[X3] Przedstawiciel Handlowy - jak konfigurować
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3] Przedstawiciel Handlowy - jak konfigurować
Mam prośbę, może ktoś ma przetłumaczony opis komend dla przedstawiciela handlowego. Szukałem na forum i nie znalazłem. Udało mi się jedynie znaleźć bardzo mi przydatny opis komend poleceń logistycznych mk2 ( dzieki Urban za ich zamieszczenie ), ale nie mogę odnaleźć opisu komend przedstwiciela. Swoją droga szkoda, ze nie ma polskiego opisu skryptów ( chyba, ze są a przegrałem walkę z wyszukiwarkami
), niestety angielski nie jest moja mocną stroną.

-
hmm to już drugi taki post w krótkim czasie. (szkoda że nie mam 2 monitorów szybciej wtedy idzie, ale cóż począć)
Przedstawione poniżej tłumaczenie jest amatorskie i nazwy mogą się nieco różnić od tłumaczenia wykonanego przez nasz forumowy zespół tłumaczy. Nazwy mogą nawet minimalnie się różnić od tych zawartych w oryginalnym tłumaczeniu wykonanym przez topware [za co przepraszam nie mam po prostu pamięci xP] Tłumaczenie też nie jest dosłownym tłumaczeniem, ale ekstraktem niektórych informacji zawartych w opisie tegoż skryptu
W kwadratowych nawiasach zawarte są notki ode mnie []
Ogólnie
Przedstawiciel handlowy jako reprezentant swojej Bazy, będzie kupować i sprzedawać towary dla swojej stacji w określonym zasięgu skoków. Wraz z upływem czasu pilot nauczy się używać tego oprogramowania efektywnie. Pilot awansuje poprzez kursy szkoleniowe oferowane w Bazie w pewnych odstępach czasowych. [tak samo jak w poleceniach logistycznych]
Szybki start
1. Wyposaż okręt klasy TS w Nawigacyjne polecenia MK1, Zdalny system kupiecki, Handlowe polecenia MK1 i MK2.
2. Wyznacz Baze [okrętowi]
3. Wybierz polecenie "Start Commercial representation" [Uruchom przedstawiciela handlowego w wersji PL]
Kwalifikacje pilota wraz ze wzrostem rangi
prosiłbym w miarę możliwości przekazanie mi jak rangi zostały przetłumaczone]
Apprentice [Czeladnik]
Pilot tej rangi kupuje surowce dla jego bazy. Nie otrzymuje wynagrodzenia.
Auxiliary courier [Pomocnik kuriera]
Na tym poziomie pilot może kupować surowce oraz sprzedawać produkty stacji do której został przypisany. Na dodatek zacznie kupować oraz sprzedawać towary do Doków Zaopatrzeniowych oraz Stacji Handlowych. Może także zostać do nich przypisany [pewnie jeżeli są własnością gracza]
Jego pensja wynosi 20 kredytow za mizurę lotu, wypłacane co kurs.
Courier [Kurier]
Kurier współpracuje ze swoją bazą oraz z kolegami w sektorze. Zakupi Tuning Silnika, optymalizacje sterów [w oryginale jest ze wyposaży swój okręt w "więcej prędkości i zwrotności] oraz drony bojowe jeżeli są dostępne w obecnym sektorze. ["current" chyba chodzi o sektor z bazą lub sektor po którym podróżuje by sprzedawać i kupować towar]
Freighter pilot 2nd class [Pilot towarowy drugiej klasy]
Pilot towary drugiej klasy może zadbać dodatkowo o półprodukty kompleksu. Potrafi używać napędu skokowego, jeżeli jest w takowy wyposażony. Jego pensja wynosi 30 kredytów na mizurę lotu wypłacane co każdą podróż.
Freighter pilot 1st class [Pilot Towarowy pierwszej klasy
Pilot towarowy pierwszej klasy monitoruje stan finansowy swojej bazy. Jeżeli na koncie stacji znajduje się za mało funduszy , pilot będzie tylko sprzedawać towar. Pilot także monitoruje przekazy radiowe innych kupców i nie wleci do żadnego sektora w którym znajdują się wrogie okręty albo piraci. Pensja wynosi 35 kredytów na mizurę lotu, wypłacane co każdą podróż.
Freighter pilot [Pilot Towarowy]
Pilot towarowy poszukuje nowych możliwości handlowych w trakcie lotu i odpowiednio je wykorzysta w miarę możliwości. [nigdy więcej stratnych sprzedaży i niepotrzebnych kursów do stacji których cena sie za bardzo zmieniła ] Dodatkowo utrzymuje swój statek w dobrym stanie i będzie go naprawiać w stoczni jeżeli zajdzie potrzeba. Pensja wynosi 40 kredytów na mizurę lotu, wypłacane co każdą podróż.
