Linux Support (Beta)

Ask here if you experience technical problems with X4: Foundations.

Moderator: Moderators for English X Forum

Roeleveld
Posts: 4
Joined: Wed, 18. Feb 04, 00:34
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by Roeleveld » Thu, 9. Apr 20, 08:30

piep wrote:
Wed, 8. Apr 20, 23:52
anyone else game crashing with the 3.1 version after few minutes in game? I could play games started on version 2.60 on 3.0 for hours without a single crash (saving, loading and so on also without any problems).

Computer:

Processor 8x Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz
Memory 32828MB (2605MB used)
Machine Type Physical machine
Operating System Gentoo Base System release 2.7
User Name (Unknown)
Date/Time Thu 09 Apr 2020 12:45:20 AM CEST

Display:

Resolution 1920x1080 pixels
OpenGL Renderer Radeon RX Vega (VEGA10, DRM 3.36.0, 5.5.9-gentoo, LLVM 9.0.1)
X11 Vendor (null)

Debug file showing the follwoing:
Spoiler
Show
Logfile started, time Thu Apr 09 00:37:37 2020
[General] 0.00 'AMD RADV VEGA10 (LLVM 9.0.1)' AMD-driver v20.0.3 (Vulkan 1.2.128) check=1
[General] 0.00 'AMD RADV VEGA10 (LLVM 9.0.1)' AMD-driver v20.0.3 (Vulkan 1.2.128) check=1
[General] 0.00 Starting new game using gamestart 'startmenu' in 3.10
[General] 14.15 ======================================
[=ERROR=] 14.15 HeapTracker full - Please increase AK_MEMORY_HEAPTRACKINGSIZE to track all allocation and tune your pools to avoid hitting the heap.
[General] 14.15 ======================================
[General] 0.00 Loading saved game 'save_001', first pass
[General] 0.00 - Saved in 3.10 (394044), game time = 7d 06h 59m, gamestart 'x4ep1_gamestart_discover' started in 2.60
[General] 629988.46 Loading saved game 'save_001', second pass
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Error on MD script import: Cue with temp ID 440123 has invalid library reference
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Error on MD script import: Cue with temp ID 440126 has invalid library reference
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Error in MD cue <invalid>.FlyTo_Ref: Evaluated value 'null' is not of type cue
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Could not resolve library reference in cue md.X4Ep1_War_Subscriptions.BoardShip__Standard_Ref.FlyTo_Ref: ref = null
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Error in MD cue <invalid>.FlyTo_Ref: Evaluated value 'null' is not of type cue
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Could not resolve library reference in cue md.X4Ep1_Pirates_Subscriptions.BoardShip_Ref.FlyTo_Ref: ref = null
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Error in MD cue <invalid>.FlyTo_Ref: Evaluated value 'null' is not of type cue
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Could not resolve library reference in cue md.GM_BoardShip.GenerateGenericMission_Variant_1_Ref.FlyTo_Ref: ref = null
[General] 629988.46 ======================================
Not having this issue here.
Also using Gentoo, but with Nvidia.

The log you show makes me wonder about issues with the gamefiles and/or mods.
Can you try reinstalling the game and removing any mods you might be using?

--
Joost

piep
Posts: 304
Joined: Sat, 16. Nov 13, 18:37
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by piep » Thu, 9. Apr 20, 16:53

Hey Roeleveld,

thanks for your answer.
I'm playing vanilla (no mods). I did a file integrity verification and so on, but the issue was still there.
It seems though, that the drive I was running the game on was going out of memory (since I initialized the game with debug mode on and had a ~60GiB log file already).
Almost all saved games were readable (not corrupted) but one. Regardless, I can imagine some lines not being correct/empty within those readable files.

I managed to play around 5 hours on 3.10 (incl. saving and loading) without any problems after deactivating debug mode and erasing the file in question.

Sorry for the false alarm.

ironwill
Posts: 13
Joined: Sat, 17. Dec 05, 08:02
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by ironwill » Thu, 16. Apr 20, 06:07

Garga-Potter wrote:
Wed, 8. Apr 20, 01:11
The MOST irritating is when I quit: options => back to desktop => yes... nothing happens for 10 secs or so, then back to desktop... but sound is going on and several services are not killed...
Actually only needs to "kill -9" the last 3 processes I mentioned in the second code block
In the most cases you can avoid this by going back to the main menu first and then exit to the desktop.
Garga-Potter wrote: Any advise to reduce the temperature? For example reducing the window or the resolution?
Is the i7 in your notebook a Haswell based CPU (i7 4xxx)? If yes, then the problem is this CPU generation, the mobile parts are prone to overheat. There's nothing you can really do. :(

TheSHEEEP
Posts: 5
Joined: Wed, 15. Apr 20, 18:22

Re: Linux Support (Beta)

Post by TheSHEEEP » Thu, 16. Apr 20, 09:05

I posted an extra topic for my problems with the dpad on the Thrustmaster joystick & throttle dpads, but it just occurred to me that it might be a Linux only issue:
viewtopic.php?f=180&t=425231

Not sure about the culprit here.

