[X3 TC] Abordaż - kilka pytań.
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3 TC] Abordaż - kilka pytań.
Witam.
Ostatnio zainteresowałem się "abordażową" metoda zdobywania okrętów i mam w związku z tym kilka pytań.
1. Jaki według Was jest najlepszy statek do abordażu i jak najlepiej go wyposażyć?
2. Ilu i jak wytrenowanych należy mieć marines aby skutecznie przejąć np. Q lub pirackiego centaura.
3. Kapsuła abordażowa - czym to się je i gdzie to znaleźć?
Z góry dziękuje za odp. i pozdrawiam.
Ostatnio zainteresowałem się "abordażową" metoda zdobywania okrętów i mam w związku z tym kilka pytań.
1. Jaki według Was jest najlepszy statek do abordażu i jak najlepiej go wyposażyć?
2. Ilu i jak wytrenowanych należy mieć marines aby skutecznie przejąć np. Q lub pirackiego centaura.
3. Kapsuła abordażowa - czym to się je i gdzie to znaleźć?
Z góry dziękuje za odp. i pozdrawiam.
-
Dwa tematy niżej masz linki: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 193371eac2
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
-
Tylko skryptem. Tu masz opis: Skrypt Marine Training Manager
[ external image ]
[ external image ]
-
-
A czy fakt że możesz równocześnie szkolić każdego Marines w trzech (a nawet czterech dziedzinach, jeśli szkolisz również w walce) to nie jest przyspieszenie? Jak dla mnie to trzykrotny zysk czasu.
[ external image ]
[ external image ]
-
Jak to nie ?SoBeK wrote:Tyle, ze ten skrypt nie przyspiesza nauki, ale ulatwia ich szkolenie. Nie wybierasz kazdego po kolei czego ma sie uczyc tylko hurtem i ustawiasz od razu poziom ich nauki. Mozesz tez wylaczyc powiadomienia. Bedziesz informowany tylko o przejsciu grupy do nastepnego poziomu.

Z opisu skryptu:
Training times and prices have been adjusted. Training now takes approximately half the time as you would wait training at a military outpost. Cost is doubled. This doesn't mean it's quick though. Training from 4 stars to 5 stars still takes approximately 6 hours.
Jak widać szkolenie trwa ok. 50% krócej niż normalnie w placówce wojskowej ale kosztuje dwa razy więcej. Dochodzi jeszcze to o czym pisze Yacek.
-
-
Powiem szczerze, ze mi udalo sie zdobyc tylko Hyperiona i to mocno uszkodzonego przez marines (a kazdy mial po 5 gwiazdek we wszystkim). Jak do tej pory nic innego nie udalo mi sie zwinac komukolwiek a probowalem wiele razy. Caly czas otrzymuje informacje, ze okres jest za dobrze zabezpieczony itp (mimo, ze nie ma uzbrojenia a ja wysylam 20 marines po 5* we wszystkim).
-
Podpaskami ze skrzydełkami? Może przestań napastować kobietySoBeK wrote:Caly czas otrzymuje informacje, ze okres jest za dobrze zabezpieczony itp

[ external image ]
[ external image ]
-
Ja na razie bawiłem się tylko z mniejszymi statkami, TM i M6, i obywało się bez strat (marines mieli po 3-5 gwiazdek). Z tego co wiem ilość wyposażenia i stan kadłuba po przejęciu statku zależą od wyszkolenia marines w mechanical albo engineering (nie pamiętam dokładnie) ale dochodzi też czynnik losowy, czasem trafi się 20 sztuk IBL, a innym razem będzie zupełnie pusto 
SoBeK, skanowałeś te statki przed próbą przejęcia ? Może miały sporo dobrych marines na pokładzie i dodatkowo systemy obronne. Wtedy rzeczywiście może być trudno. Wysyłałeś swoich wojaków ot tak w skafandrach, czy w kapsułach ? Niektórych statków podobno nie da się przejąć bez kapsuł...

SoBeK, skanowałeś te statki przed próbą przejęcia ? Może miały sporo dobrych marines na pokładzie i dodatkowo systemy obronne. Wtedy rzeczywiście może być trudno. Wysyłałeś swoich wojaków ot tak w skafandrach, czy w kapsułach ? Niektórych statków podobno nie da się przejąć bez kapsuł...
-
Hmm... przejęcie shuri odbyło się kosztem zniszczenia kadłuba do 66 %, z czego jakieś 15% z mojej winy, bo wystrzeliłem kilka morgenszternów. Osłony muszą być zdjęte przez cały czas trwania abordażu?
Btw. chciałem przejąć Q, marines dostali się na pokład, ale zginęli w walce. To jakaś reguła? Czy może czynnik losowy?
Btw. chciałem przejąć Q, marines dostali się na pokład, ale zginęli w walce. To jakaś reguła? Czy może czynnik losowy?