Wyposażenie i wstępne wymagania:
- Okręt małej klasy (M5, M4, M3, TS, TP) lub okręt klasy Korweta (M6) [domyślam się że na M7 też będzie działać]
- Handlowe Polecenia MK1 i MK2
- Nawigacyjne Polecenia MK1
- Bojowe Polecenia MK1 (opcjonalne: zmienia zachowanie pilota przy kontakcie z wrogiem)
- Dopalacz (opcjonalne: zwiększa zapas energii dla napędu skokowego z 10% do 20% maksymalnego załadunku)
- Dupleksowy- i Tripleksowy-Skanner (opcjonalne: zmniejsza minimalny zasięg skoku o jeden sektor)
- Zdalny System Kupiecki (opcjonalne: potrzebne do uczestniczenia w kursach szkoleniowych [innymi słowy bez tego nie będzie awansować] )
- Napęd skokowy (opcjonalne: może być używany po specjalnym szkoleniu [tak na prawdę to powinno być po osiągnięciu wymaganego stopnia] )
Zastosowanie
Polecenie "Start Commercial representation" [Uruchom przedstawiciela handlowego w wersji PL] w poleceniach handlowych jest widoczne jeżeli okręt został wyposażony w odpowiednie oprogramowanie i spełnia inne wymagania wstępne.
Ogólnie pilot zajmuje się wszystkimi towarami na liście w bazie/kompleksie do którego został przypisany. Jednakże, można rozkazać pilotowi by nie handlował wybranymi towarami. Ustawia sie to poleceniem "Ware lock/unlock" w dodatkowych poleceniach okrętu. [tam gdzie obronę antyrakietową moskito, dalsze ustawienia Poleceń Logistycznych itd.]
Za pomocą polecenia "Configuration", znajdującego się w dodatkowych poleceniach okrętu można ustawić wiele rzeczy. Lista poleceń znajduje się poniżej. [ Nie używałem tego ale obstawiam że działa na tej zasadzie co polecenia logistyczne, innymi słowy wartości w {} wpisujemy w kolejnych okienkach i zatwierdzamy enterem]
Wpis - {0} {0} {0}
Pilot wysyła raport zawierający zapłatę jaką otrzymał do teraz, łączny czas lotu i przychód.
Wpis- {0} {1} {X}
Pilot dodaje informacje do nazwy okrętu.
(X = 0 Funkcja jest wyłączona; X = 1 f. jest wyłączona )
Wpis- {0} {4} {X}
Pilot rejestruje dane każdej transakcji do serwera firmy. (Logfile 8001). (X=0 wyłączone; X = 1 włączone) [nie też nie wiem o co chodzi.]
Wpis- {1} {0} {0}
Pilot wymazuje wszystkie dane operacyjne. [cokolwiek to znaczy]
Wpis- {1} {1} {0}
Pilot wymazuje liste swoich dotychczasowych osiągnieć. [zeruje licznik czasu lotu, przychodu itd.]
Używając polecenia "Configuration" można ustawić opcje kupowania i sprzedawania. Poniżej znajduje się lista dostępnych poleceń.
Wpis- {2} {0} {1}
Pilot nie będzie handlować z innymi stacjami gracza.
Wpis- {3} {0} {0}
Ustawienia wracają do ustawień domyślnych.
Wpis- {3} {1} {A}
Ranga Apprentice albo wyższa: Surowce są kupowane jeżeli w magazynie znajduje się mniej niż A% pojemności [mowa oczywiście o stacji](domyślnie 80%)
Wpis- {3} {2} {B}
Ranga Apprentice albo wyższa: Surowce są kupowane, jeżeli na koncie stacji znajduje się przynajmniej B kredytów. (domyślnie 30000 kredytów)
Wpis- {3} {3} {C}
Ranga Auxiliary Courier albo wyższa: Produkty są sprzedawane jeżeli w magazynie znajduje się powyżej C% pojemności. (domyślnie 20%)
Wpis- {3} {4} {D}
Ranga Auxiliary Courier albo wyższa: Produkty są sprzedawane jeżeli może załadować D% ładowności swojego statku.(domyślnie 30%)
Wpis- {3} {5} {E}
Ranga Freighter Pilot 1st class lub wyższa: Pilot będzie ignorował ustawienia sprzedaży produktów, jeżeli na koncie stacji znajduje się mniej niż E kredytów. (domyślnie 20000)
Wpis- {3} {6} {F}
Ranga Freighter Pilot 2nd class lub wyższa: Pilot kupuje półprodukty jeżeli w magazynie znajduje się mniej niż F% (domyślnie 10%) i kiedy na koncie stacji znajduje się przynajmniej B kredytów.(domyślnie 30,000 kredytów).
Wpis- {3} {7} {G}
Ranga Freighter Pilot albo wyższa [raczej wyższej nie ma xD]:
Pół produkty są sprzedawane, jeżeli w magazynie znajduję się G% maksymalnej wartości. (domyślnie 80%)
Wpis- {4} {X} {Y}
Pilot używa sektora o koordynatach X, Y jako centrum zasięgu skoku. W przeciwnym razie używa sektora w którym znajduje się stacja do której został przypisany.
Dodatkowe informacje:[/u]
Specjalne : Przy pierwszym starcie oprogramowania na pokładzie okrętu nie może znajdować się żaden towar za wyjatkiem, zainstalowanego uzbrojenia, osłon, rakiet, dron bojowych i ogniw dla napędu skokowego.Jeżeli dostarczasz towary do okrętu klasy TL kredyty nie są przekazywane. Możesz ustawić jako dostawców Doki zapatrzeniowe, stacje handlowe i okręty TL tylko jeżeli są one przypisane jako baza statku.[ta informacja jest chyba przy każdym skrypcie handlowym w bonus packu. I nie widzę by miała zastosowanie w tym konkretnym przypadku, chodzi mi o TLe i stacje handlowe/doki].Kredyty nie bedą przekazywane także i wtym wypadku.