Garga-Potter
Posts: 776
Joined: Fri, 4. Aug 06, 14:50
x3tc

Re: Linux Support (Beta)

Post by Garga-Potter » Sat, 18. Apr 20, 16:17

ironwill wrote:
Thu, 16. Apr 20, 06:07
Garga-Potter wrote:
Wed, 8. Apr 20, 01:11
The MOST irritating is when I quit: options => back to desktop => yes... nothing happens for 10 secs or so, then back to desktop... but sound is going on and several services are not killed...
Actually only needs to "kill -9" the last 3 processes I mentioned in the second code block
In the most cases you can avoid this by going back to the main menu first and then exit to the desktop.
Thanks! doing this is OK. It takes a huge amount of time compared to the other games of the series though.

ironwill wrote:
Thu, 16. Apr 20, 06:07
Garga-Potter wrote: Any advise to reduce the temperature? For example reducing the window or the resolution?
Is the i7 in your notebook a Haswell based CPU (i7 4xxx)? If yes, then the problem is this CPU generation, the mobile parts are prone to overheat. There's nothing you can really do. :(
product: Intel(R) Core(TM) i7-4720HQ CPU @ 2.60GHz

So I'm on my own here I suppose :) Thank you anyway
- Never argue with an idiot: he will first take you to his level and then crash you with his experience!
- If you live in a village and never met his fool... start to worry!
- Good Bye, and thanks for all the fish.

User avatar
ezra-r
Posts: 3231
Joined: Fri, 14. Oct 05, 21:04
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by ezra-r » Mon, 27. Apr 20, 21:49

I am having issues with performance in some sector/s (grand exchange iv being one of them), and a couple of times Ive been killed the game CTD'ed, another third time it didn't. Also yesterday game would not quit so I had to kill it.

Is this happening in Windows too?

just asking-

Alan Phipps
Moderator (English)
Moderator (English)
Posts: 21820
Joined: Fri, 16. Apr 04, 19:21
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by Alan Phipps » Mon, 27. Apr 20, 22:10

@ ezra-r: I think, in order, your answers regarding Windows are:
1. Performance in Sectors - Sometimes, depending upon system set-up and hardware capability.
2. CTDs on death - Not being reported often, if at all.
3. Game not exiting - Yes, for some users and with potential improvements in a future build.

I would say that all 3 issues are potentially system-specific to some degree.
A dog has a master; a cat has domestic staff.

User avatar
ezra-r
Posts: 3231
Joined: Fri, 14. Oct 05, 21:04
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by ezra-r » Tue, 28. Apr 20, 21:31

Thanks for your answers Alan!

I decided to check for myself so I moved my saves to the windows partition and started playing a long session. Night and day sadly.

In windows characters textures or whatever would sometime take time to "appear" but the game performed really well in general.

Under Linux in long and not so long sessions performance degradates over time while Windows version seemed to be much more stable. I wish the Linux version had more polishing. So I wish Egosoft focus on bug squashing and polishing instead of features from 3 to 4.

The game is highly enjoyable now and I keep finding nice surprises so I can only wish to play it nicely in my favourite OS.

Great job Egosoft and keep up the good work and.. and polishing for the Linux version if possible pleaaaase :lol:

red-dragon
Posts: 29
Joined: Mon, 12. Jan 09, 22:08
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by red-dragon » Mon, 4. May 20, 01:19

piep wrote:
Wed, 8. Apr 20, 23:52
anyone else game crashing with the 3.1 version after few minutes in game? I could play games started on version 2.60 on 3.0 for hours without a single crash (saving, loading and so on also without any problems).

