[X3] Patch 2.0: Bala Gi Research - probna instalacja na X3 PL

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

BQB
x2

Post by BQB »

Ja bym prosił o zachowanie spokoju. Gracz oczekiwał pomocy, nigdzie nie napisał, że jej żąda.
To info kieruję szczególnie do użytkownika RAFIO
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Hę? Czy ja go atakowałem?

Poinformowałem tylko w luźnym tonie Raptorka, że na forum są już odpowiedzi na te pytania.
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

W odpowiedzi której udzielił <SoBeK> absolutnie nie zgadzam się z punktem 4. Przetestowałem na zdobycznym Sokole który miał ponad 65% kadłuba. Po rozłożeniu na części otrzymałem z odzysku śmieszne wartości po 20 szt średnio ważnych towarów;, a tuby, części komp. i mikrochipy po 5 szt. Najwięcej oczywiście ogniw bo 150. Po powtórnym wgraniu sprzedałem Sokoła w stoczni i uzyskana suma to ponad 680 tys. Cr. Jak tu mówić o opłacalności ?? To opcja dobra tylko dla graczy nie przywiązujących kompletnie wagi do ekonomii, posiadających duże zaplecze finansowe. Można wówczas tłuc piratów w Moo-Kye's Revenge dla przykładu, a TL-a trzymać w Cardinal's Domein zgarniając do niego złom i skokowo przesyłać do HQ. Wówczas ta opłacalność może dać się przeliczyć tylko na zaoszczędzony czas poszukiwań trudno dostępnych towarów o dużej wartości jak pisałem wyżej.
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
Raptorek
x2

Post by Raptorek »

Bardzo dziękuje za odpowiedzi
teraz chciałbym doprecyzować
1 Co znaczy ,że magazyn kosztuje 0,5 mil trzeba go sobie kupić?
Jaka jest jego pojemność?
czy można składować w nim np 10 napędów skokowych ?
2 Jeśli towary są takie same tylko równi się ich ilość w zależności od modelu statku ktoś może napisać jakie to są towary porucz ogniw mikro chipow i tub kwantowych
po prostu chciałbym przygotować dla mojej bazy podstawowe zaplecze zaopatrzeniowe
3 Pytanie trochę nie związane z patchem otóż wiem ,że niezidentyfikowany obiekty który porzucają niektórzy piraci to jakaś rakieta i wiem ,że żeby jej używać trzeba mieć odpowiednią rangę ale nigdzie nie mogę znaleźć jaka dokładnie
Za odpowiedzi dziękuje
Rafio nie gniewam się ale potrzebowałem odpowiedzi na bardzo konkretne pytania a forum jest po to żeby sobie pomagać inaczej jego istnienie było by bezsensu :)
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Magazyn nie kosztuje 0,5 mln. tylko ma taką pojemność (ładowność).
co do produktów potrzebnych do budowy statków, w grę wchodzi większość dostępnych ( no, może nie większość) w grze...płótno, chipy, teladium , ogniwa, tuby, części komputerowe...pisze z pamięci, bo gram od nowa i do HQ droga daleka... 8) l.
Rozszerzeń typu naped skokowy raczej tam nie umieścisz (chyba).
Co do rangi minimalnej ...nie wiem....
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

@stareprawo napisalem, ze oplaca sie sie 'zutylizowac' ze wzgledu na koszt remontu a nie sprzedazy a to roznica.

@Raptorek wyposazenia (napedy, radary itp.) nie da sie magazynowac, a jesli chodzi o ilosc samego towaru, to nie ma limitow ile czego mozesz tam umiescic. Limitem jest pojemnosc magazynu (500 k), ktorego nie da sie powiekszyc bez jakiegos skryptu. Wiem, ze taki istnieje, ale nie pamietam jak sie nazywa.
Niezidentyfikowane obiekty bedziesz znal jesli twoja ranga osiagnie odpowiedni poziom. Jaki? Nie wiem. Pewnie co do kazdego obiektu jest inny.
Jesli chodzi o towary potrzebne do statkow ktore budowalem to:
- ogniwa
- ruda
- teladianium
- krzem
- olej rastarowy
- mikrochipy
- plotno
- krysztaly
- tuby kwantowe
- czesci komputerowe
Statek po budowie dostajesz bez niczego. zadnegu upgradu i wyposazenia wiec najlepiej, zeby w poblizu byl jakis dok zaopatrzeniowy (jesli chodzi o upgrade, bo wyposazenie mozesz trzymac w magazynie).
Last edited by SoBeK on Mon, 29. Jan 07, 10:56, edited 1 time in total.
DYoda
x2

Post by DYoda »

No to teraz ja zadam pytanko, odnośnie komendy Przedstawicie handlowy.

