[X3] RAM a zwiększenie szybkości gry

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

mcjanu
x2

[X3] RAM a zwiększenie szybkości gry

Post by mcjanu »

Jeśli był ten temat już poruszany to przepraszam za spam i proszę o linka.

Chce zwiększyć ilość pamięci w komputerze. W tej chwili gram na:
  • AMD Athlon XP 3200+ (2,19 GHz)
    512 MB RAM
    RADEON 9600
Nie powiem, żeby mi się grało płynnie, szczególnie w gęstych sektorach. Gra wczytuje mi się czasami ponad minutę.

I tu mam pytanie czy 1GB RAM wystarczy. Czy 1,5 GB albo 2 GB zwiększą komfort gry. Jak jeszcze poprawić komfort gry (za rozsądne pieniądze oczywiście :) )

Z góry dziękuję za pomoc...
Steelshaper
x2

Post by Steelshaper »

Hmm, nie wiem jak z 512 na 1024, zwiększenie ramu z 1024 do 2048 nie daje już odczuwalnych korzyści poza minimalnym zwiększeniem szybkości ładowania savów. U Ciebie pewnie będzie bardziej odczuwalne ponieważ 512 to niewiele więcej niż potrzebuje sam system operacyjny ;). Największą różnicę w szybkości gry miałem po zmianie karty graficznej z GF6600 na GF7600GT. Teraz gram w rozdziałce 1600x1000 z włączonym AAx4 i anizotrop x 4.

Intel E6300, 2048 RAM, GF7600GT, dysk 2x160 Raid 0, Vista Bussines x64
hipperion
x4

Post by hipperion »

Jak dla mnie najwiekszym przyspieszeniem gry bylo usprawnienie chlodzenia w kompie ... poprzez ODKURZENIE wywietrznika laptopa :) z poziomu niegrywalnego do plynnego :P

Potem dodalem 512 ramu (w sumie mam teraz 1giga) i z poziomu plynnego skoczylo do ZAJEBISTEGO wiec napewno 500 ramu WIELE u ciebie zmieni.

(zaznacze ze przed tymi "modyfikacjami" gra chodzila fatalnie, zajebiscie wolne ladowanie savow, przeskakiwanie z systemu do systemu w tempie slimaczym oraz nieustanny slideshow - czyli wlasciwie byla niegrywalna. Obecnie gram na prawie najwyzszych detalach ... giera chodzi plynniutko a mam tylko ATI mobility radeona X700)

PS dodatkowo polecam dwa ciekawe skrypty niezle poprawiajace wydajnosc:

- Remove rocks -usuwa wszystkie male asteroidy ze wszystkich sektorow (te ktore nie pokazuja sie na mapie sektora) - nie trzeba rozpoczynac gry od nowa. Dziala nawet na savach.
http://forum3.egosoft.com/viewtopic.php?t=148622

- NoCivillians - usuwa wszystkie statki z dopiskiem "civillian" oraz "Taxi" czyli te zupelnie niepotrzebne.
http://forum3.egosoft.com/viewtopic.php?t=106731
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Tez mysle i jestem tego pewny, ze 1 GB RAMu jest takim optimum dla kompa na X3 :].
Ja teraz sie zastanawiam nad dokupieniem nastepnego 1 GB (mam 1), bo cos mi czesciej gra haczy w pelnych sektorach :x. A najgorzej bylo wlasnie w 101 w misji :P.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Heniu

Post by Heniu »

Optymalny poziom RAM dla win XP to 2 giga- bo sam system 32-bitowy ma niewiele wieksze mozliwosci adresowania komorek pamieci. Tak ze 2 kosci 1gb na dual channel- w sam raz.

Gram na 2 giga, core 2 duo e6300 @ 2,33ghz (rowno z ramem), karta radeon x1800 xt 256mb.
Wszystkie mozliwe opcje graficzne na max- i w zasadzie 100% plynnosci, jedynie w sektorach gdzie duzo smieci (asteroidow) sa spadki fps, ale zupelnie do zaakceptowania.
Podobnie jak w Ore Belt dokuje do elektrowni.
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Ja mam klopoty tylko u xenonow przy ataku na kilka M2 z obrona. Jesli wszyscy na raz we mnie wala to dopiero wtedy mam znaczny spadek fps, chociaz czasami rwie w Split Fire, ale tam mam ok 20 fabryk i HQ.
Co do sprzetu to mam:
DualCore D840 3,2 GHz
2 GB DDR2 SDRAM
NVIDIA GeForce 7800 GTX 256 MB
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Ja proponuję 1 GB ramu (w dualu 2x512MB DDR400 lub szybszej), to powinno wystarczyć. Nawet przy 2 GB Winda i tak odwoła się do pliku wymiany, więc to, co bym wymienił, to dysk, na którym mam system (a konkretnie plik wymiany). Polecam tutaj WD Raptor - najszybszy dysk S-ATA...!
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Miałem okazję przetestować pracę na 1GB i 2 GB.....
Cóż... Nie widać różnicy....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Zobaczę jak się będzie sprawować X3 po zwiększeniu mojej 512 do 1,5 gb...

