X3 TC: Komplexy - rady a tipy

Moderator: DJ Die

Joule
Posts: 54
Joined: Sun, 26. Apr 09, 11:06

Post by Joule » Sun, 9. Jan 11, 17:57

Sice se můj dotaz týká Reunionu, ale předpokládám, že to bude stejné jako v TC. K věci. Jak postavit úhledný komplex? Svůj problém ukážu na příkladu komplexu sestávajícím z celých 2 stanic :D
Nejdříve vyhodím obě stanice, v případě potřeby upravím polohu tractor beamem. Potom si nechám vyložit jádro komplexu, nastavím tam kam chci( v tomto případě přesně doprostřed) odsouhlasím a..... jádro komplexu se neobjeví ve vybrané póze, nýbrž 3km daleko spolu s nechutnou změtí trubek. Jak to mám udělat správně? Když vidím tady na fóru screeny těch obřích a !!!úhledných!!! komplexů tak nechápu...

/edit: nejlépe manuální radu, moc se mi nechce rozhodit si instalaci scriptem...
S optimismem nejdál dojdete. Pesimisti už přesně vědí kam.

User avatar
Rosta
Posts: 526
Joined: Fri, 8. May 09, 15:39

Post by Rosta » Sun, 9. Jan 11, 18:11

no podle tveho popisu to vypada na bug nebo jak to myslis s tou zmeti trubek?

EDIT: ja ve hre nepuzivam zadne scripty jinak doporucuju dat nekde do sektoru HUB a tovarny nekde dal, protoze se ti muze stat ze se ti cizi lode zamotaji do trubek a bouchnou a reputacka dole
Seasonic 500W, MSI Z77A-G45, Intel Core i5 3570K 3,40 GHz, 8 GB Dimm DDR 3 1600 MHz, NVidia GeForce GTX 560

Joule
Posts: 54
Joined: Sun, 26. Apr 09, 11:06

Post by Joule » Sun, 9. Jan 11, 18:29

No myslím to tak, že ony dvě stanice se propojí trubkami a přibližně z místa, kam jsem chtěl umístit jádro, vyrazí trubky "kolmo" pryč a ve vzdálenosti pár km se zakončí oním jádrem.
S optimismem nejdál dojdete. Pesimisti už přesně vědí kam.

Oslik
Posts: 112
Joined: Tue, 5. Sep 06, 22:49

Post by Oslik » Sun, 9. Jan 11, 18:51

Joule:

vždyť jsem to psal zrovna jako poslední příspěvek tady, stačí číst.
Ideální je stahnout si script FCC (Factory Complex Constructor), link na konci příspěvku.
FCC funguje jak v TC, tak reunionu (pro jistotu bych se podíval, jestli je třeba rozdílné verze, nebo stačí stejná).
Stáhneš si tak zip ve kterém jsou soubory pro nakopírování do hry, ale je tam i .spk soubor, pro plugin manager - volba je tedy na tobě. Navíc info pro instalaci jsou přiloženy.

Součástí FCC je i velice podrobný manuál se screeny v PDF. Je tam docela hodně kláves které je třeba nastavit - opět, v manuálu je doporučené nastavení kláves. Mimochodem tak dobře rozvržené, že používám stejné, je rozhozené po celé numerické klávesnici.

FCC pak v kostce funguje takto :

-Potřebuješ vlastnit TL s tractor beamem (sice ho přímo nepoužiješ, ale je podmínkou).
-je víc způsobů, jak zvolit stavbu stanice, osobně za geniální považuji stavbu stanice dle souřadnic. Zadáš stavbu, postupně namlátíš souřadnice pro X,Y,Z; poté se tě to dotáže na orientaci stanice v jednotlivých osách a nestojí-li tam nic, prdne to stanici přímo na ty souřadnice.
-další stanici pak můžeš postavit opět, buď dle souřadnic, nebo zvolit umístění stanice ve vztahu k existující stanici - ve výčtu stanic v sektoru zvolíš jednu (tu svou) poté se tě to dotáže na polohu vůči výchozí stanici, možné hodnoty v osách jsou -1,0,1. Logicky, 0 beze změny, -1 záporná strana osy, +1 kladná strana osy. Např. chceš li druhou stanici napravo od výchozí, dáš 1 (kladná polovina osy X), 0, 0 - beze změny v osách Y,Z. Atd ... opět, podrobně vysvětleno v manuálu s přiloženými screeny.
-se stanicí pak lze hýbat, nastavíš si klávesu pro "unfix station" tím se stane pohyblivou a pomocí klávesnice s ní můžeš hýbat jak ve všech třech osách, tak jí natáčet ve všech třech osách. Zrovna tak lze nastavit "o kolik se má stanice pohnout metrů, či pootočit stupnňů" na jedno stisknutí klávesy. Defaultně je to 250m pro pohyb a 45° pro otáčení. To se dá libovolně měnit na pohyb o :1,5,10,25,50,100,250,500,1000,10000m a otáčení o : 7,5°;15°;22,5;30°;45°

