Kary za uzywanie SETA?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Cancer
x2

Kary za uzywanie SETA?

Post by Cancer »

Hejka! Czy za używanie przyspieszenia czasu otrzymuje sie kary w statystykach? Natknąłem się na takie stwierdzenie przeglądając posty na forum, ale ani w wydrukowanym, ani w znajdującym się na płycie z grą manualu nie jest o tym nigdzie wspomniane. Czy chodzi tu o to jak jesteśmy postrzegani przez niektóre rasy (np. w tej chwili jestem uznawany za persona non-grata u Splitów i Paranidian)? A jeśli tak, to jak można odzyskać utraconą u nich reputację?
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Nie wiem, czy to prawda, bo nigdy nie zostawialem SETA na noc :? :roll:
Ale wydaje mi sie, ze to dobry pomysl i nie zdziwilbym sie, gdyby to byla prawda. Swietna blokada na cwane zagrywki :P Natomiast przyjazn ras mozna zdobyc (powoli) walka z piratami w sektorach danej rasy, a pozniej, gdy juz pozwola Ci ladowac w stacjach - handlem i misjami. pozdro
Sauron11
x3tc

Re: Kary za uzywanie SETA?

Post by Sauron11 »

Cancer wrote:Hejka! Czy za używanie przyspieszenia czasu otrzymuje sie kary w statystykach?
Nie miałoby to sensu. To podstawowy produkt kupowany wraz ze staatkiem i najczęściej bodaj używany w tym wszechświecie :wink: To narzędzie pracy każdego kupca. Kary byłyby sprzeczne z międzysystemową rezolucją paragraf 54. :wink:
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

No w manualu napisali:
"Na tę chwilę nie są znane żadne efekty uboczne wynikające z jego użytkowania, jednak nie można ich całkowicie wykluczyć"

:lol:
Cancer
x2

Post by Cancer »

Dzięki za info! Ulżyło mi, zwłaszcza że w starym poczciwym Frontierze nie było z tym żadnych ograniczeń. A tak przy okazji, Sauron11, to nie wiedziałem, że międzysystemowa rezolucja porusza ten temat. Ale sprawdziłem swój egzemplarz i brakuje tam strony 14, na której powinny być paragrafy 53-57 wraz z przypisami. Moja wina. ;)
ergo
x3tc

Re: Kary za uzywanie SETA?

Post by ergo »

Cancer wrote:Hejka! Czy za używanie przyspieszenia czasu otrzymuje sie kary w statystykach? Natknąłem się na takie stwierdzenie przeglądając posty na forum, ale ani w wydrukowanym, ani w znajdującym się na płycie z grą manualu nie jest o tym nigdzie wspomniane. Czy chodzi tu o to jak jesteśmy postrzegani przez niektóre rasy (np. w tej chwili jestem uznawany za persona non-grata u Splitów i Paranidian)? A jeśli tak, to jak można odzyskać utraconą u nich reputację?
tak sa kary, za 50h nieaktywnosci (5h na setax10) zaczynaja spradac wpsolczynniki handlowe i bojowe. Z tym ze chyba takie granie ma srednio sens - tzn kiedys probowalem ale na poczatku i tak te pare stacji zarabia za malo zeby gra byla warta swieczki a potem za duzo sie traci w wyniku atakow piratow i nie tylko :)
levisq
x3tc

Post by levisq »

Hej!
Wydaje mi sie to logiczne, ze program sie powinien sam bronic przed takimi zagrywkami, jezeli nie obnizeniem wspolczynnikow to niespodziewanymi akcjami wrazych sil. A z drugiej strony generalnie szkoda by mi bylo czasu i pradu na to by tylko komp sluzyl jako grzalka i maszynka do robienia virtualnych pieniedzy...

pozdrawiam :D
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Przede wszystkim to zupelnie nie w stylu X-TREME... :P :D
Cancer
x2

Post by Cancer »

Oki, oki. Chciałem tylko wiedzieć, czy bezstresowo mogę skracać sobie czas podróży międzysystemowych, tak jak kiedyś we Frontierze. Oczywiście zgadzam się z Tobą, że cwaniackie przyspieszenie gry w celu łatwego uzbierania kredytów mija się z celem i obniża przyjemność z bycia w X-universe.
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Ja używam SETY zawsze jak lecę do jakiejś stacji czy namierzam pirata o 50km ode mnie.. Ale w celach zarobkowych? No nie, to byłoby trochę nie teges:D
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Wczoraj przeczytalem w materialach egosoftu, czy w devnecie, nie pamietam dokladnie - wspolczynniki spadaja po 1 godzinie (czas realny w naszej rzeczywistosci) uzywania SETA bez przerwy. I slusznie.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Marcybiskup wrote:- wspolczynniki spadaja po 1 godzinie (czas realny w naszej rzeczywistosci) uzywania SETA bez przerwy. I slusznie.
A cała magia poszła sobie ... :wink:
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Na moje to byłoby za prosto i łatwo zostawić na nocke SETA włączonego a rano obudzić sie miliarderem ... :lol:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”