Sprzet - kompy

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Post Reply
j77jack
Posts: 140
Joined: Sat, 30. Oct 04, 06:46

Sprzet - kompy

Post by j77jack » Fri, 4. Mar 05, 22:22

Temat posrednio dotyczy tez X2. Chodzi mi o to ze , bebechy do kompa zmieniaja sie dosc czesto tj. co pare miesiecy cos nowego(sam teraz bede chcial lyknac jakiegos GF6600GT :D ), i wasze doswiadczenia jak jakas NOWA szalenie super hiper..... czesc sie zachowuje moze zaoszczedzic czesto duzo kasy -jest nas w koncu na Forum troszke. :D
Nie chodzi mi tylko o same karty graficzne.
Ostatnio znajomy zachwalal DDR3 1GB w dualu .podobno miodzio (tylko cosik bardzo jeszcze drogie). :(
Inny problem jak sie lyka karte powyzej GF5700 trzeba wymienic zasiacz na jakis pozadny na uzwojeniu (200zl-conajmniej)bo sie wszystkie bebechy popala na triakach(standardowy zasilacz do 50zł moc niby 350 hmmm ... chyba to ostatnie to pobozne zyczenie producenta).Jak ktos cos moze mi polecic dajcie znac - karte mam nagrana ,ale co do zasilacza nie mam bladego pojecia co sie oplaca kupic. :?

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31

Post by Sauron11 » Sat, 5. Mar 05, 22:35

Wątek o sprzęcie już jest i to całkiem spory, nawet Ty sam w nim pisałeś

http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtop ... highlight=

Jeśli chodzi o zasilacz to polecam ten co mam do swojej GF6600GT czyli Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W, za cenę ok. 250 zł - pełne 420 W.
Opis do niego jest np. tu:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6068
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

User avatar
General Tatarin
Posts: 686
Joined: Tue, 1. Jun 04, 17:49

Post by General Tatarin » Sun, 6. Mar 05, 15:02

A ja jadę na poczciwym GeForce 2 400/400, 256 SD RAM, i 1GHz i jakoś działam :) Oczywiście o porządnej walce nie mam co marzyć :(
:)

Gargoil
Posts: 148
Joined: Fri, 25. Feb 05, 01:17

Post by Gargoil » Sun, 6. Mar 05, 23:43

Składam super kompa od 4 miechów, na razie zabija mnie ostatnie miesięczne czekanie na uwzględnienie reklamacji na procka, zajmuje ok 2,5m^2 i wydaje z siebie, w zależności od sprzętu pomiarowego 4 do 5 dB przy pracującym CD). Ale to dla fanów ciszy (poświęcającym się raczej tworzeniu ciszy niż przyjemnościom płynącym z posiadania kompa 8) ).

Na razie gram na sprzęcie pożyczonym/dzierżawionym.
Zdjęcia będę mieć jak oddadzą mi dobrego procka i złoże do kupy bo rozłożony zajmuje ok 10m^2 :D
Trzeba być na tyle dorosłym aby zrozumieć, że życie nie jest sprawiedliwe. W każdej jednak sytuacji powinniśmy postępować najlepiej jak potrafimy.
There are two secrets to life: 1) Don't tell everything you know...
Z tym numerem telefonu zamiast icq to iście wyborny pomysł

j77jack
Posts: 140
Joined: Sat, 30. Oct 04, 06:46

Post by j77jack » Mon, 7. Mar 05, 07:40

Sauron11 wrote:Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W, za cenę ok. 250 zł - pełne 420 W.
Opis do niego jest np. tu:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6068
Dzieki Sau wyglada obiecujaco.
Wiem wiem o watku ,ale tam jaet glownie o kartach. Pomyslalem aby caly hardware wrzucic do jednego topika :D
ps. obecnie przerzucilem testy grafik polecam GF6600GT MSI, lub GALAXY(800/900zl), ubozsza wersja GF6600 (500/600zl)
Ja jestem raczej fanem GF jak ktos lubi Radki niech cos poleci.
Testowal ktos krecenie procka na chlodzeniu wodnym? :? (ot tak z atlona 1.7 do 3.0 z zachowaniem stabilnosci przy kilku h grania).
Gargoil cos chyba dzialales w tej materii, ale czy idzie to zrobic bez akwarium w pokoju( no te 2X2,5m_2)

User avatar
xor
Posts: 432
Joined: Mon, 19. Jan 04, 15:45

Post by xor » Mon, 7. Mar 05, 13:04

Jesli rozwazasz 6600GT, to zastanow sie tez nad radkiem 9800pro.
Cena porownywalna, wydajnosc tez.
Ale sa niewielkie roznice, najwazniejsze to
- gf6600gt ma shadery 3.0 , radek9800pro ma 2.0b - 2.0 istotnie rozszerzony
- radeon ma 256 bitowa szyne pamieci, geforce 128 bitowa-

Jesli chodzi o wydajnosc, to roznie z tym bywa. Ale generalnie radeon ma dosyc znaczaco wyzszy min FPS - czyli w grze ilosc fps nie spadna Ci w najbardziej wymagajacych miejscach tak bardzo, jak na geforce, choc 6600gt w niektorych lokacjach tych mniej wymagajacych moze miec wyzszy framerate od radeona.

