[X3] - problem z misja Bala Gi zaginiony statek

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

solaris24

[X3] - problem z misja Bala Gi zaginiony statek

Post by solaris24 »

Witam
Troche lamerskie pytanko. Robie misje dla Bala Gi i w jednej z nich trzeba umiescic satelite w xenonskim systemie... Pytanie... jak to zrobic, bo przynajmniej u mnie jest az czerwono od statkow... Zastanawiam sie jak przelecec na wyznaczony punkt miedzy 20 xenonskich niszczycieli :o i rojem mniejszych statkow...
Zawsze tyle tego tam jest czy to od stopnia rozwiniecia gry zalezy.
Pozdrawiam
Last edited by solaris24 on Sun, 11. Nov 07, 18:34, edited 1 time in total.
Lechu
x3tc

Post by Lechu »

Ja tą część misji Bala Gi wykonałem w ten sposób, iż po wykonaniu skoku do sektora Xenonów polatałem trochę po nim unikając walki (od czasu do czasu jakiś Xenon napotkał na swojej drodze burzę lub trafił go piorun :) ) i prowokując Zenków do ataku na mnie. Gdy uganiało się za mną ponad połowa floty obecnej w sektorze skierowałem się w odległy jego zakątek a Xenoni za mną. Gdy uznałem, że odciągnąłem ich wystarczająco daleko (około 75 km od środka sektora) wykonałem skok do najbardziej odległej od mojej pozycji, bramy w sektorze i skierowałem się ku jego środkowi. Spokojnie zdążyłem dolecieć we właściwe miejsce i ustawić satelitę.
Kto obroni obrońcę ? ....
sirke
x3tc

Post by sirke »

.
Last edited by sirke on Wed, 14. Jul 10, 11:40, edited 1 time in total.
solaris24

Post by solaris24 »

Oj bede musial kombinowac widze... Probowalem juz tak ze lecialem ponad flote i bedac nad punktem zrzutu dalem ostrego nura w dol na pozycje.. no ale zaduzo tem tych statkow... im blizej tym gorzej:D
Zastanawiam sie .. jakim cudem jak tu pisza co niektorzy statkiem klasy nova lub eclipse sa wstanie solo rozwalic np caly xenonski rajd na sektor :o . Rozumiem nawet majac przewage szybkosci i zwrotnosci da sie wymanewrowac 1-2 statki ale nie 3-5, zawsze sie dostanie serie - a taki statek nie ma duzych oslon (1x125? 3x25?), seria na klate i po ptakach... .
Nie wiem albo ja jestem taki nob... albo ludzie niezly bajer wciskaja...
Pozdrawiam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

solaris24 wrote:Nie wiem albo ja jestem taki nob... albo ludzie niezly bajer wciskaja...
Jesteś takim noobem ;)

Zapewne jeszcze nie dotarłeś się z grą, i nie wiesz jeszcze, co mozna wycisnąć ze statków.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Można też w inny sposób, choć podobny. Przesiąść się do szybkiego statku M5 i nim omijając na pełnej szybkości statki Xenonów, wlecieć do środka sektora, postawić satelitę i zwiać zanim zareagują, to że satelita nie przetrwa długo dla fabuły misji nie ma znaczenia.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
solaris24

Post by solaris24 »

A dalem rade po kilku probach. Wsiadlem na mojego Nemezisa i udalo mi sie przetrwac tak dlugo az sie nie zblizylem dosc blisko aby zaliczylo misje... nie powiem fajny widok jak wali do ciebie polowa sektorowej floty :twisted: :twisted:

Iz now utknolem.. szukam tego zaginionego staku i szukam - oblecialem cale Maelstorm i nic poza mglawica i olbrzymim sektorem nic nie znalazlem.. ani jednego pirata nawet :o :o
Biddon
x4

Post by Biddon »

Polecam ta mape zeby dokladnie sprawdzic: http://www.suu-design.com/downloads.html
Spoiler
Show
x: -181km, y i z po 0, potem jeszcze jeden sektor na poludnie i statek bedzie (nie jeden a kilka i nova po drodze)......
solaris24

Post by solaris24 »

Oki dzieki... to musze jeszcze 2 unknown sektorki zbadac :twisted:
---------
Nove znalazlem, paru piratow i khakow rozwalilem ale statku ni sladu... oblecialem caly system z promieniu 120km w kazda strone dookola i nic!!
Albo wiec mi daliscie zle wskazowki albo mam dupnieta instalacje, albo statek jest duzo dalej od centrum ukladu niz 120km a to i tak dalej niz siega mapa na najwiekszym pomniejszeniu. 4h szukania i 0 rezultatu ;/
wrrr :evil: :evil:
Biddon
x4

