Giełda handlowa

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych
Grabol
Posts: 5
Joined: Mon, 9. Jan 12, 22:44

Giełda handlowa

Post by Grabol » Thu, 19. Jan 12, 22:02

Prosze o pomoc mam nieaktywna gielde handlowa

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Re: Giełda handlowa

Post by Yacek » Thu, 19. Jan 12, 22:13

Grabol wrote:Prosze o pomoc mam nieaktywna gielde handlowa
Jakiej rasy? Każda rasa wymaga spełnienia innych warunków, aby można było mieć dostęp do jej giełdy. Najprościej u Teladian, wystarczy mieć 10 000 kr.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

Grabol
Posts: 5
Joined: Mon, 9. Jan 12, 22:44

Post by Grabol » Thu, 19. Jan 12, 22:25

Ja mam u argonow nie mam tez aktywnych wykresow statkow

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Fri, 20. Jan 12, 05:32

U Argonów musisz mieć przynajmniej jedna stację w ich sektorze, aby mieć dostęp do Giełdy.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

Grabol
Posts: 5
Joined: Mon, 9. Jan 12, 22:44

Post by Grabol » Fri, 20. Jan 12, 14:59

Mam farme pszenicy i nadal nic

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Fri, 20. Jan 12, 16:30

Grabol wrote:Mam farme pszenicy i nadal nic
Zrób mały myk: zadokuj do Giełdy Handlowej Argomów, oddokuj i ponownie zadokuj (najlepiej mieć Automat dokujący na pokładzie, wtedy gdy znajdujemy się tuż pod kleszczami dokującymi, zadokuje nas od razu, bez zbędnego latania.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Fri, 20. Jan 12, 18:16

Grabol wrote:Mam farme pszenicy i nadal nic
Jak daleko od sektora z giełdą ją postawiłeś?

P.

Grabol
Posts: 5
Joined: Mon, 9. Jan 12, 22:44

Post by Grabol » Fri, 20. Jan 12, 19:31

Mam w sasiednim sektorze kompleks budynkow

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Fri, 20. Jan 12, 20:38

Ja mam w tym samym sektorze, ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia.
Skocz do sektora z giełdą i wybierz tą stację jako cel.
Skontaktuj się ze stacja i poproś o zgodę na lądowanie.
Przerwij dokowanie i wejdz do stacji przez system handlowy i lokalna giełda
powinna być odblokowana. W każdym razie SOA#1. Jak się odblokuje, to
zostaw w tym sektorze zaaw. satelitę i możesz miec dostęp do lokalnej
giełdy skądkolwiek.

Podobny jest rebus z odblokowaniem giełdy Yaki. Wymagane minimum 4 teladihuany, a musiałem mieć ich wiecej. Gdy miałem dokładnie tylko 4, nie chciała sie giełda odblokować. Z ładowni oczywiście znikneło tylko 4 sztuki.

P.

Grabol
Posts: 5
Joined: Mon, 9. Jan 12, 22:44

Post by Grabol » Fri, 20. Jan 12, 21:32

Juz dziala nie wiem dlaczego ale wszystkim bardzo dziekuje za zaangazowanie

Kajdorf
Posts: 278
Joined: Thu, 27. May 04, 18:54
x4

Post by Kajdorf » Tue, 29. Jan 13, 21:55

Jak działa giełda towarami? Bo kupiłem sobie u Argonów miotacze. Dostępnych akcji już nie widzę, a cena się nie zmienia. Zajrzałem też na ceny rudy, a tam stoi cały czas po 50.
I czy warto kupować np. szczątki, paliwo itp.

jeszcze jedno: można przenosić akcje między giełdami? bo wtedy bym sobie towary przeniósł tam gdzie ich brakuje.
Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3 - Intel Core i5 2500K 3.3 GHz - Gigabyte GeForce 970 - Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz - OCZ Vertex3 VTX3-25SAT3-60G

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Wed, 30. Jan 13, 01:00

Kajdorf wrote: I czy warto kupować np. szczątki, paliwo itp.
Nie warto. To bylo oplacalne tylko przed pierwszym patchem. Ale autorzy sie zorientowali, ze mozna na tym trzepac miliony i niestety rentowosc spadla.

jeszcze jedno: można przenosić akcje między giełdami? bo wtedy bym sobie towary przeniósł tam gdzie ich brakuje.
Nie mozna. Ilosci towarow sa 'zbierane' tylko z pewnego obszaru. Np. w promieniu 5 sektorow gdzie wlascicielem sektora jest dana rasa. Dlatego jest kilka stacji giełdowych, dla kazdej rasy, odpowiadajacych danemu obszarowi galaktyki.

