EnglishGermanFrenchRussianItalianSpanish
Log inRegister
 
Sprzet - kompy
Post new topic Reply to topic Goto page 1, 2, 3 ... 82, 83, 84  Next
View previous topic :: View next topic
Author Message
j77jack





Joined: 30 Oct 2004
Posts: 140 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Fri, 4. Mar 05, 22:22    Post subject: Sprzet - kompy Reply with quote Print

Temat posrednio dotyczy tez X2. Chodzi mi o to ze , bebechy do kompa zmieniaja sie dosc czesto tj. co pare miesiecy cos nowego(sam teraz bede chcial lyknac jakiegos GF6600GT Very Happy ), i wasze doswiadczenia jak jakas NOWA szalenie super hiper..... czesc sie zachowuje moze zaoszczedzic czesto duzo kasy -jest nas w koncu na Forum troszke. Very Happy
Nie chodzi mi tylko o same karty graficzne.
Ostatnio znajomy zachwalal DDR3 1GB w dualu .podobno miodzio (tylko cosik bardzo jeszcze drogie). Sad
Inny problem jak sie lyka karte powyzej GF5700 trzeba wymienic zasiacz na jakis pozadny na uzwojeniu (200zl-conajmniej)bo sie wszystkie bebechy popala na triakach(standardowy zasilacz do 50zł moc niby 350 hmmm ... chyba to ostatnie to pobozne zyczenie producenta).Jak ktos cos moze mi polecic dajcie znac - karte mam nagrana ,ale co do zasilacza nie mam bladego pojecia co sie oplaca kupic. Confused

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Sauron11





Joined: 06 Nov 2002
Posts: 6171 on topic
Location: Polska/Piaseczno
Thank you for registering your game
PostPosted: Sat, 5. Mar 05, 22:35    Post subject: Reply with quote Print

Wątek o sprzęcie już jest i to całkiem spory, nawet Ty sam w nim pisałeś

http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=65408&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Jeśli chodzi o zasilacz to polecam ten co mam do swojej GF6600GT czyli Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W, za cenę ok. 250 zł - pełne 420 W.
Opis do niego jest np. tu:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6068


_________________
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address
General Tatarin





Joined: 01 Jun 2004
Posts: 686 on topic
Location: Poland
Thank you for registering your game
PostPosted: Sun, 6. Mar 05, 15:02    Post subject: Reply with quote Print

A ja jadę na poczciwym GeForce 2 400/400, 256 SD RAM, i 1GHz i jakoś działam Smile Oczywiście o porządnej walce nie mam co marzyć Sad


_________________
Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address
Gargoil





Joined: 25 Feb 2005
Posts: 148 on topic
Location: POLSKA ziomale
Thank you for registering your game
PostPosted: Sun, 6. Mar 05, 23:43    Post subject: Reply with quote Print

Składam super kompa od 4 miechów, na razie zabija mnie ostatnie miesięczne czekanie na uwzględnienie reklamacji na procka, zajmuje ok 2,5m^2 i wydaje z siebie, w zależności od sprzętu pomiarowego 4 do 5 dB przy pracującym CD). Ale to dla fanów ciszy (poświęcającym się raczej tworzeniu ciszy niż przyjemnościom płynącym z posiadania kompa Cool ).

Na razie gram na sprzęcie pożyczonym/dzierżawionym.
Zdjęcia będę mieć jak oddadzą mi dobrego procka i złoże do kupy bo rozłożony zajmuje ok 10m^2 Very Happy


_________________
Trzeba być na tyle dorosłym aby zrozumieć, że życie nie jest sprawiedliwe. W każdej jednak sytuacji powinniśmy postępować najlepiej jak potrafimy.
There are two secrets to life: 1) Don't tell everything you know...
Z tym numerem telefonu zamiast icq to iście wyborny pomysł
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
j77jack





Joined: 30 Oct 2004
Posts: 140 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 7. Mar 05, 07:40    Post subject: Reply with quote Print

