EnglishGermanFrenchRussianPolishItalianSpanish
Log inRegister
 
[SCR] [X3:TC/AP] [v1.8.9.7_fixed] [05/09/2013] MK3 Improvement Reloaded
Post new topic Reply to topic Goto page 1, 2, 3 ... 60, 61, 62  Next
View previous topic :: View next topic
Author Message
gnasirator





Joined: 13 Dec 2004
Posts: 1100 on topic
Location: Germany
Thank you for registering your game
modified
PostPosted: Sat, 7. Jan 12, 19:38    Post subject: [SCR] [X3:TC/AP] [v1.8.9.7_fixed] [05/09/2013] MK3 Improvement Reloaded Reply with quote Print

What's this?

_____________________________________________________________


Download:

_____________________________________________________________


Compatability:

_____________________________________________________________


Installation:
    -> The setup will delete all old autotrade files to keep the scripts and t folder tidy.
    1. Run the .exe from the .rar file and specify the path to the:
    - X3 folder for TC
    - X3/addon folder for AP
    2. Click extract, done.
    3. Start game, play.

    OR simply extract the files directly from the .rar file.


_____________________________________________________________


Feature Summary:
    - improved trade route search
    - rest ware selling
    - higher chance of survival when under attack
    - auto restart after successfull escape from attack
    - Trade Overview now shows salaries, repair costs and includes delivered wares
    - improved fuel management and status displays
    - cargo manager enables storage of wares in ships cargo bay
    - automatic shield upgrades at experience lvl 16+
    - fixed vanilla sector blacklist bug
    - New Economy Helper mode: capped traders priorize on keeping stations producing.
    - countless internal improvements with over 90% of rewritten code


_____________________________________________________________


Changelog:
-> please read changelog.txt in the download archive.


Edit [1st Dec 2015]: replaced outdated with working xdownloads link. X2-Illuminatus


_________________
Skripte:


Last edited by gnasirator on Fri, 27. Nov 15, 10:29; edited 219 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
jack775544





Joined: 13 Dec 2011
Posts: 1111 on topic
Location: Australialand
Thank you for registering your game
modified
PostPosted: Sun, 8. Jan 12, 02:21    Post subject: Reply with quote Print

The best version of MK3 trader ... Ever


_________________
1940s - Various "computers" are "programmed" using direct wiring and switches. Engineers do this in order to avoid the tabs vs spaces debate.


Last edited by jack775544 on Sat, 8. Jun 13, 16:11; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
gnasirator





Joined: 13 Dec 2004
Posts: 1100 on topic
Location: Germany
Thank you for registering your game
modified
PostPosted: Sun, 8. Jan 12, 16:22    Post subject: Reply with quote Print

thanks. if you have further ideas for improvement, let me know!


_________________
Skripte:


Last edited by gnasirator on Fri, 27. Nov 15, 10:35; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
A5PECT





Joined: 03 Sep 2006
Posts: 4542 on topic
Location: NJ, USA
Thank you for registering your game
PostPosted: Sun, 8. Jan 12, 16:58    Post subject: Reply with quote Print

Can you make it so that at a certain level UTs will send a message to the player when enemies get within a certain radius of his ship, maybe at even higher levels they signal the player when an enemy ship targets them?


_________________
Admitting you have a problem is the first step in figuring out how to make it worse.
Back to top
View user's profile Send private message
gnasirator





Joined: 13 Dec 2004
Posts: 1100 on topic
Location: Germany
Thank you for registering your game
PostPosted: Sun, 8. Jan 12, 17:47    Post subject: Reply with quote Print

Hm what would be the use of that?
You won't be able to get there fast enough to protect the ship.

And right now the trader already escapes quite well when attacked (jumps away). So he only has to withstand while jump drive charges.

