[X3 XTM] Xtended Łuski i skorupy

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Hepirion
x4

[X3 XTM] Xtended Łuski i skorupy

Post by Hepirion »

Witam
Czy nie wydaje wam sie ze latajacej fałny jest troche za gęsto?
Na przykład taki smok,niby nic ale co z niego zostaje :)
Po sprzedaniu,odpada wieczny problem braku kredytow czyli cała zabawa w ekonomie.
To samo tyczy sie kamiennego chrząszcza.
Takich stworkow powinno byc b.malo albo nie powinno z nich nic wypadac
a moze to blad w Xtended.
Pozdrawiam.

Ps.Po sprzedaniu znikomej czesci zapasow skorup polataniu prawie wszystkim zrobilem load gry :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ciekawa sprawa, ja gram już spory czas w XTM-a i jakoś takich ilości fauny nie widziałem. Dwa razy Smoka Shiwan, pierwszego ustrzeliłem, wypadło z niego 11 łusek, drugiego olałem. Dlaczego? Bo jak sprawdziłem wsadzając łuski do statku, który miałem sprzedać to cena za jedną łuskę wynosiła 7k kr z hakiem. Żaden to majątek.
Skalnego chrząszcza też dwa razy widziałem, pierwszy poddał mi się, do dziś stoi sobie spokojnie w jakimś sektorze, bo zadokować nim nigdzie nie można, a rozwalać na skorupy to nie miałem sumienia. :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Hehe, Yacek otwórz mini zoo u Splitów. Oni kochają takie dziwactwa....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Splici, jak Splici, ale ja też lubię dziwactwa. Pamiętasz jak w poprzedniej grze woziłem w Albatrosie na ścianie ładowni, jako trofeum zdobycznego Kha'ckiego zwiadowcę? :-)
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Hepirion
x4

Post by Hepirion »

To ja trafilem chyba na jakies wybitnie zadkie okazy,bo ceny zupelnie inne
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c7 ... 6bd86.html
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To faktycznie cenne okazy masz. Ja sprawdziłem ceny u siebie w tym samym sektorze co ty, choć to raczej nie ma znaczenia, i wyglądają one następująco:
łuski - 10276 za sztukę
skorupy - 1516 za sztukę
Gdzie im tam do Twoich cen.
[ external image ]
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Hej
Nie miałem pojęcia, ze to są takie ceny za odpadki po kosmicznych zwierzątkach. W którymś z doków mam zdobytego Sokoła do kasacji i załadowałem do niego zdobyczne 112 łusek i 33 skorupy bo nie wiedziałem co z tym zrobić. Może gdyby sprzedawać ze statkiem to jego cena w stoczni automatycznie się podniesie???
Gdzie upychacie ten towar?
Wracając do zwierzątek to po dograniu łatki 0.3. radykalnie zmniejszyła się ilość smoków. ( o 95%)
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

stareprawo:
Z tego, co wyczytałem, w grze jest zawsze 5 smoków. Jeśli rozwalasz jednego w jego miejsce pojawia się inny w losowym sektorze. Mając satelity w sektorach łatwo można je zlokalizować.
Wyślij Sokoła do jakiegoś doku, sprawdź cenę sprzedaży, po czym - jeśli będziesz miał możliwość wpakuj wszystkie skorupy. Sprawdź teraz cenę sprzedaży! :wink:
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Cena sprzedaży statku to cena z wyposażeniem.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nie musisz sprawdzać, już to robiłem, cena statku po załadowaniu do niego skorup i łusek wzrasta o wartość tego towaru.
Co do sprzedaży skorup i łusek to chyba jest to jedyny sposób pozbycia się tego towaru, przynajmniej ja do tej pory nie spotkałem się z innym. Wszędzie jest brak kupców, na ten towar.
Pytanie o to skąd się biorą różnice (i to spore) w cenie nominalnej tego towaru w grach nadal otwarte.
[ external image ]
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Witam,
a jakże sprzedałem, wcześniej porównałem ceny. Oto wnioski, zresztą nie zaskakujace. Wbrew temu co napisał Yacek cena sprzedaży statku nie wzrasta o koszt znajdujacego się w nim towaru, a pewien jego procent. W moim przypadku towar miał wartość 273 000 natomiast cena statku wzrosła o 206 000. Jest to zapewne zgodne z zasadą w grze, według której zakupiony świeżutki, pachnacy farbą statek, możesz po sekundzie odsprzedać ze znaczna stratą.
Pozdrawiam
Ps.
WoyTass, gdzie wyczytałeś o ograniczonej ilości smoków ? Na tą informację nie trafiłem.
Pozdrawiam
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Stareprawo, ja inaczej sprawdzałem cenę statku z łuskami i bez. Miałem obok mnie zadokowanego do stoczni Błotniaka, sprawdziłem jaka jest jego cena sprzedaży, przeniosłem do jego ładowni 11 łusek smoka, sprawdziłem ponownie cenę sprzedaży Błotniaka, obliczyłem różnicę ceny, podzieliłem przez 11 i wyszła mi cena za jedną łuskę zgodna z cena podawana w lokalizatorze cen sprzedaży.
[ external image ]
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Rzeczywiście, bez watpienia stoi, że w całym Uniwersum X zawsze jest 5 szt. To by potwierdzało obserwację, że dopiero napotkałem w sumie 2 szt (i jednego skalnego chrząszcza.)

Yacek
Sposób liczenia moze być dowolny, wszak prawo zmienności mnożenia względem dodawania działa od lat. Nie mam watpliwości, że dostałem około 75% wartości łusek i skorup. Jednocześnie, z linka który podał WoyTass wynika, że wartości wyceny są zmienne. Stąd zapewne różne ceny w lokalizatotrze sprzedaży.
Pozdrawiam
Hepirion
x4

Post by Hepirion »

Witam
Dzisiaj wiedziony checia nieuczciwego zysku sprawdzam ceny i....
ceny mam takie same jak wszyscy.
Jako ze na dysku w innym katalogu mam stara instalke odpalam gre z niego i... ceny jak wszyscy :?
Sprawa jest jeszcze,inna poprzednio przy szalenczych cenach za resztki zwierzakow ceny za mariners byly lekko biorac mega kosmiczne za sztuke w konsorcjum Otas chcieli bagatela prawie 55 milionow za leb :lol:
Teraz jest chyba normalnie to jest cos kole 20 tysiakow.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

55 mln??? Na łby sie pozamieniali... już nie chcę takich dodatków :):):)
XTC+XRM | Albion Prelude
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Nie wim czy ktoś się z tym spotkał, więc zapytam. Musiałem dzisiaj zacząć grać od nowa (dysk mi siadł) i na samym początku widzę skalnego chrząszcza. Zaatakowałem go i... pilot katapultował się z chrząszcza!!! Zebrałem skafander, przejąłem "statek", tyle że nie można nim zadokować do stoczni :( Nie ma takiej opcji.

Zdarzyło się to już komuś?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Mnie. Tak samo na początku gry, pierwszy Skalniak się poddał. Długo go trzymałem, bo nie wiedziałem co z tym fantem zrobić. W końcu rozwaliłem na części, mam teraz w statystykach Chrząszcza na dwóch pozycjach, na jednej są liczone zniszczone obce Skalniaki, na drugiej zniszczony osobiście własny. :-)
[ external image ]
hanss
x3tc

Post by hanss »

A ja dzisiaj sprzedałem Otas Sinuator z 12 Marines za 651.201.882 Kr :) i sram forsą :D
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Odświeżę temat, bo chciałem zapytać czy jest możliwość wyłączenia z gry całej fauny?

Return to “Polskie / Polish X-Forum”