Osobiscie polecalbym jednak starego, dobrego radeona - wlasnie ze wzgledu na wieksza stabilnosc fps, a te funkcjonalnosci shaderow 3.0 niezimplementowane w radeonie sprowadzaja sie w praktyce do wiekszej wygody prgramowania... :)

Ale z obu kart powinienes byc zadowolony.

Natomiast jesli masz wiecej pieniazkow - ok 1300PLN - to zdecydowanie polecam radeona X800XL - tanszy a minimalnie szybszy od 6800GT
Image

j77jack
Posts: 140
Joined: Sat, 30. Oct 04, 06:46

Post by j77jack » Mon, 7. Mar 05, 14:26

Dzieki xor . Chyba bede trzymal sie 6600Gt . Mam wypasiona plyte Msi(ma wprawdzie rok) pod AGP ,a na razie z tym zestawem(6600Gt) nie ma sensu nic robic ze 2 -3 lata. I wreszcie X2 full detal wielka bitwa-teraz grafika zdycha troszke. poza tym przygotowuje sie na Battlefilda 2 i , nowy x2. a tam wymagania :cry: (hoorror)
Nie wiem czy nie przydaloby sie jeszcze z 1Gb ram(400ddr)

User avatar
xor
Posts: 432
Joined: Mon, 19. Jan 04, 15:45

Post by xor » Mon, 7. Mar 05, 15:13

No, dzisiaj 1GB to mus ! 512 zdecydowanie malo.
DDR400 to tez juz standard.
Image

j77jack
Posts: 140
Joined: Sat, 30. Oct 04, 06:46

Post by j77jack » Mon, 7. Mar 05, 15:55

xor wrote:No, dzisiaj 1GB to mus ! 512 zdecydowanie malo.
DDR400 to tez juz standard.
niestety... mam512(400) i czasem malo....(a krecic sie nie oplaca 5/10% wzrost szybkosci a kosci szlag moze trafic)
czekam az dual stanieje- na razie tylko dla bogatych.

User avatar
xor
Posts: 432
Joined: Mon, 19. Jan 04, 15:45

Post by xor » Mon, 7. Mar 05, 17:31

Dual ? A po co Ci on (zakladajac, ze nie masz A64 badz Intela) ? Na platformie AMD daje niewiele, BARDZO niewiele - ok. 2-3%.
Po drugie do duala nie potrzeba identycznych kosci (choc oczywiscie jednak troszke lepiej, jak jednak beda :P ), wystarcza po prostu dwie jakiekolwiek, i w dualu na 90% pojda (choc moza na kiepskich timingach).

Natomiast na wspomnianych platformach A64 i Intel dual daje bardzo duzo... :)
Image

User avatar
Reel Mixer
Posts: 496
Joined: Fri, 22. Oct 04, 20:15

Post by Reel Mixer » Mon, 7. Mar 05, 18:50

Mam pytanie o podwójny kontroler pamieci RAM.
Mam płytę główną MSI z czymś takim.Są trzy sloty na RAM, mam więc 2x256 MB.Jeden slot jest wolny - czy można do niego wetknąć 512 MB bez zakłócenia synchronicznej pracy tamtych dwóch? :? .Wydaje się to logiczne(bo czemu 3 sloty?), ale nie wiem jak by to działało :? .
Image X3 - gram legalnie.
Image
Błękitny Grom znów na posterunku :).

User avatar
Pavlo
Posts: 721
Joined: Thu, 6. May 04, 08:56

Post by Pavlo » Tue, 8. Mar 05, 14:00

Też mam płytę MSI (może nawet taką samą :D)
Z tego co wiem - aby pamięć działała ci w dual channel to mogą być tylko 2 kości pamięci. Gdy wsadzisz trzecią - dual channel się wyłączy.
Wiesz oczywiście że aby działało w tym trybie musisz wsadzić kości w odpowiednie sloty?
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...

User avatar
Reel Mixer
Posts: 496
Joined: Fri, 22. Oct 04, 20:15

Post by Reel Mixer » Tue, 8. Mar 05, 14:07

Czyli ten trzeci slot to o kant ... potłuc?Szkoda, moje 256 to markowe błyskawice, 5 lat gwarancji chyba, nie chciałem sie ich pozbywać.Trzeba więc zarobić kasę na dwie 512 :(.
Kompa montowali fachowcy, więc zakładam, że dobrze wsadzili kostki RAM-u.
Image X3 - gram legalnie.
Image
Błękitny Grom znów na posterunku :).

User avatar
xor
Posts: 432
Joined: Mon, 19. Jan 04, 15:45

Post by xor » Tue, 8. Mar 05, 14:41

Dual powinien dzialac przy obsadzonych 3 bankach.
W pierwszy i drugi slot wkladasz kosci 256MB, w trzeci 512MB.
Powinno wykryc dual 1GB :)
Image

User avatar
Stalovy
Posts: 2331
Joined: Fri, 9. Jul 04, 08:13

Post by Stalovy » Tue, 8. Mar 05, 14:50

xor wrote:Dual powinien dzialac przy obsadzonych 3 bankach.
Chyba jednak nie :P
Poza tym gdy obsadzisz trzecie gniazdo pamięci, to najprawdopodobniej (nie znam dokł. charakterystyki płyt MSI) będziesz mógł używać tylko DDR333.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ

Post Reply

Return to “Polskie / Polish Off Topic”