Poté co vyskládám všechny stanice na místa kde je v kompexu chci mít, tak přivezu complex construction kity (trubky) a vyložím napřed jeden samostatně - na místo kde chci přístup ke komplexu. Vznikne tak complex hub. No a pak už jen připojuji jednotlivé stanice ke complex hubu - ideálně od nejbližsí, po nejvzálenější.

Než začneš připojovat stanice, je dobré všechny opět zamknout "fix station" je to stejná klávesa jako unfix.

A další prima věc - poté co ti takhle vznikne úhledný komplex, můžeš pro jistotu stisknout klávesu pro "secure station". Hra na chvíli zamrzne, protože to prověřuje celý komplex, zda tam někde nějaké stanice nekolidují, pokud ano, samo je to posune tak, aby vše bylo OK. Lza tak opravit i již existující kolidující komplex.

FCC nabízí řadu dalších užitečných nástrojů a ač se tam některé věci dají zneužít, nikde nevidím tendenci stvořit cheatující script, což je pro mě důležité. Osobně ho považuji za neocenitelný nástroj. Stavba komplexu - obzvlášť těch velikých, mi zabere i několik hodin, ale stojí to pak za to.

Obvykle stavím komplex tak, že si najdu sektor s Si asteroidy (ani není třeba nějak extra bohaté). Dle jejich bohatosti postavím příslušný počet dolů (stačí 1-2 u bohatých, nebo cca 4 s yeld cca 25) k nim crystal fab - opět dle potřeby. Dále zdroj jídla - liší se dle rasy a SPP. Vznikne tak naprosto soběstačný komplex. Pumpnu tam pro začátek EC na rozjezd a zakážu obchodování. Počkám až se komplex naplní vším co vyrábí a povolím obchod. Jelikož jsou pak náklady na výrobu 0, nastavím nejnižší cenu všeho a nechám ho vydělávat - takhle se ničí konkurence :D
Zároveň na něj lze do budoucna připojovat cokoliv vás napadne.

link na FCC:


http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=219504

Oslik
Posts: 112
Joined: Tue, 5. Sep 06, 22:49

Post by Oslik » Sun, 9. Jan 11, 18:52

Joule wrote:No myslím to tak, že ony dvě stanice se propojí trubkami a přibližně z místa, kam jsem chtěl umístit jádro, vyrazí trubky "kolmo" pryč a ve vzdálenosti pár km se zakončí oním jádrem.
jj tohle se děje, hra samotná bohužel není příliš "user friendly" při stavbě komplexů, to skvěle řeší zmíněný FCC

Zrovna jdu jeden stavět, hodím sem pak sreen - pokud přijdu na to, jak se sem vkládají :D

willypokorny
Posts: 606
Joined: Fri, 28. Aug 09, 09:27

Post by willypokorny » Sun, 9. Jan 11, 19:11

to se stává, když dáš ty stanice a jádro moc blízko k sobě a kolidují spolu. FCC je super, jednou sem si ho nainstaloval a od tý doby ho nemám :D komplexy stavim tak že si v sektoru vyhodim advanced satelite a přepnu na kameru sektoru, postavim stanice na vhodný souřadnice a tak 5 km od komplexu hodim jádro, takže možnost kontaktu se stanicema komplexu je minimální ze strany NPC lodí, teda pokud ten komplex nesedí přímo na obchodní trase :lol: jinak všim si někdo jak nelogický ty trubky mezi stanicema jsou? s těma všema zatáčkama o víc jak 90° jsou dost zajímavý spekulace, jak že tudy co cestuje. na srceeny potřebuješ mít účet na imageshack nebo jiném serveru a do příspěvků na fóru kopírovat URL adresu miniatury

Joule
Posts: 54
Joined: Sun, 26. Apr 09, 11:06

Post by Joule » Sun, 9. Jan 11, 19:19

Já jsem právě doufal, že to jde bez scriptu :wink: ....a tedy děkuji hlavně willypokorny, vzdálenost stanic by opravdu mohla být oním problémem...
S optimismem nejdál dojdete. Pesimisti už přesně vědí kam.

