EnglishGermanFrenchRussianItalianSpanish
Log inRegister
 
Keeping a certain amount of energy cells in the freight of MK3 traders
Post new topic Reply to topic
View previous topic :: View next topic
Author Message
Cheker32





Joined: 06 Aug 2018

Location: Portugal

PostPosted: Mon, 6. Aug 18, 04:10    Post subject: Keeping a certain amount of energy cells in the freight of MK3 traders Reply with quote Print

What's up folks, I'm new to the game and specially to the forum. I'm relieved that there's recent activity because I have no idea where I'd ask this if not here.

While searching about ways to keep MK3 traders alive, I read someone saying that it's possible to order them to keep a x amount of energy cells so they can jump if they're attacked. But they didn't elaborate on how and I couldn't find anything in-game or anywhere else about it. Is that true? How do you go about doing it?


Cheers


EDIT: I play X3 Terran Conflict specifically

Back to top
View user's profile Send private message
Hemmingfish





Joined: 15 Mar 2008



PostPosted: Mon, 6. Aug 18, 10:15    Post subject: Reply with quote Print

I'm pretty sure they do that by default once they have enough level to use the jumpdrive.

Back to top
View user's profile Send private message
Alan Phipps
Moderator (English)
Moderator (English)

MEDALMEDALMEDAL

Joined: 16 Apr 2004
Posts: 17846 on topic
Location: Stonehenge, UK
Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 6. Aug 18, 12:09    Post subject: Reply with quote Print

As Hemmingfish advised, the Mk3s look after their own fuel states and ignore the player ship fuel settings while on Mk3 Trader duty. Loading energy manually just ties up some of their trade cargo capacity.

Other player ships can be set to refuel automatically to a minimum jumpfuel limit as opportunities arise in their ship command console, advanced jumpdrive configuration settings.


_________________
A dog has a master; a cat has domestic staff.
Back to top
View user's profile Send private message
Cheker32





Joined: 06 Aug 2018

Location: Portugal

PostPosted: Mon, 6. Aug 18, 16:42    Post subject: Reply with quote Print

Oh okay, thanks

Back to top
View user's profile Send private message
Bill Huntington



MEDALMEDALMEDAL

Joined: 02 Feb 2009
Posts: 2467 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 6. Aug 18, 17:17    Post subject: reply Reply with quote Print

To answer your question, there is command to do what you want. Get to the Command Console, scroll down to Fuel Resupply. Enter the number you want. I usually use 30, which puts energy of 300 in the ship. Thirty refers to the number of sectors you can jump for a ship that uses ten per sector.

Using the command helps but there are some quirks. Like the Traders will sell ALL of a delivery of E before it takes care of this command. Then you don't have any. But overall it seems to help. I usually use Mk. 3 Traders.

Good luck, Cheker32.


_________________
Bill in S.F., enjoying the game
Back to top
View user's profile Send private message
jlehtone



MEDALMEDALMEDAL

Joined: 23 Apr 2005
Posts: 17030 on topic
Location: GalNet BBS
Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 6. Aug 18, 17:49    Post subject: Reply with quote Print

Thread of X2 Bonuspack Trade Mk3 writes:
Quote:
Refuelling:

The jumping Trader will get the necessary energy cells from the surrounding stations. This includes player-owned SPPs. If there are no energy cells available anywhere near these will be ordered from the delivery service - causing extra costs of course.

A Trader will always reserve at least 20 per cent of his cargo space for fuel. The exact amount depends on the distance between start and target system and includes an additional 110 energy cells as reserve. A Trader will ALWAYS restock his reserve to be able to do emergency jumps in case of attacks. If there is enough energy available and the target system is close by the Trader won't refuel.

Much spacedust has gathered between X2 and X3TC, but you can peek into any of your higher level Mk3 vessels to see whether they really have 20%.


The Pilot Union (e.g. CAG, CLS, etc) is more configurable. You can adjust their reserve setting (method depends on game version), and they (TS) seem to keep 40 ECells for "emergency" from start (Apprentice), if they have Jumpdrive. Mk3 pilots are rogues that do not belong to the Pilot Union.


X3TC did introduce "Autojump" and "Refuel" for all ships. Their gerbils would use jumping to navigate, if possible. A problem with "advanced" scripts is that they had written their own travel logic that might jump, and thus do not know about the Autojump, unless updated.


For the record:
X3R: 0 Mk3 lost of 0 started. X3TC: 0 Mk3 lost of 0 started.
X3AP: 0 UT lost (of 0 started). 1 LT lost of about dozen. I had a generic combat mission and red ones spawned around the trader. C'est la vie.


_________________
Goner Pancake Protector X
Insanity included at no extra charge.
There is no Box. I am the sand.
Back to top
View user's profile Send private message
Alan Phipps
Moderator (English)
Moderator (English)

MEDALMEDALMEDAL

Joined: 16 Apr 2004
Posts: 17846 on topic
Location: Stonehenge, UK
Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 6. Aug 18, 18:06    Post subject: Reply with quote Print

@ Bill: As I said above, that fuel setting does not apply usefully for Mk3 traders going about their business. The Mk3 traders use their own bespoke automatic refuel scripts.


_________________
A dog has a master; a cat has domestic staff.
Back to top
View user's profile Send private message
jacex3tc





Joined: 07 Jul 2018



PostPosted: Mon, 6. Aug 18, 21:51    Post subject: Reply with quote Print

I don't know this for sure so I hope that somebody else will follow up or else you'll have to do your own searches/experimentation.

