[X3 XTM] Reputacja u Terran (Ziemian)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

MichalM

[X3 XTM] Reputacja u Terran (Ziemian)

Post by MichalM »

Witam. Zakładam osobny wątek bo temat jest chyba ciekawy. Może ktoś wie jak poprawić początkową wartość reputacji u tej rasy. Wg. danych z gry wynosi ona -135 i niestety sprawia że na dzieńdobry Terranie są nastawieni do Ciebie bardzo negatywnie. Polatanie po ich sektorach jest niemal niemożliwe. Może wie ktoś jak to szybko zmienić.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
Ps. Podobnie sprawa ma się z rasą Yaki
r24

Post by r24 »

Właściwie to gdzie są Terranie? O tym że jest taka frakcja to już wiedziałem ale gdzie są dokładnie to nie wiem. Mógłby mi ktoś powiedzieć jak się tam dostać? Najdalej na wschód doleciałem do Elysium of Light, a to chyba gdzieś w tamtej okolocy, prawda?
MichalM

Post by MichalM »

Brama do Earth jest w Heretics End (N). Dokładne namiary były w innym poście!
_RA
x4

Post by _RA »

No właśnie sam jestem ciekawy jak podnieść reputacje u terran :?: Mozę ktoś da jakąś odpowiedź
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Może trzeba ożenić się z jakąś ziemianką (tylko nie tą wykopaną w ziemi). Najlepiej córką wodza. :-)
A tak poważnie to sam jestem ciekaw. Co prawda do sektorów ziemian mam jeszcze daleko, ale czas leci i kiedyś człowiek tam doleci.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Deady
x2

Post by Deady »

A nie latwiej wypatrywac w ich sektorach pirackich na przyklad statkow? Bedac w ich przestrzeni... z pewnoscia sie uciesza za "tepienie" szkodnikow co zaowocuje podniesieniem reputacji ;)
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A jak piratów jak na lekarstwo?
Ja właśnie podnosiłem sobie reputacje u Argonów ze Ściganego Wroga na Podejrzanego. Piratów ani widu, ani słychu, innego śmiecia też. Musiałem pobawić się z Paranidianami, aby osiągnąć cel.
A u Ziemniaków to z kim można się pobawić?
Tak się zastanawiam czy nie zainstalować Xenon Migration bo nudno :-(
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Deady
x2

Post by Deady »

Hm jest dosc pokretny sposob no ale chciales rade ;)
Bedac w sektorze Ziemian, wybierz mape sektora, nastepnie najedz poprzez strzalke w dol - na jakikolwiek statek ziemski. Nastepnie majac go podswietlonego (niekoniecznie wybranego jako cel) kliknij Enter. Teraz nic wiecej tylko PageDown (edit: wiele razy klawisz PageDown)... i zobaczysz jak sie odnosza do Ciebie jak i do innych ras. Przykladowo - w Twoim kierunku bedzie -10 z reputacja....a do innych ras -1000000 ;) Co zatem? Zniszczyc kilka statkow innych ras... co zaowocuje wzrostem Twoich punktow. A u tych zniszczonych to juz standardowo - z czasem bedzie trza sobie odrobic.

Przy okazji takiego sprawdzania - dowiesz sie o morale danego statku, pkt agresji i kilku innych. Coz... innego sposobu nie widze na chwile obecna ze swojej strony, ale moze cos inni podrzuca... mniej skomplikowanego.
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

O! A tego myku to nie znałem. Sprawdzę wieczorkiem. Dzięki za wskazówkę, jeszcze jedna i będzie zegar.
[ external image ]
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Napisz Yacek czy już masz ten zegar bo też potrzebuję u Terran podnieść zaufanie by móc wszystkim handlować, a głównie kupić pewien statek i broń do niego.
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jeszcze nie doleciałem do sektorów Ziemian, za daleko na razie mam i nie po drodze mi.
[ external image ]
Deady
x2

Post by Deady »