Oslik
Posts: 112
Joined: Tue, 5. Sep 06, 22:49

Post by Oslik » Sun, 9. Jan 11, 19:21

Tak ty trubky nelogicky vůbec jít nemusí. Každá stanice má body (nody). Jejich počet a umístění se liší dle stanice. Pokud nasměrujš dvě stanice nody akorát naproti sobě, ideálně ve vzálenosti rovnající se násobku délky segmentů trubky, vznikne ti úhledně rovná spojnice.
Ne vždycky se mi to podaří, hlavně proto, že nevím kde všude má která stanice nody a jediný zdroj kde je seznam stanic a jejich nodů je v němčině. Což je pro mě pasé :)
Navíc často mám představu jak chci aby komplex vypadal .... a tak holt nasměrování nodů musí stranou :)

willypokorny
Posts: 606
Joined: Fri, 28. Aug 09, 09:27

Post by willypokorny » Sun, 9. Jan 11, 19:31

navíc rozeznat nody vpřes kameru sektoru nebo z nějaké věší vzdálenosti je dost těžký. s tou němčinou to je to samý, navíc nemůžu říct že by mě zrovna tohle nějak pálilo. Nemáš zač, ono strávit několik hodin (ne herních) save/loadováním při stavbě komplexu a hledáním správných vzdáleností stanic není zrovna nejlepší způsob jak zabíjet čas. faktem je že často přes kameru sektoru jsou některé detaily na konstrukci stanic špatně rozeznatelné, ale přesto to dost pomůže najít správnou pozici a vzdálenost.

User avatar
Rosta
Posts: 526
Joined: Fri, 8. May 09, 15:39

Post by Rosta » Sun, 9. Jan 11, 20:01

jak jsem psal dat HUB do sektoru a tovarny nekam mimo sektor samozrejme na mensi nez 25 km ja to tak udelal u vsech komplexu treba v Nopileove pomniku mam HUB zkosor u vychodni brany tudiz kdyz tam vlitne nejaka m2 tak nekdy i na nej bez problemu zautoci :( ale tovarny mam poskladane pekne nahore tudiz lode krasne pristanou a tovarny jsou daleko a je to prehledne
Seasonic 500W, MSI Z77A-G45, Intel Core i5 3570K 3,40 GHz, 8 GB Dimm DDR 3 1600 MHz, NVidia GeForce GTX 560

Oslik
Posts: 112
Joined: Tue, 5. Sep 06, 22:49

Post by Oslik » Sun, 9. Jan 11, 20:03

willypokorny wrote: ono strávit několik hodin (ne herních) save/loadováním při stavbě komplexu a hledáním správných vzdáleností stanic není zrovna nejlepší způsob jak zabíjet čas.
Tohle je věc názoru. Jistě, nebaví mě hrát si s každým komplexem x hodin. ALe jsou komplexy kde je to záměr, chci je mít jak ze škatulky a vyloženě mě to baví. Nejen že u toho strávim (a rád) několik hodin, nejen že propočítávám vzdálenosti a co se dá, ale i vedle toho počmárám mraky papíru kde mám náčrtky jak chci aby to vypadalo, všetně os a podobně. Mám komplexy, kde ani tak nejde o efektivitu a produkci, ale čistě o design :).

Ale ono to pomůže i u komplexů kde nechci ztrácet čas. Právěže stavba dle souřadnic ohromně pomůže. Navíc FCC při pohybu stanicí dole ukazuje její souřadnice. TAkhle mohu poletovat mezi stanicemi v komplexu ještě před jejich připojením a přesně je posadit na jejich požadované místo.
V čem to pomůže ? Například v tom, že naskládám stanice do komplexu poměrně efektivně - a bez kolizí - tak, aby celý komplex zabíral co nejméně místa v prostoru. Pokud stavím čistě na efekt a bez zrácení času, většinou jako "víko" použiji SPP. Nad ní complex hub a pod ní stanice v komplexu.
Dle jejich tvaru je tam začnu skládat jako puzzle aby zabraly co nejméně místa. Celý komplex tak má tvar přibližně kvádru, válce, či x-stěnu. A asi největší výhoda plynoucí s co nejmenšího objemu komplexu spočívá v tom, že když pak stanice propojím, tak trubky - jakkoliv chaotické - jsou povětšinou uvnitř tělesa komplexu, shora úhledně kryté SPP. Naprosto nehrozí, že by se do nich nějaká loď zapletla a komlex není roztahaný přes půlku sektoru.

