[SCR] Economy and Supply Trader [2009-10-12 X3TC 3.2.05]

The place to discuss scripting and game modifications for X³: Terran Conflict and X³: Albion Prelude.

Moderators: Moderators for English X Forum, Scripting / Modding Moderators

Post Reply
Ferenczy66
Posts: 142
Joined: Sat, 14. May 11, 07:09
x3tc

Post by Ferenczy66 » Thu, 27. Feb 14, 07:49

Is it normal for ESTs not to trade Lasers and Shields if you place them in the wares list?

Sparky Sparkycorp
Moderator (English)
Moderator (English)
Posts: 7187
Joined: Tue, 30. Mar 04, 12:28
x3tc

Post by Sparky Sparkycorp » Thu, 27. Feb 14, 12:08

Hello there,

Would someone be able to summarise the differences between high-level ESTs with Trade Command Software Mk3 that are set to automatic and Universe Traders working with gnasirator's MK3 Improvement Reloaded bugfix?

I'm interested in ESTs but unfamiliar so as a starting point, I am wondering how the automatic setting compares with bug-fixed UTs, which I do use.

Thanks in advance!
Last edited by Sparky Sparkycorp on Thu, 27. Feb 14, 12:42, edited 1 time in total.

User avatar
DrBullwinkle
Posts: 5704
Joined: Sat, 17. Dec 11, 02:44
x3tc

Post by DrBullwinkle » Thu, 27. Feb 14, 12:26

Mk3 Traders have few options. Turn them on and let them go... they will do their job (mostly) automatically.

EST's have an "Mk3 mode" which is similar, but they also have the kind of fine-tuning controls typical of most of Lucike's trade scripts. The "E" in EST stands for Economy, and one of the things that Lucike did with EST's was to give them a higher priority for boosting the economy. So they are something like a combination of CAG and UT with some extra options and different tuning.

Gnasirator's Improved Mk3's stick with the simple controls of classic UT's; adding only a sector blacklist and a ware blacklist. But those are the only controls you ever really need. Improved Mk3's can entirely replace CAG's and vanilla Mk3 traders. Improved Mk3's plus a few CLS2 traders are all that a player truly needs in a game; they are very powerful.

Improved Mk3's also have a higher survival rate. They jump away from threats with a high degree of reliability.

I mentioned economy earlier; Improved Mk3's also have an "economy booster" function which gives priority to stations that are starved for resources. Even if trading with such a station is not the most profitable trade, an Improved Mk3 will, in time, service all stalled stations.

In a nutshell, Improved Mk3's are more up-to-date than EST's, but EST's allow you to tweak the settings if you like that sort of thing. EST's also use Pilot Union pilots (Mk3's do not). (If you do not know what the Lucike's Pilot Union is, then you do not need that feature).
Last edited by DrBullwinkle on Thu, 27. Feb 14, 12:47, edited 1 time in total.

Sparky Sparkycorp
Moderator (English)
Moderator (English)
Posts: 7187
Joined: Tue, 30. Mar 04, 12:28
x3tc

Post by Sparky Sparkycorp » Thu, 27. Feb 14, 12:42

Dear Bullwinkle,

Thanks very much for that very helpful, succinct and prompt reply :)

I think that explains it well and I shall have a dig around in the manual options to get the most out of ESTs in the ways they will help me.

Nemesis_87
Posts: 565
Joined: Sat, 19. Mar 11, 17:26
x3tc

Post by Nemesis_87 » Sat, 3. May 14, 18:06

Ok i dont seem to be able to use this properly

I want to set traders to travle round supplying my own factorys within a few systems, I have set up all the needed stations to produce food,ore,energy,weapons ect, In the exceptions menu i told it to only trade with player owned stations, But will automaticaly travle to NPC stations

I also have CLS but have to manually set the amounts to trade which becomes a hassle due to the station becoming full which means the ts stays full

Any suggestions?

Thanks in advance

razgriz02
Posts: 12
Joined: Sat, 24. May 14, 19:27

Post by razgriz02 » Sun, 17. May 15, 18:13

Hi,

I'm currently trying to use this script, and after a while, my traders go on "EST on standby".

I use Mercury Tanker XL, with the "trader" rank. I set them to work from argon prime, using jumpdrive with a jump range of 6, and dealing only with meatsteacks cahoona and e-cells.

Does someone have a tip about this ?