Napęd skokowy: Jeżeli napęd skokowy jest zainstalowany, pilot będzie zaopatrywał się w ogniwa w Bazie. Może także zaopatrywać się na innych stacjach o ile nie wykonuje trasy. Pilot może skakać do pobliskich sektorów jeżeli obydwa typy skanera (Duplex/triplex) są zainstalowane. Zwykle Pilot będzie wykonywał skok jeżeli między nim a celem jest przynajmniej 1 sektor do przebycia. Zasięg skanera nie zostaje ulepszony.
Kontakt z wrogiem: Jeżeli okręt ma Polecenia Bojowe MK1, to pilot, zaopatruje sie w drony w bieżącym sektorze i wyposaża swój okręt w ulepszenia szybkości i sterów. Jeżeli doświadczony pilot ma napęd skokowy, może wtedy on lecieć do niebezpiecznych sektorów.
Ważne: Jeżeli pilot pracuje dla kompleksu i zostanie przypisany do innego podczas pracy, może byc konieczne wydanie nowych poleceń jak ukończy obecny kurs/lot.
[to by było na tyle, jednak różnica w tempie mojej pracy była minimalna xD]
Edit: Dodałem odpowiednią nazwę polecenia i 2 pierwsze rangi w [] także polską nazwę ostatniej oraz parę mniejszych i większych błędów jak pozostałość angielskiej wersjii
Przedstawione poniżej tłumaczenie jest amatorskie i nazwy mogą się nieco różnić od tłumaczenia wykonanego przez nasz forumowy zespół tłumaczy. Nazwy mogą nawet minimalnie się różnić od tych zawartych w oryginalnym tłumaczeniu wykonanym przez topware [za co przepraszam nie mam po prostu pamięci xP] Tłumaczenie też nie jest dosłownym tłumaczeniem, ale ekstraktem niektórych informacji zawartych w opisie tegoż skryptu
W kwadratowych nawiasach zawarte są notki ode mnie []
Ogólnie
Przedstawiciel handlowy jako reprezentant swojej Bazy, będzie kupować i sprzedawać towary dla swojej stacji w określonym zasięgu skoków. Wraz z upływem czasu pilot nauczy się używać tego oprogramowania efektywnie. Pilot awansuje poprzez kursy szkoleniowe oferowane w Bazie w pewnych odstępach czasowych. [tak samo jak w poleceniach logistycznych]
Szybki start
1. Wyposaż okręt klasy TS w Nawigacyjne polecenia MK1, Zdalny system kupiecki, Handlowe polecenia MK1 i MK2.
2. Wyznacz Baze [okrętowi]
3. Wybierz polecenie "Start Commercial representation" [Uruchom przedstawiciela handlowego w wersji PL]
Kwalifikacje pilota wraz ze wzrostem rangi
prosiłbym w miarę możliwości przekazanie mi jak rangi zostały przetłumaczone]
Apprentice [Czeladnik]
Pilot tej rangi kupuje surowce dla jego bazy. Nie otrzymuje wynagrodzenia.
Auxiliary courier [Pomocnik kuriera]
Na tym poziomie pilot może kupować surowce oraz sprzedawać produkty stacji do której został przypisany. Na dodatek zacznie kupować oraz sprzedawać towary do Doków Zaopatrzeniowych oraz Stacji Handlowych. Może także zostać do nich przypisany [pewnie jeżeli są własnością gracza]
Jego pensja wynosi 20 kredytow za mizurę lotu, wypłacane co kurs.
Courier [Kurier]
Kurier współpracuje ze swoją bazą oraz z kolegami w sektorze. Zakupi Tuning Silnika, optymalizacje sterów [w oryginale jest ze wyposaży swój okręt w "więcej prędkości i zwrotności] oraz drony bojowe jeżeli są dostępne w obecnym sektorze. ["current" chyba chodzi o sektor z bazą lub sektor po którym podróżuje by sprzedawać i kupować towar]
Freighter pilot 2nd class [Pilot towarowy drugiej klasy]
Pilot towary drugiej klasy może zadbać dodatkowo o półprodukty kompleksu. Potrafi używać napędu skokowego, jeżeli jest w takowy wyposażony. Jego pensja wynosi 30 kredytów na mizurę lotu wypłacane co każdą podróż.
Freighter pilot 1st class [Pilot Towarowy pierwszej klasy
Pilot towarowy pierwszej klasy monitoruje stan finansowy swojej bazy. Jeżeli na koncie stacji znajduje się za mało funduszy , pilot będzie tylko sprzedawać towar. Pilot także monitoruje przekazy radiowe innych kupców i nie wleci do żadnego sektora w którym znajdują się wrogie okręty albo piraci. Pensja wynosi 35 kredytów na mizurę lotu, wypłacane co każdą podróż.
