[X3 TC] Uzbrojenie

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

doom7
Posts: 4
Joined: Tue, 19. Aug 14, 19:31

[X3 TC] Uzbrojenie

Post by doom7 » Tue, 19. Aug 14, 20:04

Witam.

Jestem nowy w swiecie X3, gram w TC bez modów i skryptów w scenariusz Patriota argoniański, wersja 3.2

Mój problem dotyczy tego ze od jakiegoś czasu nie moge kupować uzbrojenia. W fabrykach przedmioty do handlu, jak np steki, ogniwa, rude itp moge bez problemu, ale jezeli chce kupic uzbrojenie do moich statków to ZAWSZE i GDZIEKOLWIEK sie nie udam do jakiegos sektora to ZAWSZE nie ma w magazynie nawet jednej pieprzonej rakiety czy osłony...

Jedyne co moge kupic z uzbrojenia to rakiety moskit, dzialo akceleratowe, ulepszenie i dodatki do statkow i... tyle. Inne działa, osłony i rakiety są niedostępne, bo ich ilośc w sklepie wynosi 0.

moje statki którymi obecnie dysponuje to Elite, Rapier, Xenoński L, 2 trasportowe do handlu. Wszystkie są ulepszone ma maxa i poinstalowane systemy kupieckie itd, ale tylko do elite i xeońskiego L mogłem dac dziala akceleratowe (i tylko tyle). Wiem ze do kazdego staku pasuje inny typ uzbrojenia wiec zwracam uwage na to ale jak juz pisalem... magazyny sklepowe są puste jezeli chodzi o to uzbrojenie... to samo tyczy się osłon, rakiet.

o co tu chodzi? czy to jakiś błąd? jeszcze raz zaznacze ze nie instalowałem modów ani skryptów i nie grzebałem w plikach.

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Tue, 19. Aug 14, 21:17

Co twoje pytanie ma wspólnego z FAQ?
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Tue, 19. Aug 14, 21:57

doom7 wrote: Mój problem dotyczy tego ze od jakiegoś czasu nie moge kupować uzbrojenia. W fabrykach przedmioty do handlu, jak np steki, ogniwa, rude itp moge bez problemu, ale jezeli chce kupic uzbrojenie do moich statków to ZAWSZE i GDZIEKOLWIEK sie nie udam do jakiegos sektora to ZAWSZE nie ma w magazynie nawet jednej pieprzonej rakiety czy osłony...
Zainstaluj w sektorach 'zbrojeniowych' zaawansowane satelity i sledz co jakis czas czy sa dostepne te towary. Z zaawansowaną technika jest tak, że albo tego towaru nie ma, albo jest w malych ilosciach. Ja do kupowania takich rzeczy korzystam ze skryptu CLS MK2 (z bonus packa) i zostawiam TS'a w stacjach zeby czekal az w magazynach pojawi sie odpowiedni towar i go sam kupuje. Po godzinie, dwoch masz calą ładownie wyładowana ciezkim sprzetem bojowym.

Druga sprawa, moze masz po prostu zle zainstalowana gre? Jesli to steam, to sprawdz spojnosc plikow. Bo to nie jest normalne, ze przez dlugi czas magazyny w stacjach sa puste.

P.

doom7
Posts: 4
Joined: Tue, 19. Aug 14, 19:31

Post by doom7 » Wed, 20. Aug 14, 00:17

Yacek wrote:Co twoje pytanie ma wspólnego z FAQ?
Niewiele, jednakże z racji tego iż po wciśnięciu przycisku "new topic" na tym forum, odrazu cofa mnie na główną strone, wiec nie wiedziałem gdzie mogłbym napisac o swoim problemie to napisałem tutaj. chyba nie koniec swiata? :)

bufi wrote:Zainstaluj w sektorach 'zbrojeniowych' zaawansowane satelity i sledz co jakis czas czy sa dostepne te towary. Z zaawansowaną technika jest tak, że albo tego towaru nie ma, albo jest w malych ilosciach. Ja do kupowania takich rzeczy korzystam ze skryptu CLS MK2 (z bonus packa) i zostawiam TS'a w stacjach zeby czekal az w magazynach pojawi sie odpowiedni towar i go sam kupuje. Po godzinie, dwoch masz calą ładownie wyładowana ciezkim sprzetem bojowym.
Dzięki za rade. Spróbuje tak zrobic, jak nic to nie da to będę się bawił w reinstalowanie itp.