Thanks

User avatar
X2-Illuminatus
Moderator (Deutsch)
Moderator (Deutsch)
Posts: 21102
Joined: Sun, 2. Apr 06, 16:38
x4

Post by X2-Illuminatus » Sun, 17. May 15, 19:38

Have you checked that there are any trade opportunities for the mentioned wares? While your jump radius is 6, I would guess that the need for Cahoona Meatsteaks is relative low at Boron, Paranid and Pirate stations, which you reach with 3 to 4 jumps from Argon Prime already.
With regards to Energy cells, there might be not enough producers, i.e. Solar Power Plants, to constantly supply all the stations within that radius, so that the price for energy cells is too high and your EST traders don't find a good deal.
Besteht Interesse an einem Nopileos-Hörbuch?

Farnhams Legende und Nopileos als E-Books!

"People who think they know everything are a great annoyance to those of us who do." - Isaac Asimov

"If it's not impossible, there must be a way to do it." - Sir Nicholas Winton

razgriz02
Posts: 12
Joined: Sat, 24. May 14, 19:27

Post by razgriz02 » Sun, 17. May 15, 19:46

I have satellites where there are solar power plants, cahoona bakeries and consumers of these two ressources in argon space.

I force my traders to only work with these sectors. I see solar power plants full of energy, and factories low on energy (sell price 19), yet nothing happens.

I don't wuite understand what's wrong.

valerria
Posts: 30
Joined: Sun, 18. Sep 11, 02:07
x4

Post by valerria » Sat, 2. Jan 16, 18:22

I've these same questions from 5 years ago and I don't think any post since then in this thread has answered. Would really appreciate it if someone could.
creidiki wrote:Uhm, what do the
  • Dynamic product stock at target station
  • Automatic rotation
  • Intensive search
trading condition options mean? :o

spacetrucking
Posts: 19
Joined: Thu, 28. Aug 08, 20:37
x3tc

Post by spacetrucking » Sun, 3. Jan 16, 00:20

@valerria

Dynamic product stock at target station
-> allows the trader/pilot to distribute stuff evenly.

Automatic rotation
-> trader/pilot switches to next ware in warelist. this is needful if you have a long warelist, or if the trader get stuck on one of the listed wares.

Intensive search
-> this is for traders 'jumps > 10' (and only used if so); and allows different/necessary routine to get a good deal in this extensiv area.

User avatar
Quinch
Posts: 353
Joined: Thu, 10. Jun 04, 01:09
x3tc

Post by Quinch » Wed, 23. Mar 16, 17:48

Does anyone happen to have a copy of this script? The original download site is all gone.

Edit: Nevermind, a quick google later, I found it here
Edit edit: But I can't find the prerequisite libraries. :(
I wasn't banished to the moon yesterday.

User avatar
X2-Illuminatus
Moderator (Deutsch)
Moderator (Deutsch)
Posts: 21102
Joined: Sun, 2. Apr 06, 16:38
x4

Post by X2-Illuminatus » Wed, 23. Mar 16, 18:13

All of Lucike's scripts can be found on his own website: http://www.xuniversum.info/

The Download Link for the Economy and Supply Trader can be found here. The one of the required libraries here.
Besteht Interesse an einem Nopileos-Hörbuch?

Farnhams Legende und Nopileos als E-Books!

"People who think they know everything are a great annoyance to those of us who do." - Isaac Asimov

"If it's not impossible, there must be a way to do it." - Sir Nicholas Winton

Tuxu
Posts: 41
Joined: Sat, 4. Nov 06, 19:22
x3ap

Post by Tuxu » Mon, 18. Jul 16, 13:27

dead links
STARCON 1,2 RuLz.
MoO 1,2,3 RuLz.
AYBABTU RuLz.

User avatar
X2-Illuminatus
Moderator (Deutsch)
Moderator (Deutsch)
Posts: 21102
Joined: Sun, 2. Apr 06, 16:38
x4

Post by X2-Illuminatus » Mon, 18. Jul 16, 18:08

Read the post above yours.
Besteht Interesse an einem Nopileos-Hörbuch?

Farnhams Legende und Nopileos als E-Books!

"People who think they know everything are a great annoyance to those of us who do." - Isaac Asimov

"If it's not impossible, there must be a way to do it." - Sir Nicholas Winton

jycs
Posts: 8
Joined: Mon, 23. Jan 17, 08:18

Post by jycs » Fri, 27. Jan 17, 10:56

Hello,

Do you know how to send the same order with same parameters to SEVERAL ships in one time ?

I buy 30 TS and I must load the data + order on each one...

Post Reply

Return to “X³: Terran Conflict / Albion Prelude - Scripts and Modding”