Freighter pilot [Pilot Towarowy]
Pilot towarowy poszukuje nowych możliwości handlowych w trakcie lotu i odpowiednio je wykorzysta w miarę możliwości. [nigdy więcej stratnych sprzedaży i niepotrzebnych kursów do stacji których cena sie za bardzo zmieniła ] Dodatkowo utrzymuje swój statek w dobrym stanie i będzie go naprawiać w stoczni jeżeli zajdzie potrzeba. Pensja wynosi 40 kredytów na mizurę lotu, wypłacane co każdą podróż.
Wyposażenie i wstępne wymagania:
- Okręt małej klasy (M5, M4, M3, TS, TP) lub okręt klasy Korweta (M6) [domyślam się że na M7 też będzie działać]
- Handlowe Polecenia MK1 i MK2
- Nawigacyjne Polecenia MK1
- Bojowe Polecenia MK1 (opcjonalne: zmienia zachowanie pilota przy kontakcie z wrogiem)
- Dopalacz (opcjonalne: zwiększa zapas energii dla napędu skokowego z 10% do 20% maksymalnego załadunku)
- Dupleksowy- i Tripleksowy-Skanner (opcjonalne: zmniejsza minimalny zasięg skoku o jeden sektor)
- Zdalny System Kupiecki (opcjonalne: potrzebne do uczestniczenia w kursach szkoleniowych [innymi słowy bez tego nie będzie awansować] )
- Napęd skokowy (opcjonalne: może być używany po specjalnym szkoleniu [tak na prawdę to powinno być po osiągnięciu wymaganego stopnia] )
Zastosowanie
Polecenie "Start Commercial representation" [Uruchom przedstawiciela handlowego w wersji PL] w poleceniach handlowych jest widoczne jeżeli okręt został wyposażony w odpowiednie oprogramowanie i spełnia inne wymagania wstępne.
Ogólnie pilot zajmuje się wszystkimi towarami na liście w bazie/kompleksie do którego został przypisany. Jednakże, można rozkazać pilotowi by nie handlował wybranymi towarami. Ustawia sie to poleceniem "Ware lock/unlock" w dodatkowych poleceniach okrętu. [tam gdzie obronę antyrakietową moskito, dalsze ustawienia Poleceń Logistycznych itd.]
Za pomocą polecenia "Configuration", znajdującego się w dodatkowych poleceniach okrętu można ustawić wiele rzeczy. Lista poleceń znajduje się poniżej. [ Nie używałem tego ale obstawiam że działa na tej zasadzie co polecenia logistyczne, innymi słowy wartości w {} wpisujemy w kolejnych okienkach i zatwierdzamy enterem]
Wpis - {0} {0} {0}
Pilot wysyła raport zawierający zapłatę jaką otrzymał do teraz, łączny czas lotu i przychód.
Wpis- {0} {1} {X}
Wpis- {0} {4} {X}
Pilot rejestruje dane każdej transakcji do serwera firmy. (Logfile 8001). (X=0 wyłączone; X = 1 włączone) [nie też nie wiem o co chodzi.]
Wpis- {1} {0} {0}
Wpis- {1} {1} {0}
Pilot wymazuje liste swoich dotychczasowych osiągnieć. [zeruje licznik czasu lotu, przychodu itd.]
Używając polecenia "Configuration" można ustawić opcje kupowania i sprzedawania. Poniżej znajduje się lista dostępnych poleceń.
Wpis- {2} {0} {1}
Pilot nie będzie handlować z innymi stacjami gracza.
Wpis- {3} {0} {0}
Ustawienia wracają do ustawień domyślnych.
Wpis- {3} {1} {A}
Ranga Apprentice albo wyższa: Surowce są kupowane jeżeli w magazynie znajduje się mniej niż A% pojemności [mowa oczywiście o stacji](domyślnie 80%)
Wpis- {3} {2} {B}
Ranga Apprentice albo wyższa: Surowce są kupowane, jeżeli na koncie stacji znajduje się przynajmniej B kredytów. (domyślnie 30000 kredytów)
Wpis- {3} {3} {C}
Ranga Auxiliary Courier albo wyższa: Produkty są sprzedawane jeżeli w magazynie znajduje się powyżej C% pojemności. (domyślnie 20%)
Wpis- {3} {4} {D}
Ranga Auxiliary Courier albo wyższa: Produkty są sprzedawane jeżeli może załadować D% ładowności swojego statku.(domyślnie 30%)
Wpis- {3} {5} {E}
Ranga Freighter Pilot 1st class lub wyższa: Pilot będzie ignorował ustawienia sprzedaży produktów, jeżeli na koncie stacji znajduje się mniej niż E kredytów. (domyślnie 20000)
Wpis- {3} {6} {F}
Ranga Freighter Pilot 2nd class lub wyższa: Pilot kupuje półprodukty jeżeli w magazynie znajduje się mniej niż F% (domyślnie 10%) i kiedy na koncie stacji znajduje się przynajmniej B kredytów.(domyślnie 30,000 kredytów).
Wpis- {3} {7} {G}
Ranga Freighter Pilot albo wyższa [raczej wyższej nie ma xD]:
Pół produkty są sprzedawane, jeżeli w magazynie znajduję się G% maksymalnej wartości. (domyślnie 80%)
Wpis- {4} {X} {Y}
Pilot używa sektora o koordynatach X, Y jako centrum zasięgu skoku. W przeciwnym razie używa sektora w którym znajduje się stacja do której został przypisany.