And if a M1 or M2 aggroes him ... well ... sometimes it's a rough universe out there Wink




-> And I don't really like to change major parts of how the trader works. The code is just too complex for that so I'm more after fine tuning the little nasty parts which always bothered you Wink


_________________
Skripte:
Back to top
View user's profile Send private message
ScorpioNicus





Joined: 08 Jan 2012
Posts: 34 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 9. Jan 12, 14:52    Post subject: Reply with quote Print

Sometimes one of my UTs will buy a good in such great quality that when it attempts to sell it, someone else beat it there and it is unable to sell its goods. I'm not sure if it checks to see if it can sell it anywhere else or not but once this happens the UT command becomes 'none' and it just goes afk. Perhaps it is unable to find a selling location anywhere in the universe because when I try to manually tell it to begin universe trading I get an "Incoming Message" audio sound but no actual message and the command stays on 'none'. I have to manually dump the cargo before it accepts the order. So, I was hoping this could be fixed so that if it is unable to find a selling point for all the wares at once as it normally does, it could be ordered to either dump that cargo or try to get rid of it by selling it at multiple locations. Much time can be wasted if this event occurs so I appreciate anyone looking into this. Thanks!

Back to top
View user's profile Send private message
gnasirator





Joined: 13 Dec 2004
Posts: 1100 on topic
Location: Germany
Thank you for registering your game
PostPosted: Tue, 10. Jan 12, 11:54    Post subject: Reply with quote Print

Okay, sounds reasonable to look into this.

In my old MK3 Opt. script I had written an extra routine to sell left-over wares.
maybe I can reactivate that.

I'll try to make it work like this:
If wares are left in cargo hold after trying to sell them
-> try to find another sell station with enough room to buy all my wares
-> If unsuccessful, try to find a sell station to buy at least most of my wares and leave the rest in cargo hold for a later resell.
-> If both don't work and cargo hold is full and blocking further operation, dump it.

Sounds good?

Edit:
Done, check new version.
Have fun Smile


_________________
Skripte:
Back to top
View user's profile Send private message
ScorpioNicus





Joined: 08 Jan 2012
Posts: 34 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Tue, 10. Jan 12, 22:14    Post subject: Reply with quote Print

Oh thanks for looking into that so fast!

I haven't yet tried this script but with the default mk3 scripts I have a few problems;
1. My UTs sometimes go into blacklisted sectors.
2. My UTs sometimes lose their orders and end up on 'none'. They end up docked at some station unrelated to the wares they are carrying when this occurs. This may be related to pirates/enemies being in the same sector (maybe they are docking to avoid danger instead of jumping?).
3. UTs don't seem to trade properly with player stations. They try to sell wares to my station which is sometimes a problem because the station can't afford it in which case the UT just sits there forever. They don't seem to sell products from my stations. I think these problems stem from the fact that they perceive the goods of the station as having the cost that the station is buying or selling at. Since the goods belong to the player the UTs should think of the goods as a purchase cost of 0cr and selling cost of 0cr. This way, UTs will actually use player stations properly by noticing the huge profits due to the 0cr purchase cost and won't try to make profit off of player stations due to the 0cr selling price.

I noticed back on the old script you worked on. It said the UTs were made to jump more frequently, saving time, and probably more likely to make it to the selling location before an NPC, thus increasing profits per time spent trading. It also mentioned that it had a better scanning method to determine the best possible profit. Does this script already include these features?

Thanks again for your work.

Back to top
View user's profile Send private message
gnasirator





Joined: 13 Dec 2004
Posts: 1100 on topic
Location: Germany
Thank you for registering your game
PostPosted: Tue, 10. Jan 12, 23:13    Post subject: Reply with quote Print

Quote:
3. UTs don't seem to trade properly with player stations. They try to sell wares to my station which is sometimes a problem because the station can't afford it in which case the UT just sits there forever. They don't seem to sell products from my stations. I think these problems stem from the fact that they perceive the goods of the station as having the cost that the station is buying or selling at. Since the goods belong to the player the UTs should think of the goods as a purchase cost of 0cr and selling cost of 0cr. This way, UTs will actually use player stations properly by noticing the huge profits due to the 0cr purchase cost and won't try to make profit off of player stations due to the 0cr selling price.


I will look into that. But not today any more. I haven't noticed such behaviour yet but the solution sounds great. should be possible to script that.

Quote:
Does this script already include these features?

Jeah, traders now jump into next sectors again. And have a proper rest ware selling routine on board. just try it. I think you'll be pleased.

Still I ONLY did implemented the features from post #1. Everything else goes to SymTec's credit, who did an amazing rework.

About points 1. and 2.:
I have absolutely NO idea, why they might do that. I still don't get the whole blacklisting thing properly ...


