[X3 TC] Abordaż - kilka pytań.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

centaurus7

[X3 TC] Abordaż - kilka pytań.

Post by centaurus7 »

Witam.

Ostatnio zainteresowałem się "abordażową" metoda zdobywania okrętów i mam w związku z tym kilka pytań.
1. Jaki według Was jest najlepszy statek do abordażu i jak najlepiej go wyposażyć?
2. Ilu i jak wytrenowanych należy mieć marines aby skutecznie przejąć np. Q lub pirackiego centaura.
3. Kapsuła abordażowa - czym to się je i gdzie to znaleźć?

Z góry dziękuje za odp. i pozdrawiam.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Dziara

Post by Dziara »

Jest możliwość przyspieszenia szkolenia marines? Już mogę zapłacić 2 razy więcej, tylko niech na Borońskiego Króla szkolą się oni szybciej!!! Czy czas szkolenia zależy od liczby żołdaków jacy są douczani w placówce?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Tylko skryptem. Tu masz opis: Skrypt Marine Training Manager
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Tyle, ze ten skrypt nie przyspiesza nauki, ale ulatwia ich szkolenie. Nie wybierasz kazdego po kolei czego ma sie uczyc tylko hurtem i ustawiasz od razu poziom ich nauki. Mozesz tez wylaczyc powiadomienia. Bedziesz informowany tylko o przejsciu grupy do nastepnego poziomu.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A czy fakt że możesz równocześnie szkolić każdego Marines w trzech (a nawet czterech dziedzinach, jeśli szkolisz również w walce) to nie jest przyspieszenie? Jak dla mnie to trzykrotny zysk czasu.
[ external image ]
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

SoBeK wrote:Tyle, ze ten skrypt nie przyspiesza nauki, ale ulatwia ich szkolenie. Nie wybierasz kazdego po kolei czego ma sie uczyc tylko hurtem i ustawiasz od razu poziom ich nauki. Mozesz tez wylaczyc powiadomienia. Bedziesz informowany tylko o przejsciu grupy do nastepnego poziomu.
Jak to nie ? :)

Z opisu skryptu:
Training times and prices have been adjusted. Training now takes approximately half the time as you would wait training at a military outpost. Cost is doubled. This doesn't mean it's quick though. Training from 4 stars to 5 stars still takes approximately 6 hours.

Jak widać szkolenie trwa ok. 50% krócej niż normalnie w placówce wojskowej ale kosztuje dwa razy więcej. Dochodzi jeszcze to o czym pisze Yacek.
Dziara

Post by Dziara »

Aj aj :) Zdobyłem Shuri. Bez żadnych skryptów etc, radość niesamowita. Tylko czemu do jasnej cholery urąbało na nim całe uzbrojenie?! Czy są jakieś rakiety niszczące same tarcze? A może zależy to od stopnia wyszkolenia marines? Wszyscy mieli po 3 gwiazdki z każdej umiejętności.
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Powiem szczerze, ze mi udalo sie zdobyc tylko Hyperiona i to mocno uszkodzonego przez marines (a kazdy mial po 5 gwiazdek we wszystkim). Jak do tej pory nic innego nie udalo mi sie zwinac komukolwiek a probowalem wiele razy. Caly czas otrzymuje informacje, ze okres jest za dobrze zabezpieczony itp (mimo, ze nie ma uzbrojenia a ja wysylam 20 marines po 5* we wszystkim).
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

SoBeK wrote:Caly czas otrzymuje informacje, ze okres jest za dobrze zabezpieczony itp
Podpaskami ze skrzydełkami? Może przestań napastować kobiety :)
[ external image ]
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Ja na razie bawiłem się tylko z mniejszymi statkami, TM i M6, i obywało się bez strat (marines mieli po 3-5 gwiazdek). Z tego co wiem ilość wyposażenia i stan kadłuba po przejęciu statku zależą od wyszkolenia marines w mechanical albo engineering (nie pamiętam dokładnie) ale dochodzi też czynnik losowy, czasem trafi się 20 sztuk IBL, a innym razem będzie zupełnie pusto :)

SoBeK, skanowałeś te statki przed próbą przejęcia ? Może miały sporo dobrych marines na pokładzie i dodatkowo systemy obronne. Wtedy rzeczywiście może być trudno. Wysyłałeś swoich wojaków ot tak w skafandrach, czy w kapsułach ? Niektórych statków podobno nie da się przejąć bez kapsuł...
Dziara

Post by Dziara »

Hmm... przejęcie shuri odbyło się kosztem zniszczenia kadłuba do 66 %, z czego jakieś 15% z mojej winy, bo wystrzeliłem kilka morgenszternów. Osłony muszą być zdjęte przez cały czas trwania abordażu?