Dodatkowe informacje:[/u]
Specjalne : Przy pierwszym starcie oprogramowania na pokładzie okrętu nie może znajdować się żaden towar za wyjatkiem, zainstalowanego uzbrojenia, osłon, rakiet, dron bojowych i ogniw dla napędu skokowego.Jeżeli dostarczasz towary do okrętu klasy TL kredyty nie są przekazywane. Możesz ustawić jako dostawców Doki zapatrzeniowe, stacje handlowe i okręty TL tylko jeżeli są one przypisane jako baza statku.[ta informacja jest chyba przy każdym skrypcie handlowym w bonus packu. I nie widzę by miała zastosowanie w tym konkretnym przypadku, chodzi mi o TLe i stacje handlowe/doki].Kredyty nie bedą przekazywane także i wtym wypadku.
Napęd skokowy: Jeżeli napęd skokowy jest zainstalowany, pilot będzie zaopatrywał się w ogniwa w Bazie. Może także zaopatrywać się na innych stacjach o ile nie wykonuje trasy. Pilot może skakać do pobliskich sektorów jeżeli obydwa typy skanera (Duplex/triplex) są zainstalowane. Zwykle Pilot będzie wykonywał skok jeżeli między nim a celem jest przynajmniej 1 sektor do przebycia. Zasięg skanera nie zostaje ulepszony.
Kontakt z wrogiem: Jeżeli okręt ma Polecenia Bojowe MK1, to pilot, zaopatruje sie w drony w bieżącym sektorze i wyposaża swój okręt w ulepszenia szybkości i sterów. Jeżeli doświadczony pilot ma napęd skokowy, może wtedy on lecieć do niebezpiecznych sektorów.
Ważne: Jeżeli pilot pracuje dla kompleksu i zostanie przypisany do innego podczas pracy, może byc konieczne wydanie nowych poleceń jak ukończy obecny kurs/lot.
[to by było na tyle, jednak różnica w tempie mojej pracy była minimalna xD]
Edit: Dodałem odpowiednią nazwę polecenia i 2 pierwsze rangi w [] także polską nazwę ostatniej oraz parę mniejszych i większych błędów jak pozostałość angielskiej wersjii

Last edited by Urban on Sat, 26. Jan 08, 12:34, edited 1 time in total.
-
I gra stała się łatwiejsza
Dzięki Urban za tłumaczenie, bardzo mi się przyda i uprości obsługę stacji. Nie zawracałbym głowy, ale zgrzebałem forum i nic nie znalazłem. Temat troszkę wczęsniejszy dotyczył handlowych mk3 ( tak wynikało z opisu)m a nie przedtawiciela handlowego dlatego dlatego zadałem pytanie o przedtswiciela. Jeszcze raz dzieki, idę wynając jakiegoś jeszcze niedoświadczonego pilota.
-
pierwsze dwie rangi to Czeladnik i Pomocnik kuriera, ostatnia to pilot towarowy. reszta rang się zgadza.
Uruchom przedstawiciela handlowego - tak się go odpala
a tak od siebie to trzeba pamiętać że:
1. Czeladnik tylko kupuje surowce podstawowe, więc w samowystarczalnym kompleksie nie będzie nic robił. w tym przypadku należy "wyszkolić" go gdzie indziej
2. Produkty drugorzędne sprzedaje dopiero Pilot 2giej klasy i zaczyna używa napędu skokowego. dopiero wtedy zaczyna się zabawa
praktycznie jeden przedstawciel jest w stanie zaopatrywac i sprzedawac w szybkim tempie nasze towary. pamiętajcie tylko by ustawic mu odpowiedni zasięg skoku (ustawia się w fabryce/kompleksie jako max. ilośc skoków)
3. aby zmienic fabrykę do zaopatrywania przedstawicielowi należy (na podst. angielskiego topica i własnego doświadczenia):
- zadokowac w nowej bazie
- ustawic przedstawicielowi ją jako bazę
- w konfiguracji wydac dwa polecenia - 1 0 0 oraz 1 1 0 - zerujemy mu ustawienia i historię
- uruchamiamy przedstawiciela
bez zerowania historii przedstawiciel po któtkiej chwili wraca do poprzedniej bazy. w moim przypadku, gdy przedstawiciel pracował wcześniej z użyciem managera stacji - należy na samym początku usunąc go z bazy poprzez manager stacji: usuń statek
ogolnie skrypcik jest super. faktem jest że dużo czasu upływa zanim pilot doczłapie się do 2giej klasy i jest to troche kosztowne na początku gry (jumpdrive) ale potem taki pilocik pracuje za 3-4 normalnych traderów, nie mówiąc o tym, że wreszcie ustawianie max skoków większych niż 3 ma sens
Uruchom przedstawiciela handlowego - tak się go odpala

a tak od siebie to trzeba pamiętać że:
1. Czeladnik tylko kupuje surowce podstawowe, więc w samowystarczalnym kompleksie nie będzie nic robił. w tym przypadku należy "wyszkolić" go gdzie indziej
2. Produkty drugorzędne sprzedaje dopiero Pilot 2giej klasy i zaczyna używa napędu skokowego. dopiero wtedy zaczyna się zabawa

3. aby zmienic fabrykę do zaopatrywania przedstawicielowi należy (na podst. angielskiego topica i własnego doświadczenia):
- zadokowac w nowej bazie
- ustawic przedstawicielowi ją jako bazę
- w konfiguracji wydac dwa polecenia - 1 0 0 oraz 1 1 0 - zerujemy mu ustawienia i historię
- uruchamiamy przedstawiciela
bez zerowania historii przedstawiciel po któtkiej chwili wraca do poprzedniej bazy. w moim przypadku, gdy przedstawiciel pracował wcześniej z użyciem managera stacji - należy na samym początku usunąc go z bazy poprzez manager stacji: usuń statek
ogolnie skrypcik jest super. faktem jest że dużo czasu upływa zanim pilot doczłapie się do 2giej klasy i jest to troche kosztowne na początku gry (jumpdrive) ale potem taki pilocik pracuje za 3-4 normalnych traderów, nie mówiąc o tym, że wreszcie ustawianie max skoków większych niż 3 ma sens

X3:TC PL 2.5
-
@utras To nie problem masz dużego plusa za znalezienie poprzedniego tłumaczenia
A z tym ze to drugi post w niedługim czasie chodziło mi o to, że tłumaczenie jest faktycznie potrzebne i pożądane, a nie o twoje wcześniejsze posty
Powodzenia w budowaniu imperium.