Download the bonus pack if you haven't already. Apparently, the bonus pack takes over the MK3 trading scripts and CAG sector exceptions can be applied to auto traders. So, if that's true, install the bonus pack, get your MK3 guy on an Argon station somewhere and install the "Commodity Logistics Software". Start him up as an auto-trader via the "Start Universe Trader" command and then go into "Start Commercial Representation" and choose your exceptions.

You might need to assign him a homebase first before you can choose "Start Commercial Representation" just to get at the CAG blacklist options. You might need to hit "Start Commercial Representation" in the CAG menu at least once, I don't know. Either way, once all that is done, just make him a Universe trader again and the blacklist should apply. However, it is possible that that might not work. You might need to make him a MK3 trader and then select the blacklist stuff in CAG without hitting "Start Commercial Representation" in the CAG menu.

Again, you'll have to get someone else to follow up but I've read somewhere that there is some sharing and CAG stuff can apply to MK3 traders.

This is the best option because it doesn't matter that your guy has jumpfuel or not. If he encounters anything out of system and he is in a freighter, it will probably kill him because the OoS combat system is a farce that likes to emphasise trades and seems to be based around some hidden number weighting system that is set by ship and race. Point is, in a freighter he's probably gonna get blowed up, especially if he encounters a Q or a cluster. I don't think the math works like you think it does. I think it's all just a bunch of basic rolls.

Do max-level sector traders and anchor them in start sectors far enough away from Xenon space. Or use Chokaros which is the only freighter in the game with any survivability (I know it's not actually a freighter but it's clearly their freighter).

Back to top
View user's profile Send private message
Alan Phipps
Moderator (English)
Moderator (English)

MEDALMEDALMEDAL

Joined: 16 Apr 2004
Posts: 17846 on topic
Location: Stonehenge, UK
Thank you for registering your game
modified
PostPosted: Mon, 6. Aug 18, 21:59    Post subject: Reply with quote Print

@ jacex3tc: Err … that's not advised.

If you shift your experienced jump-capable ships between Mk3 and CLS/CAGs duties, all you will do is keep resetting your pilots to rookies. Changing from CAG to CLS and back is OK though.

All the Bonus Pack added in respect of trading was CLS/CAG while Mk3 was already in the core files. There may well be later versions of the Mk3 and CLS/CAG scripts available in the Scripts and Modding forum that might react differently/better than the vanilla and Bonus Pack ones, but that is not a vanilla issue.


_________________
A dog has a master; a cat has domestic staff.


Last edited by Alan Phipps on Mon, 6. Aug 18, 22:10; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
jacex3tc





Joined: 07 Jul 2018



PostPosted: Mon, 6. Aug 18, 22:09    Post subject: Reply with quote Print

Alan Phipps wrote:
@ jacex3tc: Err … no.

If you shift your ships between Mk3 and CLS/CAGs duties, all you will do is keep resetting your pilots to rookies. Changing from CAG to CLS and back is OK though.

All the Bonus Pack added in respect of trading was CLS/CAG while Mk3 was already in the core files. There may well be later versions of the Mk3 and CLS/CAG scripts available in the Scripts and Modding forum that might react differently/better than the vanilla and Bonus Pack ones, but that is not a vanilla issue.


Ah OK this is what I was worried about. I never tested it myself I just read it somewhere. Best thing to do is use Chokaros but you'll still probably lose one most times jumpdrive or no. They do have some survivability however unlike every other freighter which is pretty much screwed.

Back to top
View user's profile Send private message
Snafu_X3





Joined: 28 Jan 2009
Posts: 3885 on topic
Location: London, UK
Thank you for registering your game
PostPosted: Tue, 7. Aug 18, 00:37    Post subject: Reply with quote Print

I have found that it's possible to switch suitable pilots from MK3 trade to CAG/CLS & back in vanilla TC+BP with no loss of rank either way, but it /is/ risky WRT their rank. I've not tested where the breakpoint is (perhaps level-ups?), but it will certainly reset rank if they switch ships. Train them in Aldrin with SBs as cargo ships! Smile

It's also possible to control a ship via <player> temporarily in vanilla, then reinstate the previous pilot with no loss of rank in whichever, but again this may be risky; I recommend you keep the (temp. player-controlled) ship you switch /from/ within an area controlled by the previous pilot's race to minimise the potential loss of a trained pilot, as new NPC pilots will be autohired from the sector's controlling race (no idea WRT Xenon sectors)


_________________
Wiki X:R 1st Tit capping
Wiki X3:TC vanilla: Guide to generic missions, Guide to finding & capping Aran
Never played AP; all X3 advice is based on vanilla+bonus pack TC or before: AP has not changed much WRT general advice.

I know how to spell teladiuminumiumium, I just don't know when to stop!

Dom (Wiki Moderator) Cool DxDiag
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic Reply to topic
 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Control Panel
Login Data
The time now is Fri, 17. Aug 18, 06:16

All times are GMT + 2 Hours

[ Disclaimer / Impressum ] | [ Privacy Policy / Datenschutz ]

Board Security

Copyright © EGOSOFT 1989-2018
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Template created by Avatar & BurnIt!
Debug: page generation = 0.10461 seconds, sql queries = 25