Btw. chciałem przejąć Q, marines dostali się na pokład, ale zginęli w walce. To jakaś reguła? Czy może czynnik losowy? :P
bufi
x4

Post by bufi »

Dziara wrote:[...] Osłony muszą być zdjęte przez cały czas trwania abordażu?
Nie. Trzymaj osłony na poziomie < 5% do momentu aż otrzymasz wiadomość, że marines są w środku (na statku) Jak zaczną hakować mostek, możesz odlecieć flotą żeby nie ponosić strat.
Btw. chciałem przejąć Q, marines dostali się na pokład, ale zginęli w walce. To jakaś reguła? Czy może czynnik losowy? :P
Reguła. Do przejmowania Xenońskich jednostek musisz mieć wyszkolonych marines na max. we wszystkim.

Pozdrawiam
Dziara

Post by Dziara »

Wybrałem się do Maelstrom i leżącego obok Unknown Sector, trafiłem na pirackie hordy, kilka Karak, 2 Galeony, Brygantynę i całe multum Blastclawów, Kei, Nowych etc :P Chciałem przejąć którąś z korwet, lub brygantynę, ale zaraz jak uporałem sie z obstawą nadlatywały kolejne fale, więc musiałem roznieść wszystko w pył szerszeniami. I teraz moje pytanko: Czy te okręty "odrodzą" się? W tym samym sektorze? Tak się fajnie złożyło, że zostawiły po sobie 3 IBL, kilka dział jonowych i rakiety :]
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Tak, pojawią się po jakimś czasie.
[ external image ]
Kuaczor
x3tc

Post by Kuaczor »

Eh, mam problem z abordażem w 7 misji terran. Wydaje polecenie statkowi z żołnierzami aby przejął statek tylko, że zamiast wysłać wojaków to ten głupi transportowiec taranuje cały czas statek który mam przejąć. Mógłby mi ktoś pomóc ;P?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A co, mamy przejąć go za Ciebie? Czy może wytłumaczyć TS-owi jak ma się zachowywać?
Zobacz do FAQ misji fabuły TC
Inna sprawa, nie wydawaj komendy statkowi tylko wyślij Marines.
[ external image ]
Kuaczor
x3tc

Post by Kuaczor »

Wydaje polecenia statkowi w konsoli poleceń -.-, nie da się wydać polecenia bezpośrednio marinowi. Robię wszystko jak jest opisane tam i mimo to ciągle kręci się wokół, taranuje statek itp.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Da się wydać komendę bezpośrednio Marines, zobacz tu: Abordaż pytania
[ external image ]
Krutek
x3tc

Post by Krutek »

1. Ilość zdobytego sprzętu na zabordażowanym statku jest generowana losowo. Osobiście robię tak, przed wysłaniem KA jedna Polisa, w chwili gdy dostaje komunikat o wejściu Marines na pokład druga polisa. Warto kilka razy załadować save i sprawdzić jakie mamy straty i co zyskujemy z ekwipunku. Ja stawiałem zawsze na ilości Marines którzy przeżyli, z nimi jest najwięcej zabawy podczas trenowania.

2. Do abordażu najlepsza jest Kobra, ze względu na jej szybkość. Przemyślana taktyka i jedną Kobra można zdobyć praktycznie wszystko możliwe do zdobycia, ze stratami kadłuba 90%-95%.

3. Z obserwacji zauważyłem, że najławiej przejmuje się M2, M1, M7. Im cięższe działa ma ofiara, tym łatwiej przelecieć kapsule przez ostrzał. Na M6 wysyłamy 1 KA, do pozostałych min.3, wskazane 4 - oczywiście wszyscy Marines muszą wejść na pokład, jeśli zestrzelona została jedna kapsuła, sugeruje wykorzystanie polisy.

4. Do przejmowania Xenonów, Piratów i Yaki, moi marines średnio mieli całkowite umiejętności 70+, z przynajmniej 3 gwiazdkami w walce.

5. Jeżeli abordażu dokonujemy w celu zarobkowym - na żyletki - polecam Paranidian, szczególnie Odyseusza, odradzam zdecydowanie Xenonów i Yaki.

6. Najważniejsze, planując abordaż koniecznie zwracajcie uwagę czy są inne militarne i policyjne jednostki. Im więcej potencjalnych wrogów na głowie, tym trudniejsza zabawa.

7. Przy odpowiedniej taktyce, szczęściu oraz używania skoku rozproszonego, można jedną Kobrą wydłubać Odyna z obstawy 2 Aegirów i 8 Vali, a następnie przejąć jeszcze 1 Aegira i 4 Vali. Na ostatniego Aegira i 4 Vali zabrakło mi już sił.

8. Na koniec, najważniejsza to odpowiednia taktyka dopasowana do rodzaju statku, jego uzbrojenia oraz rasy. Czasami wystarczą same młoty, czasami trzeba łączyć ataki młoty + morgenszterny, czasami trzeba użyć droidów bojowych MkII.

Może tutaj znajdziecie kilka wskazówek:
http://forum.xudb.pl/viewtopic.php?f=23&t=631

Return to “Polskie / Polish X-Forum”