowszą wersję programy Cycrowa Script Menager ze strony: http://homepage.ntlworld.com/cycrow/XPl ... _Setup.exe i po prostu instalujemy ten plik skryptów, który ściągnęliśmy, czyli: 0.7.3 + Script Files
7. Odpalamy grę, dajemy Nowa Gra, Własna gra i powinniśmy uzyskać dostęp do nowych lokacji startowych.
8. Według mnie najlepiej instalować Xended na zupełnie czystej wersji X3 Reunion, nie wiadomo nigdy, co się wcześniej grzebało, czy wcześniejsze skrypty będą kompatybilne z modem itp. Jeżeli ktoś jest mądrzejszy i jednak chce instalować moda na starą wersję gry, niech nie narzeka potem i nie pisze o jakichś problemach, np. z Read Textami

Choć oczywiście, Xtended, jak zauważyłem w grze posiada trochę ReadTextów, ale to już są znane błędy, które są w trakcie poprawiania.
9. Życzę udanej gry i zabawy

//EDIT
UWAGA!!
Stare savy z czystego X3 gryzą się z Xtended. Zalecanym jest rozpoczęcie rozgrywki od nowa.
Jak ktoś zainstaluje Xtended i odpali stare savy, niech nie pisze potem, że coś mu nie działa! Ostrzegałem.
UWAGA!! OFF
[/b]
Last edited by Mani_ on Mon, 19. May 08, 20:35, edited 4 times in total.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Musimy ustalić, jaka konfiguracja jest totalną podstawą do dalszych przeróbek.
Czy moje 5 punktów (przypominam je poniżej) może stanowić taką bazową konfigurację, czy może bazowa konfiguracja powinna kończyć się na punkcie 3 (bez BonusPack'a)?
Dzięki ustaleniu podstawowej konfiguracji każdy mógłby - wzorem Mani_Hc - podawać swoje konfigi i nie byłoby wątpliwości, że coś nie będzie działać, bo bazę gry każdy miałby taką samą.
Podstawowa konfiguracja:
1. X3 PL
2. X3Update1.4.03_to_2.0.01.exe
3. X3Update2.0.01_to_2.0.02_PL.exe
5. Spolszczenie BP 0.9f beta
Czy moje 5 punktów (przypominam je poniżej) może stanowić taką bazową konfigurację, czy może bazowa konfiguracja powinna kończyć się na punkcie 3 (bez BonusPack'a)?
Dzięki ustaleniu podstawowej konfiguracji każdy mógłby - wzorem Mani_Hc - podawać swoje konfigi i nie byłoby wątpliwości, że coś nie będzie działać, bo bazę gry każdy miałby taką samą.
Podstawowa konfiguracja:
1. X3 PL
2. X3Update1.4.03_to_2.0.01.exe
3. X3Update2.0.01_to_2.0.02_PL.exe
5. Spolszczenie BP 0.9f beta
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
-
Mnie się raczej wydaję, że ten temat powinien wskazywać konfiguracje używane przez poszczególnych graczy (jeśli oczywiście tego chcą), a także jeśli ktoś chce się podzielić, wiedza ogólna o jakiejś konkretnej instalacji, vide ja opisałem instalację czystego Xtended.
Najlepiej także, jak ktoś by opisywał swoje konfigi, by gra działała w nich stabilnie, żadnych eksperymentalnych mieszanek, chyba, że się to wyraźnie zaznaczy. Bo idea chyba tego tematu jest taka, by pokazać początkującym i chętnym nowych doznań, różnych typów rozgrywki poprzez jak najprostsze opisanie instalacji danych konfiguracji/modów itp.
Może Stalovy by się wypowiedział, założył w końcu ten temat
.
Moje zdanie jest jak wyżej. Opisać najprostsze konfiguracje, ale także dać możliwość ludziom podzielenia się własnymi, działającymi pomysłami na polepszenie rozgrywki
.
//EDIT
Co do wyższego posta Stalovego, to tak, ta konfiguracja według mnie powinna być jak najbardziej podstawowa. Bo wszelkie mody, jakie znam są kompatybilne i z 2.0.02 i z BP 3.1.05 (nic mi nie wiadomo na razie o 3.1.0.06, który nie chce chodzić z naszą wersją językową, więc najlepiej go na razie pomijać w konfiguracjach
)
//EDIT2
Aaaaa i druga podstawowa konfiguracja, to może być zwyczajne 1.4 PL + 2.0.0.2 ENG. Np ja korzystam z tego patcha i nic mi się złego nie dzieje
.
Więc można ludzi uświadomić, że i te pliki, co podał Stalovy i normalny angielskojęzyczny patch, działają bez zarzutów w czystej grze, bez modów.
Najlepiej także, jak ktoś by opisywał swoje konfigi, by gra działała w nich stabilnie, żadnych eksperymentalnych mieszanek, chyba, że się to wyraźnie zaznaczy. Bo idea chyba tego tematu jest taka, by pokazać początkującym i chętnym nowych doznań, różnych typów rozgrywki poprzez jak najprostsze opisanie instalacji danych konfiguracji/modów itp.
Może Stalovy by się wypowiedział, założył w końcu ten temat