Najlepiej sie zarabia na akcjach firmowych. Albo robi wałki przewozac towary do swoich komplexow(przywozisz towar do swojego komplexu cena spada, kupujesz akcje, wywozisz towar z danego obszaru, cena idzie w gore, sprzedajesz akcje).

Ja np. robie wałki wożąc w te i nazad wieże laserowe. Ale mozna tez, zarobic na Teladihuanie.

P.

Kajdorf
Posts: 278
Joined: Thu, 27. May 04, 18:54
x4

Post by Kajdorf » Wed, 30. Jan 13, 02:14

Aha. Ok. Niektórych rzeczy się domyśliłem po napisaniu posta. :P
Jeśli dobrze zrozumiałem to ceny towarów kształtują się wg liczby danego towaru w zasięgu działania giełdy. Zgadza się? Jeśli tak to jak dobrze kombinuje to w taki sposób można podwójnie zarobić na danym surowcu, wystarczy zakupić akcje, wybudować własną fabrykę i potem tylko kontrolować sprzedaż. Bo zaczynam giełdę traktować jako informacje gdzie jakie fabryki budować. Ewentualnie Twój sposób (ale tego nie rusze, nie chce sobie psuc zabawy własnego zarabiania kasy).
Właśnie co do wykupu akcji innych firm. Kupiłem sobie gonerską firmę. Na moją logikę to ceny wahają się w zależności od tego jakie zyski ma firma. Jeśli tak to na Gonerach chyba nie zarobię, ciągle są na minimum :P Chyba że zainwestuje w korporacje, ale one słabo się rozwijają. Jak dla mnie pomysł z akcjami jest fajny, ale inteligencja firm jest kiepska. No chyba że to dopiero początki i potem się lepiej rozkręcają albo inaczej to jest liczone. Ogólnie widzę u nich tendencje spadkową, może dlatego że posiadam już 20 handlarzy galaktycznych i zabieram im zarobek. To ciekawe co by było gdybym miał swoją "firmę" z TC (50 galaktycznych, 60 fabryk w jednym kompleksie). Terracorp mogę kupić za ceny min, ani razu nie wskoczyła mi na średnia. Zaznaczam że gram dopiero 20 godz.
Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3 - Intel Core i5 2500K 3.3 GHz - Gigabyte GeForce 970 - Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz - OCZ Vertex3 VTX3-25SAT3-60G

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Wed, 30. Jan 13, 19:23

Kajdorf wrote: Jeśli dobrze zrozumiałem to ceny towarów kształtują się wg liczby danego towaru w zasięgu działania giełdy. Zgadza się?
Dokładnie.