Sauron11 wrote:
Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W, za cenę ok. 250 zł - pełne 420 W.
Opis do niego jest np. tu:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6068

Dzieki Sau wyglada obiecujaco.
Wiem wiem o watku ,ale tam jaet glownie o kartach. Pomyslalem aby caly hardware wrzucic do jednego topika Very Happy
ps. obecnie przerzucilem testy grafik polecam GF6600GT MSI, lub GALAXY(800/900zl), ubozsza wersja GF6600 (500/600zl)
Ja jestem raczej fanem GF jak ktos lubi Radki niech cos poleci.
Testowal ktos krecenie procka na chlodzeniu wodnym? Confused (ot tak z atlona 1.7 do 3.0 z zachowaniem stabilnosci przy kilku h grania).
Gargoil cos chyba dzialales w tej materii, ale czy idzie to zrobic bez akwarium w pokoju( no te 2X2,5m_2)

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
xor





Joined: 19 Jan 2004
Posts: 432 on topic
Location: Bielsko-Bia?a, Poland
Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 7. Mar 05, 13:04    Post subject: Reply with quote Print

Jesli rozwazasz 6600GT, to zastanow sie tez nad radkiem 9800pro.
Cena porownywalna, wydajnosc tez.
Ale sa niewielkie roznice, najwazniejsze to
- gf6600gt ma shadery 3.0 , radek9800pro ma 2.0b - 2.0 istotnie rozszerzony
- radeon ma 256 bitowa szyne pamieci, geforce 128 bitowa-

Jesli chodzi o wydajnosc, to roznie z tym bywa. Ale generalnie radeon ma dosyc znaczaco wyzszy min FPS - czyli w grze ilosc fps nie spadna Ci w najbardziej wymagajacych miejscach tak bardzo, jak na geforce, choc 6600gt w niektorych lokacjach tych mniej wymagajacych moze miec wyzszy framerate od radeona.

Osobiscie polecalbym jednak starego, dobrego radeona - wlasnie ze wzgledu na wieksza stabilnosc fps, a te funkcjonalnosci shaderow 3.0 niezimplementowane w radeonie sprowadzaja sie w praktyce do wiekszej wygody prgramowania... Smile

Ale z obu kart powinienes byc zadowolony.

Natomiast jesli masz wiecej pieniazkow - ok 1300PLN - to zdecydowanie polecam radeona X800XL - tanszy a minimalnie szybszy od 6800GT


_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address
j77jack





Joined: 30 Oct 2004
Posts: 140 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 7. Mar 05, 14:26    Post subject: Reply with quote Print

Dzieki xor . Chyba bede trzymal sie 6600Gt . Mam wypasiona plyte Msi(ma wprawdzie rok) pod AGP ,a na razie z tym zestawem(6600Gt) nie ma sensu nic robic ze 2 -3 lata. I wreszcie X2 full detal wielka bitwa-teraz grafika zdycha troszke. poza tym przygotowuje sie na Battlefilda 2 i , nowy x2. a tam wymagania Crying or Very sad (hoorror)
Nie wiem czy nie przydaloby sie jeszcze z 1Gb ram(400ddr)

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
xor





Joined: 19 Jan 2004
Posts: 432 on topic
Location: Bielsko-Bia?a, Poland
Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 7. Mar 05, 15:13    Post subject: Reply with quote Print

No, dzisiaj 1GB to mus ! 512 zdecydowanie malo.
DDR400 to tez juz standard.


_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address
j77jack





Joined: 30 Oct 2004
Posts: 140 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 7. Mar 05, 15:55    Post subject: Reply with quote Print

xor wrote:
No, dzisiaj 1GB to mus ! 512 zdecydowanie malo.
DDR400 to tez juz standard.

niestety... mam512(400) i czasem malo....(a krecic sie nie oplaca 5/10% wzrost szybkosci a kosci szlag moze trafic)
czekam az dual stanieje- na razie tylko dla bogatych.

