[X3] Lokalizacja kompleksu

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

User avatar
lev77
Posts: 156
Joined: Fri, 5. Jan 07, 09:38

[X3] Lokalizacja kompleksu

Post by lev77 » Sun, 25. Feb 07, 10:23

Witam wszystkich (mój pierwszy topic :) ). Chciałbym się zapytać doświadczonych graczy jaki preferują sektor do budowy kompleksu i dlaczego akurat ten, oraz czy HQ lepiej postawić w sektorze z kompleksem czy też innym.
Używałem opcji szukaj na forum ale jakoś nie mogłem odpowiedzi na swoje pytanie znaleźć, może poprostu ślepy już jestem :lol:

Wiencek14
Posts: 684
Joined: Tue, 24. Jan 06, 10:26
x3ap

Post by Wiencek14 » Sun, 25. Feb 07, 12:20

budowa kompleksu jest zależna od zapotrzebowania w sektorze na dany produkt (wszystko w instrukcji jest podane) a topic o lokalizacji HQ jest tutaj:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=166938
:)
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )

User avatar
lev77
Posts: 156
Joined: Fri, 5. Jan 07, 09:38

Post by lev77 » Sun, 25. Feb 07, 13:05

No tak czytałem wcześniej ten topic ale dopiero teraz zuważyłem że gracz o nicku koniczynka napisałi iż HQ i kompleks umieścił w tym samym sektorze o nad którym ja się właśnie zastanawiam :) . Dzięki za odpowiedź.

Barkas
Posts: 35
Joined: Thu, 8. Feb 07, 21:16
x3tc

Post by Barkas » Wed, 28. Feb 07, 16:20

Z tym, że trzeba chyba mieć świadomoć, iż jeśli w sektorze wybudujemy naprawdę duży kompleks, to odbije się to na wydajności gry, jeśli będziemy chcieli tam polatać. W swoim sektorze z HQ postawiłem malutki komleksik i kilka fabryk. Tak na wypadek, by uniknąć efektu 'żabki'.

Wiencek14
Posts: 684
Joined: Tue, 24. Jan 06, 10:26
x3ap

Post by Wiencek14 » Wed, 28. Feb 07, 18:45

ja w antigone memorial (z powodu doku zaopatrzeniowego) wrzuciłem dość drogi complex (ok. 20mln cr.) produkujący osłony 1MJ a po pewnym czasie będzie to moje główne miejsce z skąd będę brał osłony (praktycznie za darmo) a HQ postawię niedaleko ale na pewno nie w tym samym sektorze bo inaczej nici z oglądania go beż "żaby" :)
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )

Barkas
Posts: 35
Joined: Thu, 8. Feb 07, 21:16
x3tc

Post by Barkas » Wed, 28. Feb 07, 19:19

Wiencek, i słusznie. W HQ pewnie będziesz zaopatrywał swoje pancerniki i lotniskowce, to zaplanuj je tak, blisko dało się zlokalizować komplex produkujący 'big stuff': big guns, big shields, jednym słowem wszystko big - wtedy już tylko z nostalgią westchniesz do czasów, gdy szokiem zdawał się wydatek 20 mln... ;)
Swoją drogą te komleksy produkujące tarcze 1mj, 5mj, podstawowe lasery, są bardzo opłacalne. Dać im tylko szybkiego m5/m4 do rozwożenia po okolicy i nic tylko liczyć napływającą kasę :)

User avatar
RAFIO
Posts: 3084
Joined: Sat, 19. Jun 04, 18:22
x3ap

Post by RAFIO » Wed, 28. Feb 07, 19:40

Bardzo opłacalne to jest produkowanie podstawowych towarów na masową skalę. Serio! Spróbójcie u paranidian produkować w kompleksie rudę, ślimaki, tuby kwantowe i coś podobnego, a klientela bedzie walić drzwami i oknami.

