[X3 XTM] Pomoc przy odnalezieniu błędu Readtext 17
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3 XTM] Pomoc przy odnalezieniu błędu Readtext 17
Witam
Gram od dłuższego czasu już (w tej chwili jestem w trakcie misji Bala Gi) i byłem w stanie pozbyć się większości readtextów poprzez edycje odpowiednich XLM'ów. Ale nie mogę dojść do którego pliku odnoszą się błędy readtext error 17-10xxx oraz 17-11xxx (można je zobaczyć na liście product finder'a).
Przeszukałem cały katalog t i nie znalazłem, na głównej stronie ze skryptami Egosoftu także nic o tym nie ma. Oto moja lista skryptów z plugin menagera:
Advanced Mineral Scanner
Assassins Guild
BBS Extras
BBS Offers
Bail Signal Extension
Boron-Paranid Regenerative Hull Systems
Bounty Hunters Guild
Freight Transporter Upgrade
Heavy Assault Technology
Jumpdrive Delivery
Local Trader plugin
Mercenaries Guild
Merchants Guild
Move To Coordinates
Nividium Mines
Overtune BBS
Pirate Base Locator
Player Response Fleets
Product Finder
Racers Guild
Salvage Claim Software
Salvage Insurance Contract
SatelliteDeploy 1_12
Ship Jamming Device
Smugglers Guild
Spacefly Hunting Software
Stealth Device MKII Version
Taxi Drivers Guild
Tractor Beam Merchant
Weapons Changer
Xai Corporation Group Combat Commands (GCC)
Xai Corporation Group Combat Hotkeys (GHK)
Xai Corporation Group Management System (GMS)
Xtended Mod Scripts
Żadnych problemów ze stabilnością gry nie mam, gra chodzi miodzio tylko właśnie tych parę błędów jest trochę irytujących.
Gram od dłuższego czasu już (w tej chwili jestem w trakcie misji Bala Gi) i byłem w stanie pozbyć się większości readtextów poprzez edycje odpowiednich XLM'ów. Ale nie mogę dojść do którego pliku odnoszą się błędy readtext error 17-10xxx oraz 17-11xxx (można je zobaczyć na liście product finder'a).
Przeszukałem cały katalog t i nie znalazłem, na głównej stronie ze skryptami Egosoftu także nic o tym nie ma. Oto moja lista skryptów z plugin menagera:
Advanced Mineral Scanner
Assassins Guild
BBS Extras
BBS Offers
Bail Signal Extension
Boron-Paranid Regenerative Hull Systems
Bounty Hunters Guild
Freight Transporter Upgrade
Heavy Assault Technology
Jumpdrive Delivery
Local Trader plugin
Mercenaries Guild
Merchants Guild
Move To Coordinates
Nividium Mines
Overtune BBS
Pirate Base Locator
Player Response Fleets
Product Finder
Racers Guild
Salvage Claim Software
Salvage Insurance Contract
SatelliteDeploy 1_12
Ship Jamming Device
Smugglers Guild
Spacefly Hunting Software
Stealth Device MKII Version
Taxi Drivers Guild
Tractor Beam Merchant
Weapons Changer
Xai Corporation Group Combat Commands (GCC)
Xai Corporation Group Combat Hotkeys (GHK)
Xai Corporation Group Management System (GMS)
Xtended Mod Scripts
Żadnych problemów ze stabilnością gry nie mam, gra chodzi miodzio tylko właśnie tych parę błędów jest trochę irytujących.
||MOBO: ASUS X99-A II||CPU:I7-6800k||GPU:EVGA 3080FTW3||RAM: G.SKILL TRIDENT Z 64GB||PSU:EVGA SUPERNOVA 1000W P2||
||DISPLAYS:SAMSUNG G9 & IYAMA PROLITE XU2390||LCS:2xHWL BLACK ICE SR2 480 & LAING D5||SYSTEM:WIN 11||
||DISPLAYS:SAMSUNG G9 & IYAMA PROLITE XU2390||LCS:2xHWL BLACK ICE SR2 480 & LAING D5||SYSTEM:WIN 11||
-
Mam taki sam problem z "salvage claim software". Mimo przeprowadzonych zmian w plikach XLM, jak tradycja nakazuje, nadal w sterowaniu, sekcji interfejs, mam readtexta. Ale już w poleceniach statku wszystko jest jak trzeba. Próbowałem róznych zmian w pliku XLM odpowiedzialnym za ten skrypt - niestety nic to nie dało
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."
