[X3 XTM] Pytanie odnośnie sektorów ziemskich

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Biddon
x4

[X3 XTM] Pytanie odnośnie sektorów ziemskich

Post by Biddon »

Witam
Mam pytanie odnośnie sektorów ziemskich...
A mianowicie, nie mogę do nich wlecieć, nie chodzi mi o reputację, bo to normalne na początku gry, ale o to iż nie mam w ogóle bramy skokowej do ziemskich sektorów. Wiem dokładnie w którym sektorze powinna być brama, ale jej tam nie ma. Moje pytanie jest takie, czy pojawia się może później podczas gry??
Gram bez fabuły, zwykły XTM (żaden wojownik czy handlarz itp, pierwsza opcja do wyboru z XTM) , wersja X3 2.5 + 0.7.3 XTM + Bonuspack 3.1.07, bez żadnych dodatków, skryptów itp. Wersja PL
Deady
x2

Post by Deady »

Opcje, rozgrywka, ustawienia sztucznej inteligencji, dodaj ziemian do gry, tak.
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
Biddon
x4

Post by Biddon »

Dziękuje, działa.
MEMENTO

Post by MEMENTO »

Witam gram:
wersja X3 2.5 + Bonuspack 3.1.07 + 0.7.3 XTM w wersji PL

Gram jako handlowiec i mam problem z ziemskimi stoczniami a dokładniej z dokowaniem do nich, mam wymaganą ilość reputacji. Moje statki na rozkaz zadokują, ale ja sam nie, i nawet jak moje zadokują to mam pusty panel ;/ Nic mi sie nie pokzauje czysta strona.

Jakieś rady??
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Witam
Ziemskie stocznie i doki zaop. są znacznie wiekszych rozmiarów niż pozostałych ras. Znajdując sie w ziemskim sektorze musisz mieć własciwą, - dużą - odległość ,by rozkaz dokowania był zrealizowany. Ta odległość od tych potężnych stacji ma również wpływ na realizację rozkazu dokowania do każdej innej stacji w tym lub innym sektorze.
Najlepiej dokuje się podając rozkaz podczas pobytu w sektorze obok.

Na pytanie czemu stacja ma pusta stronę w opcji handel, odpowiedź jest jedna: źle wgrana gra.

Owszem w XTM są błędy jak np jedna ze stacji osłon 25 MJ wojskowych która nic nie kupuje i nie produkuje, ale to błąd twórców, jak sądzę zresztą nie zamierzony.
Ja mam w strefie ziemskich wpływów 5 - ciu handlowców sektorowych którzy od dawna stoją na poziomie 10-tym i nie zamierzam ich awansować na UT bo robią tam dobry interes wciąż z pełnymi ładowniami. Nieraz łapię kontrolnie UT-ka na 25 poziomie, który mając ładownię na 14000 wiezie 2 szt. soja husk.
To bezsens. W ziemskich (kilku tylko) sektorach można robić dobry interes. To świadczy niewątpliwie, że tamtejsze stacje kupują, produkują i sprzedają.
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
MEMENTO

Post by MEMENTO »

ok dzięki za odpowiedź. Więć problem jest gdzieś w instalacji.

Przeinstalowałem zgodznie z instrukcją:

Zaczynam jako flight lider mam 1100 reputacji u Ziemian.
W sektorze Uran jest ziemska stocznia, ale jednocześnie jest to ziemski dok handlowy i stocznia, wyróżnione na mapie osobno ale wskazuja na jeden budynek w przestrzeni.

Jak odpowiednio odlece i kliknę na budynek to pokaże się ziemski dok zaopatrzeniowy do którego moge zadokować i kupować, jak polece pod troche innym kątem po kliknięciu pokaże się że to jest stocznia, z daleka moge tylko podążać za nią, ale daje na cel i klikam dokuj i otrzymuje odpowiedź negatywną. Moje statki gdy wydaje im rozkaz zadokuj widzą na mapie tylko ziemski dok zaopatrzeniowy, ale jak do niego zadokują to ja moge wtedy handlować ze stocznią przez zdalny system kupiecki, ale nie moge sprzedać statku bo stocznia go niewidzi.

Tak ma być czy coś jest dalej nie tak z moją instalacją.

Instalacja:
1. X3 PL
2. X3Update1.4.03 do 2.5
3. x3_bonus_package_3.1.07
4. Spolszczenie do BP 3.1.07
5. XTM.7a
6. XtendedModScripts+Patch-0.7.3
7. Spolszczenie do XTM'a
Używam X- Plugin Manager V2.12 jedyny skrypt jaki jest włonczony to:
XtendedModScripts+Patch-0.7.3
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

MEMENTO:
Do stoczni kompleksu stocznia/dok obojętnie ziemskiego, otasowskiego czy terracorpu zadokować się nie da. Można jedynie do doku. Nawet jeśli kupujesz tam statek, to jest on natychmiast transferowany do doku i tu możesz go dopiero wyposażyć...
Sprzedawać statku tam jeszcze nie próbowałem ale myślę, że też się nie da.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nie wiem jak z ziemskimi, tam jeszcze nie mogę latać, ale do stoczni TerraCorp i Otas można dokować. Ale tylko statkami od M7 wzwyż. Kilku moim M7 dawałem rozkaz (przez pomyłkę) dokowania do stoczni TerraCorp i dokowały, a ja się dziwiłem czemu nie mogę kupić napędu skokowego :-)
A do stoczni Otas sam zadokowałem Hyperionem, z ciekawości. Fajnie to wyglądało, statek zaczynał się w próżni, nastąpił zapis sav-e, ale żadnych ikon na dole ekranu nie było. Bodajże dopiero po naciśnięciu klawisza ESC miałem dostęp do jakiś ikon, ale chyba tych od statku i tam jak mu wydałem polecenie dokowania do innej stacji to dopiero odleciał od stoczni i zadokował do DOK-u.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
MEMENTO

Post by MEMENTO »

OK, dzięki wszystkim za odpowiedź.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”