X3 AP Kilka pytan

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Post Reply
damis1
Posts: 4
Joined: Fri, 26. Sep 14, 11:25

X3 AP Kilka pytan

Post by damis1 » Thu, 16. Oct 14, 11:55

Mam kilka pytań związanych z X3 Albion Prelude oraz modami na większość znalazłem odpowiedz na forum jednak na niektóre nie


1: Czy w Modzie XRM wymaga rozpoczęcia nowej gry ja nie rozpocząłem ale mogę normalnie grać na starym save .Jednak nie wiem czy wszystkie modyfikacje do gry zostały wprowadzone


2: Gdzie w XRM są nowe sektory oraz stocznie par czy jakoś tak


3: Wiem żę w X3 Terran Conflict byla misja po której dostaliśmy swoją własną kwaterę główną dzięki czemu mogliśmy produkować statki czy jest taka misja w allbion prelude ,gdzie mogę ją wsiąść .Lub czy jest mod dodający możliwości kupna kwatery głównej


4: Mam teraz misje która wymaga odemnie przejęcia statku Xenonów L czy tylko za pomocą kapsuł Abordażowych można tego dokonać ?????


5:Czy jest możliwość wyłączenia kolizji statków denerwuje mnie gdy wypuszczam myśliwce z lotniskowca i same się rozbijają o mój statek ??



Z góry dziękuje za odpowiedzi .

User avatar
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
Posts: 665
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Re: X3 AP Kilka pytan

Post by klarix » Thu, 16. Oct 14, 17:15

damis1 wrote:3: Wiem żę w X3 Terran Conflict byla misja po której dostaliśmy swoją własną kwaterę główną dzięki czemu mogliśmy produkować statki czy jest taka misja w allbion prelude ,gdzie mogę ją wsiąść .Lub czy jest mod dodający możliwości kupna kwatery głównej
O modzie nic nie wiem. Graj dalej główny plot, to dojdziesz do możliwości budowania własnej kwatery.
4: Mam teraz misje która wymaga odemnie przejęcia statku Xenonów L czy tylko za pomocą kapsuł Abordażowych można tego dokonać ?????
Xenon L to M3. Na niego żadne kapsułki, tylko wytrwałość w strzelaniu normalną bronią. Jest jednak trudniej, niż w X3:TC.
5:Czy jest możliwość wyłączenia kolizji statków denerwuje mnie gdy wypuszczam myśliwce z lotniskowca i same się rozbijają o mój statek ??
Są różne powody, gra nie nadąża w obliczaniu zbliżającej się kolizji:
- za powolny komputer
- za dużo myśliwców
- za szybkie myśliwce
- za dużo innego ruchu w sektorze

klarix Image

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Re: X3 AP Kilka pytan

Post by bufi » Thu, 16. Oct 14, 18:10

klarix wrote:
4: Mam teraz misje która wymaga odemnie przejęcia statku Xenonów L czy tylko za pomocą kapsuł Abordażowych można tego dokonać ?????
Xenon L to M3. Na niego żadne kapsułki, tylko wytrwałość w strzelaniu normalną bronią. Jest jednak trudniej, niż w X3:TC.
Niekoniecznie. Tez sie meczylem z ta misja w AP. Nikt nie chcial wyskoczyc.
Zaczailem sie w Grand Exchange w jakims M7 ze slabymi laserami i jak byla inwazja mnostwo narybku nalecialo i jak zaczalem do wszystkiego strzelac (z automatu) to tak powyskakiwali, ze nie nadazalem przejmowac opuszczonych statkow.

hint: sterowac osobiscie czyms ciezkim, ze slabymi dzialkami, (zeby nie rozwalic staku) Xenoni jednak czuja 'respekt' przed czyms wiekszym :)

P.

