Problem z budową kompleksu

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

waren77
Posts: 14
Joined: Thu, 14. Apr 16, 14:27

Problem z budową kompleksu

Post by waren77 » Thu, 14. Apr 16, 14:54

X3KT.
Problem z budową kompleksu , po wybudowaniu fabryk na równo w 3 wymiarach i nie większej odległości niż 10km nie można połączyć kompleksu po wybraniu opcji wyrzuć tu mój ładunek (system budowy kompleksu)do transportowca na mapce sektora nie pokazuje mi się wykaz moich fabryk ( z prawej strony czysta lista)co uniemożliwia mi połączenie.
Dodam ze próbowałem to uczynić wielokrotnie w wielu sektorach i w rożnych odległościach i zawsze to samo bez skutku, posiadam oryginalna wersje 3.2 bez żadnych modów czy skryptów , zastanawiam się czy scenariusz nie ma na to wpływu Obrońca Terranski jestem doswiadczonym graczem serii X gram od 10 lat we wcześniejszych wersjach nie miałem problemów z łączeniem kompleksów.
Bardzo proszę o pomoc może ktoś miał podobny problem z góry dziękuje
tu macie zrzut w 2 wymiarach https://postimg.org/image/6srmcizy9/ i https://postimg.org/image/ihfob8xx7/ tak to wygląda przy probie wybudowania węzła nie widzi listy fabryk z prawej strony obrazka gdzie normalnie powinny być do wyboru , jest tylko wybierz stacje i czysta strona
Last edited by waren77 on Thu, 14. Apr 16, 19:21, edited 4 times in total.

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Thu, 14. Apr 16, 15:34

Kluczowa sprawa w stawianiu komplexow jest umiejscowienie węzła z miejscami dokowania. Za kazdym razem kiedy dodajesz stacje, masz mozliwosc budowania węzła dokującego. Ustaw go tak, zeby mozna bylo do NIEGO a nie do ostatniej stacji, dołączyć kolejną.

waren77
Posts: 14
Joined: Thu, 14. Apr 16, 14:27

Post by waren77 » Thu, 14. Apr 16, 16:07

Jeśli budujesz węzeł miedzy fabrykami dok powstaje automatycznie na środku mniej więcej , ja nie mogę wybudować węzła (połączenia) przy probie budowy na mapce sektora nie pokazuje moich fabryk od problem

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Thu, 14. Apr 16, 16:11

Powstaje automatycznie, ale TY recznie ustalasz gdzie on ma sie znajdowac.
(Klawiatura numeryczna).

waren77
Posts: 14
Joined: Thu, 14. Apr 16, 14:27

Post by waren77 » Thu, 14. Apr 16, 16:16

Tak ale ja nawet nie mam takiej opcji dodałem zdjęcia można zobaczyć powyżej

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Thu, 14. Apr 16, 16:53

Niestety, nie widze zadnych fotek. W kazdym razie, zawsze przed budowaniem komplexu zrob sejwa w razie jakby cos poszlo nie tak i cwicz. Po kilku razach załapiesz o co chodzi.

[edit] ok juz widze. Fotki sa w duzym oddaleniu i ne widac jak naprawde stoja. Ale wierze, ze postawiles je dobrze. Max odleglosc do polaczenia stacji to afaik 20km. Musisz cos zle robic, bo polaczyc sie je powinno bez problemow.

waren77
Posts: 14
Joined: Thu, 14. Apr 16, 14:27

Post by waren77 » Thu, 14. Apr 16, 18:54

Te fotki przedstawiają dokładny moment próby budowy węzła niestety po naciśnięciu buduj albo zrzuć tu towar bo już all opcje próbowałem łącznie z kupnem giganta do transportu , po prawej strony mapki nie mam listy wybudowanych fabryk co uniemożliwia mi budowę węzła to jakiś błąd bo już nie wiem filmiki na YouTube sprawdzałem i robię all poprawnie ,gra orginał z empika kupiona X lat temu :)pachtowałem z głównej strony do 3.2 ewidentnie brakuje listy fabryk przy probie budowy węzła czemu mi ich nie pokazuje jak widać na załączonych obrazkach u góry

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Thu, 14. Apr 16, 20:10

Wydaje mi sie jednak, ze jest za duza odleglosc miedzy stacjami.

*Sprawdz rzeczywista odleglosc od nich.
*Postaw cos posrodku tych 3 stacji i zacznij je łączyć od tej srodkowej.
*Reinstall gry?

[edit]
dobra, juz wiem. Probujesz budowac polaczenia stacji za pomoca transportera [TS] wyrzucajac w przestrzen łączniki. Musisz to zrobic transporterem klasy [TL]. Pojawi sie opcja 'zbuduj stacje', czy jakos tak, tak samo jak stawiales stacje za pomocą TL.

waren77
Posts: 14
Joined: Thu, 14. Apr 16, 14:27

Post by waren77 » Thu, 14. Apr 16, 20:39

kupiłem transporter TL i jest to samo :( powoli się zniechęcam już wykonałem X prób i zawsze to samo odległości próbowałem rożne(stacja przy stacji na centymetry) efekt zawsze ten sam reinstal gry tez nie pomogł

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Thu, 14. Apr 16, 21:32

Ale gdy to robisz to jestes w sektorze ze stacjami, czy zdalnie?

