[X3] Problemu z wymianą pilotów ciąg dalszy
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3] Problemu z wymianą pilotów ciąg dalszy
Mam problem który już się pojawiał na forum i wszystkie wątki przeczytałem nie znajdując rozwiązania dla siebie. Mam polską wersję 1.4 X3 Reunion. Opis problemu:mam Merkurego z kupcem wszechświatowym na 25 poziomie ze wszystkimi możliwymi ulepszeniami typu M(nawigacyjne,bojowe,handlowe).Zakupiłem Delfina i również wyposażyłem go we wszystko.Na mojej Nova też to wszystko mam. Wydaję polecenie w menu swojego statku o wymianie pilotów.Zaznaczam jak Bóg przykazał sektor,Merkurego,sektor, Delfina, sektor,stację.Lecą-najpierw Merkury,Delfin czeka.Merkury dokuje za nim Delfin- i wtedy powinno dojść do zamiany pilotów ale kupa.Czego ja nie próbowałem.Wydawałem te komendy z menu tamtych statków,wydawałem je na krzyż jednemu i drugiemu.Kazałem to samo robić wpierw Merkuremu a potem Delfinowi i odwrotnie.Byłem blisko stacji docelowej, byłem daleko od niej.Mam wrażenie że wszystkie możliwe opcje już wykorzystałem.A one dokują i nic się nie dzieje.Raz nawet zniknęła mi nazwa Twój Delfin a zamiast niej były trzy kropki.Nie wiem co się dziej.Na razie wysłałem je zarabiać ale wolałbym żeby mój doświadczony pilot przesiadł się na coś większego a mały niech się dorabia w sektorze.Proszę o wskazówki
-
No to przynajmniej raz Ci się udało przenieść pilota. Ja dawno temu też na wersji 1.4.0.3 walczyłem z tym i miałem podobny problem. Później dałem sobie spokój z przenoszeniem pilotów, więc nie wiem jak wygląda to po instalacji patcha.
Zauważyłem wtedy, że oprócz przenoszenia pilota, przenoszona tez jest nazwa statku, nie wiem czy dzieje się tak zawsze, czy tylko wtedy gdy zmieniamy wcześniej nazwę statków z domyślnych na własne.
Na Twoim przykładzie:
Przed przeniesieniem pilota miałeś:
Nova
Merkury
Delfin
Po przeniesieniu:
Nova
Merkury
...
I teraz uwaga, Merkury to jest Twój Delfin z nową nazwą i pilotem na poziomie 25. Możesz sprawdzić w jego parametrach, wystarczy mu zmienić nazwę na taką jaka powinna być i OK.
Te ... to twój stary Merkury, tylko że jego nazwa przeniosła się na Delfina i nie ma on aktualnie żadnej nazwy. Stąd te trzy kropki. Przywróć mu dawną nazwę i będzie OK.
Zauważyłem wtedy, że oprócz przenoszenia pilota, przenoszona tez jest nazwa statku, nie wiem czy dzieje się tak zawsze, czy tylko wtedy gdy zmieniamy wcześniej nazwę statków z domyślnych na własne.
Na Twoim przykładzie:
Przed przeniesieniem pilota miałeś:
Nova
Merkury
Delfin
Po przeniesieniu:
Nova
Merkury
...
I teraz uwaga, Merkury to jest Twój Delfin z nową nazwą i pilotem na poziomie 25. Możesz sprawdzić w jego parametrach, wystarczy mu zmienić nazwę na taką jaka powinna być i OK.
Te ... to twój stary Merkury, tylko że jego nazwa przeniosła się na Delfina i nie ma on aktualnie żadnej nazwy. Stąd te trzy kropki. Przywróć mu dawną nazwę i będzie OK.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
-
No tak tylko że Merkury, to wcale nie jest Merkury tylko Twój Delfin o nazwie Merkury. Zobacz w szczegóły statku. Merkury i Delfin różnią się parametrami więc powinieneś rozróżnić, który naprawdę jest Delfinem.
Dla jasności jeszcze raz:
Przed zamianą:
Nazwa statku Model statku
Nova Nova
Merkury Merkury
Delfin Delfin
Po zamianie:
Nova Nova
Merkury Delfin
... Merkury
Jeśli masz inaczej to już sam nie wiem.
Dla jasności jeszcze raz:
Przed zamianą:
Nova Nova
Merkury Merkury
Delfin Delfin
Po zamianie:
Nova Nova
Merkury Delfin
... Merkury
Jeśli masz inaczej to już sam nie wiem.
[ external image ]
[ external image ]
-
I tak teraz nie sprawdzę bo w robocie jestem
. Popróbuję jeszcze w domu jak wrócę ale kurde jakoś mało wiary mam.Dzięki tak czy inaczej
Czekaj,czekaj-czy sugerujesz że zamiana doszła do skutku ale mój Merkury nazywa się teraz Delfin ( i odwrotnie) i jest to kwestia zmiany nazwy? A to nie powinno wygladać tak że statki/nazwy zostają te same a tylko przesiadają sie piloci?

Czekaj,czekaj-czy sugerujesz że zamiana doszła do skutku ale mój Merkury nazywa się teraz Delfin ( i odwrotnie) i jest to kwestia zmiany nazwy? A to nie powinno wygladać tak że statki/nazwy zostają te same a tylko przesiadają sie piloci?
-
-
-
No to chyba wszystko jasne. W instrukcji wyraźnie pisze: "Podprowadź swój nowy statek (ze wszystkimi zainstalowanymi ulepszeniami z wyjątkiem handlowego polecenia MK3 i poleceń bojowych) do starego statku z MK3."
[ external image ]
[ external image ]
-
Dzięki,teraz wszystko gra i buczy.Starzy wyjadacze latają Delfinami a młodzi przesiedli się do Merkurych
.Pomogło pozbawienie nowego statku poleceń MK3 i bojowych.No i zmyłka jest taka że nie zmieniają się nazwy statków-trzeba manualnie wklepać
.Dziwne to ale trudno,niech i tak będzie.Dzięki wszystkim za pomoc 

-