Jeśli tak to jak dobrze kombinuje to w taki sposób można podwójnie zarobić na danym surowcu, wystarczy zakupić akcje, wybudować własną fabrykę i potem tylko kontrolować sprzedaż.
Teoretycznie tak. W praktyce wyglada to tak, że musisz mieć co najmniej dwa komplexy. Jeden który produkuje towar. Najlepiej samowystarczalny.(nie dowozisz żadnych surowców.) i musi być duży, co najmniej kikadziesiąt
końcowych fabryk, żeby zyski były w miare duze. Drugi komplex pracuje tylko jako magazyn. Łączysz ze soba tylko 'końcowe' stacje. Żadnych surowców, żadnej sprzedaży czy kupna. Po prostu zamykasz taki komplex z produkcji i dla ruchu NPC. Są zbędni. Jeśli pierwszy komplex wyprodukuje full magazyn towarów, wyłączasz produkcję!.
I pożniej ustawiasz 2-3 super TS w poleceniach logistycznych, żeby latali od jednego komplexu do drugiego. Muszą wyładować towar z ładowni do magazynu i na odwrót! I taki setup może se działać w nieskończoność :)
Bo zaczynam giełdę traktować jako informacje gdzie jakie fabryki budować.
To tak nie działa :) Ćwiczyłem to. Postawiłem komplex gdzie nie było takiego towaru a ten se wział i nie sprzedaje takich ilosci jakie bym sobie życzył. Ledwo co na waciki zarabia. Zrezygnowałem z tego. Chociaz moze sa miejsca gdzie to zadziała :)
Ewentualnie Twój sposób (ale tego nie rusze, nie chce sobie psuc zabawy własnego zarabiania kasy).
Niczego se nie psujesz :) Po takiej akcji nauczysz sie stawiac komplexy samowystarczalne. Zobaczysz gdzie mozna trzepac kase z komplexow. Nauczysz sie nowych, zajebistych polecen logistycznych itp. A jak bardzo Cie boli zarabianie kasy 'nic nie robiąć' to po prostu nie wchodzisz na giełde. Komplexy ustawiasz zeby pracowaly i sprzedawaly normalnie i se ciułasz kilkaset tys. kredytow na godzine zamiast kilkuset milionow ;)
Co kto woli, pełna swoboda :)
Właśnie co do wykupu akcji innych firm. Kupiłem sobie gonerską firmę. Na moją logikę to ceny wahają się w zależności od tego jakie zyski ma firma. Jeśli tak to na Gonerach chyba nie zarobię, ciągle są na minimum :P Chyba
Nie mam pojecia na jakiej zasadzie działaja trendy w akcjach ale jak na moj nos po prostu 'random'; losowo.
że zainwestuje w korporacje, ale one słabo się rozwijają. Jak dla mnie pomysł z akcjami jest fajny, ale inteligencja firm jest kiepska. No chyba że to dopiero początki i potem się lepiej rozkręcają albo inaczej to jest liczone.
Z korporacjami jest troche inaczej. Podobno własnie mozna wplywac na ceny akcji korporacji, tak jak na ceny akcji towarow.
Ale jakie dokladnie zasady panuja, nie wiem. Zniszcz Światynie Gonerow
albo inną stacje korporacji i patrz jak sie kształtuja ceny. Mozna tez polowac na statki korporacji. Mi sie nie chcialo tak bawic, bo to zalatuje ciezkim piractwem na wielka skale, a ja jestem porzadnym Teladianinem :)
Ogólnie widzę u nich tendencje spadkową, może dlatego że posiadam już 20 handlarzy galaktycznych i zabieram im zarobek. To ciekawe co by było gdybym miał swoją "firmę" z TC (50 galaktycznych, 60 fabryk w jednym kompleksie). Terracorp mogę kupić za ceny min, ani razu nie wskoczyła mi na średnia. Zaznaczam że gram dopiero 20 godz.
To co posiadasz, raczej nie ma wplywu na ceny.(poza oczywiscie posiadaniem
ogromnych ilosci towarow w danym obszarze)

Pozdrawiam

Kajdorf
Posts: 278
Joined: Thu, 27. May 04, 18:54
x4

Post by Kajdorf » Thu, 31. Jan 13, 13:08

Dzięki bufi. :)

Powiedziałbym ze pomysł z giełdą jest świetny, ale wykonanie mizerne. Słaba inteligencja NPC lub gra zmusza gracza do wykonywania misji budowy fabryk dla innych. Podejrzewam że dopiero wtedy ceny porządnie pójdą w górę.

Gram na gołym Albionie, dlatego możne aż tak bardzo nie potrzebuje kasy, ale od pewnego czasu chodzi za mną myśl aby zainstalować XRM. Wtedy to pewnie mi się zmieni podejście. :P

Co do budowy kompleksów - zobacz giełdę w Argon Prime. Rozróżniam trzy rodzaje popytu/zapasów:
- brak, gdzie nie ma wartości cyfrowej
- zerowa, gdzie występuje cyfra 0
- normalna, wszystko powyżej zera.
W tym rejonie są np. trzy surowce drugorzędne: plankton, bulwy, teladianium. Jest na nie ogromne zapotrzebowanie, ale giełda pokazuje ich brak w zapasie. Jako stary wyjadacz sam wiesz że to są surowce innych ras, te trzy się tym różnią że przy innych jest jakaś wartość, nawet zero ale jest. Właśnie w ten sposób będę kombinował. Najwięcej jest steków, co widać bo zdarza mi się że handlarze tym zapychają ładownie. Jeśli popyt jest większy ze dwa razy od zapasów to warto zaryzykować z taką produkcją. To też sprawdzę. Z tego co pamiętam to w TC sporo osób proponowało handel tarczami 1 MJ, na giełdzie jest popyt dwa razy większy od zapasów. A co ciekawe nie ma wcale popytu na tarcze 5 i 25. Mam wrażenie że gra preferuje sprzęt dla myśliwców M5 i pomija częściowo M4/M3. Nie ma popytu na: szerszenia, pioruna, burze, tajfuna. Albo to u mnie się tak ułożyło że tego nikt nie potrzebuje.
Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3 - Intel Core i5 2500K 3.3 GHz - Gigabyte GeForce 970 - Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz - OCZ Vertex3 VTX3-25SAT3-60G

Post Reply

Return to “Polskie / Polish X-Forum”