[X3] XTM - Czy ktoś testował jednostki T0?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Matiz

[X3] XTM - Czy ktoś testował jednostki T0?

Post by Matiz »

Kupiłem Panos - Mobile Ore Refinery i co dziwnego nie wiem jak ją uruchomic nie ma żadnego dodatkowego polecenia prócz zbieraj "rude w sektorze" a do tego się ta jednostka za bardzo nie nadaje ze względu na rozmiary (TL) a poza tym wolno to trwa.
Prosiłbym o podpowiedz i przy okazji opis innych jednostek tego typu.
Intel Core 2 Duo 2.8GHz || 4GB RAM || GeForce 9600 GT (512 MB)|| SG 500GB.
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Nie wiem czy dobrze zrozumialem twoj problem, ale w patchu 7.2 jest:
- Fixed Bug in T0 command setup
Wszystkie poprawki sa opisane tutaj http://www.thexuniverse.com/viewtopic.php?p=54687#54687
ed971
x3tc

Post by ed971 »

Chciałbym wrócić do tematu. Szukam informacji na temat "cywilnych" jednostek M0. Czy ktoś już ich używał? Gdzie można znaleźć ich opisy na ich temat? Ktoś zarobił już może coś za ich pomocą. Pod pojęciem "cywilnych" M0 rozumiem takie jednostki jak: Faunus, Darius, Panos, Amaranth itd.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

nooo, ale my używamy już wersji 0.7.3 ...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
ed971
x3tc

Post by ed971 »

Ja również. Z tego co już zdążyłem się zorientować "to nie ma nic za darmo". Jednostki te produkują różne surowce lub uzbrojenie na podobnych zasadach jak stacje. Trzeba im dostarczyć adekwatne surowce lub inne produkty niezbędne do wyprodukowania życzonego dobra. Tym nie mniej wdzięczny bym był za opinie i ewentualne podzielenie się doświadczeniami w zastosowaniu w/w jednostek.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ja testuję. Zachęcony twoim pytanie.
Kupiłem Faunusa, w celu produkcji na nim EMP Alfa i Beta. Statki ziemian mi sie kończą, Argoni przestali dowozić tę broń do HQ, kupować w stacjach ziemskich nie mogę, a broni nigdy dość.
I tak przy okazji wyszedł kolejny błąd w tłumaczeniu XTM-a.
Otóż po wybraniu opcji produkcji i wybraniu EMP Alfa (musiałem dwa razy wybierać te opcje, aby otrzymać wiadomość zwrotną) dostałem wiadomość że do produkcji potrzebne są następujące surowce:
Steki Wołowe
Olej Rastarowy
Olej Nostropowy
Soja
Mączka

Bez podania wymaganej ilości tych surowców, więc nie wiem po ile czego dostarczyć.

A teraz o błędzie tłumaczenia: trzy pierwsze surowce, to wiadomo co to jest. Soja to Ziarna Soi, natomiast za chiny nie wiedziałem co to takiego Mączka. Dopiero jak poszukałem w pliki .xml z wersją angielską okazało się że ma to być...
Spoiler
Show
Bofu
Kto zgadł?

Teraz zbieram odpowiednie surowce i zobaczymy jak będzie z produkcją.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
ed971
x3tc

Post by ed971 »

Ja już trochę potestowałem. Musisz mieć odpowiedni komplet surowców, charakterystyczny dla danej rasy, na pokładzie aby wyprodukować odpowiedni produkt . Najlepiej podejrzeć w odpowiedniej fabryce. Potrzebna jest również jedna sztuka tego co będzie kopiowane (wzorzec nie ulega zniszczeniu, można go później zabrać). Faunus ma jednak, jak się już zdążyłem zorientować pewne ograniczenia. Pojemność jego ładowni jest zbyt mała aby pomieścić odpowiednią ilość surowców do produkcji pewnych produktów zbrojeniowych. Załączam linka do opisu Faunusa (niestety po angielsku):

http://www.thexuniverse.com/forum/showthread.php?t=6600

Przetestowałem też inny T0 do produkcji ogniw energrtycznych. Produkuje ok 185 sztuk ogniw na jeden kryształ. Trzeba też wziąć poprawkę na czas niezbędny do produkcji. Mam takie wrażenie, że jest on analogiczny do tego ile potrzebują stosowne stacje.
Przepraszam za trochę pokrętny sposób opisu ale staram się trochę uogólnić tematykę. :roll:
Mam też taki chytry pomysł :twisted: czy nie dałoby się skopiować tą drogą również broni Soenów. Niestety nie wiem gdzie można znaleźć jskiś opis niezbędnych do tego surowców. :?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ale po co ci opis surowców? Wkładasz jedną sztukę broni, którą chcesz produkować, do ładowni. Wybierasz polecenie, wskazujesz broń, którą masz w ładowni, jeszcze raz to robisz ( nie pytaj czemu, ale tak trzeba) i dopiero za drugim razem jak ją wskażesz otrzymujesz wiadomość. W wiadomości masz podane jakie surowce są potrzebne do produkcji tej broni, niestety ilości surowców nie są podane.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Z opisu wynika że nie mogą byc produkowane tylko:
B-EMP, G-PPC, HMG, Military 10GJ Shields and Sohnen shields - z powodu braku miejsca

