[X3] Jak przejąć statki

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

_RA
x4

[X3] Jak przejąć statki

Post by _RA »

Hej Tak to jest być nowym w tym świecie.

Mam pytanie jak można przejmować statki wrogów, prosze napiszcie wszystkie sposoby przejmowania kontroli nad statkami od tych małych po te duże.

Zaznaczam gram w czyste X3 bez żadnych modów.

Będe wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Z góry dziekuje :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Temat stary jak świat (X).
Był już kilka razy opisywany, więc można poszukać i przeczytać.
Ja więc w wielki skrócie przypomnę:
Bierzesz wrogi (piracki np.) statek na cel, podlatujesz i kiedy snadzie się w zasięgu broni jaką masz puszczasz salwę tak aby zdjąć mu całkiem osłony a kadłub tak do 80%. Palec ze spustu i czekasz. Teraz wszystko zależy od pilota wrogiego statku. W zależności od rasy jaką reprezentuje i jego morale ,to albo grzecznie przekaże ci statek, albo obrzuci stekiem wyzwisk i serią z własnej broni. W drugim przypadku możesz mu odpowiedzieć tym samym i znów poczekaćna jego reakcję, lub pozwolić mu oglądać gwiazdy z drugiej strony (wtedy nici ze zokazji do przejęcia statku).
Jeśli natomiast pilot jest na tyle uprzejmy że po pierwszej salwie woli spacerkiem przejść się do nalbliższej stacji to namierzasz pozostawiony przez niego statek (na mapie sektora, po prawej stronie na liście statków w sektorze nie będzie on miał przed nazwą przynależności rasowej) i podlatujesz do niego powolutku, aby się nie zderzyć. Jak jesteś w odległości max 50m, wychodzisz na spacerw świerzą próżnię i powoli podlatujesz do tamtego stateczku. Tak mniej więcej w odległości 36m jego menu powinno wbogacić się o pozycję przejmij. Przejmujesz statek,robisz zwrot o 180 stopni, namierzasz swój statek i wybierasz opcję Wejdź. Teraz możesz sprawdzić co zostało w przejętym statku i wydać mu rozkaz udania się do stacji lub stoczni.
Można też w Habitatach Piratów kupić "Wirus włamań komputerowych", koszt około 500k. Uwaga! jest nielegalny i raczej dla doświadczonych pilotów. Ale bardzo przydatny, można przejmować statki bez wychodzenia na spacery, wystarczy podlecieć w swoim statku na odległość 36m do przejmowanego statku i załatwićszybko sprawę bez uchylania nawet szybki w kokpicie.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Tak to rozumiem a jeszcze inne sposoby na przejmowanie statków. Czytałem wiele tematów na forum i nie raz pisano że " przejełem Ka'acki statek" a czy są sposoby na przejecie dużych statków takich jak lotniskowców niszczycieli itp? :oops: :oops:
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Pewnie, ze sa sposoby na przejmowanie M1 i M2, ale tylko z modami. Nie chcesz ich uzywac wiec nie ma po co o nich pisac.
_RA
x4

Post by _RA »

No dobra no to moze podacie co to za mody i skad je moge sciagnac :)
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Odnośnie przejmowania jednostek pirackich. W sektorze Split Fire jakąś stacje zaatakowały 4 jednostki pirackie. Zaczepiłem jedną (Błotniaka), lekko się oddaliłem i tam ją chciałem przejąć. Przyleciał Pogromca na pomoc, ale pilot Błotniaka szybko się katapultował, a wtedy Pogromca wrócił do atakowania bazy. Ucieszyłem się, zebrałem pilota (bardziej z ciekawości niż z chęci zysku) i chciałem przejąć jego jednostkę. I tu zaczął się problem. Podleciałem, ale opcji przejmij nie było. Więc katapultowałem się, namierzyłem pustego Błotniaka, ale opcji przejmij dalej nie było. Próbowałem Shift+E ale też nie działało. Zajrzałem do instrukcji, ale tam nic nowego nie było.

Pozostałe 3 jednostki pirackie dalej walczyły ze stacją jakieś 4 km ode mnie. Podkład muzyczny także wskazywał na to, że toczy się walka.
W związku z tym chciałem zapytać czy nie mogłem go przejąć przez to, że byłem w trakcie walki?
Jeżeli nie, to jaki był tego powód i co trzeba zrobić?

