Modowanie X3 TC - tworzenie modeli statków

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Modowanie X3 TC - tworzenie modeli statków

Post by SourVenom » Thu, 18. Jul 13, 15:49

Co prawda temat niezbyt dobrze oddaje o co mam na myśli, ale na nic inteligentniejszego nie wpadłem. Chodzi o to, że od dawien dawna chciałem bawić się w programach do tworzenia obiektów 3D - próbowałem swoich sił m.in. w Blenderze, jednak po pewnym czasie (zazwyczaj około tygodnia) poddawałem się. A powodem było to, że niezbyt dobrze znałem owe programy, a i brakowało mi celu - co prawda udawało mi się cośtam stworzyć, jednak były to dość proste rzeczy (ostatnie moje dzieło to parasol :P ). Dążąc do sedna sprawy - ostatnio doszedłem do wniosku, że skoro do X3 powstają mody dodające całe floty nowych statków to może i ja popróbuje swoich sił. W związku z tym proszę o radę - od czego zacząć, jakie programy są mi potrzebne, czy znajdzie się śmiałek (może być anglojęzyczny), który pomoże mi postawić pierwsze kroki i zapoznać się z owym programem/programami. Piszę tu o samym tylko tworzeniu modeli - co prawda programowaniem zajmuje się już drugi rok jednak C++ znam tylko powierzchownie, a Turbo Pascal raczej (na pewno) się tu na nic nie zda.

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Re: Modowanie X3 TC - tworzenie modeli statków

Post by bufi » Thu, 18. Jul 13, 16:21

Blender :) Chociaz on jest troche toporny w obsludze imho. Jest jeszcze darmowy(byl kilka lat temu przynajmniej) Maya 3D.
No i niesmiertelny 3d StudioMAX. Chyba znajdziesz najwiecej modeli, narzedzi i tutoriali w j. polskim bo jest najbardziej popularny.

P.

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Thu, 18. Jul 13, 16:53

Interesuje mnie w jakim programie zostały stworzone modele do X3, statki z modów do X3 itd. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie programy są kompatybilne - chcę uniknąć sytuacji, gdy nauczę się obsługi jakiegoś programu, stworze jakiś model, po czym okaże się, że nie będę mógł go wrzucić do gry. Z drugiej strony oglądając Dev Diary z X-Rebirth,
(ten odcinek) zauważyłem, że jest tam mowa o Blenderze (w 3:31) i o 3Ds Max (3:37) - ale jak ma się to do X3 to nie wiem.

User avatar
Sorkvild
Posts: 2783
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Thu, 18. Jul 13, 17:01

Z tego co wiem moderzy uzywaja 3ds max 9 oraz Gmax, zas do importowania i bawienia sie z modelami z gry sluzy doubleshadow dbox.

Cos powinno byc na polskim forum, a jesli nie to musisz polegac na angielskim http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=216693 modding-models. Jak angielski slabo, to pracuj z translatorem ;)
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Thu, 18. Jul 13, 17:13

Coś tam z Angielskiego umiem - mamy taką wredną babe za nauczycielkę z Angielskiego i ostatnio usłyszałem od niej "To co, że potrafisz dogadać się z Anglikiem - i tak nie umiesz angielskiego". Jak to usłyszałem to chyba ze dwa dni próbowałem wykminić o co jej chodziło. A co do dogadywania się z Anglikami - trochę się zacinam, ale wiedzą o co mi chodzi. A jeśli brać pod uwagę fora, to nie ma problemu - w razie czego jak jakiegoś słowa nie będę znał to się sprawdzi w internecie.
Image
:P

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Thu, 18. Jul 13, 18:29

Czy Angielskie fora potrzebują osobnego konta? Ponieważ nie mogę utworzyć tematu, odpisywać na posty itd. W prawym dolnym rogu napisane są uprawnienia użytkownika - na angielskim forum X3 TC wszystkie mam wyłączone. O co chodzi?

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Thu, 18. Jul 13, 18:51

Jaki masz User-Level jak jestes zalogowany na stronie glownej?

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Thu, 18. Jul 13, 19:05

A jak to sprawdzić ??

User avatar
Sorkvild
Posts: 2783
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Thu, 18. Jul 13, 19:22

Image
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Thu, 18. Jul 13, 19:38

A co powiesz na to ?
Image

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Thu, 18. Jul 13, 20:35

Jak wejdziesz w swój profil, widzisz na samym dole coś takiego w dziale EGOSOFT - Preferencje?

Chce uczestniczyc w X-DEVNET: tak/nie
Dostep do stron developerskich o X2 oraz ONLINE-UNIVERSE.NET
Czlonkostwo w X-DEVNET wymaga podania pelnego adresu pocztowego (od poziomu 3 wzwyz!):
+pola do wpisania danych adresowych
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Thu, 18. Jul 13, 20:53

To chyba sobie to daruję. Niby to nic trudnego, ale jakoś mnie to zniechęca - a poza tym po co mi dostęp do stron developerskich X2 skoro nawet w to nie grałem?

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Thu, 18. Jul 13, 21:06

Ale co Cię zniechęca? Te dane są chronione w bazie Egosoftu. Wpisałem swoje ponad 10 lat temu i nie zauważyłem nic złego.

Nie wiem czy to akurat brak tego u Ciebie powoduje brak dostępu do innych for, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy, więc radzę zacząć od tego.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Thu, 18. Jul 13, 21:58

Po prostu chciałem założyć temat na anglojęzycznym forum, popytać modderów takich jak Cycrow, dowiedzieć się coś odnośnie tworzenia nowych statków w x3.

User avatar
Sorkvild
Posts: 2783
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Thu, 18. Jul 13, 22:10

Zarejestruj gre? Np. zeby zakladac tematy na forum 'support' musisz miec zarejestrowana gre. Nie jestem pewien czy w scripts & modding tez jest taki wymog
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Post Reply

Return to “Polskie / Polish Off Topic”