Edit:
@ Kirss99 dzięki za te 2 pierwsze rangi i za to polecenie xP

Edit:
@ Kirss99 dzięki za te 2 pierwsze rangi i za to polecenie xP
-
-
Gadom: a nie masz czasem na myśli Managera Stacji? bo tam to co opisujesz zdarzało się notorycznie właśnie w nim. No chyba że nie masz jeszcze wyszkolonego przedstawiciela i nie może jeszcze ruszać półproduktów, albo nie jest spełniony jakiś warunek (np. półprodukty defaultowo PH sprzedaje jak osiągną 80%). Przedstawiciel Handlowy ma pełno opcji, które można dowolnie zmieniać, więc zajrzyj najpierw jak jest skonfigurowany.
Do Adminów: Czy moglibyście poprawić literówkę w temacie wątku, ułatwi to na pewno znalezienie tematu jak zniknie z pierwszej strony
Do Adminów: Czy moglibyście poprawić literówkę w temacie wątku, ułatwi to na pewno znalezienie tematu jak zniknie z pierwszej strony

-
Dokladnie uwazam tak samo. Niewiadomo jak to najpierw uruchomic, a jak juz uruchomisz to robia sie mega przestoje, flow produktu jest zaburzony a zyski jeszcze slabsze. Po raz kolejny sprawdza sie to iz wlasnie najprostsze rozwiazania sa najskuteczniejsze.Jak dla mnie to tego handlowca o dupe rozbic. czasami sie zawieszaja i stoja nic nie robiac w bazie, zamiast sprzedawac nadwyzke silikonu lub leciec po brakujace ogniwa. Jednym slowem nie wypal. Lepiej miec dwa transportery i niech jeden kupuje a drugi sprzedaje. Bynajmniej nie stoja i cos robia.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Mam 4 na max levelach czyli na 4, nie pamiętam rangi. Z tym, że nie zgłębiałem się w config żeby się tam bawić ile ma wywozić itp. Tak czy inaczej nie fungują jak by się chciało. MIałem dwa transporty szło dobrze, mam 3 handlowców do jednej bazy to sie tak nawaliło że szkoda gadać. Np. w kopalni silikonu mam ponad 800 płytek i stoi, a oni jak idioci zwożą ogniwa zamiast sprzedawać.
-
No i jak tu się nie dziwić, że ci nie działa jakbyś chciał, skoro nawet nie chce ci się "bawić" w ustawienia. tak naprawdę to wystarczyło by wydać 2 komendyZ tym, że nie zgłębiałem się w config żeby się tam bawić ile ma wywozić itp. Tak czy inaczej nie fungują jak by się chciało.
z resztą każdy gra jak mu się podoba, skoro uważasz, że tobie się nie przydaje, to ja to szanuje.
pozdrawiam
-
-
gdy wejdziesz w konfiguracje, to podajesz kod komendy według listy powyżej, a robi sie to tak, że każdą z trzech liczb potwierdzasz enterem, np. masz kod 3 1 A (gdzie A to wartość procentowa) więc wciskasz konfiguracja potem 3 [enter] 1 [enter] i np 20 (jeśli ustawiasz 20%) [enter]. to wszystko
żeby sprawdzić co ma ustawione wybierasz 0 [enter] 0 [enter] 0 [enter] - wtedy dostaniesz wiadomość z obecną konfiguracją
a te dwie komendy o których wspominałem to:
3 1 A - tu określasz do jakiego poziomu magazynu mają ci zwozić produkty potrzebne do produkcji, gdzie A to procent ładowni. wystarczyć powinien poziom 20% - 30%. czyli cały kod to: 3 1 20
3 7 G - tu określasz od jakiego poziomu mają zacząć sprzedawać półprodukty, czyli nadwyżkę surowców z kompleksów. tutaj bym ustawił 10%
warto te powyższe wartości pozmieniać, bo standardowo są one ustawione na 80% i stąd te przestoje właśnie i skupowanie ogniw na potęgę.