Mam zainstalowane:
1. X3
2. X3Update1.4.03_to_2.0.01.exe
3. X3Update2.0.01_to_2.0.02_PL.exe
4. x3_bonus_package_3.1.07.exe
5. spolszczenie BP by LeWaR
6. XTM (według kolejności w wątku)
Nie jestem pewien czy XTM nie zainstalowałem przed BP, jeżeli ma to jakieś znaczenie.

EDIT:
Odległość między moim statkiem a pustym wynosiła ok. 40 m. a między mną a statkiem (po katapultowaniu) różnie. Próbowałem od 30 do nawet 5m.
Last edited by Adrian_Wir on Thu, 6. Dec 07, 16:18, edited 2 times in total.
_RA
x4

Post by _RA »

Jaka odległość ciebie dzieliła jak byłeś poza swoim statkiem. Odległość między Tobą a statkiem musi wynosić poniżej 35 m jeśli wtedy nie ma przejęcia to może to być jakiś Bug albo coś innego :?
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Mozna przejac w trakcje walki (sam to pare razy zrobilem). Jesli robisz to katapultujc sie to podlec to niego na kilkanascie metrow majac go na celu i nie klikaj ctrl+e tylko Enter i szukaj polecen na ekranie. Powinienes miec ikone (chyba trzecia od lewej). Wtedy kliknij na nia. Ramka statku zmieni sie na zielona i dopiero kliknij CTRL + E.
Milego pilotowania zwinietym statkiem :)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Moze byc tez tak, ze pilot wcale sie nie ewakuowal, tylko zostal w srodku. Jezeli zostal w srodku, a statek sie nie rusza, to jedyne co mozna zrobic, to go zestrzelic. Nie da sie przejac statku zawieszonego w przestrzeni, ktory na pokladzie zawiera zywa (badz martwa) dusze.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Można przejąć statki typu TS, TP, M5, M4, M3, M3+ bez pilota.
Dla małych statków ta odległosć wynosi poniżej 30m. Przy większych wzrasta stopniowo. W menu musi pojawić się opcja "Przejmij", bez tego ani rusz.

Statki od M6 w górę tylko wyłącznie za pomocą marines się zdobywa...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Pilot katapultował się na 100%, bo mam go w ładowni :D A odległość 5m. jest chyba wystarczająca. Naciskałem nie tylko shift+e ale i enter i "i" i w menu były tylko opcje: "podążaj za"(czy jakoś tak), "atakuj", "łączność" (ale jak zatwierdzałem to nic się nie działo) i "szczegóły". Niekoniecznie (a nawet na pewno) nie w tej kolejności.

No nic, może tak jak powiedział _RA bug jakiś :(

Dzięki wszystkim za pomoc, spróbuję gdzie indziej, może się uda.
MaxDyner

Post by MaxDyner »

Jej sam miałem z tym mały problem bez instrukcji, ale teraz mam instrukcje :)Musisz być poza statkiem, klikasz shift + e i zatwierdzasz (zatwierdzasz wyskoczenie ze statku) jak jesteś w kombinezonie obok statku to zaznaczasz statek który chcesz przejąć (klikasz go lewym przyciskiem myszy lub patrząc na niego klikasz "t") Później klikasz "i" i tam z menu na dole wybierasz przejmij ;) Potem wracasz na swój statek klikając na niego i shift + e. Odległość od zdobyczy mniej niż 30m a od swojego żeby wrócić około 10m (jak masz pogromce ja do novy z 30m wsiadam ;) )
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
MY BEST FRIEND GOOGLE ;)
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Instrukcje miałem. Problem w tym, że nie miałem opcji "przejmij". Ale już jest w porządku. Tyle, że najpierw wziąłem statek, potem jego pilota. Drugi statek mogłem już przejąć bez większych problemów (i bez tej dziwnej kolejności) :)

EDIT: (do postu niżej)

Chodiło mi o kolejność statek-pilot, może nie tyle sama kolejność dziwna, co dziwne to, że jakakolwiek kolejność była, bo inaczej tego pierwszego statku przejąć nie mogłem. Czytaj posty zanim na nie odpiszesz LeWaR.
Last edited by Adrian_Wir on Fri, 7. Dec 07, 22:21, edited 2 times in total.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

ale dziwna kolejność: - wysiąść - przejąć - wsiąść
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”