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Wed, 20. Aug 14, 05:43

doom7 wrote:
Yacek wrote:Co twoje pytanie ma wspólnego z FAQ?
Niewiele, jednakże z racji tego iż po wciśnięciu przycisku "new topic" na tym forum, odrazu cofa mnie na główną strone, wiec nie wiedziałem gdzie mogłbym napisac o swoim problemie to napisałem tutaj. chyba nie koniec swiata? :)
Kolega Yacek jest Strażnikiem tego forum. Taki lokalny folklor. Nie warto zawracac sobie glowę.

P.

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Wed, 20. Aug 14, 16:44

bufi wrote:
doom7 wrote:
Yacek wrote:Co twoje pytanie ma wspólnego z FAQ?
Niewiele, jednakże z racji tego iż po wciśnięciu przycisku "new topic" na tym forum, odrazu cofa mnie na główną strone, wiec nie wiedziałem gdzie mogłbym napisac o swoim problemie to napisałem tutaj. chyba nie koniec swiata? :)
Kolega Yacek jest Strażnikiem tego forum. Taki lokalny folklor. Nie warto zawracac sobie glowę.

P.
Natomiast warto zwracać uwagę na regulamin, który zaakceptowało się przy rejestracji, nawet jeśli się go nie czytało wtedy. Takie coś obowiązuje wszędzie na forach i nie zawsze łamanie regulaminu uchodzi płazem, tak jak na tym zapomnianym przez wszystkich forum.
Gdyby wszyscy stosowali się do przepisów i regulaminów, nie byłoby tylu wyczekujących z utęsknieniem końca świata :)

Miałeś problem z założeniem nowego tematu, należało go rozwiązać.

Kolega Bufi to też taki lokalny folklor, odpowiada, nie zawsze wiedząc o co chodzi i czasem nie do końca poprawnie.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Wed, 20. Aug 14, 16:58

Yacek wrote: Miałeś problem z założeniem nowego tematu, należało go rozwiązać.
Alez ja nie mam, ani nie mialem zadnego problemu z zakladaniem wątków :)
Kolega Bufi to też taki lokalny folklor, odpowiada, nie zawsze wiedząc o co chodzi i czasem nie do końca poprawnie.
No wlasnie widac, kto komu odpowiada nie na temat :)

P.

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Wed, 20. Aug 14, 17:13

bufi wrote:
Yacek wrote: Miałeś problem z założeniem nowego tematu, należało go rozwiązać.
Alez ja nie mam, ani nie mialem zadnego problemu z zakladaniem wątków :)
Ty nie, ale doom7 miał, przeczytaj co pisał również przez ciebie cytowanym poście. Tak więc potwierdziłeś to co pisałem poprzednio.

@ doom7 - ile znasz sektorów? Bo określenie "ZAWSZE i GDZIEKOLWIEK sie nie udam" jest mało konkretne.
Uzbrojenie można kupować zarówno w fabrykach uzbrojenia, jak i DOK-ach oraz Placówkach Wojskowych. Jak to wygląda u ciebie, czy "wszędzie" oznacza fabryki,, czy też wszystkie stacje gdzie można kupić broń?

Uzbrojenie dodawane do stacji jest na dwa, poprzez produkcję (fabryki) oraz skryptem, który co jakiś czas (czasem kilka godzin) dodaje jedną sztukę na stan DOK-u lub Placówki Bojowej.

Od tego, gdzie nie masz uzbrojenia zależy rodzaj problemu jaki masz.

Podaj też w jaką grę grasz i z jakim patchem.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Wed, 20. Aug 14, 17:58

Yacek wrote:
bufi wrote:
Yacek wrote: Miałeś problem z założeniem nowego tematu, należało go rozwiązać.
Alez ja nie mam, ani nie mialem zadnego problemu z zakladaniem wątków :)
Ty nie, ale doom7 miał,...
To po choinkę cytujesz mojego posta i twierdzisz, ze mam jakies problemy z forum. Naucz sie uzywac forum wlasciwie.

P.

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Wed, 20. Aug 14, 18:08

Cytowałem cała twoją wypowiedź, wraz z cytatami. Odpowiadałem tobie i osobie która cytowałeś. Odpowiedź rozdzieliłem, aby była czytelna.
Pomyśl logicznie. Kto pisał o problemach z założeniem tematu? Do kogo więc była skierowana ta część odpowiedzi?

