[X3] JAK przenieść pilota MK3 do nowego statku. Czytalem instrukcje!!!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

galthar
x3tc

[X3] JAK przenieść pilota MK3 do nowego statku. Czytalem instrukcje!!!

Post by galthar »

Witam mam Mercurego S freighter. i kupca na nim ktory lata w Home of light i jest na 6 poziomie (jakos juz wolno mu te poziomy skacza).

Przeszedlem wszystkie main questy i pomyslalem ze czas rozbudowac sie troche.
Wiec kupilem sobie w paranid prime Demetera Minera

I według instrukcji podlecialem nim do mercurego wywalilem bojowe komputery i robie:

1 zaznaczam demetera jako nowy statek SHIFT C -> specjalne> przenies pilota.
2 zaznaczam sektor
3 zaznaczam mercurego
4 zaznaczam sektor
5 zaznaczam demetera
6 zaznaczam sektor
7 zaznaczam niby stacje na ktorej maja sie wymienic

Efekt tego?

Mercury leci na stacje Demeter czeka w bez ruchu.

Co mam zrobic by przeniesc pilota do mojego nowego szybszego statku...
Stary opis:P4 2,4 GHz czasami @2700MHz;1024 DDR 400MHz, ale ze względu na FSB 533MHz chodzą na 333MHz; ATI HIS PLATINIUM RADEON 9800 128MB,czasem taktuje na PRO;WinXP PRO SP2
Nowy:
C2DUO E6750;HD 3870 512MB;2GB DDR2 800MHz

Notebook: Toshiba A300-20P: C2D T6400; 2GHz, 4 GB DDR 2 800MHz;HD3650 512MB
bufi
x4

Re: JAK przenieść pilota MK3 do nowego statku. Czytalem instrukcje!!!

Post by bufi »

galthar wrote: Co mam zrobic by przeniesc pilota do mojego nowego szybszego statku...
Opisze jak przenosiłem pilotów w X2, w X3 jeszcze tego nie robilem, nie bylo okazji.
Najlepiej byc blisko obydwóch statków i jednocześnie blisko stacji na której ma dojść do wymiany. Tak dla pewności aby poćwiczyć i zobaczyć jak to się odbywa.
1. Wybierasz statek z ktorego chcesz przeniesc pilota
2. Wybierasz statek do ktorego chcesz przenieść pilota
3. Wybierasz stacje na której ma dojść do wymiany.

I teraz, pierwszy do stacji leci statek z pilotem. Statek bez pilota grzecznie czeka az tamten zadokuje.
Po chwili zaczyna dokować drugi statek. Jak już zadokuje to odbywa się automatyczna wymiana. Zmienia sie nazwa statku, nowy statek dziedziczy nazwe starego, wszelkie wyposażenie jest automatycznie przniesione(przed tą operacją nic sam recznie nie przenos!), nastepuje wymiana pilotow. Mozesz rozpoczac handel nowym statkiem.

U mnie to dzialalo choc przyznac musze, że tez mialem na poczatku z tym klopot. Musisz kilka razy pocwiczyc.

pozdrawiam
galthar
x3tc

Post by galthar »

Dziękuję wam wszystkim. Działa. Pozdrawiam
Galthar
Stary opis:P4 2,4 GHz czasami @2700MHz;1024 DDR 400MHz, ale ze względu na FSB 533MHz chodzą na 333MHz; ATI HIS PLATINIUM RADEON 9800 128MB,czasem taktuje na PRO;WinXP PRO SP2
Nowy:
C2DUO E6750;HD 3870 512MB;2GB DDR2 800MHz

Notebook: Toshiba A300-20P: C2D T6400; 2GHz, 4 GB DDR 2 800MHz;HD3650 512MB
shadowpl

Post by shadowpl »

witam
mam problem nie moge przeniesc tego pilota nie mam takiej opcji w konsoli poleceń ?? jak wiecie jak to zrobic prosze napiszcie :)
xanth
x3tc

Post by xanth »

Specjalne polecenia MK1.

X.
shadowpl

Post by shadowpl »

mam to polecenie i niemam takiej opcji napisz jak mam to zrobic co kupic gdzie podleciec i jaka komende wydac
shadowpl

Post by shadowpl »

ludzie napiszcie mi jak mam to zrobic ale konkretnie tj. co kupic gdzie leciec itp.
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

shadowpl wrote:ludzie napiszcie mi jak mam to zrobic ale konkretnie tj. co kupic gdzie leciec itp.
Przed chwilą przetestowałem wymianę w odległym sektorze, sam byłem parseki dalej. I o dziwo wszystko działa :D
Jaki tu problem.
Nie oszczędzam na MK3, tak więc dostają wszystko co potrzebne:
Bojowe MK1
Bojowe MK2
Specjalne
Nawigacyjne
Zdalne kupieckie
Handlowe Mk1
Handlowe MK2
Dopalacz i seta też, a co :lol:
-podlatujesz dwoma statkami blisko stacji (lotniskowca) gdzie ma dojść do wymiany (nie musisz mogą być w rożnych sektorach byle stacja docelowa była ta sama))
-zaznaczasz statek z pilotem, konsola poleceń, specjalne, wybierasz przenieś czy tam zmień pilota
-wybierz sektor
-wybierz statek (ten z pilotem)
-wybierz sektor
-wybierz statek (ten bez pilota)
-wybierz sektor
-wybierz stację lub lotniskowiec gdzie ma dojść do wymiany
Podsumowując kilka walnięć w enter.
Chłopaki lecą sobie do stacji, to wszystko.
Patrz na belkę okienka po prawej stronie w czasie wydawania komend, tam widać co trzeba zaznaczyć.
W przeciwieństwie do X2 lecą razem, bez czekania aż jeden wyląduje.