-
Nie. Trzymaj osłony na poziomie < 5% do momentu aż otrzymasz wiadomość, że marines są w środku (na statku) Jak zaczną hakować mostek, możesz odlecieć flotą żeby nie ponosić strat.Dziara wrote:[...] Osłony muszą być zdjęte przez cały czas trwania abordażu?
Reguła. Do przejmowania Xenońskich jednostek musisz mieć wyszkolonych marines na max. we wszystkim.Btw. chciałem przejąć Q, marines dostali się na pokład, ale zginęli w walce. To jakaś reguła? Czy może czynnik losowy?
Pozdrawiam
-
Wybrałem się do Maelstrom i leżącego obok Unknown Sector, trafiłem na pirackie hordy, kilka Karak, 2 Galeony, Brygantynę i całe multum Blastclawów, Kei, Nowych etc
Chciałem przejąć którąś z korwet, lub brygantynę, ale zaraz jak uporałem sie z obstawą nadlatywały kolejne fale, więc musiałem roznieść wszystko w pył szerszeniami. I teraz moje pytanko: Czy te okręty "odrodzą" się? W tym samym sektorze? Tak się fajnie złożyło, że zostawiły po sobie 3 IBL, kilka dział jonowych i rakiety :]

-
Tak, pojawią się po jakimś czasie.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
A co, mamy przejąć go za Ciebie? Czy może wytłumaczyć TS-owi jak ma się zachowywać?
Zobacz do FAQ misji fabuły TC
Inna sprawa, nie wydawaj komendy statkowi tylko wyślij Marines.
Zobacz do FAQ misji fabuły TC
Inna sprawa, nie wydawaj komendy statkowi tylko wyślij Marines.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
Da się wydać komendę bezpośrednio Marines, zobacz tu: Abordaż pytania
[ external image ]
[ external image ]
-
1. Ilość zdobytego sprzętu na zabordażowanym statku jest generowana losowo. Osobiście robię tak, przed wysłaniem KA jedna Polisa, w chwili gdy dostaje komunikat o wejściu Marines na pokład druga polisa. Warto kilka razy załadować save i sprawdzić jakie mamy straty i co zyskujemy z ekwipunku. Ja stawiałem zawsze na ilości Marines którzy przeżyli, z nimi jest najwięcej zabawy podczas trenowania.
2. Do abordażu najlepsza jest Kobra, ze względu na jej szybkość. Przemyślana taktyka i jedną Kobra można zdobyć praktycznie wszystko możliwe do zdobycia, ze stratami kadłuba 90%-95%.
3. Z obserwacji zauważyłem, że najławiej przejmuje się M2, M1, M7. Im cięższe działa ma ofiara, tym łatwiej przelecieć kapsule przez ostrzał. Na M6 wysyłamy 1 KA, do pozostałych min.3, wskazane 4 - oczywiście wszyscy Marines muszą wejść na pokład, jeśli zestrzelona została jedna kapsuła, sugeruje wykorzystanie polisy.
4. Do przejmowania Xenonów, Piratów i Yaki, moi marines średnio mieli całkowite umiejętności 70+, z przynajmniej 3 gwiazdkami w walce.
5. Jeżeli abordażu dokonujemy w celu zarobkowym - na żyletki - polecam Paranidian, szczególnie Odyseusza, odradzam zdecydowanie Xenonów i Yaki.
6. Najważniejsze, planując abordaż koniecznie zwracajcie uwagę czy są inne militarne i policyjne jednostki. Im więcej potencjalnych wrogów na głowie, tym trudniejsza zabawa.
7. Przy odpowiedniej taktyce, szczęściu oraz używania skoku rozproszonego, można jedną Kobrą wydłubać Odyna z obstawy 2 Aegirów i 8 Vali, a następnie przejąć jeszcze 1 Aegira i 4 Vali. Na ostatniego Aegira i 4 Vali zabrakło mi już sił.
8. Na koniec, najważniejsza to odpowiednia taktyka dopasowana do rodzaju statku, jego uzbrojenia oraz rasy. Czasami wystarczą same młoty, czasami trzeba łączyć ataki młoty + morgenszterny, czasami trzeba użyć droidów bojowych MkII.
Może tutaj znajdziecie kilka wskazówek:
http://forum.xudb.pl/viewtopic.php?f=23&t=631
2. Do abordażu najlepsza jest Kobra, ze względu na jej szybkość. Przemyślana taktyka i jedną Kobra można zdobyć praktycznie wszystko możliwe do zdobycia, ze stratami kadłuba 90%-95%.
3. Z obserwacji zauważyłem, że najławiej przejmuje się M2, M1, M7. Im cięższe działa ma ofiara, tym łatwiej przelecieć kapsule przez ostrzał. Na M6 wysyłamy 1 KA, do pozostałych min.3, wskazane 4 - oczywiście wszyscy Marines muszą wejść na pokład, jeśli zestrzelona została jedna kapsuła, sugeruje wykorzystanie polisy.
4. Do przejmowania Xenonów, Piratów i Yaki, moi marines średnio mieli całkowite umiejętności 70+, z przynajmniej 3 gwiazdkami w walce.
5. Jeżeli abordażu dokonujemy w celu zarobkowym - na żyletki - polecam Paranidian, szczególnie Odyseusza, odradzam zdecydowanie Xenonów i Yaki.
6. Najważniejsze, planując abordaż koniecznie zwracajcie uwagę czy są inne militarne i policyjne jednostki. Im więcej potencjalnych wrogów na głowie, tym trudniejsza zabawa.
7. Przy odpowiedniej taktyce, szczęściu oraz używania skoku rozproszonego, można jedną Kobrą wydłubać Odyna z obstawy 2 Aegirów i 8 Vali, a następnie przejąć jeszcze 1 Aegira i 4 Vali. Na ostatniego Aegira i 4 Vali zabrakło mi już sił.
8. Na koniec, najważniejsza to odpowiednia taktyka dopasowana do rodzaju statku, jego uzbrojenia oraz rasy. Czasami wystarczą same młoty, czasami trzeba łączyć ataki młoty + morgenszterny, czasami trzeba użyć droidów bojowych MkII.
Może tutaj znajdziecie kilka wskazówek:
http://forum.xudb.pl/viewtopic.php?f=23&t=631