Post by Biddon »

dokladnie jest tam, nie mam koordynatow ale na polodniowym wschodzie, miedzy asteroidami, jest duzy wiec go zobaczysz, jest tam kilka statkow (tez sie meczylem). jest poza ogolna mapa, ale na oddaleniu chyba sie miesci.
EDIT
http://www.farbadger.co.uk/x3/yacht.html
Tam dokladnie pokazane, a dokladniejsze koordynaty to chyba 75,0,-75

(PS, Strzale lepiej zostawic sobie na potem, smiga toto niemilosiernie, ja tym sektory nowe badalem :) )
solaris24

Post by solaris24 »

:o :o wtf... latalem tam i nic nie bylo nawet asteroida... hmm jutro to sprawdze.. bo mi sie nie chce az wierzyc:D:D
Dzieki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
_RA
x4

Post by _RA »

Ja w Modzie XTM wysłałem Scaut drone i miałem problem z głowy, a poza tym mi się wydaje że nie ma znaczenia gdzie satelitę się wystawi
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Hmm, ja tam z tą misją problemu nie miałem - ustawiłem autopilota na centrum sektora, włączyłem menu ładowni i przygotowałem jednego satelitę, po czym włączyłem SETĘ i poczekałem, aż statek doleci na miejsce. Jak tylko statek zaczął zwalniać wyłączyłem SETĘ, wyrzuciłem satelitę, wyłączyłem autopilota i jazda z sektora ;) Wszystko to w Splickiej Mambie wersja podstawowa. Poza tym dookoła xenońskich niszczycieli można kręcić kółka a i tak nie trafią, więc nie wiem o co ta afera ;)
Arbid

Post by Arbid »

Ja też się namęczyłem zanim znalazłem zaginiony statek. Znajduje się w tym drugim nieznanym sektorze od skupiska asteroid gdzie był statek Nova kierunek południowy wschód. Stoi między kilkoma asteroidami.
Żeby go odholować potrzebujesz mieć statek wyposażony w promień holowniczy.

Ja z kolei mam problem z pokonaniem bramy ze statkiem na holu.
Jak przelecę jako pierwszy to on zostaje w tamtym sektorze. A jak go pcham przez bramę pierwszego to nie przeskakuje do drugiego sektora.

Może ktoś wie jak to zrobić?
Urban
x4

Post by Urban »

Przeleć na autopilocie włącz sete i czekaj. Ewentualnie statek powinien się w końcu pojawić jak odlecisz nieco dalej od bramy.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Wyłącznie na autopilocie, zatrzyma za bramą twój statek i poczeka na yacht. potem połączy promieniem i jazda dalej.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Arbid

Post by Arbid »

Autopilot i SETA zadziłały. Dzięki. :)
daroost

Post by daroost »

To ja sie dolacze do tematu. Mam pytanko dotyczace promienia holowniczego. Za cholere nigdzie nie moge go dokupic. Juz w nawet w akcie desperacji wlaczylem Scorp Map i tu spotkala mnie niemila niespodzianka. Po wyszukaniu gdzie wyzej wymieniony pronien jest dostepny wyswietlilo mi ze (miedzy innymi) jest on dostepny w (na wszelki wypadek wstawie to w spoilerze)
Spoiler
Show
paranid prime w doku zaopatrzeniowym a takze sektor ponizej jest nawet fabryczka produkujaca te promienie
Problem polega na tym ze w wyzej wymienionym doku nic takiego nie jest oferowane a fabryki w drugim sektorze nigdzie nie ma (nawet jak dolece na podane w mapie koordynaty). Ta sama sytuacja spotyka mnie na wszystkich innych lokacjach podawanych przez wyzej wymieniona mape. Napisze wiecej. Sprawdzilem wszystkie odkryte przeze mnie sektory (co zajelo mi pare ladnych godzin) i nigdzie nie moge kupic tego cholernego promienia. Moze ktos mi powiedziec o co biega?? Dodam ze gram na X3 z XTM. Dokladnej listy patchow nie pamietam ale wiem ze instalowalem wedlug instrukcji zamieszczonej w poscie o instalacji XTM. Bylbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Promień holowniczy kupisz w siedzibie Korporacji OTAS oraz w Doku Zaopatrzeniowym w Interworlds (ale to chyba dopiero po znalezieniu Hyperiona tam sie pojawia)
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

A masz aktualną mapę z gry czy tę pierwszą co się wyświetla (oryginalna)??
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”