Miałem cię za inteligentnego człowieka, a tu takie kwiatki...
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Wed, 20. Aug 14, 18:35

Yacek wrote:Cytowałem cała twoją wypowiedź, wraz z cytatami. Odpowiadałem tobie i osobie która cytowałeś. Odpowiedź rozdzieliłem, aby była czytelna.
Ale nie zaznaczyles, komu i na co odpowiadasz w tym konkretnym cytacie.
Wyszlo na to, ze ja mam jakies problemy z forum :)

Kolejna prosba, naucz sie cytowac :)

ps. ok, EOT z mojej strony.

Pozdrawiam

doom7
Posts: 4
Joined: Tue, 19. Aug 14, 19:31

Post by doom7 » Wed, 20. Aug 14, 19:37

Yacek wrote:@ doom7 - ile znasz sektorów? Bo określenie "ZAWSZE i GDZIEKOLWIEK sie nie udam" jest mało konkretne.
Uzbrojenie można kupować zarówno w fabrykach uzbrojenia, jak i DOK-ach oraz Placówkach Wojskowych. Jak to wygląda u ciebie, czy "wszędzie" oznacza fabryki,, czy też wszystkie stacje gdzie można kupić broń?

Uzbrojenie dodawane do stacji jest na dwa, poprzez produkcję (fabryki) oraz skryptem, który co jakiś czas (czasem kilka godzin) dodaje jedną sztukę na stan DOK-u lub Placówki Bojowej.

Od tego, gdzie nie masz uzbrojenia zależy rodzaj problemu jaki masz.

Podaj też w jaką grę grasz i z jakim patchem.
Gram w TC z patchem 3.2
przegrałem ogólnie jakieś 20 h juz i gram sobie bez spiny powoli odkrywając ten ciekawy swiat, wiec jestem dopiero na początku (ledwo pare misji fabularnych). Odwiedzonych sekrtorów mam 21 i byłem wszędzie tam gdzie mozna kupić broń i problem w tym ze, NIGDZIE nie ma miejsca gdzie mógłbym coś kupic, widzialem ze cos tam było jakieś uzbrojenie, jednak tylko pare sztuk (max. 3) i tylko do jakiegos jednego działka a reszta świeci pustkami...

Wczesniej napisalem ze gram bez modów ale przecież zapomniałem ze wgrałem sobie jeden, który dotyczył tylko kokpitów.

jeżeli mówicie ze to uzbrojenie w tych sklepach i fabrykach tak powoli się odnawia, to chyba spróbuję włączyć przyspieszenie SETA i zostawie gre na dłuższą chwile i zobacze czy coś się pojawi...

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Wed, 20. Aug 14, 20:00

W fabrykach ilość towarów (np. uzbrojenia) zależy od surowców do produkcji. Jeśli statki handlowe NPC nie nadążają z dostarczaniem surowców, sam zadbaj o to, a uzbrojenie zostanie wyprodukowane i będziesz mógł je kupić.

Poszukaj jednak lepiej jakiegoś DOK-u lub Placówki Wojskowej i sprawdź jak wygląda ta zaopatrzenie w broń. Mniejsze uzbrojenie powinno być dostępne cały czas, jedynie ciężkie uzbrojenie jest trudniejsze do zdobycia, ale tylko w odpowiednich do uzbrojenia statku M2 lub M1 ilościach, pojedyncze sztuki nie powinny należeć do rzadkości. Wyjątkiem może być broń terran.

Brak uzbrojenia w fabrykach broni oznacza problem z handlarzami NPC, czyli plikiem Jobs.txt
Brak uzbrojenia DOK-ach i PW to problem ze skryptem gry odpowiedzialnym za dodawanie i usuwanie towarów ze stacji.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

doom7
Posts: 4
Joined: Tue, 19. Aug 14, 19:31

Post by doom7 » Wed, 20. Aug 14, 20:28

działo akceleratowe, emiter działa impulsowego, miotacz materi, rakieta moskit z uzbrojenia tylko to moge kupic bo reszta - brak towaru. do DOK-ow i placowek wojskowych (w tych odkrytych 21 sektorach to jest ich tylko kilka) i do wszystkich wyslalem swoje statki zeby mieć wgląd, jednak od dłuższego czasu nic sie nie zmienia.

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Wed, 20. Aug 14, 20:52

No to masz, albo uszkodzona instalkę, albo coś namieszało ci w plikach sav.
Zrób reinstal gry lub weryfikację plików gry jeśli masz TC na Steamie. Zobaczysz jak będzie po reinstalacji. Jeśli nadal pusto, to znaczy że masz już błąd zapisany w pliku sav. Najprościej pozbędziesz się go rozpoczynając nową grę. Ale daj znać, może coś się jeszcze wykombinuje.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

Post Reply

Return to “Polskie / Polish X-Forum”