[X3 AP] Brak dzwieku

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Post Reply
Neofita
Posts: 10
Joined: Wed, 15. Dec 10, 12:18
x3tc

[X3 AP] Brak dzwieku

Post by Neofita » Tue, 10. Jan 12, 00:10

Czy ktos sie orientuje w 2 sprawach dotyczących dzwięku w grze?

1 Znikły mi wszelkie meldunki głosem komputera czyli:
-dokując na stacji nie słysze głosu tylko mam same napisy
-wzrasta reputacja nie słysze meldunku jedynie widze napis
-łącze sie ze stacja w celu zadokowania nie slysze nic,klikam na pozwolenie zadokowania po pewnej chwili pojawia sie kółko pozwalające lądowac.

O co chodzi z tym?

2. Jesli probklem pierwszy ie da sie jakos normalnie naprawaic czy ktos wie jakie sa pliki dzwiękowe na płytce czy podczas instalacji które odpowiadają za to to zainstaluje gre na innym kompie i przeniose te pliki.

Nie mam pojęcia co sie mogło stac.
Prosze o pomoc bo to troche uciazliwe jest

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Re: Brak dzwieku

Post by bufi » Tue, 10. Jan 12, 07:43

Przejdź się do działu pomocy technicznej. Tam ludzie wielokrotnie opisywali takie problemy. Jak masz to na steamie to zweryfikuj spójność plików.
Zobacz w grze czy w opcjach są wyłączone 'głosy komputera'.

P.

Neofita
Posts: 10
Joined: Wed, 15. Dec 10, 12:18
x3tc

Post by Neofita » Tue, 10. Jan 12, 09:12

Znalazłem ten temat i jet rozwiazanie tego problemu ale połowiczne.
Ci co maja X3TC ze steama moga sciagnąc plik rar który wazy 277 mb o ile pamietam i podmienic pliki w katalogu mov w TC ale sciezka dostepu robiona przez steama.
Ja mam pudełkowa wersję i po sciagnieciu i podmianie nadal wystepuje ten błąd.

W kazdym razie ktos napisał ze do momentu kiedy tego nie naprawią pogranie w wersje pudełkowa dzialająca w 100% jest mozliwe jedynie po ponownej reinstalacji systemu.

Reinstalacja X3TC nic nie daje,nie wiem czemu.

W kazdym razie na chwile obecna podziekuję firmie Egosoft i AP,poczekam na wersje pudełkową ewentualnie na Rebirth.
Na dzien dzisiejszy odechcialo mi sie grac i wspepiac w ekran czy ktos cos do mnie gada czy nie bo po za otoczeniem nie slysze nic.

User avatar
Sorkvild
Posts: 2783
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Tue, 10. Jan 12, 12:12

Za problemy z dzwiekiem czesto odpowiadaja kodeki. Gra uzywa wlasnych, a czesto na swoich kompach mamy zainstalowane dodatkowe kodeki typu ffd. Sproboj w ustawieniach kodeka dac wyjatek by nie byly one uzywane z X3. Podobny problem mialem jakis czas temu z X2, gdzie zniknely mi komunikaty glosowe, oczywiscie po dodaniu wyjateku do ffd wszystko dzialalo jak nalezy. Mozesz sprbowac tez przeinstalowac lub zaktualizowac (jesli takowa akt. istnieje) - sterownik karty dzwiekowej. Jesli to nie pomoze to napisz do dzialu pomoc techniczna forum, krotko opisujac problem i wklejac loga z dxdiag.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Neofita
Posts: 10
Joined: Wed, 15. Dec 10, 12:18
x3tc

Post by Neofita » Tue, 10. Jan 12, 13:18

Juz wiadomo o co chodzi.jesli masz AP zainstalowane to w momencie kiedy deinstalujesz znikaja ci 3 pliki z katalogu odpowiadającego za dzwiek.
Na razie dodano 200 paro megowy plik naprawiający ten błąd ale naprawie go podobno dla ludzi którzy maja TC w wersji ze steama.
Ci co maja wersje pudełkowe mogą sobie pogwizdac,kodeki nie maja z tym nic wspólnego.

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Tue, 10. Jan 12, 16:40

Neofita wrote: Ci co maja wersje pudełkowe mogą sobie pogwizdac,kodeki nie maja z tym nic wspólnego.
Bzdury. Instalacja w choćby innym niż dotychczasowy katalog gry powoduje instalację całej gry od nowa, również z utraconymi plikami. Wystarczy potem przekopiować brakujące pliki i po problemie.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

slaeer
Posts: 1
Joined: Sat, 18. Apr 15, 15:05

Post by slaeer » Sat, 18. Apr 15, 15:09

Cześć, odświeżę trochę temat. U mnie też nie ma meldunków.
Reinstalowałem sterowniki, wywaliłem dodatkowe kodeki i nic :(. Nie mam już pomysłów...

Post Reply

Return to “Polskie / Polish X-Forum”