Moje zdanie jest jak wyżej. Opisać najprostsze konfiguracje, ale także dać możliwość ludziom podzielenia się własnymi, działającymi pomysłami na polepszenie rozgrywki

//EDIT
Co do wyższego posta Stalovego, to tak, ta konfiguracja według mnie powinna być jak najbardziej podstawowa. Bo wszelkie mody, jakie znam są kompatybilne i z 2.0.02 i z BP 3.1.05 (nic mi nie wiadomo na razie o 3.1.0.06, który nie chce chodzić z naszą wersją językową, więc najlepiej go na razie pomijać w konfiguracjach

//EDIT2
Aaaaa i druga podstawowa konfiguracja, to może być zwyczajne 1.4 PL + 2.0.0.2 ENG. Np ja korzystam z tego patcha i nic mi się złego nie dzieje

Więc można ludzi uświadomić, że i te pliki, co podał Stalovy i normalny angielskojęzyczny patch, działają bez zarzutów w czystej grze, bez modów.
-
Re: [X3] Konfiguracje gry - kolejność i składniki instalacji
A ja się tak zapytam głupio. A w ogóle to robiłeś cośStalovy wrote:Witam! W związku z ostatnim wysypem ReadText'ów, powiązanych z nowym BonusPack'iem 3.1.06, poniżej zamieszczam dwie konfiguracje
z plikiem z nowym tłumaczeniem do BP?
Bo on tradycyjnie jest nieużywalny zaraz po zainstalowaniu.
Po pierwsze trzeba wyciągnąć plik z tłumaczeniem
z pliku *.pck i nadpisać nim stary plik.
Nie zapominajać pozmieniać 44 --> 48.
Również w środku pliku.
Mnie nie gwałciszPS. Mam nadzieję, że zamieszczając linki nie gwałcę żadnych praw - ani Egosoftu, ani Bufi'ego...?

Pozdro
-
-
-
$^@&&*@$@&%&@#
I wszystko jasne :>
Sobek, wybaczone, ale by było to ostatni raz
.
Kurcze jesteśmy przecież, jak kumple, to zwracajmy się do siebie jak kumple
. Tak jak np. na Saurona piszemy Sau, chyba się za to nie obrażasz? 
A co do ciekawego linka, to co mogłem innego dać ?
Przecież eh, nie no, cała sytuacja mówi sama za siebie, więc bez zbędnego komentarza zostawię to...
//EDIT
Do posta niżej.
Spoko
.
I wszystko jasne :>
Sobek, wybaczone, ale by było to ostatni raz

Kurcze jesteśmy przecież, jak kumple, to zwracajmy się do siebie jak kumple

A co do ciekawego linka, to co mogłem innego dać ?

//EDIT
Do posta niżej.
Spoko

Last edited by Mani_ on Mon, 23. Jul 07, 10:06, edited 1 time in total.
-