waren77
Posts: 14
Joined: Thu, 14. Apr 16, 14:27

Post by waren77 » Thu, 14. Apr 16, 22:42

Zawsze przy budowie jestem w danym sektorze,zobaczę inny scenariusz czy uda mi się tam wybudować węzeł być może w tym zablokowane jest budowanie kompleksów chociaż wątpię

waren77
Posts: 14
Joined: Thu, 14. Apr 16, 14:27

Post by waren77 » Fri, 15. Apr 16, 16:55

Witam nowy scenariusz skromny kupiec , poświęcony czas na zarobienie kasy i wbicie reputacji na nic się zdał dalej ten sam problem nie idzie połączyć fabryk węzłem nie widzi listy wybudowanych fabryk oddalonych max od siebie 5km które stoją na tym samym poziomie w 3 wymiarach załączam screeny
https://postimg.org/image/z9pkgfsdz/
https://postimg.org/image/rk26dmifx/
https://postimg.org/image/volidqhf1/
https://postimg.org/image/p9y47eoxv/
:( załamka

Kajdorf
Posts: 279
Joined: Thu, 27. May 04, 18:54
x4

Post by Kajdorf » Sun, 17. Apr 16, 11:53

Pierwszy raz z czymś takim się spotykam, ani razu nie miałem problemów z kompleksami. Jedyny błąd jaki robiłem to zbyt duże odległości albo kazałem budować będąc poza sektorem. Na dole masz mój największy kompleks. Obecnie on ma ok 100 fabryk, są też większe bo nawet tutaj swego czasu były zdjęcia kompleksu z 300 fabryk.

A tutaj jak go buduje. Sorry za łopatologie, ale może ktoś inny z tego skorzysta. :P
Do transportu używam wynajęte TL, a sam siedzę w M5 będąc w tym samym sektorze. Zdalne rozkazy nie działają, czy to poprzez ulepszonego satelitę czy mając własnego TL. Pracuje obecnie dla mnie 5 wynajetych TL z jednym moim Mamutem. Aby nie zatrudniać za każdym razem kapitanów, wynajęte mają w ładowni jeden łącznik, który nie zostaje wyładowany podczas budowy.Do przesuwania fabryk używam klawiszy numerycznych 2,4,6,8 i stawiam je jak najbliżej siebie, w jednej płaszczyźnie. Klawisz 5 służy do centrowania budynku w sektorze. Najpierw stawiam dwie fabryki obok siebie, potem rozkazuję kapitanowi TL aby wyrzucił ładunek i wybieram sobie lokalizację fabryk. W przypadku kopalni wyświetla się lista asteroidów. Najpierw trzeba je przeskanować, bo kopalnia nie wykrywa jaki rodzaj surowiec jest właściwy i można ore postawić na krzemie. Po wyrzuceniu łącznika przez kapitana wyświetla się lista dostępnych fabryk i to pierwsza fabryka decyduje w którym miejscu powstanie kompleks. Po podłączeniu drugiej fabryki pojawia się lokalizacja wlotu do kompleksu, nim też możemy sterować numerycznymi. Budując kompleks trzeba pamiętać o zasięgu działania łącznika, wiec w przypadku budowy megakompleksu będziemy zmuszeni przesunąć wlot. Fabryki nie mogą być ustawione zbyt blisko, gdyż może dojść do kolizji budynków. Gra nie ostrzega o tym podczas budowy, wiec to kwestia praktyki. Do budowy kompleksów służy tylko i wyłącznie TL.

https://postimg.org/image/vm3xy6o3z/
https://postimg.org/image/o0wboz3pr/
https://postimg.org/image/5mlskzrf3/
https://postimg.org/image/5b4c88az3/
https://postimg.org/image/74buaaljj/
Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3 - Intel Core i5 2500K 3.3 GHz - Gigabyte GeForce 970 - Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz - OCZ Vertex3 VTX3-25SAT3-60G

Kajdorf
Posts: 279
Joined: Thu, 27. May 04, 18:54
x4

Post by Kajdorf » Sun, 17. Apr 16, 12:09

A zapomniałem. Jak wydajesz rozkaz wyładunku kapitanowi, masz animację budowy?
Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3 - Intel Core i5 2500K 3.3 GHz - Gigabyte GeForce 970 - Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz - OCZ Vertex3 VTX3-25SAT3-60G

waren77
Posts: 14
Joined: Thu, 14. Apr 16, 14:27

Post by waren77 » Mon, 18. Apr 16, 15:00

Gram w X serie już jakiś czas będzie z 10 lub więcej lat i wczesniej nie miałem problemów z budową kompleksów dopiero w TC 3.2 mam problem z budowa węzła , co do samych fabryk to jak budujesz to jest ok komenda buduj lub zrzuć ładunek zależy czy masz swój lub wynajęty.
Problem zaczyna się dopiero przy węzłach , fabryki są idealnie zawsze ustawione w 3 wymiarach i nie większej odległości niż 5km potwierdzili to moderatorzy tej strony bo z tego wszystkiego to i do nich napisałem dałem im screeny i wsio po kolei co robię.
1. wyrzuć lub wybuduj stacje
2. wybieram complex construction kit i wyskakuje mi mapa sektora z wybudowanymi fabrykami ale bez listy
dam mój przykład https://postimg.org/image/volidqhf1/
a powinno być tak z youtuba https://postimg.org/image/4osxx6rgz/ w momencie budowy węzła ,także nie mam animacji budowy węzła bo nie mogę wykonać tej procedury nie mogę wybrać jakie fabryki maja być połączone z listy taki problem.
Moderatorzy zaproponowali mi ze bym jeszcze raz pobrał patch 3.2 i zainstalował być może pobrał się z błędami
Sprawdzam teraz na orginale bez patchy jaki mam 2.5 czy uda mi się wybudować węzeł narazie opornie idzie mi wbijanie repy :) dam znać

Post Reply

Return to “Polskie / Polish X-Forum”