[X3] Kompleks kalkulator (update 11.03.2007)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Latach

[X3] Kompleks kalkulator (update 11.03.2007)

Post by Latach »

Są inne kalkulatory kompleksów do X3, ale polskiego chyba jeszcze nie było :P
Projekt nie jest jakiś szczególnie zaawansowany, ale działa już na tyle, że może się komuś przyda.
Obliczenia są czysto teoretyczne - dla przypadku, gdy kompleks działa z maksymalną wydajnością - żadnych przestojów w zaopatrzeniu czy w sprzedaży towaru. Na razie nie ma podliczenia przychodu ze sprzedaży, ani wydatków na zaopatrzenie - można tylko sprawdzić ile produkuje, jakie towary ma w nadmiarze, a czego jeszcze potrzebuje.
O ile opóźnienia spowodowane brakiem któregoś z produkowanych (w kompleksie) towarów można policzyć, to opóźnienia wynikłe z zakupu i transportu towaru z obcych stacji są zupełnie poza moim zasięgiem :P
Wyniki są podane w jednostce [sztuk / sekundę] - nie jest to zbyt przejrzyste ale działa :)

Mam też jedno pytanie - jak działa w kompleksie handel produktami pośrednimi (szczególnie wtedy, gdy jest ustawiony na Kup/Sprzedaj) ? Bo nie da się ustawić oddzielnie ceny sprzedaży i kupna tego towaru - czyżby kupować do ustalonej ceny, a sprzedawać tylko powyżej niej ?

Obsługa:
Wystarczy dwuklikać LPM na polach w takiej kolejności: Dodaj, Rasa, Fabryka (opcjonalnie Ile fabryk).
Po wprowadzeniu wszystkich fabryk - przycisk OK. (od 0.8 nie aktualne)
Trochę dokładniejszy opis jest w read_me.rtf.

Obrazki (ver. 0.5):
Kompleks
Podliczenie

obrazki (ver. 0.8 ):
Nowy kompleks

Edit 9.01.2007
Update miał być "niedługo" a zrobił się miesiąc na w miarę prostą rzecz :(
Dorobiłem podliczenie teoretycznego zysku z kompleksu. Ceny towarów są wprowadzane w oddzielnym oknie (jak zwykle do edycji dwuklik) tuż przed podliczeniem kompleksu. Nadmiar surowców pośrednich jest "sprzedawany" za podaną wcześniej cenę. Wydaje mi się, że podanie ceny sprzedaży jako (średnia_cena_towaru - 1) daje już całkiem niezłe przybliżenie zysku z kompleksu.
Oczywiście program będę rozbudowywał (m. in. wygaszone w tej chwili opcje) jak tylko pozwoli mi na to czas.

Edit 11.02.2007
Kolejny update - wersja 0.7. Teraz można już zapisać do pliku swój kompleks, odczytać go, popatrzeć (a nawet trochę poczytać :P) sobie na pomoc/tutorial (nie jest to coś cudownego ale powinno wystarczyć), no i oczywiście nie trzeba klikać już milion razy żeby dodać kilka identycznych fabryk do kompleksu. Teraz brakuje już tylko cen fabryk oraz podliczenia ile trzeba wydać na cały kompleks.

Edit 16.02.2007
Mały update - tym razem można sprawdzić ile trzeba wydać na cały kompleks (uwzględnione zostały też moduły do łączenia fabryk) oraz teoretycznie jak długo kompleks będzie musiał pracować na siebie, żeby zwróciły się kredyty włożone w budowę.

Edit 18.02.2007
Przebudowałem kalkulator na wersję jedno okienkową - jednak na ekranie poniżej 1280x1024 nie będzie najlepiej. Poprawiłem kilka błędów - zaokrąglanie ułamków, wyświetlanie czasu w ostatecznym podliczeniu.

Edit 21.02.2007
Program obsługuje rozdzielczości 1024x768 oraz 1280x1024 (te dwie na pewno). Dla innych rozdzielczości (wide screen i takie tam) program jest mniejszy gdy wysokość ekranu minus pasek zadań wynosi 960 lub mniej.

Edit 23.02.2007
Doszły dwa nowe przyciski: Uzupełnij - dodaje do kompleksu fabryki, aby zapewnić samowystarczalność - ale bez kopalń - trzeba wprowadzić je samemu, oraz przycisk Grupuj - zbiera rozrzucone po całym arkuszu te same fabryki do jednej o większej liczebności. Nie łączy kopalń oraz fabryk pochodzących od różnych ras. Ponadto Uzupełnij podaje teraz w przybliżeniu jakiej wielkości asteroid wymaga kompleks. Przycisk Wyczyść zeruje cały program.

Edit 2.03.2007
Tym razem doszedł przycisk Drukuj i Podgląd Wydruku. Na wydruku są umieszczone: rasa od której kupiono fabrykę, nazwa fabryki i ich liczba. Po kompleksie drukowane są towary, których potrzebuje oraz te, które ma w nadmiarze. Produkty nie są drukowane.

Edit 5.03.2007
Poprawiłem błędy - dzielenie przez zero, gdy zysk jest ułamkiem z przedziału (0; 1), oraz (dzięki Deady) podczas polecenia Uzupełnij nie uwzględniane były wymagania pożywienia przez kilka fabryk - kompleksy bydowane bez tego polecenia były liczone poprawnie.