Chodzi mi o zablokowanie sprzedaży towarów przez tak ustawionego transporotwca.
Przypisany on jest do HQ - i kupowac surowce kupuje ... albo kupował bo teraz tylko wyprzedaje co jest na stanie hq

Prosze o pomoc ... chyba ze istnieje inny sposob do zautomatyzowania zakupow dla hq.
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Tez mam z tym problem. Trzeba poszukac jakiegos skryptu bo w samej grze nie znalazlem takiej opcji.
bufi
x4

Post by bufi »

DYoda wrote:No to teraz ja zadam pytanko, odnośnie komendy Przedstawicie handlowy.

Chodzi mi o zablokowanie sprzedaży towarów przez tak ustawionego transporotwca.
Przypisany on jest do HQ - i kupowac surowce kupuje ... albo kupował bo teraz tylko wyprzedaje co jest na stanie hq

Prosze o pomoc ... chyba ze istnieje inny sposob do zautomatyzowania zakupow dla hq.
Owszem, istnieje.
Wydaje mi się, że wykorzystujesz do tego celu polecenie
'Przedstawiciel Handlowy' zupełnie niepotrzebnie. PH nadaje się do tego celu jak armata na wróble. Sam zauważyłeś, że statek ma możliwość kupna i sprzedaży. A tego drugiego nie chcesz. Rozwiązanie jest proste.
Zamiast używać poleceń Przedstawiciela Handlowego
użyj zwykłego polecenia 'kup za najniższą cenę'

Statek będzie tylko i wyłącznie kupował do stacji surowce. A jak nie bdzie miał co kupić albo magazyn będzie zapełniony to będzie grzecznie czekał w doku. Komenda kończy działanie w momencie kiedy wyznaczysz inną. Sprzedaż go w ogóle nie interesuje.

Jeśli coś źle zrozumiałem i bredzę to mnie popraw.

pozdrawiam
DYoda
x2

Post by DYoda »

no troszke nie o to mi chodzi :D

Nie chce zeby statek ograniczal sie tylko do jednego towaru - bo jak wieszw hq surowcow jest calkiem sporo a ja bym chcaial zeby kupowali to co jest potrzebne (tzn w pierwszej kolejnosci pozniej niech sobie kupuje co chce i przywozi do magazynu) i zeby robily to groa 3-4 statki
rolnik_pl
x3tc

Post by rolnik_pl »

Mam pytanie. Czy jest może polska wersja X3 ??
Proszę się nie śmiać tylko odpowiedzieć bez złośliwości . Mam X2 od niedawna i się zastanawiam nad zakupem X3 . tyko nigdzie nie widziałem wersji PL. Wiec się pytam czy jest może jakieś nie oficjalne spolszczenie czy trzeba czekać za oficjalnym spolszczeniem > A jeśli tak to kiedy jest możliwy termin premiery spolszczenia na naszym rynku gier.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

rolnik_pl wrote:Mam pytanie. Czy jest może polska wersja X3 ??
Proszę się nie śmiać tylko odpowiedzieć bez złośliwości . Mam X2 od niedawna i się zastanawiam nad zakupem X3 . tyko nigdzie nie widziałem wersji PL. Wiec się pytam czy jest może jakieś nie oficjalne spolszczenie czy trzeba czekać za oficjalnym spolszczeniem > A jeśli tak to kiedy jest możliwy termin premiery spolszczenia na naszym rynku gier.

O lol :lol: :lol:
Kolego czytales przyklejone tematy na samej gorze tego forum ? -__-

O to ten temat:
http://forum3.egosoft.com/viewtopic.php?t=155533

Nie no kolego, rozbawiles mnie :]. Jakby byl ranking najsmieszniejszych psotow dnia, to twoj by wygral :) :).

//EDIT
A i ja z reguly jestem spokojny, niezlosliwy itp, ale hm, teraz tez nie bylem (az nadto) zlosliwy :P :]. Poczekaj na opinie innych kolegow z forum :P :D
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Ha! Tym razem ugryzę się w jezyk :lol:
rolnik_pl
x3tc

Post by rolnik_pl »

Nie no kolego, rozbawiles mnie :]. Jakby byl ranking najsmieszniejszych psotow dnia, to twoj by wygral

Dziękuję tobie za link o to mi chodziło.