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
xor





Joined: 19 Jan 2004
Posts: 432 on topic
Location: Bielsko-Bia?a, Poland
Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 7. Mar 05, 17:31    Post subject: Reply with quote Print

Dual ? A po co Ci on (zakladajac, ze nie masz A64 badz Intela) ? Na platformie AMD daje niewiele, BARDZO niewiele - ok. 2-3%.
Po drugie do duala nie potrzeba identycznych kosci (choc oczywiscie jednak troszke lepiej, jak jednak beda Razz ), wystarcza po prostu dwie jakiekolwiek, i w dualu na 90% pojda (choc moza na kiepskich timingach).

Natomiast na wspomnianych platformach A64 i Intel dual daje bardzo duzo... Smile


_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address
Reel Mixer





Joined: 22 Oct 2004
Posts: 496 on topic
Location: Poznań, Polska
Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 7. Mar 05, 18:50    Post subject: Reply with quote Print

Mam pytanie o podwójny kontroler pamieci RAM.
Mam płytę główną MSI z czymś takim.Są trzy sloty na RAM, mam więc 2x256 MB.Jeden slot jest wolny - czy można do niego wetknąć 512 MB bez zakłócenia synchronicznej pracy tamtych dwóch? Confused .Wydaje się to logiczne(bo czemu 3 sloty?), ale nie wiem jak by to działało Confused .


_________________
X3 - gram legalnie.

Błękitny Grom znów na posterunku Smile.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Pavlo



MEDAL

Joined: 06 May 2004
Posts: 721 on topic
Location: okolice Warszawy
Thank you for registering your game
PostPosted: Tue, 8. Mar 05, 14:00    Post subject: Reply with quote Print

Też mam płytę MSI (może nawet taką samą Very Happy)
Z tego co wiem - aby pamięć działała ci w dual channel to mogą być tylko 2 kości pamięci. Gdy wsadzisz trzecią - dual channel się wyłączy.
Wiesz oczywiście że aby działało w tym trybie musisz wsadzić kości w odpowiednie sloty?


_________________
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy Smile i trochę drobnicy...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address
Reel Mixer





Joined: 22 Oct 2004
Posts: 496 on topic
Location: Poznań, Polska
Thank you for registering your game
PostPosted: Tue, 8. Mar 05, 14:07    Post subject: Reply with quote Print

Czyli ten trzeci slot to o kant ... potłuc?Szkoda, moje 256 to markowe błyskawice, 5 lat gwarancji chyba, nie chciałem sie ich pozbywać.Trzeba więc zarobić kasę na dwie 512 Sad.
Kompa montowali fachowcy, więc zakładam, że dobrze wsadzili kostki RAM-u.


_________________
X3 - gram legalnie.

Błękitny Grom znów na posterunku Smile.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
xor





Joined: 19 Jan 2004
Posts: 432 on topic
Location: Bielsko-Bia?a, Poland
Thank you for registering your game
PostPosted: Tue, 8. Mar 05, 14:41    Post subject: Reply with quote Print

Dual powinien dzialac przy obsadzonych 3 bankach.
W pierwszy i drugi slot wkladasz kosci 256MB, w trzeci 512MB.
Powinno wykryc dual 1GB Smile


_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address
Stalovy





Joined: 09 Jul 2004
Posts: 2332 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Tue, 8. Mar 05, 14:50    Post subject: Reply with quote Print

xor wrote:
Dual powinien dzialac przy obsadzonych 3 bankach.

Chyba jednak nie Razz
Poza tym gdy obsadzisz trzecie gniazdo pamięci, to najprawdopodobniej (nie znam dokł. charakterystyki płyt MSI) będziesz mógł używać tylko DDR333.


_________________
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address
Display posts from previous:   
Post new topic Reply to topic Goto page 1, 2, 3 ... 82, 83, 84  Next
 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Control Panel
Login Data
The time now is Thu, 23. Nov 17, 09:04

All times are GMT + 2 Hours


Board Security

Copyright © EGOSOFT 1989-2017
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Template created by Avatar & BurnIt!
Debug: page generation = 0.38030 seconds, sql queries = 30