User avatar
Rosta
Posts: 526
Joined: Fri, 8. May 09, 15:39

Post by Rosta » Sun, 9. Jan 11, 20:08

Oslik wrote:
willypokorny wrote: ono strávit několik hodin (ne herních) save/loadováním při stavbě komplexu a hledáním správných vzdáleností stanic není zrovna nejlepší způsob jak zabíjet čas.
Tohle je věc názoru. Jistě, nebaví mě hrát si s každým komplexem x hodin. ALe jsou komplexy kde je to záměr, chci je mít jak ze škatulky a vyloženě mě to baví. Nejen že u toho strávim (a rád) několik hodin, nejen že propočítávám vzdálenosti a co se dá, ale i vedle toho počmárám mraky papíru kde mám náčrtky jak chci aby to vypadalo, všetně os a podobně. Mám komplexy, kde ani tak nejde o efektivitu a produkci, ale čistě o design :).

Ale ono to pomůže i u komplexů kde nechci ztrácet čas. Právěže stavba dle souřadnic ohromně pomůže. Navíc FCC při pohybu stanicí dole ukazuje její souřadnice. TAkhle mohu poletovat mezi stanicemi v komplexu ještě před jejich připojením a přesně je posadit na jejich požadované místo.
V čem to pomůže ? Například v tom, že naskládám stanice do komplexu poměrně efektivně - a bez kolizí - tak, aby celý komplex zabíral co nejméně místa v prostoru. Pokud stavím čistě na efekt a bez zrácení času, většinou jako "víko" použiji SPP. Nad ní complex hub a pod ní stanice v komplexu.
Dle jejich tvaru je tam začnu skládat jako puzzle aby zabraly co nejméně místa. Celý komplex tak má tvar přibližně kvádru, válce, či x-stěnu. A asi největší výhoda plynoucí s co nejmenšího objemu komplexu spočívá v tom, že když pak stanice propojím, tak trubky - jakkoliv chaotické - jsou povětšinou uvnitř tělesa komplexu, shora úhledně kryté SPP. Naprosto nehrozí, že by se do nich nějaká loď zapletla a komlex není roztahaný přes půlku sektoru.

jo jen je tu jeden problem a to v tom ze cim je vzdalenost mezi tovarnami mensi tim klesaji i fps a cim vetsi tak jsou fps vetsi jinak samozrejme ja na fps taky nehledim hlavnim cilem prece je vydelat co nejvic kreditu 8)
Seasonic 500W, MSI Z77A-G45, Intel Core i5 3570K 3,40 GHz, 8 GB Dimm DDR 3 1600 MHz, NVidia GeForce GTX 560

Oslik
Posts: 112
Joined: Tue, 5. Sep 06, 22:49

Post by Oslik » Sun, 9. Jan 11, 20:26

Klesají fps v bezprostředním okolí komplexu - díky množství objektů, to má logiku. Ale naopak je zase "čistší" zbytek sektoru :)

User avatar
Rosta
Posts: 526
Joined: Fri, 8. May 09, 15:39

Post by Rosta » Sun, 9. Jan 11, 20:31

tak ja taky samozrejme mam tovarny co nejvic pri sobe :)
Seasonic 500W, MSI Z77A-G45, Intel Core i5 3570K 3,40 GHz, 8 GB Dimm DDR 3 1600 MHz, NVidia GeForce GTX 560

Mira CZ
Posts: 763
Joined: Sun, 5. Jul 09, 10:05

Post by Mira CZ » Sun, 9. Jan 11, 21:48

no mel bych k tomu jednu technickou otazku.
teoreticky bych tedy mohl vyhodit ty stanice 1 pres druhou a potom to tim kliknutim samo seradi tak aby se nenaborili do sebe?

Post Reply

Return to “Česky / Czech X-Forum”