Edit 11.03.2007
Wydruk wygląda teraz jak program, polecenie Uzupełnij uwzględnia kopalnie (na wybranym max. złożu). Zmienił się format zapisu danych do pliku (ale teraz wiadomo na jakim złożu została zbudowana kopalnia), odczyt działa także ze starszymi wersjami.

Link:
Download ver. 0.9

Pozdrawiam
Last edited by Latach on Sun, 11. Mar 07, 02:54, edited 13 times in total.
ZiZi
x2

Post by ZiZi »

w/g mnie kupno surowcow posrednich i sprzeaz ma taka sama cene, dodatkowo w opcji o jakiej piszesz inny kupcy kupuja produkty posrednie, co powoduje przestoje, oczwyscie jezli akceptowalna jest cena

ja mam kompleks 2xprzenica + 1xplotno i dwa mercury ledwo moga nadazyc z dostarczaniem ogniw, teraz zbieram na elektrownie - faktycznie trudno policzyc zyski z kompleksu, ale kasa plynie dosc wartkim strumieniem
Borok
x2

eeeeeeee

Post by Borok »

To są jakieś kalkulatory do tego?
100% czystej krwi śląskiej
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

ładne cacko, wreszcie jakiś programista ;)

Latach: jełśi wyrazisz zgodę, wrzucę go na serwer XuDB.
Latach

Post by Latach »

Jest jakiś niemiecki (arkusz w excelu z makrami)

RAFIO - pewnie, wrzucaj
Janon
x2

Post by Janon »

Bardzo przydatny program :)

dzieki Latach :D
Wou
x4

Post by Wou »

Wielkie dzięki za to, oszczędziłem kupe czasu i kredytów :]
Image
marcin-1981

Post by marcin-1981 »

sorry ale link już nie działa, można jeszcze raz?
Michal.R
x4

Post by Michal.R »

Latach ==> A kiedy będzie wersja która będzie podliczała zyski i straty z produkcji? :D
Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B :O
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277 :P
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)
Latach

Post by Latach »

Link powinien być dobry - może czasem serwery są przeciążone ?

Nowa wersja będzie pewnie w lekko (a może nawet bardzo) uproszczony sposób wyliczała zyski z produkcji - powinna być niedługo :wink:
Latach

Post by Latach »

Kompleks kalkulator wersja 0.6 - potrafi już podać przybliżony zysk z kompleksu.

Pozdrawiam
DYoda
x2

Post by DYoda »

Swietna robota

Dzieki
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

No, niczego sobie program. Gratulacje!

W pierwszym oknie powienien jednak podawać również ceny stacji.
Latach

Post by Latach »

Wersja 0.7 - wszystkie wygaszone opcje w głównym oknie programu już działają. Ceny towarów wprowadzane są w oddzielnym oknie (od wersji 0.6) więc zwolniły mi się dwie kolumny - w sam raz na wprowadzenie liczby identycznych fabryk oraz (niestety troszkę później - bo będę musiał przejrzeć ceny w stoczniach, a te same stacje mogą inaczej kosztować u różnych ras) cenę za fabrykę w stoczni. Aż mnie coś korci na dodanie części symulacyjnej :P

Dzięki za dobre słowa i wszelkie uwagi :)

Pozdrawiam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Pliczek już na ftpie xudb ;)
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Latach, w kalkulatozre wystpuje mi blad w obliczeniach. Dotyczy nadmiaru ogniw. Ilosc sztuk to: -1.#IND00.
Jak chcesz to wysle ci zapisane dane.

Ad.
Powyzszy nr bledu jest efektem 'zera' w ilosci jednej z fabryk. Po poprawieniu na liczbe wieksza od zera wszystkie wyniki sa ok.
Latach

Post by Latach »

Jest już wersja 0.71 - tym razem podliczona jest cena całego kompleksu

Nie jestem do końca pewien jak powstał błąd zgłoszony przez SoBKa (dzięki :)), dlatego jeżeli kogoś spotkało coś podobnego albo (od wersji 0.71) miał wiadomości o błędach wewnętrznych programu (lub jeżeli po odczycie zapisanego kompleksu nie będą zgadzały się wprowadzone poprzednio dane), prosiłbym o opis w jakich okolicznościach się to stało.

Pozdrawiam
Deady
x2

Post by Deady »

Swietna rzecz Latach, wreszcie mozna spokojnie zaplanowac kompleksy :D Znalazlem jeden blad - jesli chcesz moge printscreena podeslac - w wersji 0.7 - bez jeszcze cen a mianowicie: Przy ilosci produkcji = ilosci potrzebnej - w proporcjaco 0.000000 = 0.000000 wychodzi: Nadmiar ;)
Latach

Post by Latach »

Heh, wiedziałem, że w końcu tak będzie - nie udało mi się tego dokonać u siebie, ale tak to jest jak porównujesz dwa ułamki - w tabelkach wyświetlane jest tylko sześć miejsc po przecinku - różnica mogła być na siódmym niewidocznym miejscu (swoją drogą chyba to trochę za duża precyzja obliczeń jak na taki kompleks :P).
Oczywiście poproszę o obrazki.

Pozdrawiam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

roundy i floory się kłaniają ;)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”