Co do ilości potrzebnych surowców polecam zajrzeć do kalkulatora:
http://hometown.aol.de/_ht_a/binaryslav ... eCalc.html
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
ed971
x3tc

Post by ed971 »

Nie tak do końca Yacku. Zauważ, że podawane są tylko produkty żywnościowe. U mnie Faunus nie chciał nic produkować (testowałem na AC alfa) o ile nie dostarczyłem mu kompletu surowców tj. steków, ogniw energetycznych i rudy (zestaw Argonów). W kalkulatorze nie znalazłem lasera Soenów (Mantis, Bazyliszek i Scylla). Tym nie mniej miło mi, że mogłem trochę pomóc zwracając uwagę na (jak sądzę) nie zbadany jeszcze aspekt gry.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

OK, rozumiem. Potrzeba Ogniw, Rudy i jednego z surowców na papu. :-)
Dzięki za kalkulator. Przyda się. Zaraz kupię Rudę i jazda. Sprawdzę jak z działem Soneńskim.
Szkoda że opis w wiadomości otrzymywanej po wybraniu przedmiotu do produkcji jest tak mało konkretny, panowie z XTM-a się nie popisali.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

O ile dobrze obadałem ten kalkulator, to w Faunusie można produkować 500 wojskowe! Ciekawe, czy rzeczywiście...

P.S.
Dzięki za namiary!

Edit:
A spis statków XTM jest tu:

http://www.thexuniverse.com/forum/showthread.php?t=4990

Jest tam i Faunus.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Albo ten kalkulator jest do niczego, albo Faunus ma feler.
Wsadziłem do niego Ogniw, Rudy i surowca biologicznego, tyle ile podaje kalkulator (a nawet z lekkim nadmiarem), wolnej przestrzeni w ładowni zostawiłem więcej niż podaje kalkulator i nadal brak produkcji.
[ external image ]
ed971
x3tc

Post by ed971 »

Weź pod uwagę współczynnik czasowy.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nie mogę. Gra mi się sypła. Działający save mam z soboty, więc cała robota od początku. :-(
Ale jak nadrobię stratę, to sprawdzę.
[ external image ]
Abandon All Hope
x3tc

Post by Abandon All Hope »

No to mnie zaskoczyliście. Z tego co widzę, ten Faunus to niezły kąsek. Na szczęście stałem się jego właścicielem i nie wydałem za niego ani grosza. Latam sobie aktualnie Tygrysem ( dzięki Yacek za namiary, naprawdę świetny statek ) po Omicron Lyrae polując na P-ścigacze ( nie wiem czemu, ale wpadają tam co 5 minut ), zaglądam w przerwach w polowaniu do sąsiednich sektorów, a tu niespodzianka. W Treasure Chest stoi sobie ( a właściwie wisi w przestrzeni ) TL-Faunus bez pilota. Szkoda było go zostawić, żeby zardzewiał. Przygarnąłem biedactwo. Kadłub trochę podziurawiony, ale osłona 5GJ jest, a ponadto giwer i granatów na ze 30 milionów :o . I co ja z tym teraz zrobię :P ?

EDIT :

Oczywiście wiadomo, co zrobić z taką zdobyczą. Zbieram kasę na naprawę, choć pokusa sprzedaży OGROMNA. W stoczni w Omicron Lyrae proponują mi za niego 93 mln. !!! ( oczywiście z zawartością )

Na dodatek w sektorze Ocracoke's Storm pilot wypadł z Dariusa :P . Nie muszę chyba Was przekonywać, jak szybko stałem się jego właścicielem. Błogosławiony niech będzie Bail i jego Signal Extension.
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Abandon All Hope:

1. Jak polecisz do Scale Plate Green, to będziesz miał Ścigacza co 3 min! :wink:
2. Możesz je wysyłać do PTNI i sprzedawać albo...
3. Kupić u Argonów lub Teladich Dok Zaopatrzeniowy i postawić go np. w PTNI
4. Kupić u Splitów albo Otasów Warsztat, zainstalować go w Doku i naprawiać zdobyte statki prawie za friko (no prawie za friko ale pamiętaj, żeby zawsze mieć na koncie 5-10 baniek!!)
5. Za naprawione P też dostaniesz dużo więcej kasy.
I jeszcze jedno. Pamiętaj, że w doku można jednocześnie naprawiać 2 duże (!) statki.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Albo kupić/zdobyć Galeona, wsadzić warsztat do niego i naprawiać 4xP Ścigacz na raz. Do tego Galeona w każdej chwili możesz przenieść do innego sektora, aby w nim pozbierać statki, a DOK to raczej taki mało mobilny.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Jak się mamy licytować :wink: to najlepiej kupić Arana. I mobilny (może nawet skoczyć do punktu) i duże jednostki naprawiać może, czego o galeonie raczej powiedzieć nie można. Tylko kasy to na niego niewąskiej potrzeba a i stocznia gonerska albo XTM-owska by się przydała...
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

No właśnie, gdzie gonnerzy mają stocznię??
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”