Patch 3.0 dla Albion Prelude wydany

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yacek
x3tc

Patch 3.0 dla Albion Prelude wydany

Post by Yacek »

Najnowszy patch 3.0 dla AP został oficjalnie udostępniony przez Steam.

Zmiany zawarte w patchu:

------------------------------------------------------------------------------
3.0 - Maj 2013
------------------------------------------------------------------------------

Nowe funkcje i ulepszenia:

- Nowe fabuły: Ciemne Interesy, Kłopoty korporacji, Przełamanie barier
- Nowe misje: Naprawa Stacji, usługa naprawy uszkodzonych stacji Gracza (poniżej 95% kadłuba)
- Nowe misje: Wielokrotny Transport Pasażerski, transport wielu pasażerów z różnych stacji do różnych miejsc
- Nowe misje: Wycieczka Życia, zabranie grupy turystów na wycieczkę do różnych sektorów na zwiedzanie ich niezwykłych lokacji
- Nowe misje: Podwójny Konwój, ochrona dwóch konwojów podążających na różnych trasach
- Dodano wsparcie dla kontrolerów
- Nowe statki: Lotan, Gepard, Pteranodon
- Zmieniono ostrzeżenie 'cel w zasięgu' przy misjach śledzenia statku, z wiadomości przychodzacej na tekst pomocniczy
- Nowy specjalny sektor, a w nim nowe tło muzyczne
- Nowy specjalny sektor dostepny dzięki Rozproszonemu Hipernapędowi
- Odblokowane opcje startowe: Podróżnik z Aldrina, Zagubiony Lar, Świadek Gonerów
- Dodano możliwość misji, aby włączyć/wyłączyć działanie wojenne
- Więcej fabryk Terran dostępnych w stoczniach

Naprawiono:

- Naprawiono wzrost statystyk 'zaakceptowanych zadań' po zaakceptowaniu misji Wymaganego patrolu
- Naprawiono wzrost statystyk Dostarczonych Wymaganych Statków przy akceptacji misji wojennych
- Naprawiono problem z oddokowywaniem statków M6 od dużych Stoczni
- Naprawiono złą lokalizację obiektów krążących wokół Borońskiego Doku Zaopatrzeniowego
- Naprawiono lokalizację billboardu przy Argońskiej Giełdzie Handlowej, który znajdował się poniżej kleszczy dokujących
- Naprawiono wiadomości wysyłane do gracza w misjach transportu pasażerskiego, gdy jego statek ma za mało miejsca w ładowni lub nie posiada Systemu Podtrzymywania Życia
- Poprawiono wymagania potrzebne do odblokowania dostępu do Giełdy Handlowej Yaki
- Naprawiono Misje Eskorty Konwoju oferowane przez wrogie rasy
- Naprawiono Misje Eskorty Konwoju, które nie kończyły się, jeśli gracz zaatakował eskortowany statek
- Naprawiono usuwanie kontraktów NPC w misjach zabójstwa, po zakończeniu misji
- Naprawiono problem z przechwyconymi statkami, które były niszczone przez menedżera wojny
- Naprawiono błąd z poleceniem <add_cargo> w kodzie MD
- Naprawiono ładowanie szablonów towarów
- Naprawiono pracę górnika Lodu, który już nie pozostaje zadokowany, kiedy nie ma nic w kopalni
- Naprawiono domyślne wartości odcienia/nasycenie statków
- Dodano usuwanie eskorty stworzonej w misji Eskorty Konwoju
- Dodano kontrolę podczas Misji Inwazji Xenońskich, aby nie były kontynuowane, gdy Xenoni opuścili sektor
- Dodano kontrolę podczas Misji Budowy Stacji, sprawdzającą czy był używany Promień Holowniczy do jej przesunięcia, aby uniknąć problemów z zakończeniem misji
- Zmieniono rozmiar ładowni statku Tyr do 8800

Patch zostanie automatycznie pobrany ze Steam, chyba że ktoś ma wyłączoną automatyczną aktualizację gry.

Dostępny jest również nowy plik NoSteam.exe, kompatybilny z patchem 3.0: http://www.egosoft.c...hp?download=573

UWAGA: jeśli ktoś gra z modem XRM, to powinien wyłączyć automatyczną aktualizację na Steamie, poczekać do wydania wersji XRM 1.29 kompatybilnej z patchem 3.0 i dopiero zaktualizować AP. Zmiany jakie wprowadza patch dotyczą kluczowych plików gry, więc po aktualizacji do wersji 3.0 mod XRM może nie działać prawidłowo na wersji 1.28.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
bufi
x4

Re: Patch 3.0 dla Albion Prelude wydany

Post by bufi »

Dodam tylko, ze patch juz jest dostepny i sie sciaga.
Waga ~60MB. Steam

ps. Zwariowalem! Dodali obsluge pada Xbox od MS!