można też użyć 3 4 D - ustawiasz z jaką minimalną ładownią mają przedstawiciele latać (defaultowo 30% - ja ustawiam na 60%)
spróbuj to ustawić i zobacz czy się polepszy
żeby sprawdzić co ma ustawione wybierasz 0 [enter] 0 [enter] 0 [enter] - wtedy dostaniesz wiadomość z obecną konfiguracją
a te dwie komendy o których wspominałem to:
3 1 A - tu określasz do jakiego poziomu magazynu mają ci zwozić produkty potrzebne do produkcji, gdzie A to procent ładowni. wystarczyć powinien poziom 20% - 30%. czyli cały kod to: 3 1 20
3 7 G - tu określasz od jakiego poziomu mają zacząć sprzedawać półprodukty, czyli nadwyżkę surowców z kompleksów. tutaj bym ustawił 10%
warto te powyższe wartości pozmieniać, bo standardowo są one ustawione na 80% i stąd te przestoje właśnie i skupowanie ogniw na potęgę.
można też użyć 3 4 D - ustawiasz z jaką minimalną ładownią mają przedstawiciele latać (defaultowo 30% - ja ustawiam na 60%)
spróbuj to ustawić i zobacz czy się polepszy
-
Mam prośbę w sprawie przedstawiciela handlowego, gram już w X3 (path 2.5) dłuższy czas i do uruchomienia go podchodzę trzeci raz,
nie wychodziło mi więc dawałem za wygraną i uruchamiałem menadżera stacji. Mój problem polega na tym że dodaję statek (merkury z dodatkami które powinien mieć aby przedstawiciel działał) do stacji to znaczy dokuję nim i ustawiam mu ją jako bazę, wydaję polecenia w konfiguracji (lub nie, próbowałem kilka wersji w oparciu o ten temat) no i klikam "uruchom przedstawiciela handlowego" i nic się nie dzieje. Przy statku w poleceniach wyświetla mi się "Przedstawiciel handlowy w gotowości...". Czytałem gdzieś na forum że może załapać po jakimś czasie więc polatałem sobie zapolować
, sprawdzam po jakimś czasie a tam dalej nic. Mam dwie kopalnie krzemu i elektrownie w sumie 4 merkury i wszystkie ten sam komunikat.
Dodam że przed uruchomieniem przedstawiciela usunąłem statki i wyłączyłem menadżera stacji.
Czy po samym włączeniu "uruchom przedstawiciela handlowego" powinien on zadziałać czy coś jeszcze muszę klikać?
I jeszcze jedno pytanie bo nigdzie tego na forum nie znalazłem (chyba że słabo szukam) w konsoli poleceń stacji jest takie polecenie "Ograniczenie handlowca (przedstawiciel handlowy)". W którymkolwiek slocie je włączę to i tak jest w slocie numer 10 do czego ono służy?

Dodam że przed uruchomieniem przedstawiciela usunąłem statki i wyłączyłem menadżera stacji.
Czy po samym włączeniu "uruchom przedstawiciela handlowego" powinien on zadziałać czy coś jeszcze muszę klikać?
I jeszcze jedno pytanie bo nigdzie tego na forum nie znalazłem (chyba że słabo szukam) w konsoli poleceń stacji jest takie polecenie "Ograniczenie handlowca (przedstawiciel handlowy)". W którymkolwiek slocie je włączę to i tak jest w slocie numer 10 do czego ono służy?
-
Heja,Urban wrote: Wpis - {0} {0} {0}
Wpis- {0} {1} {X}
Wpis- {0} {4} {X}
Wpis- {1} {0} {0}
podłączę się pod link. Generalnie lubie statystyki oraz wiedzieć kto sobie lepiej radzi i jak efektywnie działa...
Czy dla UT istnieje możliwość generowania podobnych raportów??? Jedyny raport jaki znalazłem to ten, który wpisywany jest do logu po uruchomienieu kupca wszechświqtowego, a tam prawie nic nie ma...

-
Jak lubisz statystyki to może to cię zainteresuje:
Statistik Center .
Z góry mówię, nie instalowałem, nie znam. Zbadaj sam czy to coś daje.
Statistik Center .
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
Zbadam i dam znać. DziękiYacek wrote:Jak lubisz statystyki to może to cię zainteresuje:
Statistik Center .

-
Witam,
mam problem z moimi przedstawicielami handlowymi. Nie wiem czemu w celu dostarczenia towaru do kupca (dalej niż jeden sektor) nie korzystają z napędu skokowego. Wszyscy sześcioro są na najwyższym poziomie 6. Statki full wypas (wszytko a nawet trochę więcej niż w instrukcji). Na początku w celu optymalizacji zmieniłem ustawienia komendy: {2} {3} {X} (wszyscy latają Cajmanami z 7000 ładowną i 20% ładowności zarezerwowane na ogniwa dla napędu to trochę dużo). Próbowałem resetować komendę wprowadzając {2}{3}{0} ale cały czas na pokładzie jest zarezerwowanych tylko 40 ogniw (niezależnie jaką wartość zdefiniuję). Próbowałem już przesadzć pilotów na inny statek, przyporządkowywać inną stację jako bazową itd. Nic nie pomogło. Czy może ktoś wie jak wylistować pełne parametry ustawiań pilota (komenda {0}{0}{0} nie pokazuje wszystkich). Może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
Moja instalacja: X3+XTM+BonusPack v.3.1.07.