Computer:

Processor 8x Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz
Memory 32828MB (2605MB used)
Machine Type Physical machine
Operating System Gentoo Base System release 2.7
User Name (Unknown)
Date/Time Thu 09 Apr 2020 12:45:20 AM CEST

Display:

Resolution 1920x1080 pixels
OpenGL Renderer Radeon RX Vega (VEGA10, DRM 3.36.0, 5.5.9-gentoo, LLVM 9.0.1)
X11 Vendor (null)

Debug file showing the follwoing:
Spoiler
Show
Logfile started, time Thu Apr 09 00:37:37 2020
[General] 0.00 'AMD RADV VEGA10 (LLVM 9.0.1)' AMD-driver v20.0.3 (Vulkan 1.2.128) check=1
[General] 0.00 'AMD RADV VEGA10 (LLVM 9.0.1)' AMD-driver v20.0.3 (Vulkan 1.2.128) check=1
[General] 0.00 Starting new game using gamestart 'startmenu' in 3.10
[General] 14.15 ======================================
[=ERROR=] 14.15 HeapTracker full - Please increase AK_MEMORY_HEAPTRACKINGSIZE to track all allocation and tune your pools to avoid hitting the heap.
[General] 14.15 ======================================
[General] 0.00 Loading saved game 'save_001', first pass
[General] 0.00 - Saved in 3.10 (394044), game time = 7d 06h 59m, gamestart 'x4ep1_gamestart_discover' started in 2.60
[General] 629988.46 Loading saved game 'save_001', second pass
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Error on MD script import: Cue with temp ID 440123 has invalid library reference
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Error on MD script import: Cue with temp ID 440126 has invalid library reference
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Error in MD cue <invalid>.FlyTo_Ref: Evaluated value 'null' is not of type cue
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Could not resolve library reference in cue md.X4Ep1_War_Subscriptions.BoardShip__Standard_Ref.FlyTo_Ref: ref = null
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Error in MD cue <invalid>.FlyTo_Ref: Evaluated value 'null' is not of type cue
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Could not resolve library reference in cue md.X4Ep1_Pirates_Subscriptions.BoardShip_Ref.FlyTo_Ref: ref = null
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Error in MD cue <invalid>.FlyTo_Ref: Evaluated value 'null' is not of type cue
[General] 629988.46 ======================================
[General] 629988.46 ======================================
[=ERROR=] 629988.46 Could not resolve library reference in cue md.GM_BoardShip.GenerateGenericMission_Variant_1_Ref.FlyTo_Ref: ref = null
[General] 629988.46 ======================================
im getting a complete freeze up of the game on linux only a minute or 2 ingame

ajmind66
Posts: 21
Joined: Sat, 15. May 04, 01:36
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by ajmind66 » Mon, 4. May 20, 13:50

I had a complete freeze on my Linux archbox two days ago, unfortunately I had disabled the debug log just a minute before.

It was also after a few minutes looking at the map.

Arch linux x64
32GB Ram
Amd ryzen 5 2600
AMD navi 10 5700
Kernel 5.6.8-arch1-1 #1 SMP PREEMPT
I am currently not at home...
Game always vanilla

I will try to reproduce this problem and will revert with more details if it happens again.
Vulkaninfo and save I use always for testing:
Link:
https://jantz-net.de/mydata148/index.ph ... GmJdwrT4jn
Last edited by ajmind66 on Mon, 4. May 20, 21:46, edited 1 time in total.

CBJ
EGOSOFT
EGOSOFT
Posts: 38787
Joined: Tue, 29. Apr 03, 00:56
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by CBJ » Mon, 4. May 20, 13:54

Unfortunately there's very little we can do about reports of freezes that come with little or no supporting information. While a DXDiag clearly doesn't apply to Linux, all the other information requested in the threads at the top of the forum does.

User avatar
sgtnasty
Posts: 3
Joined: Mon, 4. May 20, 01:43
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by sgtnasty » Mon, 4. May 20, 14:04

I get intermittent crashes, the crash dialogs are very difficult to read.

My laptop:

Code: Select all

$ inxi -F
System:    Host: thinkpadx1e Kernel: 5.6.8-300.fc32.x86_64 x86_64 bits: 64 Desktop: Gnome 3.36.2 
           Distro: Fedora release 32 (Thirty Two) 
Machine:   Type: Laptop System: LENOVO product: 20MF000DUS v: ThinkPad X1 Extreme serial: <superuser/root required> 
           Mobo: LENOVO model: 20MF000DUS v: SDK0J40697 WIN serial: <superuser/root required> UEFI: LENOVO v: N2EET46W (1.28 ) 
           date: 03/18/2020 
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 70.6 Wh condition: 81.7/80.4 Wh (102%) 
CPU:       Topology: 6-Core model: Intel Core i7-8850H bits: 64 type: MT MCP L2 cache: 9216 KiB 
           Speed: 800 MHz min/max: 800/4300 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800 5: 800 6: 800 7: 800 8: 800 
           9: 800 10: 800 11: 800 12: 800 
Graphics:  Device-1: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Ti Mobile] driver: nvidia v: 440.82 
           Display: x11 server: Fedora Project X.org 1.20.8 driver: nvidia resolution: 3840x2160~60Hz 
           OpenGL: renderer: GeForce GTX 1050 Ti with Max-Q Design/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 440.82 
Audio:     Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS driver: snd_hda_intel 
           Device-2: NVIDIA GP107GL High Definition Audio driver: snd_hda_intel 
           Sound Server: ALSA v: k5.6.8-300.fc32.x86_64 
Network:   Device-1: Intel Wireless-AC 9560 [Jefferson Peak] driver: iwlwifi 
           IF: wlp0s20f3 state: up mac: 24:ee:9a:7b:eb:b6 
           Device-2: Intel Ethernet I219-LM driver: e1000e 
           IF: enp0s31f6 state: down mac: 48:2a:e3:4e:a0:64 
           IF-ID-1: virbr0 state: down mac: 52:54:00:4b:f2:35 
           IF-ID-2: virbr0-nic state: down mac: 52:54:00:4b:f2:35 
Drives:    Local Storage: total: 1.82 TiB used: 953.45 GiB (51.2%) 
           ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: MZVLB1T0HBLR-000L7 size: 953.87 GiB 
           ID-2: /dev/nvme1n1 vendor: Samsung model: SSD 970 EVO Plus 2TB size: 1.82 TiB 
Partition: ID-1: / size: 68.40 GiB used: 20.83 GiB (30.4%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0 
           ID-2: /boot size: 975.9 MiB used: 246.7 MiB (25.3%) fs: ext4 dev: /dev/nvme1n1p2 
           ID-3: /home size: 1.71 TiB used: 932.36 GiB (53.4%) fs: ext4 dev: /dev/dm-2 
           ID-4: swap-1 size: 15.49 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/dm-1 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 54.0 C mobo: 46.0 C gpu: nvidia temp: 47 C 
           Fan Speeds (RPM): cpu: 2164 
Info:      Processes: 415 Uptime: 53m Memory: 30.86 GiB used: 4.78 GiB (15.5%) Shell: bash inxi: 3.0.38 
The crash:
X4 Fatal Error
A fatal error has occurred and X cannot recover.
Vulkan out-of-gpu-memory panic! TextureD3D::BE_SetSize
Version: 3.10 - Code revision: 394166
and then its followed by this:
S3D::SysD3D.fpGetPhysicalDeviceSurfaceCapabilitiesKHR(PhysicalDevice.PhysicalDevice, vv.surface, &surfaceCapabilities) Failed with err -3
(/home/jenkins/workspace/X4_Steam/src/X4/xgfx/be/vulkan/video_vk.cpp, 1601)
Version: 3.10 - Code revision: 394166
Now I had to type all that in from screenshots I had to take when it crashed. You would think that if the crash handler could capture this info and display it on a GUI dialog, it could also dump a crash log somewhere so I could just upload it. But this game has SO much potential.

timon37
EGOSOFT
EGOSOFT
Posts: 397
Joined: Fri, 14. Dec 12, 12:02
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by timon37 » Mon, 4. May 20, 14:29

@sgtnasty
That's definitely out-of-gpu memory, you probably have to set graphics settings to lowest (especially texture quality) and lower resolution.
Not sure how much the gpu actually has (the info doesn't seem to mention it or I'm missing it)?

User avatar
sgtnasty
Posts: 3
Joined: Mon, 4. May 20, 01:43
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by sgtnasty » Mon, 4. May 20, 14:40

timon37 wrote:
Mon, 4. May 20, 14:29
@sgtnasty
That's definitely out-of-gpu memory, you probably have to set graphics settings to lowest (especially texture quality) and lower resolution.
Not sure how much the gpu actually has (the info doesn't seem to mention it or I'm missing it)?
NVIDIA Total Dedicated Memory: 4006 MB
In-Game graphics options set to lowest.

The resolution is 3840x2160 and I cant change it to 1920x1080. I tried changing it to Windowed, Fullscreen etc. and no option allows me to lower the resolution (saving GPU memory).

timon37
EGOSOFT
EGOSOFT
Posts: 397
Joined: Fri, 14. Dec 12, 12:02
x4

Re: Linux Support (Beta)

Post by timon37 » Mon, 4. May 20, 14:55

It's probably in borderless mode, if you switch to fullscreen it'll be changeable.
Hmm though if you're already on lowest I'd expect 4gb to be definitely enough, so that's weird.

Post Reply

Return to “X4: Foundations - Technical Support”