Dziekuje EGO jeszcze raz dziekuje!

P.
Berni77

Post by Berni77 »

Patch zassało jednak przy próbie wgrania save gra mi się wywala na pulpit... Rewelacja po prostu :(
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Berni77 wrote:Patch zassało jednak przy próbie wgrania save gra mi się wywala na pulpit... Rewelacja po prostu :(
Czysta gra, czy ze skryptami lub modami?
Link do tematu o problemie na forum wsparcia technicznego: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=336604
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Berni77

Post by Berni77 »

Gram na czystym X3 bo robię odznaki na steamie.
Jedyne co zainstalowałem to oficjalny BP.
0 obcych modów i skryptów.
Z tego co widzę na angielskim forum to dość powszechny problem z update 3.0...
Przykro mówić ale coś ostro skopali...
Mój save też dotyczy Argon Prime. Ciekawe...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

AP 3.0 + nowy NoSteam.exe, uruchomiony sav z wersji 2.5.3 z kilkoma skryptami i modem XRM. Gra wczytała się bez problemu.
[ external image ]
Berni77

Post by Berni77 »

Niespodzianka...
Savy w Argon Prime wywalają mi grę na pulpit.
Save z innego sektora wczytał się bez problemu. Na szczęście to tylko 15 minut gry w plecy więc przeżyję :)
bufi
x4

Post by bufi »

Berni77 wrote: Z tego co widzę na angielskim forum to dość powszechny problem z update 3.0...
Przykro mówić ale coś ostro skopali...
Mój save też dotyczy Argon Prime. Ciekawe...
Rzeczywiscie jest jakis problem z tym Argon Prime.
Na niemieckim forum tez narzekali podobno.
A inne, wczesniejsze save dzialaja?

Na szczescie bylem wtedy w Grand Exchange i wszsystko ladnie jak narazie dziala.

P.
Berni77

Post by Berni77 »

Savy z Argon Prime nie działają (żaden się nie uruchomił).
Save z innego sektora jak narazie wczytują się bez problemów.
Pora pokatować grę - zobaczymy czy wszystko będzie bez problemu funkcjonowało :)
bufi
x4

Post by bufi »

CBJ w tym watku o tym pisze.
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 78#4058878

U mnie godzine temu steam sciagnal latke ~2.1MB i od teraz sejvy z Argon Prime powinny działać.

Sprawdź koniecznie.

P.
Berni77

Post by Berni77 »

Faktycznie, po ściągnięciu tej dodatkowej łatki savy z Argon Prime działają bez problemu :)
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Jakie sa wymagania nowych fabul, co trzeba zrobic by zaczac nowe fabuly?
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Wymagania otrzymania zaproszenia do fabuły Ciemne Interesy:
- Wysoka ranga u Splitów.
- Posiadanie UFJD
- Zakończone fabuła HUB lub Luźne Zakończenie.

Wymagania otrzymania zaproszenia do fabuły Kłopoty Korporacji:
- Ranga handlowa 15
- Posiadanie UFJD
- Zakończone fabuła HUB lub Luźne Zakończenie.

Fabuła Przełamanie Barier rozpoczyna się w trakcie fabuły Kłopoty Korporacji (gdzieś w 7-8 misji).
[ external image ]
merimac
x4

Post by merimac »

nie moge sciagnac patcha z strony egosoftu pisze mi

[quote]Sorry! You need to have an account and must be logged in (enable cookies!) to access this downoads. For more information on account creation and optional game registration, please refer to this FAQ article.[/quote]

ciacha mam w porzadku nic nie blokuje konto mam zalozone juz od jakiegos czasu wiec o co chodzi?
a bonus packi moge sciagnac bez problemow (nie mam i nie bede miec steama tak od razu mowie)
bufi
x4

Post by bufi »

Nie wiem o jakim patchu piszesz, a jedyny jaki znalazlem to nosteam.
Przy nim jest taka notka:
The NoSteam executable is available only to users who have either X3: Terran Conflict or X3: Albion Prelude registered in their forum profile.

P.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

merimac wrote:nie moge sciagnac patcha z strony egosoftu pisze mi...
Bo nie patcha na stronie, wszystkie patche automatycznie aktualizowały grę na Steamie.
NoSteam.exe dostępny jest tylko dla, którzy zarejestrowali swoją grę (TC/AP) na forum.
Zarejestruj klucz rejestracyjny na forum, jeśli nie masz, to kup grę.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”