Hm.. wracajac do sposobu - bedzie on widoczny tylko dla tych, ktorzy wpisali wiadomy kod w imieniu pilota. Dzieki temu bedziemy widziec wlasnie takie informacje - nie tylko na statkach Ziemian - lecz na obiektach kazdej rasy.
Jesli jednak chcemy znac stosunek do nas Ziemian i Yaki - mozna wejsc w Opcje, Rozgrywke - i tam bedzie do sprawdzenia - Sprawdz reputacje u Ziemian i Yaki. Z tym ze bedziecie mieli to po polsku gdy sciagniecie v1.3 - w ktorej jest plik z katalogu Script (ktory to LeWar znalazl) - i spolszczyl (odnosnie wlasnie reputacji).
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Co do reputacji mnie pokazuje (w ustawieniach SI) u Terran niezmiennie -250 :(

Próbowałem kropnąć kogoś na terytorium Terran, do wyboru były tylko Argońskie jednostki - reputacja spadła do -278, na szczęście przy ponownej wizycie w Układzie Słonecznym wróciła do starej wartości. Ziemniaki mają krótką pamięć :)

Czy ktoś sprawdzał jak reagują na np. UTa?
Pozdrawiam. Wszystkich. Nawet robale (bzzzz).
bosman

Post by bosman »

dużo mówimy o reputacji u terran, a czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy grajac z XTM-em, ale jako wolny strzelec, czyli gdy wybrałem Wszechświat X, jestem w stanie doleciec do sektorów typu Mars, Wenus, jupiter itd., bo szukałem bramy w Heretic End ale niestety jej nie znalazłem.
_RA
x4

Post by _RA »

a czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy grajac z XTM-em, ale jako wolny strzelec, czyli gdy wybrałem Wszechświat X, jestem w stanie doleciec do sektorów typu Mars, Wenus, jupiter itd., bo szukałem bramy w Heretic End ale niestety jej nie znalazłem.
Można ale najpierw trzeba wykonać główną fabue która rozpoczyna sie przez wykupienie współrzędnych porzucnego statku w Mealstorm.
Deady
x2

Post by Deady »

A nie przypadkiem wlaczyc w Ustawieniach : Ziemian ? (Rozgrywka, Ustawienia sztucznej inteligencji - Dodaj Ziemian do Gry) ? :)
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Deady ma rację. Po dołączeniu do gry XTM-a gram od nowa ale z wyłączoną fabułą natomiast z włączonymi Ziemniakami u których już mogę wiele rzeczy kupić ale dział elektromagnetycznych niestety nie.
Pozdrawiam
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

stareprawo - jak się dorobiłeś możliwości lądowania? Wprawdzie stacje u Terran mam niebieskie, ale ciągle odmawiają dokowania (oprócz tego każdy ziemski statek na mój widok odpala cały swój arsenał :) )
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Hmm. Moja odpowiedź raczej Cię nie zadowoli bo..... nie wiem jak.
Po prawdzie, zanim zadokowałem po raz pierwszy, to miałem szczęście rozwalić kilku piracików i może to wpłynęło na ich nie wrogi stosunek do mnie. Szczęście zaś dlatego, że tam koloru czerwonego jak na lekarstwo a jeśli już coś się pokazuje to Ziemianie reagują natychmiastowo i w dużej ilości.
Skutek taki, że zanim dolecisz to już tylko moskity do zebrania i szansa na poprawę reputacji znikoma.
Uwaga natury ogólnej: procedurę dokowania do Dzaop. oraz Stoczni ziemskich trzeba rozpoczynać bardzo daleko od nich z uwagi na ich niepoślednią wielkość, również gdy jesteś zbyt blisko takiego olbrzyma nie dostaniesz zgody na lądowanie na jakiejkolwiek innej stacji.
Nie latam tam za dużo z uwagi na niewielką ilość atrakcji, a zatem ich zaufanie do mnie nie wzrasta, no i nawzajem bo nie wiem jak ich ugryźć. Bywam tylko wtedy gdy dzięki satelicie wiem, iż któryś z magazynów produkcji broni lub rakiet jest pełen.
Pozdrawiam
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Podejrzewam że dokowanie to nie problem, ale tak jak pisałeś ciężko jest znaleźć tam jakichkolwiek piratów. Miałem nadzieję na inną metodę... pozostaje cierpliwie polować unikając Terrańskiej floty :(

mimo to dzięki za info :)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”