Edit:
Chyba znalazłem
. Problemem sa okulary (Video Enhancement Goggles) jeżeli są zainstalowane to wówczas pilot nie będzie ładował więcej ogniw niż jest to niezbędne do wykonania awaryjnego skoku na odległość trzech sektorów i napęd skokowy zostanie użyty jedynie w nagłej potrzebie (nie będzie używany do przyspieszenia handlu). Jest to co prawda napisane w instrukcji (angielskiej) ale nie jest zaznaczone, że w przypadku zainstalowania okularów blokuje się napęd skokowy do celów handlowych. Może komuś się to przyda.
Muszę przyznać, że agenci handlowi we wszystkich trzech wydaniach (reprezentant stacji, polecenia logistyczne MK1 i MK2) są bardzo użyteczni. Warto poświęcić trochę czasu na ich wyszkolenie bo na wyższych poziomach pozwalają budować całkiem skomplikowane połaczenia gospodarcze (oszczędzając znacznych inwestycji w TS-y).
mam problem z moimi przedstawicielami handlowymi. Nie wiem czemu w celu dostarczenia towaru do kupca (dalej niż jeden sektor) nie korzystają z napędu skokowego. Wszyscy sześcioro są na najwyższym poziomie 6. Statki full wypas (wszytko a nawet trochę więcej niż w instrukcji). Na początku w celu optymalizacji zmieniłem ustawienia komendy: {2} {3} {X} (wszyscy latają Cajmanami z 7000 ładowną i 20% ładowności zarezerwowane na ogniwa dla napędu to trochę dużo). Próbowałem resetować komendę wprowadzając {2}{3}{0} ale cały czas na pokładzie jest zarezerwowanych tylko 40 ogniw (niezależnie jaką wartość zdefiniuję). Próbowałem już przesadzć pilotów na inny statek, przyporządkowywać inną stację jako bazową itd. Nic nie pomogło. Czy może ktoś wie jak wylistować pełne parametry ustawiań pilota (komenda {0}{0}{0} nie pokazuje wszystkich). Może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
Moja instalacja: X3+XTM+BonusPack v.3.1.07.
Edit:
Chyba znalazłem

Muszę przyznać, że agenci handlowi we wszystkich trzech wydaniach (reprezentant stacji, polecenia logistyczne MK1 i MK2) są bardzo użyteczni. Warto poświęcić trochę czasu na ich wyszkolenie bo na wyższych poziomach pozwalają budować całkiem skomplikowane połaczenia gospodarcze (oszczędzając znacznych inwestycji w TS-y).
-
Pozwolę ponowić sobie prośbę, pisałem wcześniej w tym temacie ale nie otrzymałem odpowiedzi. Uruchomiłem przedstawiciela handlowego (według instrukcji w tym temacie) , ale wszystkie moje statki stoją w stacjach i nic, a jako wykonywane polecenie wyświetla się "Przedstawiciel handlowy w gotowości...". Czy powinienem coś jeszcze uruchomić? Z tego co czytałem w tym temacie (i na angielskim forum) powinien zacząć działać. Może powinienem jakiś skrypt uruchomić? Gram w podstawową wersję X3 z pathem 2.5
-
Jeżeli uruchomiłeś go po raz pierwszy, to ma on dopiero pierwszy stopień zaawansowania. Może więc tylko kupować dla twojej stacji/kompleksu surowce. Dopiero na drugim stopniu zaawansowania będzie on w stanie sprzedawać produkty twojej stacji/kompleksu. Półprodukty wejdą w grę dopiero na czwartym stopniu zaawansowania. Zdaje się że jest to w tym wątku na początku opisane. Pamiętaj też, że masz możliwość konfiguracji ustawień przedstawiciela handlowego. Na początku możesz ustawić poniżej jakiego poziomu zapełnienia magazynu będzie on zaczynał zaopatrywać bazę. Sprawdź ustawienia stacji jeżeli chodzi o zasięg sektorów do których mogą udać się jej handlowcy (w jakim promieniu mogą oni od stacji operować). Następnie sprawdź czy w tym zasięgu znajdują się odpowiednie stacje będące źródłem surowców bądź odbiorcą produktów dla twojej stacji (jeżeli nie, to przedstawiciel handlowy nie będzie miał dokąd lecieć). W moich stacjach/kompleksach ustawaim na początku przedstawicieli handlowych jako dostawców i dodatkowo parę TS-ów ze zwykłymi poleceniami "sprzedaj po najlepszej cenie". W chwili awansu przedstawiciela/li na drugi poziom odstawiam na "kołki" zwykłych handlowców. Pamiętaj, że przedstawiciel handlowy korzysta z napędu skokowego dopiero na wyższych poziomach i dopiero wtedy ma sens zwiększenie mu promienia (odległości w sektorach od bazy) operowania. Wyszkolenie do najwyższego poziomu trochę trwa ale warto. Jeden wyszkolony na wysokim poziomie przedstawiciel handlowy wart jest tyle co 4-5 zwykłych handlowców (poza tym ma możliwości konfiguracji nieosiąglne dla nich).