-
-
Faktycznie są dwa pliki *.pck z takimi samymi nazwami plików które edytowałem. W takim razie czy ktoś może mi udzielić informacji jak edytować taki plik ? (jest jakoś dziwnie kodowany, w wordpadzie nie da rady nic zrobić)
||MOBO: ASUS X99-A II||CPU:I7-6800k||GPU:EVGA 3080FTW3||RAM: G.SKILL TRIDENT Z 64GB||PSU:EVGA SUPERNOVA 1000W P2||
-
1. Jeśli masz dwa pliki o takiej samej nazwie i rozszerzeniu .xml i .pck to wywalasz plik .pck do kosza i koniec.
2. Plik .pck to paczka, możesz zmienić mu rozszerzenie z .pck na np. .zip i wydobyć z niego plik .xml
2. Plik .pck to paczka, możesz zmienić mu rozszerzenie z .pck na np. .zip i wydobyć z niego plik .xml
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
-
Ostatnio zauważyłem przy tłumaczeniu że plik tekstowy zaczynał się "< xml..." i były readtexty. A powinno być "<? xml..." - zabrakło znaku zapytania. Sprawdź czy u Ciebie też tak jest przypadkiem...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Może nie jest to "odkrywcze" ale w prosty sposób można znaleźć winowajcę readtextów.
Przykładowo mamy taki komunikat:
ReadText 2010-620
Odszukujemy ten numer po kresce: tu mamy 620 w linku:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 31#1188531
gdzie mamy spis numerów komend i podaną nazwę skryptu, który go używa - tu odpowiada za to "Salwage Claim Software".
Wystarczy teraz w PluginManagerze-Instalerze sprawdzić jaki plik tekstowy przypisany jest do danego skryptu.
Robimy to poprzez wybranie z menu Advanced/ Game resources i mamy wszystkie numery stron tekstowych z zainstalowanych skryptów - "Salwage Claim Software" - numer 7533. Teraz wystarczy przerobić plik na polski opisaną powyżej metodą lub naprawić stary/ uszkodzony plik - w tym przypadku powinien to być plik o nazwie 487533.xml.
Pozdrawiam
Przykładowo mamy taki komunikat:
ReadText 2010-620
Odszukujemy ten numer po kresce: tu mamy 620 w linku:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 31#1188531
gdzie mamy spis numerów komend i podaną nazwę skryptu, który go używa - tu odpowiada za to "Salwage Claim Software".
Wystarczy teraz w PluginManagerze-Instalerze sprawdzić jaki plik tekstowy przypisany jest do danego skryptu.
Robimy to poprzez wybranie z menu Advanced/ Game resources i mamy wszystkie numery stron tekstowych z zainstalowanych skryptów - "Salwage Claim Software" - numer 7533. Teraz wystarczy przerobić plik na polski opisaną powyżej metodą lub naprawić stary/ uszkodzony plik - w tym przypadku powinien to być plik o nazwie 487533.xml.
Pozdrawiam
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
-
W FAQ pkt. 12 nie ma dokładnie tak opisanego. Dlatego w tym wątku kontynuuję rozwiązywanie tego problemu.
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
-
Mamy problem z readtextem, ktory pojawil sie na kompie u mojego brata. XTM 7.5, BP kilka skryptow, wersja angielska. Sprawdzilem w plugin managerze "game resources" ale tego numeru tam nie znalazlem. W katalogu t zaden plik sie nie dubluje. Czy to nie jest przypadkiem cos z bunus packa ?
ReadText 35-1102591
Czesto pojawia sie jako wiadomosc po zadokowaniu na stacje.
Co sugerujecie by sie tego pozbyc, naprawic ?
ReadText 35-1102591
Czesto pojawia sie jako wiadomosc po zadokowaniu na stacje.
Co sugerujecie by sie tego pozbyc, naprawic ?
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
-
A masz plik 488069.xml? Pewnie więc zrób taki z pliku 448069.xml. Oczywiście w pliku też zmień 44 na 48. Jak nie wiesz jak zobacz do FAQ.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
A to ja mam się domyslać w jakiej wersji językowej grasz? Usuń plik 498069 może pomoże. Nie możesz tego sam sprawdzić? Przekopiować na bok i zobaczyć czy pomogło. Jeśli nie to sprawdź jeszcze w pliku 448069 czy masz poprawny zapis Language ID=44. Jeśli tak to może skrypt jest skopany i nie wie gdzie szukać tekstu. Spróbuj odinstalowac i zainstalowac jeszcze raz.
[ external image ]
[ external image ]
-