Sorki że ciebie to rozbawiło, jestem nowym "użytkownikiem" --> waszego forum i się nie orientuje co się gdzie znajduje dlatego liczę na pomoc z waszej strony a nie wyśmiewanie się ze mnie że coś przeoczyłem .
Sprawdzałem w opcji "szukaj" pod hasłami i nic nie znalazło , dlatego zgłosiłem sie do was po odp na nurtujące pytanie. Czy to coś złego . Swego czasu byłem odpowiedzialny za stronę internetową , prowadziłem klan w esl oraz byłem adminem na 2 serwerach i jakoś nigdy nikogo nie wyśmiewałem za to że chce i się nie wstydzi zadawać niewygodnych pytań. Kończę studia techniczne i nie mam czasu zajmować się sprawami w/w dlatego też zaciekawiła mnie ta gra. Przyznaje jest ładnie opracowana i na odpoczynek od codzienności (żony) się nadaje. A takie odp tylko człowieka zniechęcają do pisania i czytania czegokolwiek. Choć przyznam że forum się łądnie prezentuje. Więcej nie będe się wypowiadał za często żebym nie przyczyni sie do pogorszenia się Pana zdrowia w skutek nadmiernego wykorzystania mięsni brzucha :wink:

Edit: Faktycznie ma Pan racje odnośnie załączników , widać moje niedopatrzenie , nie ma co wiek robi swoje :roll:
Last edited by rolnik_pl on Tue, 30. Jan 07, 00:55, edited 1 time in total.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Nie no spoko, luz :).

Po prostu smieszne pytanie zadales, nie rozgladajac sie wczesniej po forum. A przede wszystkim po tematach przyklejonych :]. Zachecam do nadrobienia strat, znajdzie sie tam duzo ciekawych rzeczy odnoscie gry, rogrywki, fabuly itp.

A to, ze opcja szukaj jest do pupy, nie trzeba mi mowic :P.

Zycze udanych bojow, jezeli zakupisz X3 :).

Pozdrawiam
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Raptorek
x2

Post by Raptorek »

No to mam tą bazę i nie miłe zaskoczenie
po 1 Nie można wydać rozkazu czym ma handlować a czym nie a na przykład niektóre towary chciałym mieć dla siebie. Czy się mylę ?
po 2 rozbiór naprawa skladanie statow magazyn w 1 menu kota mozna od tego dostać
po 3 nie rozumiem malowania cyferkami ktoś może mi to wyjaśnić
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

@Raptorek jest skrypt dzieki ktoremu mozesz zablokowac handel danymi dowarami lub wszystkimi. Mk3 Autotrader Ware Lock Extension. Dziala bardzo dobrze i przeznaczony akurat dla HQ.
Raptorek
x2

Post by Raptorek »

Możesz zapodać linka bo nie mogę jakoś znieść
Testowałeś malowanie bo tego kompletnie nie rozumiem ?
Deady
x2

Post by Deady »

Z innej beczki mam pytanie do Was. Cos gdzies kiedys czytalem- o licytajci sektora. Ni cholery nie moge znalezc przez szukaj extra. Moze wiecie, czy to w BBS ma byc? Czy moze w jakiejs bazie, ktora trzeba odwiedzic? Jakakolwiek informacje. Znalazlem tylko taka informacje:
A better chance to win the sector auction for "Avarice", available even if you missed out the first time around. Avarice???

Druga rzecz ktora mnie zaczyna irytowac - zle ulokowanie HQ w Elysium of Light. - Chcialem sobie szybciej dobra reputacje u gonerow zagwarantowac. Tak sobie dumam, czy gdybym je zniszczyl badz sprzedal, bedzie mozliwosc zarobienia na nie/ otrzymania kolejnego? Bo jesli nie - to czeka mnie zmudna robota z przsunieciem o ile mi sie ten numer uda.
Borok
x2

Post by Borok »

Deady, nie wiem czy jest możliwość otrzymania kolejnego HQ, ale jesli chodzi o przenoszenie, powinien pomóc ten wątek:

http://forum3.egosoft.com/viewtopic.php ... &start=165
100% czystej krwi śląskiej

Return to “Polskie / Polish X-Forum”