Tyle tylko że muszę czekać co najmniej tydzień na dostarczenie 1Gb :D
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
koniczynka

Post by koniczynka »

Przy 2GB mozna sprobowac starego chwytu i ograniczyc plik wymiany do 0 (wylaczyc). Innym rozwiazaniem jest stworzenie RAMDYSKU i umieszczeniu wlasnie w nim pliku wymiany zyskujemy spokojnie 10x wiekszosc wydajnosc niz w stosunku do hdd ale 3ba sie nagrzebac.
U mnie najgorsza sprawa jest ladowanie sav - trwa to upiornie dlugo co ciekawe dzieje sie to dopiero od jakiegos czasu. Na laptopie jest tylko bzyk i juz. Wniosek ? sadze ze mam skopany system (podmiana plyty glownej bez wymiany systemu operacyjnego - tylko doinstalowanie nowych sterownikow).
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

koniczynka - bardzo cię proszę o napisanie krótkiego manuala, jak stworzyć to, o czym piszesz! Niedługo nabędę 2 GB i chciałbym taki ramdisk przetestować. Czy RAMDISK można zrobić pod każdą Windą?
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
koniczynka

Post by koniczynka »

:) Robilem to daaawno temu z w98se na 2GB i dzialalo Wsadzalo sie caly system operacyjny, plik wymiany i najpotrzebniejsze aplikacje. Komp ladowal sie prawie 10 minut ( musial utworzyc wirtuala a potem przeladowac obraz z hdd do ramu) ale potem bylo juz z gorki (doradzam ups przy czyms takim jako ze dane znikaja przy braku pradu.)
Co do XP to: Co prawda nietestowalem ale sadze ze wystarczy za manuala ;)
He he - sam sprobuje jak tylko sie finansowo otrzasne (po wymianie bebechow stac mnie bylo tylko na 512).
PS: Pod podanym linkiem nie ma AR RAM DIsc ale - google moim przyjacielem jest i znalazlem. Co prawda strona projektu jest zamknieta ale jest wersja 1.20 na bezplatnych.
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

okay na moim kompie (patrz: podpis) X3 po zwiększeniu pamięci do 1,5gb chodzi płynnie w maksymalnych ustawieniach... wliczając w to rozdzielczość...

Z tego wnioskuje że do grania w X3 wystarczy 1,5gb ale 2gb byłoby z pewnością lepsze :)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
koniczynka

Post by koniczynka »

U mnie tez chodzi plynnie (na 512) ale ... rownie dobrze mozez to byc albo procek (zmiana na 2x2.8+ 2x2MB na kazdy rdzen) albo karty (r1650 XT) na full opcjach. Jedyny problem to wczytywanie :(
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

właśnie z powodu wczytywania dodałem ramu... właśnie ram przyśpiesza wczytywanie... :)
koniczynka

Post by koniczynka »

Wiec i mi pewnie nie pozostaje nic innego :). Choc delikatne watpliwosci wzbudza to ze na laptopie odbywa sie to bezbolesnie, a ma on rowniez tylko 512 Ramu - o reszcie nawet nie ma co wspominac. W najblizszym czasie jak przezwycieze lenistwo przesypie system i zobaczymy. :) Na razie tlumacze sobie to ze to przez to ze czasem jest "ALT+TAB" a ego wyraznie twierdzi by tego nie robic :D.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Mi bezproblemowo dziala funkcja Alt+Tab, tylko wazne jest, by nie wlaczac wielu zracych pamiec programow, gdy X3 jest w tle schowany. Choc np Mozilla Thunderbird+Opera+czasem winamp jesli troszke pochodzi, nastepnie sie je wylaczy i powroci do X3, to gra sie wlaczy. Trzeba tylko troszke poczekac, az pamiec sie znowu zapelni. Wtedy widzimy przez pewien okres tylko czarny ekran, nastepnie pojawia sie dzwiek, potem obrazek nieruchomy :P, a nastepnie juz mozna gierzyc. Warto takze szybko skoczyc do innego sektora, wtedy to juz calkowicie oczysci sie pamiec RAM i wladuja sie te najpotrzebniejsze zasoby, potrzebne dla gry :).

Ale jak sie winampa nie odpali, a powiedzmy sama Operke i Thunderbirda, to nie ma problemow z szybkim powrotem do X3 :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Borok
x2

Post by Borok »

Właśnie dokupiłem 1GB pamięci i mam teraz 1,75gb.
Sektory o wiele szybciej się wczytują. Sama gra natomiast niewiele szybciej działa. Przy większych bitwach gra skacze. tak jak wcześnuiej skakała. To akurat wina procka chyba, mam A64 3000 (1,8ghz). Ale za to alt+tab działa bezproblemowo :)
100% czystej krwi śląskiej
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Borok nie zalamuj sie. Zobacz na moj podpis a i tak u mnie przy wiekszych walkach gra ma 4-5 kl./s. Wieksze walki tzn. M7 z pelnym wyposazeniem w nietknietym sektorze khaakow lub... jedna salwa z dzialka zdejmujacego oslony (nie pamitam nazwy) i dno. Zaden sprzet nie da rady, aby gierka przy gestym sektorze chodzila plynie.
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

SoBeK wrote:Zaden sprzet nie da rady, aby gierka przy gestym sektorze chodzila plynie.
Może nie masz racji, wyszedł przecież nowy Geforce 8800 więc moze na tej karcie i 2 gb ramu, core duo, plus naprawdę dobra karta dwiękowa (aby procek się mniej męczył) taki potwór powinien utrzymać X3. :D :wink:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”