Projekt nie jest jakiś szczególnie zaawansowany, ale działa już na tyle, że może się komuś przyda.
Obliczenia są czysto teoretyczne - dla przypadku, gdy kompleks działa z maksymalną wydajnością - żadnych przestojów w zaopatrzeniu czy w sprzedaży towaru. Na razie nie ma podliczenia przychodu ze sprzedaży, ani wydatków na zaopatrzenie - można tylko sprawdzić ile produkuje, jakie towary ma w nadmiarze, a czego jeszcze potrzebuje.
O ile opóźnienia spowodowane brakiem któregoś z produkowanych (w kompleksie) towarów można policzyć, to opóźnienia wynikłe z zakupu i transportu towaru z obcych stacji są zupełnie poza moim zasięgiem

Wyniki są podane w jednostce [sztuk / sekundę] - nie jest to zbyt przejrzyste ale działa

Mam też jedno pytanie - jak działa w kompleksie handel produktami pośrednimi (szczególnie wtedy, gdy jest ustawiony na Kup/Sprzedaj) ? Bo nie da się ustawić oddzielnie ceny sprzedaży i kupna tego towaru - czyżby kupować do ustalonej ceny, a sprzedawać tylko powyżej niej ?
Obsługa:
Wystarczy dwuklikać LPM na polach w takiej kolejności: Dodaj, Rasa, Fabryka (opcjonalnie Ile fabryk).
Po wprowadzeniu wszystkich fabryk - przycisk OK. (od 0.8 nie aktualne)
Trochę dokładniejszy opis jest w read_me.rtf.
Obrazki (ver. 0.5):
Kompleks
Podliczenie
obrazki (ver. 0.8 ):
Nowy kompleks
Edit 9.01.2007
Update miał być "niedługo" a zrobił się miesiąc na w miarę prostą rzecz

Dorobiłem podliczenie teoretycznego zysku z kompleksu. Ceny towarów są wprowadzane w oddzielnym oknie (jak zwykle do edycji dwuklik) tuż przed podliczeniem kompleksu. Nadmiar surowców pośrednich jest "sprzedawany" za podaną wcześniej cenę. Wydaje mi się, że podanie ceny sprzedaży jako (średnia_cena_towaru - 1) daje już całkiem niezłe przybliżenie zysku z kompleksu.
Oczywiście program będę rozbudowywał (m. in. wygaszone w tej chwili opcje) jak tylko pozwoli mi na to czas.
Edit 11.02.2007
Kolejny update - wersja 0.7. Teraz można już zapisać do pliku swój kompleks, odczytać go, popatrzeć (a nawet trochę poczytać

Edit 16.02.2007
Mały update - tym razem można sprawdzić ile trzeba wydać na cały kompleks (uwzględnione zostały też moduły do łączenia fabryk) oraz teoretycznie jak długo kompleks będzie musiał pracować na siebie, żeby zwróciły się kredyty włożone w budowę.
Edit 18.02.2007
Przebudowałem kalkulator na wersję jedno okienkową - jednak na ekranie poniżej 1280x1024 nie będzie najlepiej. Poprawiłem kilka błędów - zaokrąglanie ułamków, wyświetlanie czasu w ostatecznym podliczeniu.
Edit 21.02.2007
Program obsługuje rozdzielczości 1024x768 oraz 1280x1024 (te dwie na pewno). Dla innych rozdzielczości (wide screen i takie tam) program jest mniejszy gdy wysokość ekranu minus pasek zadań wynosi 960 lub mniej.
Edit 23.02.2007
Doszły dwa nowe przyciski: Uzupełnij - dodaje do kompleksu fabryki, aby zapewnić samowystarczalność - ale bez kopalń - trzeba wprowadzić je samemu, oraz przycisk Grupuj - zbiera rozrzucone po całym arkuszu te same fabryki do jednej o większej liczebności. Nie łączy kopalń oraz fabryk pochodzących od różnych ras. Ponadto Uzupełnij podaje teraz w przybliżeniu jakiej wielkości asteroid wymaga kompleks. Przycisk Wyczyść zeruje cały program.
Edit 2.03.2007
Tym razem doszedł przycisk Drukuj i Podgląd Wydruku. Na wydruku są umieszczone: rasa od której kupiono fabrykę, nazwa fabryki i ich liczba. Po kompleksie drukowane są towary, których potrzebuje oraz te, które ma w nadmiarze. Produkty nie są drukowane.
Edit 5.03.2007
Poprawiłem błędy - dzielenie przez zero, gdy zysk jest ułamkiem z przedziału (0; 1), oraz (dzięki Deady) podczas polecenia Uzupełnij nie uwzględniane były wymagania pożywienia przez kilka fabryk - kompleksy bydowane bez tego polecenia były liczone poprawnie.
Edit 11.03.2007
Wydruk wygląda teraz jak program, polecenie Uzupełnij uwzględnia kopalnie (na wybranym max. złożu). Zmienił się format zapisu danych do pliku (ale teraz wiadomo na jakim złożu została zbudowana kopalnia), odczyt działa także ze starszymi wersjami.
Link:
Download ver. 0.9
Pozdrawiam