Sprzet - kompy

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Sun, 2. Feb 14, 16:26

Pod żadną konkretną. Do symulatorów kosmicznych, iksów na początek, a jak się sprawdzi to zakupię jakiś konkretniejszy symulator heli albo jeta.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

User avatar
Sorkvild
Posts: 2783
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Sun, 2. Feb 14, 20:17

Ooo, a za jakiego iksa bedziesz sie zabieral? Bo ostatnio cos mowiles, ze miales problemy by sie zabrac za ta gre.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Mon, 3. Feb 14, 09:57

Problemy miałem z Terran Conflict, nie podeszła mi na starcie.
Natomiast od jakiegoś czasu pykam w X2 The Threat na samych klawiszach, dorobiłem się dwóch kopalń i kilkuset tysi latając na autopilocie, ale bez joya nie dam rady latać ofensywnie. Myszka w X2 działa jakoś opornie...
Nęci też, żeby ponownie wejść w X3 Reunion z XTM z podkręconą grafą. Poprzednio latałem na sporo słabszym kompie...
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Fri, 14. Feb 14, 13:09

Joy T.Flight Stick X na razie testowany w X2 sprawdził się świetnie pod względem czułości i reakcji na wychylenia. Ma tylko problem z mapowaniem przycisków pod klawiaturę - czy to może być wina gry czy problem z joyem?

Ktoś pamięta, czy w X2 da się mapować klawisze do joya w inny sposób niż na matrycy ekranu konfiguracyjnego?
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

User avatar
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
Posts: 665
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by klarix » Sat, 15. Feb 14, 12:53

Sauron11 wrote:Ktoś pamięta, czy w X2 da się mapować klawisze do joya w inny sposób niż na matrycy ekranu konfiguracyjnego?
Da się.

klarix Image

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Sat, 29. Mar 14, 15:27

Wiecie może, który z aktualnych driverów NVIDII jest najbardziej stabilny?
Mam obecnie wersję 320.23 z lipca 2013 i szukam idealnego następcy. Czytałem, że tych najnowszych nie warto instalować, ale co do starszych tez są różne opinie. Może macie u siebie nowsze stery do GeForce'ów, z którymi nie macie problemów w grach i moglibyście polecić?
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

User avatar
Sorkvild
Posts: 2783
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Mon, 31. Mar 14, 11:10

Mam u siebie sterownik 331.82 whql, bodajze z listopada 2013. Do tego czasu mialem sterownik z pocz zeszlego roku, wiem ze go zmienilem, bo w jakiejs grze pojawily sie zaciachy i nowy sterownik pomogl.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Wed, 2. Apr 14, 17:46

Dzięki za info. Choć Twój sterownik też już niemłody :).
Jak grałem w HAWKEN przed marcowym patchem to nic nie wywalał, a jak po patchu to w menu pokazuje mi komunikat, że mam stare stery i żeby osiągnąć maksymalną wydajność potrzebny jest minimum sterownik 332. Wprawdzie gra chodzi bez problemu mimo tego komunikatu, ale jednak twórcy mieli coś na rzeczy opracowując takie info. I tylko w HAWKEN jak dotąd taki kom. się pojawił.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Fri, 18. Apr 14, 08:55

Ostatecznie zdecydowałem się zaufać Nvidii i zainstalowałem najnowszy sterownik 335.23 z 2014.3.10. Jak dotąd brak problemów, grałem dotąd w Planetside2, Hawken i Skyrim. Poprawy wydajności specjalnie nie zauważyłem, ale też nie spodziewałem się cudów, ważne żeby się nic nie wieszało :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Fri, 25. Apr 14, 11:42

Kurcze, mam problem, a właściwie dwa:
- jak mam uruchomioną grę Hawken i Team Speak, to przy ALT+TAB gra się wiesza i wiesza mi system.
- nie chcą działać filmy na YouTube, tzn. włączają się na parę sekund, system testuje kolejne rozdzielczości i wywala błąd filmu.

Może to być związane z tym nowym sterownikiem Nvidii? Na starym nie było takich kwiatków.

Ale... są i pozytywy:
- Hawken nie wywala juz błędu o niewspieranym sterowniku.
- Skyrim działa trochę płynniej i podczas wychodzenia do pulpitu (kończenia gry) gra nie wiesza się na czarnym ekranie z błędem, że system przestał działać (poprzednio pokazywał taki każdorazowo przy wychodzeniu z gry, a teraz gra wychodzi do pulpitu bez problemu).
- Planetside2 przyśpieszył nieco. W innych grach brak konfliktów.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

User avatar
Sorkvild
Posts: 2783
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Tue, 3. Jun 14, 22:05

Image

Czy korzystacie z opcji wstrzymania systemu i dysku twardego w panelu sterowania? Kiedy warto tego uzywac i czy warto?
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Tue, 3. Jun 14, 23:18

Jak woła Cię żona, że obiad na stole, wstrzymujesz grę bo myślisz, że szybko skończysz jeść, ale obiad się przeciąga, żona nakłada dokładkę, potem deser i wino przy świecach a komp pracuje... po 30 minutach wracasz do kompa, a on sobie smacznie śpi :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Tue, 3. Jun 14, 23:51

Albo z innej beczki - idąc spać ustawiasz pobieranie Battlefielda 3 (ponad 20GB) i PayDay2 (8 z drobnymi). PO czym rano okazuje się że komputer jest uśpiony, bo miał fabrycznie ustawione przejście w tryb uśpienia po 30 min. Ehh ... ja to zawsze mam takie szczęście :(

User avatar
Sorkvild
Posts: 2783
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Wed, 4. Jun 14, 09:07

Sauron11 wrote:Jak woła Cię żona, że obiad na stole, wstrzymujesz grę bo myślisz, że szybko skończysz jeść, ale obiad się przeciąga, żona nakłada dokładkę, potem deser i wino przy świecach a komp pracuje... po 30 minutach wracasz do kompa, a on sobie smacznie śpi :roll: .
No i wlaczasz go z powrotem ;)

Ja nigdy nie korzystalem z tych automatycznych funkcji jakie oferuje windows poza gaszeniem monitora. Mimo to, gdy musze przerwac sesje na stacjonarnym to manualnie daje stan wstrzymania, by po przerwie szybko go odpalic bez ponownego rozruchu.

Z tego co czytalem to hibernacja tez jest dobrym rozwiazaniem i ogranicza pobor pradu do zera, lecz moze zabierac sporo miejsca na systemowej partycji.
Przetestuje to automatyczne gaszenie, bo wieczorami czesto zdarza mnie sie zasnac bez uprzedniego wylaczenia kompa.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Wed, 4. Jun 14, 12:35

Znaczy się grasz do odcięcia... do oporu... jak zwał tak zwał, chodzi że zasypiasz z głową na biurku i budzisz się z wzorem blatu odciśniętym na twarzy? ;)

To pobieranie gier faktycznie trzeba uważać, też mi się zdarzyło wstrzymanie kompa w tej sytuacji i pobieranie siadało razem z kompem... Ale na noc nigdy nie zostawiam włączonego, zawsze monitoruję co się dzieje na ekranie, nie chcę ryzykować, a zresztą kompa mam 2 metry od łóżka (małżeńskiego) i nie da się spać przy włączonym ;).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Post Reply

Return to “Polskie / Polish Off Topic”