[X3] Nvidium, jak zdobyć.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Aguirre

[X3] Nvidium, jak zdobyć.

Post by Aguirre »

Jak w temacie, w Rolk`s Fate znalazłem 2 asteroidy z tym surowcem. Mam merkurego z ore collector i nie idzie mi to jakoś. Zwracam sie o pomoc.
Deady
x2

Post by Deady »

Mobilny system wiercacy albo szerszen by Ci sie przydal ;)
Aguirre

Post by Aguirre »

Hmmmm.... Zdaje mi sie ze widziałem to w jakiejś stoczni... Może ktoś wie w jakiej? I czy da sie to zainstalować na X7. Jak nie to na jaki statek?
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Aguirre wrote:...zainstalować na X7...
chyba M7 ?? :wink:

Nie wiem czy się da zainstalować na M7 ale na niektórych transportowcach się da...
A miejsce w którym dałoby się to kupić jest mi nieznane... nie mam pojęcia
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Aguirre

Post by Aguirre »

Woooooo, oczywiście że M7 ; ]]] I od razu dodam ze zainstalować sie nie da na nim tego syfu ;x Na merkurym również... Nic to ide kupować statek próbować instalować, wczytywać i zapętlać ^^
rolnik_pl
x3tc

Post by rolnik_pl »

System wiertniczy możesz montować na np.
- Paradiański Demeter Górnik,
- Teladiański Sęp Górnik,
- Splicki Kajman Tankowiec .

A jak używać przenośnego systemu wiertniczego masz opisane w
"Instrukcji Obsługi" strona 59 .
Aguirre

Post by Aguirre »

Heh... Jak sie okazało można zainstalować Mobile Drilling System na M7, mianowicie w tylnej wieżyczce. Aczkolwiek zupełnie nie wiem jak go używać. Zaś w mojej instrukcji na stronie 59 rozpisane mam typy rakiet oraz wersety w których doświadczony pilot O`ren Rho chwali HEPT-a. Posiadam wersje angielskojęzyczną. W sumie trochę się z tego ciesze ponieważ nie mógłbym latać "Moim zaćmieniem" ><

EDIT : Może z innej beczki. Jak Wy zdobyliście swoje nvidium na HQ ?
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Odpalając Szerszenia (Hornet) w asteroid i rozdrabniając resztki zwykłymi laserami. Później zbierałem całą drobnicę aż się znalazło tyle nvidium ile trzeba :)

Pozdrawiam.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

wystarczy kilka strzałów z głównej wieżyczki, jeśli masz plazmy
potem sprawdzaj czy dany kawałek można zebrać, jeśli nie to znów strzel az się rozleci na mniejsze
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Aguirre

Post by Aguirre »

Dziękuje za pomoc ;] Zebrałem i postawiłem sobie HQ w "Thuruk`s Beard";]
Lopatnik
x3tc

Post by Lopatnik »

Ja zamontowałem wpierw mobilny system wiertniczy na tylnej wieżyczce mojego M7 i żmudnie oddawalem strzały i robilem potem obroty o 180 stopni by zebrac nividium. Lecz mi się znudzila taka metoda wiec jak wyzej powiedziano przodem sie odwrociłem i 2 serie z plazmy oddalem i zbieralem fanty :)
lumis
x3tc

Post by lumis »

Może wiecie gdzie można kupić ten system wiertniczy, nigdzie nie mają na zbyciu. Z góry dzięki
Michal.R
x4

Post by Michal.R »

Zapewne w którymś Doku Zaopatrzeniowym, zakładam że w Argońskim powinno być :)
Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B :O
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277 :P
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)
lumis
x3tc

Post by lumis »

Właśnie szukam po argońskich sektorach i nigdzie nie ma.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Lec do Seizewell czy Family Pride tam kupisz ten sprzet.

Zamiast mordowac sie "metoda reczna" czyli najpierw strzal z lasera gorniczego, potem zas obrobka laserkami alfa i na koncu lapanie tych malych kamykow na poklad.
Najlepiej polec sobie do sektora gdzie widzisz jakis apetyczny kasek. Rozlup go i cala ta drobice potraktuj kilkma salwami z GFU. Wowczas pieknie cala masa kamieni przerobi sie na te do zebrania. Posylasz tylko tam swojego TSa ze zgarniarka i komenda zbierz skaly (nowy bonus pack wymagany). Sam zas mozesz zajac sie czyms innymi podczas gdy twoj statek bedzie spokojnie zbieral rozlupana przez ciebie rude.
Zbieranie reczne to tragedia. Kamienie lubia sie odbijac od twojego statku, niby taki jeden wyglada do zebrania podlatujesz blisko i huk! polowy kadluba nie masz. Komp robi to znacznie lepiej.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Podejrzewam , ze Bercik by tu miał dużo do powiedzenia. Dobra ja wykopałem nividium w ten sposób. Kupiłem u Paradian Demetr-Górnika ,
potem poleciałem do nieznanego sektora za sektorem Xenon-534 i oczyściłem sektor z wrogiego elementu i dałem rozkaz fedruj. Proste
i najlepiej zrobić to na początku gry , jest jeszcze najmniejsze polowanie na statki. Po uzbieraniu towaru , stateczek zadokowałem do jakiegoś doku i czeka na swój czas. Jak się sprężysz to czas zadania 2 godzinki. Powodzenia.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Marmur - czy ja dobrze zrozumiałem, że jest możliwość żeby statek sam rozwalał asteroidy, czy chodziło ci tylko o zbieranie?
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Zachowałem się rzeczywiście jak Bercik , jak będziesz już w tym sektorze o którym pisałem , to zauważysz że jest opuszczony statek. Przejmujesz go i masz kilka szerszeni. Potem oczywiście musisz rozwalić taką asteroidę szerszeniem i to wszystko. Demeter - Górnik zajmie się już wszystkim , zapomniałem musisz mu wydać polecenie.
Viggin
x3tc

Post by Viggin »

A ja się z Wami nie zgodze no może nie do końca ... co do przenośnego systemu wiertniczego to wcale a wcale nie jest potrzebny bo wystarczy jakikolwiek laser owszem im słabszy tym dłużej(czytaj więcej strzałów) sie rozwala taka asteroidę ale daje w sumie taki sam efekt i wystarczą specjalne polecenia do obsługi takiego zbierania a i oczywiście osłaony bo zdarza się że nasz ts czasami sobie sam rozdrobni jakąś skałe co czasami potrafi mu zdjąc całe osłony 4*25 MJ . I jeśli chodzi o zbieranie to jest to nawet bardziej opłacalne niż budowa kopalni bo jeden TS jest w stanie mieć taki sam "urobek jak nie jedna kopalnie na asteroidzie poniżej40 jednostek a i nie trzeba dokupywać ogniw
BAAL-Melkart

Post by BAAL-Melkart »

Viggin wrote: I jeśli chodzi o zbieranie to jest to nawet bardziej opłacalne niż budowa kopalni bo jeden TS jest w stanie mieć taki sam "urobek jak nie jedna kopalnie na asteroidzie poniżej40 jednostek a i nie trzeba dokupywać ogniw
Opłacalne może i tak, ale bardziej czasochłonne. Kopalnie uruchamiasz i już. O nic nie musisz się martwić. Ale na początek rozgrywki taki "górnik" to dobre rozwiązanie
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."

Return to “Polskie / Polish X-Forum”