_________________
Skripte:
Back to top
View user's profile Send private message
ScorpioNicus





Joined: 08 Jan 2012
Posts: 34 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Wed, 11. Jan 12, 00:07    Post subject: Reply with quote Print

Sounds good, I'll give it a shot now. Thanks again!

Back to top
View user's profile Send private message
ScorpioNicus





Joined: 08 Jan 2012
Posts: 34 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Wed, 11. Jan 12, 01:04    Post subject: Reply with quote Print

Oh I forgot to mention something about the station idea - purchasing should only apply to products, otherwise the UTs will probably end up stealing away all the resources & intermediate products, crippling the station.

Back to top
View user's profile Send private message
gnasirator





Joined: 13 Dec 2004
Posts: 1100 on topic
Location: Germany
Thank you for registering your game
PostPosted: Wed, 11. Jan 12, 19:56    Post subject: Reply with quote Print

sorry, still haven't looked into that one ...

But: new Version! Smile

Edit: Scorp, why don't you use the MK3 blacklist manager and just blacklist your stations?
And use Lucike's Commercial Agent to work for your stations?

That saves me some work and I guess it's a good idea to seperate those two areas of work anyway.


_________________
Skripte:
Back to top
View user's profile Send private message
ScorpioNicus





Joined: 08 Jan 2012
Posts: 34 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Sat, 14. Jan 12, 05:29    Post subject: Reply with quote Print

I guess I'd just like to have one ultimate trader script that makes the absolute best possible profits. I'm not a big fan of the whole leveling thing, especially when it limits AI. The CAG for instance, doesn't let your trader sell goods until it levels up... which is crazy annoying if you setup a new complex that is self reliant (needs no resources). The first level CAG can only buy goods... but won't do anything if the station doesn't need any resources. It's just a bunch of manual annoyances to get it working. I want to be able to buy a really expensive ship (big investment) that makes big profits with just a few clicks. A trader leveling feature might make sense to me if it had some neat effect on profits or range of goods detection.. something like that. I just don't like how a script intentionally makes a trader dumb as bricks and holds back proper functionality as some attempt to throw in rpg aspects. I'm down with adding RPG stuff into the game but I don't think it's being implemented correctly so far. Anyways I'm gonna stop rambling and complaining. Thanks for all your work so far - I was gonna mention the loop bug but you already fixed it Smile

Back to top
View user's profile Send private message
gnasirator





Joined: 13 Dec 2004
Posts: 1100 on topic
Location: Germany
Thank you for registering your game
PostPosted: Sat, 14. Jan 12, 10:29    Post subject: Reply with quote Print

Well for the mk3, you can easily avoid the levelup procedure.

Activate the SE and create a new script with one argument of type ship.

Then in the script you need one line:
Code:
ship -> set local variable name 'experience' to 25


use this script on your mk3 traders and they're ready to rock Smile

I can understand that you want to have only ONE script doing ALL the trading work. But you have to see how complex it is to create a script to do this. I'm so glad that SymTec Ltd. restructured the old MK3 code so that it was possible for me to fine tune it again, without the errors from the old version from Reunion.
Therefore the (my^^) MK3 is for pure trading the best out there.

Problem with yourprice suggestions for player owned stations is, that it would be REALLY difficult to achieve, if not impossible, as there is only one internal command (no script) to make the game find a possible buy or sellstation für a ware at a given price. There's no way I can think of, right now, to make this use custom player station prices.
So instead of risking to break the MK3, just use the other software, I mentioned earlier.
It's really great!


_________________
Skripte:
Back to top
View user's profile Send private message
gnasirator





Joined: 13 Dec 2004
Posts: 1100 on topic
Location: Germany
Thank you for registering your game
PostPosted: Tue, 17. Jan 12, 00:50    Post subject: Reply with quote Print

Sorry, but *Push*

-> Only once! For the release Wink


_________________
Skripte:
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic Reply to topic Goto page 1, 2, 3 ... 60, 61, 62  Next
 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Control Panel
Login Data
The time now is Mon, 23. Oct 17, 13:39

All times are GMT + 2 Hours


Board Security

Copyright © EGOSOFT 1989-2017
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Template created by Avatar & BurnIt!
Debug: page generation = 0.75254 seconds, sql queries = 29