[X3 XTM] Bankructwo - nowa gra - flota ziemian - pytania.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yacek
x3tc

[X3 XTM] Bankructwo - nowa gra - flota ziemian - pytania.

Post by Yacek »

Mam do was dziwne pytanie: czy po waszych sektorach (nie chodzi mi o sektory przejęte, tylko wszystkie) latają ziemskie statki?

W grze, którą grałem do wczoraj ziemskie statki były tylko w sektorach ziemskich. Wczoraj z pewnych względów musiałem uruchomić grę od nowa. Miałem zamiar rozpocząć ponownie jako "Wróg Publiczny", ale chyba miałem zaćmienie i rozpocząłem jako "Bankrut- Zabójca" dziwiąc się że zamiast Demetra mam Mambę (Michał się uśmieje jak to przeczyta :-) ).
Pomyłkę zrozumiałem dopiero dziś rano, ale już nie będę odkręcał, nawet ten profil mi sie podoba i pasuje do mojego stylu gry (chodzi o zabójcę, nie bankruta :-) ).
To co zauważyłem i co się zmieniło od poprzedniego rozpoczęcia gry:
1. Aneks do Gildii Zabójców dostałem na wstępie gry, cóż widzą że Zabójca to zapisali, a że bankrut to czesnego nie pobrali.
2. Po włączeniu w AI Gildii łowców skarbów (tej z XTM-a) dostałem pierwszą informację o możliwości wykonania pewnego zadania, wcześniej nie miałem żadnych tego typu informacji dostawanych bezpośrednio do dziennika, takie w BBS widziałem, ale to chyba skrypt Cycrowa z Gildią Poszukiwacza skarbów był za nie odpowiedzialny.
3. Reputacja u ziemian na starcie -10, po włączeniu ziemian do rozgrywki spadła, ale tylko do -243. Ciekawe jaki będzie stosunek ich stacji do mnie i czy w końcu będę mógł zadokować do nich.
4. Ziemskie statki pojawiły się w sektorach innych niż ziemskie. Wystartowałem w Alladna Hill, a obok mnie pojawiły się za jakiś czas dwa statki ziemian: Ziem.Ekspedycja Wojsk. Tyr i Ziem.Ekspedycja Wojsk. Vidar. Na szczęście przyjaźnie do mnie nastawione, czego nie można powiedzieć o ich stosunku do Argonów. Co prawda Vidar po pewnym czasie wyparował, natomiast Tyr sieje spustoszenie w sektorze, nabijając mi kasę zdobycznymi statkami i niszcząc stacje jak leci. Ciekawe co zrobi jak wyczyści sektor dokumentnie? Ale to dzięki niemu w krótkim czasie zdobyłem Novę, a zanim zdążyłem ją naprawić w moim posiadaniu były: kilka transportowców, 2xL, 4xPogromca, 3xSokół, M, 2xEclipse. jak myślicie czym teraz latam?
5. Wybrałem się do Company Pride po SCS, bo od ciągłego wychodzenia ze statku w celu przejęcia zdobyczy to reumatyzmu się nabawię. Po drodze mała niespodzianka: Dwa Niszczyciele i dwa Klastry buszują po sektorze Splitów aż miło. I to mi się podoba. Jest zajęcie, jest zabawa.

PS. Tan na marginesie przy pierwszym dokowaniu w BBS-ie znalazłem informację o grasującym po sektorze (chyba Paranidian) Mantisie. Musi jednak trochę poczekać.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Ad3.
W najbliższym czasie może Ci spaść do -300. Rozejrzyj się "na mapie" czy w sektorach ziemskich a dokładniej w ziemskim, bo tylko tam chyba na razie będziesz mógł dolecieć nie ma jakichś Kha'aków. Jeśli tak, to jesteś w domu. Co prawda wszystkie napotkane ziemskie statki zaczerwienią się na Twój widok (i niestety takie już pozostaną) ale jak rozwalisz paru Kha'aków reputacja Ci od razu podskoczy. Jeśli będzie w granicach -90 to będziesz mógł swobodnie latać po sektorach ziemskich i nikt Cię nie ruszy. No prawie nikt (patrz wyżej)...

Ad4.
Ziemska ekspedycja wojskowa (tyle zostało z sektora):

http://img212.imageshack.us/my.php?image=ziemskaml8.jpg

Po jakimś czasie odlecieli do siebie, niszcząc po drodze kilka stacji w Circle a potem znowu wrócili rozwalając to, co Argoni odbudowali...

Ad5.
Jeśli będziesz miał możliwość, to załatw sobie Hydrę MkI Tragarza. Do walki się nie nadaje ale jest bardzo szybka i ma dużą ładownię. W sam raz do dostarczania ogniw dla przejętych statków. No i załatw sobie JDK - to bardzo pomocny zestaw...