Pozdrawiam.
ad3pt

Post by ad3pt »

Mir[ON] wrote: -zaznaczasz statek z pilotem, konsola poleceń, specjalne, wybierasz przenieś czy tam zmień pilota
tak myslalem, ze mam cos skopane, bo ja w specjalnych mam tylko "Zbierz towary w sektorze, a w przypadku TSa jeszcze cos o zbieraniu rudy.

moze ktos z zainstalowanym patchem 2.0 sprawdzic czy ma komende przeniesienia pilota :?:
Cel: mobilne HQ szybkiego reagowania / wsparcia:
Paranidzki M7 z dwoma Eclipse'ami w hangarze :twisted:
Mani_
x2

Post by Mani_ »

ad3pt, ale czy ty posiadasz odpowiednie modyfikacje? Tj te wszystkie polecenia specjalne, handlowe itp na SWOIM statku. Nie na statku transportowcow, tylko na swoim ?
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

ad3pt wrote:moze ktos z zainstalowanym patchem 2.0 sprawdzic czy ma komende przeniesienia pilota :?:
Mam nawet v2.0.02.
Nigdy nie miałem żadnych problemów z tymi poleceniami, obojętnie która wersja gry.
ad3pt

Post by ad3pt »

Mani_Hc wrote:ad3pt, ale czy ty posiadasz odpowiednie modyfikacje? Tj te wszystkie polecenia specjalne, handlowe itp na SWOIM statku. Nie na statku transportowcow, tylko na swoim ?
mam wszystkie poza handlowymi MK3...

Mir[ON] dzieki! o taka odpowiedz mi chodzilo.
Wychodzi na to ze to nie zasluga patcha 2.0.02 (tez tego mam).

pozdrawiam
Cel: mobilne HQ szybkiego reagowania / wsparcia:
Paranidzki M7 z dwoma Eclipse'ami w hangarze :twisted:
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Lol, to moze w ogole nie posiadasz kupcow ? Jak nie masz handlowego MK3 :|
:o :o
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Urban
x4

Post by Urban »

mam pytanie nawiązujące do tematu: Na obydwóch statkach handlowych muszą być polecenia handlowe MK3 , czy tylko na tym z którego się pilota przenosi?
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Żeby dokonać przenosin pilota, wystarczy mieć MK3 na pierwszym ze statków (tzn: nie jest potrzebne MK3 na statku do którego ma trafić pilot).
JEDNAK!!
Pilot przenosząc się na nowy statek NIE zabierze ze sobą oprogramowania ze starego statku (wbrew temu ,co pisze instrukcja). Trzeba to robić "ręcznie".
dlatego dobrze jest być "w pobliżu" przenosin pilotów, albo jeżeli ma się wystarczająco gotówki kupić MK3 od razu na nowym statku... :D
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
dziks007

Post by dziks007 »

to chyba jakies zarty :evil: Stoje sobie kolo stacji handlowej i w odleglosci mniejszej niz 3km stoją Merkury z pilotem na 25.poziomie i inny superfrachtowiec dopiero co kupiony. Oba wyposazone we wszystkie polecenia (handlowe mk1,2; specjalne mk1; bojowe mk1,2; nawigacyjne mk1) plus ten 1. w MK3. I WCIAZ W POLECENIACH SPECJALNYCH (zadnego ze statków) NIE MA NIC POZA ZBIERANIEM TOWAROW I MINERAŁÓW!! CO JEST NIE TAK?! Wydaje mi sie, że robie wszystko wg powyzszych wskazowek :cry:
lev77

Post by lev77 »

Wchodzisz w polecenia specjalne tego statku w którym TY sie znajdujesz i masz tam opcje "przenieś pilota" następnie wybierasz swój stary statek (z którego chcesz przenieść pilota) póżniej wybierasz nowy statek a następnie stację do której obydwa statki mają zadokować.

Jak obydwa wylądują na tej stacji i usłyszysz krótki dźwięk oznacza to że wymiana doszła do skutku , póżniej możesz przenieść polecenie mk3 ze starego na nowy statek.
dziks007

Post by dziks007 »

:?
jestem w swoim statku, obok stoja 2 inne frachtowce, ale jak uruchamiam u siebie rozkazy->polecenia specjalne, to mam do wyboru tylko 2 o zbieraniu towarow...
Jak blisko trzeba stac jakiejs bazy? (Ja mam 1,65km)
Czy to musi byc jakas specjalna baza? (ta moja, to akurat Splicki port handlowy)
Czy w obydwu statkach przygotowanych do wymiany musza byc piloci? (w jednym mam na poziomie 25., ale ten drugi dopiero co kupiony ma w nazwie tylko moj nick z gry)
lev77

Post by lev77 »

Hmm na pewno nie chodzi tu a jakieś specjalne miejsca , u mnie normalnie jest to polecenia "przenieś pilota" , ja w swoim statku instalowłem wszystkie polecenia jakie się dało ( bojowe , handlowe specjalne logistyczne itd.) moze brak któregokolwiek to powoduje?
Sam nie wiem niech ktoś jeszcze wypowie się na ten temat.
marek1970

Post by marek1970 »

Ja takze mam w swoich statkach wszystko zainstalowane i nie moge przeniesc pilota na inny statek.Wspecjalnych mam tylko zbierz towar w sektorze lub zbierz towar oraz na szaro pozbieraj skaly czy ktos juz rozwiazal ten problem??? :evil:W handlowych mam takze nie podswietlone(na szaro)kup towar ,sprzedaj towar itp.sa tylko uruchom sektorowego lubwszechswiatowego mimo ze pilot ktorego mam przeniesc osiagnal juz poziom 25.??

Return to “Polskie / Polish X-Forum”