User avatar
Mani_
Posts: 1863
Joined: Thu, 14. Oct 04, 14:48
x2

Post by Mani_ » Wed, 28. Feb 07, 23:04

Co do rudy to bym sie nie zgodzil.

Mam kopalnie rudy w jednym z sektorow na prawo od tego podstawowego paranidian, wiadomo takze skad sie ja ma :>.
No i cene musialem dac na prawie minimum, by ktos chcial w ogole cos kupowac z mojej kopalni :|.

Wiec eh zastanawiam sie, czy jej nie zamknac, bo tylko zabiera mi miejsce w spisie twoich dobr...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam

User avatar
RAFIO
Posts: 3084
Joined: Sat, 19. Jun 04, 18:22
x3ap

Post by RAFIO » Wed, 28. Feb 07, 23:44

Wybuduj sobie samowystarczalny kompleks, i podepnij doń ze 5 kopalni. Nie ponosisz kosztów prdukcji, więc ustaw cene sprzedaży na minimalną. I poczekaj trochę ;)

User avatar
Urban
Posts: 674
Joined: Thu, 6. May 04, 19:58
x4

Post by Urban » Thu, 1. Mar 07, 00:25

rozwinę tę myśl... do jednego samowystarczalnego kompleksu z elektrownią XL z kopalnią rudy na poziomie > lub równy50 (tak mi się zdaje) lub 2 kopalniami 25-35 można przypiąć 10 fabryk uzbrojenia :roll:

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Thu, 1. Mar 07, 13:02

Coś słyszałem, że Paranidianie to urodzeni górnicy i wydobywanie u nich rudy to potrójna strata. Tym większa im bliżej do Emperor Mines :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

User avatar
Mani_
Posts: 1863
Joined: Thu, 14. Oct 04, 14:48
x2

Post by Mani_ » Thu, 1. Mar 07, 23:03

Wlasnie Sauron :P. Dlatego ta kopalnie niedlugo zburze, albo sobie postrzelam do niej :D.

Chyba, jak sie strzela do wlasnych fabryk, to nie spada ranga u zadnej z ras ? :).



A kompleks, hmm, jeszcze nie myslalem o tym. Jak uzbieram na M6, to bede myslal o kompleksach, jesli oczywiscie nie przerazi mnie sposob ich stawiania i zaleznosci, jakie wystepuja w kompleksach :|.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam

User avatar
RAFIO
Posts: 3084
Joined: Sat, 19. Jun 04, 18:22
x3ap

Post by RAFIO » Fri, 2. Mar 07, 00:22

Sauron11 wrote:Coś słyszałem, że Paranidianie to urodzeni górnicy i wydobywanie u nich rudy to potrójna strata. Tym większa im bliżej do Emperor Mines :roll: .
Bzdura ;) Jeśłi masz samowystarczalny kompleks nie ponosisz koszów wydobycia. Brak kosztów wydobycia = możliwośc ustawienia minimalnej ceny sprzedaży. to działa na kżdym towarze, i świetnie motywuje ts okolicznych stacji do odwiedzania cię ;)

DamianB
Posts: 7
Joined: Wed, 11. May 05, 10:05
x2

Post by DamianB » Fri, 2. Mar 07, 14:45

Najlepszym miejscem na komplex jest Presidents End, dlaczego? bo tam nic nie ma :P
jeżeli chcecie zarobić niezłą kasę to poszukajcie jaki towar kupuje dana rasa u innych i samemu go produkujcie bliżej. Zresztą możliwości jest naprawdę sporo. Przy dużych komplexach pamiętajcie o kilku hubach ponieważ ilość miejsc przy których transportowce mogą zadockować przy hubie jest ograniczona (10?)

User avatar
Urban
Posts: 674
Joined: Thu, 6. May 04, 19:58
x4

Post by Urban » Fri, 2. Mar 07, 15:45

?? A jak zrobić by jeden kompleks miał kilka hubów? :? :o

Post Reply

Return to “Polskie / Polish X-Forum”