AdPS.
Weź udział w próbie ataku na sektor. W pierwszej tego typu misji nie będzie jeszcze (prawdopodobnie) konfliktu z BSE ale zwykle taki atak jest wspomagany przez niszczyciel. Jeśli obrońcy zmuszą jego załogę do ewakuacji (za bardzo nie pomagaj w przerwaniu obrony) to będziesz miał bata na Mantisa!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

3. Wszystkie? Ale mówisz o statkach w sektorze Ziemia i innych ziemskich? Bo ten Tyr mimo że prawie o burty jego się nie rozwaliłem jak leciałem po Eclipsa, to na dal niebieski. Strzelać do mnie nie strzela, Agonów kosi, Xenków wykosił (stąd dwa L, szkoda że LX-a nie zdobyłem). Do ziemniaków się na razie nie wybiera, za daleko, choć napęd skokowy już mam :-) ale ledwo parę sektorów odkryłem. I priorytetem sie kupno SCS.

4. To długa droga przed nim, trzeba będzie go pilnować, nie jedno się trafi po drodze. :-)

5. Mam inny sposób na transport dużych statków niż JDK. Nie miałem tego skryptu i instaluję. Wolę swój sposób, a nawet dwa, tylko że do nich jeszcze daleka droga, a i duże statki to nie drobnica i nie sieją się same.

6. I bez ataku na sektor (to znaczy bez tych misji, z resztą nie jestem jeszcze Najemnikiem i do stacji Najemników aby się zapisać mam daleko) coś się gryzie bo ze dwa razy dostałem komunikat że coś się zapętliło i plugin został wyłączony, ale tak po za tym to wszyscy zdrowi, a piraci pozdrawiają wszystkich machając rączkami i nóżkami w przestrzeni.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

No ja jeszcze statków ziemian nie spotkałem w innych sektorach niż ich i bodajże HE... a szkoda bo przydał by mi się jakiś ziemski statek :)
A reputacja to od początku gry mi sie nie zmieniła (jakieś 250 na minusie)
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ja też byłem zdziwiony i dlatego pytam. W poprzedniej grze nawet w Heretic End ich nie było. Teraz są. Dla testów uruchomiłem dziś nową grę jako Wróg publiczny, bo myślałem że to kwestia profilu, ale też zaraz na początku gry zobaczyłem ziemską ekspedycję wojskową. Więc nie wiem o co tu chodzi?

WoyTass: tak jak piszę w stopce, żadnych traderów, żadnych fabryk (no chyba że broni na własny użytek). Może jestem bankrutem, ale przede wszystkim Zabójcą, a to zobowiązuje to określonych działań. Tak więc wszystko mam to efekt ciężkiej pracy moich rąk (uzbrojonych po zęby :-) ).
[ external image ]
jk16

Post by jk16 »

Dziwne - nigdy nie spotkałem Ziemian poza ich sektorami. Twraz gram jako ziemianin, ale poprzednio mocno się musiałem napracowac na reputacją u nich - zaczynałem jak to pisze Woy, potem wprowadziłem TSa i manualnie handlowałem co chwila ocierając się o śmierc (to były czasy). Zeby zbadac ziemskie sektory (pełne czerwonych) leciałem czasem z bramy do bramy P Ścigaczem, bez SETY robiąc uniki przez 10 min non-stop :) Potem instalacja dwóch ST na Księżycu i w Pasie Kupiera - tam nie było zaczerwienionych ziemskich sił zbrojnych.
Jedna ciekawa rzecz: w miarę wzrostu reputacji słabsze jednostki stawały się niebieskie, ale nie wsztstkie. Czasem widziałem np. 2 Vidary - 1 czerwony, a 2 niebieski.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ziemski Tyr zmył się szybko z sektora Alladna Hill, nawet nie wiem gdzie, bo akurat byłem na zakupach SCS-a.
Natomiast już kilkakrotnie widziałem po innych sektorach ziemskie transportowce Sleipnir.
Dziś dotarłem też do ziemskich sektorów. Pierwszy wlot do sektora Ziemia Nebai niestety nie udany. Strasznie nerwowi co ziemianie. Ale przynajmniej zobaczyłem że wszystkie stacje ziemskie są na niebiesko.
Drugi raz wybrałem się już LX-em, Nebai zostawiając w Heretics End. Szybki przelot przez sektor Ziemia, potem Mars. Tu też ziemianie nerwowi, ale stacje nadal na niebiesko. Wenus, poprzednio przejąłem ten sektor więc zaglądnąłem zobaczyć jak teraz tam wygląda. Chyba mnie pamiętają i respekt mają bo nawet ziemska flota (dwa Aegiry i trochę drobnicy) na niebiesko. Zadokowałem do stacji handlowej, potem do elektrowni. Zero problemów, tylko mało ofert w BBS-ach i ogniw nie mogę kupować za mała reputacja (-241). Trzeba rozglądnąć się za czymś do podniesienia reputacji. :-)
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Yacek:
Mówiąc wszystkie miałem na myśli te spotkane w ziemskim...
Aegira z ekspedycji też sobie obejrzałem z bliska i nic.
A z tymi kupcami to jedziemy na takim samym wózku. Co prawda nie jestem bankrutem ani zabójcą za to zbieraczem złomu pełna gębą. I łowcą skalpów. Kha'ackich.
Kwaterę Główną mam w Velvet czyli w odległości 30 ogniw dla małych i 60 dla dużych statków od Kao's Mistake więc jak mi potrzeba kasy to daleko nie mam...
Kompleks co prawda jeden mam i jednego kupca (w najbliższym czasie będzie jeszcze dwóch i być może jaszcze jeden kompleks ale już ze stacji zakupionych w sektorach ziemskich) ale tylko dlatego, żeby jak najszybciej dostać elektromagnetyki. Dzięki moim dostawom w ziemskim jest już 5 betek do wzięcia ale ja jeszcze nie mogę ich wygarnąć (reputacja niewiele ponad 2000)... A i do HQ w Heretics jakoś nikt mi ich nie chce dostarczyć, mimo, że to przecież rzut beretem od ziemskiego... :(
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Reputacja już na plusie, dokować i handlować drobnymi zabawkami już nimi mogę. Przeważająca cześć floty na niebiesko, tylko ci co bardziej pamiętliwi na czerwono. Tak więc cna razie spoko.
[ external image ]
jk16