User avatar
Sorkvild
Posts: 2783
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Re: X3 AP Kilka pytan

Post by Sorkvild » Thu, 16. Oct 14, 18:42

damis1 wrote:Mam kilka pytań związanych z X3 Albion Prelude oraz modami na większość znalazłem odpowiedz na forum jednak na niektóre nie


1: Czy w Modzie XRM wymaga rozpoczęcia nowej gry ja nie rozpocząłem ale mogę normalnie grać na starym save .Jednak nie wiem czy wszystkie modyfikacje do gry zostały wprowadzone
Kategorycznie nowy start jest wymaganany, albowiem stary zapis z czystej gry nie bedzie kompatybilny z wprowadzonymi zmianami jakie oferuje mod.
2: Gdzie w XRM są nowe sektory oraz stocznie par czy jakoś tak
Sa nowe sektory, musisz je sobie odkryc. Wszelkie stocznie dodatkowe jak prototypowa, par i inne to stacje pojawiajaca sie w losowych sektorach. Poszukaj tematu o "mapie scorpa", to taka dodatkowa mapa. Bardzo przydatna w grze, polecam

3: Wiem żę w X3 Terran Conflict byla misja po której dostaliśmy swoją własną kwaterę główną dzięki czemu mogliśmy produkować statki czy jest taka misja w allbion prelude ,gdzie mogę ją wsiąść .Lub czy jest mod dodający możliwości kupna kwatery głównej
W XRM bedziesz mogl sobie kupic kwatere za prawie 200 baniek. Mozesz tez skorzystac ze moda dla XRM, ktory dodaje do AP fabuly z TC.


4: Mam teraz misje która wymaga odemnie przejęcia statku Xenonów L czy tylko za pomocą kapsuł Abordażowych można tego dokonać ?????
Zdejmij mu oslony do zera, a potem smaz go najslabszym laserskiem (Impluse Ray Emitter), lub emiterem swiatla (Pulsed Beam Emitter). Za ktoryms razem, sie podda.
5:Czy jest możliwość wyłączenia kolizji statków denerwuje mnie gdy wypuszczam myśliwce z lotniskowca i same się rozbijają o mój statek ??
Gra czegos takiego nie oferuje. Mozesz skorygowac to skryptem Litcube's Bounce V1.7.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Thu, 16. Oct 14, 19:18

Losowość lokalizacji stacji w XRM dotyczy tylko Handlarzy Bronią, ich lokalizacja zmienia nawet w trakcie gry co kilka godzin rozgrywki. Wszytkie stocznie mają stałe lokalizacje w grze. Jeśli chcesz szybko je wszystkie zlokalizować, to również polecam mapę Scorpa.

W AP również jest fabuła, która pozwala stać się posiadaczem Kwatery Głównej (dodana patchem 2.0). Fabuła ta działa poprawnie w XRM.
Oczywiście, oprócz tego można również nabyć Kwaterę Główną, a nawet kilka, ogranicza nas tylko ilość posiadanych kredytów.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

damis1
Posts: 4
Joined: Fri, 26. Sep 14, 11:25

Post by damis1 » Mon, 3. Nov 14, 18:23

Dziekuje za odpowiedz

Kajdorf
Posts: 278
Joined: Thu, 27. May 04, 18:54
x4

Post by Kajdorf » Mon, 14. Dec 15, 01:10

Dobra. Nie chce mi się zakładać nowego tematu wiec piszę tutaj.

Wróciłem do X3AP, zmieniałem dysk i zapomniałem save przenieść do chmury na steamie. A brakowało mi tylko 200tys aby mieć 2 biliony na koncie. :( No i chcę zrobić brakujące achie. Teraz kombinuje jak zrobić za odkrycie wszystkich sektorów "Traveller". No i teraz mam zonka. Ile jest łącznie sektorów? Nie zwracałem nigdy na to uwagi i nie wiem czy opis jaki jest w statystykach postaci mówi prawdę, bo tam wyświetla mi się 236. Nawet wydrukowałem sobie mapę i pozaznaczałem sobie sektory. No i wychodzi mi że już mam komplet. A achie dalej nie aktywne. Nie chcę na razie instalować Scopa, bo chcę grać bez opisu "modifed" ale chyba trzeba będzie. Jakieś podpowiedzi? Wszystkie sektory robiłem bez napędu skokowego.
Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3 - Intel Core i5 2500K 3.3 GHz - Gigabyte GeForce 970 - Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz - OCZ Vertex3 VTX3-25SAT3-60G

Kajdorf
Posts: 278
Joined: Thu, 27. May 04, 18:54
x4

Post by Kajdorf » Mon, 14. Dec 15, 12:12

Problem sam się rozwiązał. Sektor "Teladi Gain" mi się wiesza, musiałem go drugi raz zaliczyć bo wszystkich fabryk nie wczytało.
Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3 - Intel Core i5 2500K 3.3 GHz - Gigabyte GeForce 970 - Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz - OCZ Vertex3 VTX3-25SAT3-60G

Post Reply

Return to “Polskie / Polish X-Forum”