Post by jk16 »

Napiszcie czy w miarę podnoszenia reputacji statki zmieniają się z czerwonego na niebieski klasami - tzn M1/M2 najdłużej pozostają czerwone - nie wiem, czy to prawidło jest, czy zależy od pozycji startowej.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Jakimś cudem mam ponad 14000 rep. i wszystko na niebiesko....
A dopiero wczoraj wleciałem do sektorów ziemskich..
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

jk16:
U mnie ci "zaczerwienieni" pozostali już tacy. W pewnym momencie musiałem nawet przerwać grę, bo traciłem średnio 2-4 kupców na godzinę - czerwone tałatajstwo rozlazło się po wszystkich ziemskich sektorach i urządzało sobie polowania z nagonką na moje statki...

LeWaR:
A zaczynałeś jako?...
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Skromny Kupiec - jak zaczynasz to masz chyba 235 niepamiętam dokładnie czy na plusie czy minusie. Jak tłuczesz Xenków lub kaczki to rośnie chyba ci ranga u wszystkich a u ziemniaków szczególnie bo mają z Xenkami na pieńku.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

LeWaR:
Na minusie.
Popatrz. Na to, że tak "zdalnie" można sobie poprawić reputację, to nie wpadłem...
Cóż człowiek uczy się całe życie... :wink:
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Reputacja zmienia się u wszystkich, obojętnie czy odkryłeś sektory czy nie. To się nazywa GLOBALIZACJA :) :lol:
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Zaraz, przecież ja w poprzedniej grze tłukłem Xenków i Krzaków aż miło, a reputacja u ziemian stała ciągle na poziomie -10342. Dopiero jak w ich sektorach utłukłem trochę piratów, ruszyła z miejsca w górę. A jak w sektorze Wenus dopadłem Fragatę to dopiero skoczyła.
Więc z tą globalizacja to przesada. Do tego nie zauważyłem ani wcześniej, ani teraz żadnego powiązania reputacji u ziemian z reputacją u jakiejś innej rasy.
W grze "Bankrut Zabójca", reputacja na starcie -10, po włączeniu ziemian do gry spada do -241, w tej chwili mam już 400 (na plusie oczywiście), drobnica cała na niebiesko, M6 tylko kilka "Ziem. Sił.Zbrojne Vidar" na czerwono, większość na niebiesko. Statki większe podobnie, przynajmniej te co pojawiają się w tych sektorach, w których mam satelity. Kilka sektorów było napakowane czerwonymi punktami więc nie było sensu stawiać tam satelitów, muszę jeszcze raz przelecieć się teraz do nich i zobaczyć czy sytuacja się zmieniła.

LeWaR: a nie utłukłeś u ziemian jakiegoś dużego Krzaka lub Xenka, bo po zniszczeniu Fregaty to reputacja skoczyła mi o jakieś 10000 w górę, więc może dlatego tak u ciebie poszła?
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Wszystkie Ziemniaki na niebiesko. Żadnego czerwonego punktu nie widziałem. Jak wczoraj leciałem to TS Merkury stał niedaleko bramy. Prezentów się nie oddaje to poleciał na żyletki do stoczni ziemskiej... Moge fabryki EMP kupić i inne takie... Jeszcze tylko brakuje żeby Ziemniaki się u mnie w sektorach zaczęli budować. Wygląda na to, że każda rasa chce postawić swoje stacje u mnie w sektorze. Mam już trzy elektrownie alfa: Paranidzką, Borońską i Teladi :)
Last edited by LeWaR on Tue, 22. Apr 08, 12:22, edited 1 time in total.
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Zapuściłem zwiadowcę do sektora Ziemia, przy reputacji 400 mam 50% ziemniaków w tym sektorze na niebiesko. I wielkość statku nie ma znaczenia, mam niebieską Vallalę, Tyra, a czerwoną Walkirię.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Bo zapamiętała, że wlazłeś tam jak jeszcze byłeś pod kreską. I pewnie jej już tak zostanie...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A na pozostałych statkach piloci mają sklerozę? Pożyjemy (pogramy) zobaczymy. :-)
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”