EnglishGermanFrenchRussianPolishItalianSpanish
Log inRegister
 
Linux support thread
Post new topic Reply to topic Goto page Previous  1, 2, 3 ... , 20, 21, 22  Next
View previous topic :: View next topic
Author Message
pop2010





Joined: 12 Mar 2006
Posts: 2 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Sat, 10. Sep 16, 15:07    Post subject: Reply with quote Print

Hello,

I have a big issue with the game, it freezes randomly. At first the mouse is still usable, but then the computer completely hangs to a point I have to hard-reset it.

I tried several things:
- Removing all mods
- Changing graphics settings
- Updating my drivers (nVidia GTX 770 2GB driver 370.28 )

The rest of my config:
- Intel i5-4670K
- 16GB RAM
- Ubuntu 16.04 x64
- Running the game with Steam
- Outputing the sound to a USB Modi device (DAC), I have a dedicated Asus Xonar DX, I still have to try switching between them.

Here is my latest quicksave: https://drive.google.com/open?id=0B8YJwd83PrcCSUFhMjBxZ2pWbnM
And an output dump of steam console: https://drive.google.com/open?id=0B8YJwd83PrcCdFFMWXZyZ1ZpSjA

I haven't found anything related closely to what's happening, so I guess it's something related to my rig I didn't think about, but if someone has a clue to give, I'd be grateful Smile

EDIT: A small update on my situation:

I keep on having screen freezes. Sometimes I'm able to quit the game. I had an entry Xorg log that indicated a bug with the graphics driver, so I downgraded to 361.42, which is supplied by Canonical. I still had a complete freeze.

I monitored my computer temperatures and did not find anything wrong.

I'm still investigating...

EDIT 2: After days and days of testing, I still have that issue. I happen sometimes to have these lines in my Xorg log:

Quote:
(EE) [mi] EQ overflowing. Additional events will be discarded until existing events are processed.
(EE) [mi] These backtraces from mieqEnqueue may point to a culprit higher up the stack.
(EE) [mi] mieq is *NOT* the cause. It is a victim.
(EE) [mi] EQ overflow continuing. 100 events have been dropped.
[160905.184] [mi] Increasing EQ size to 2048 to prevent dropped events.
[160905.185] [mi] EQ processing has resumed after 276 dropped events.
[160905.185] [mi] This may be caused by a misbehaving driver monopolizing the server's resources.


To a point where the computer becomes irresponsive and I must reset. I tried several different drivers since it may be related to that, but nothing works.

Back to top
View user's profile Send private message
Neksio





Joined: 02 Jun 2014



PostPosted: Sun, 30. Oct 16, 12:57    Post subject: Reply with quote Print

Neksio wrote:
Ubuntu 14.04LTS, nvidia-340-updates (Ubuntu, Steam and X-Rebirth updated)

about 100h playtime (400h with XTC:)

I've been trying to launch X-Rebirth under Linux but only some kind of loading screen appeared then game crashed

This game worked fine before but I cannot specify when it broke (my last Linux save is from 14 march 2015)
Code:
Create wh 1000 640
OpenGL-info
NVIDIA Corporation
NVS 3100M/PCIe/SSE2
3.3.0 NVIDIA 340.76
3.30 NVIDIA via Cg compiler
BE_UnitNum 32


and in system log (i've ben trying different SDL versions - from game, from steam and from base system - no change)
Code:
[25326.382118] Rendering[1518]: segfault at 0 ip 00007fe64d4640a4 sp 00007ffdde39add8 error 4 in libSDL2-2.0.so.0[7fe64d3c6000+117000]
[25383.902243] Rendering[1864]: segfault at 0 ip 00007fc9f56fc0a4 sp 00007ffe941d59f8 error 4 in libSDL2-2.0.so.0[7fc9f565e000+117000]
[25803.545425] Rendering[2091]: segfault at 0 ip 00007f576f8330a4 sp 00007ffed94f8448 error 4 in libSDL2-2.0.so.0[7f576f795000+117000]
[25859.799733] Rendering[2124]: segfault at 0 ip 00007f11eae1a2b6 sp 00007ffe4e27f2d8 error 4 in libSDL2-2.0.so.0.2.1[7f11ead91000+f1000]
[26507.834291] Rendering[2262]: segfault at 0 ip 00007f2550f022b6 sp 00007ffde54f48e8 error 4 in libSDL2-2.0.so.0.2.1[7f2550e79000+f1000]
[26650.858820] Rendering[2421]: segfault at 0 ip 00007f6765f842f4 sp 00007ffe91d1f5b8 error 4 in libSDL2-2.0.so.0.2.0[7f6765ef9000+fa000]
[26750.845641] Rendering[2465]: segfault at 0 ip 00007f26c3d710a4 sp 00007ffcd5302d58 error 4 in libSDL2-2.0.so.0[7f26c3cd3000+117000]

any ideas?


same problem with a new computer

4 cores, 16G mem, NVidia M1000M with 2G mem
Ubuntu 16.04LTS (was 14.04LTS)
Code:
NVIDIA Corporation
Quadro M1000M/PCIe/SSE2
3.3.0 NVIDIA 361.42
3.30 NVIDIA via Cg compiler

Code:
[16627.416305] Rendering[22915]: segfault at 0 ip 00007f6e0d4c92b4 sp 00007ffed09bc188 error 4 in libSDL2-2.0.so.0[7f6e0d427000+121000]
[16844.975986] Rendering[23197]: segfault at 0 ip 00007f18efdc02b4 sp 00007ffebf1d2968 error 4 in libSDL2-2.0.so.0[7f18efd1e000+121000]
[17908.081593] Rendering[26295]: segfault at 0 ip 00007f7001f092b4 sp 00007ffef5d0e688 error 4 in libSDL2-2.0.so.0[7f7001e67000+121000]
[18103.779802] Rendering[26401]: segfault at 0 ip 00007ff5358672b4 sp 00007ffd8faa3aa8 error 4 in libSDL2-2.0.so.0[7ff5357c5000+121000]


any new ideas?

Back to top
View user's profile Send private message
Neksio





Joined: 02 Jun 2014



PostPosted: Mon, 31. Oct 16, 14:17    Post subject: Reply with quote Print

This is fresh install (fresh steam + fresh XRebirth download)

however I copy my /home from old computer (without steam folder) - maybe this is the clue (some desktop option is the cause? I really don't know)

Alien Isolation, EU4, CK2 works here without any problems (on my old computer X3 and X3 TC also works fine - only XRebirth was crashing)

md5
Code:
c610fec68cd90bfb32de442d1679b769  XRebirth

file
Code:
core: ELF 64-bit LSB core file x86-64, version 1 (SYSV), SVR4-style, from './XRebirth'

dmesg
Code:
[72043.150419] Rendering[4186]: segfault at 0 ip 00007f57ffaea2b4 sp 00007ffd9550d448 error 4 in libSDL2-2.0.so.0[7f57ffa48000+121000]

gdb bt
Code:
#0  0x00007f57ffaea2b4 in BlitNtoNCopyAlpha (info=<optimised out>)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/video/SDL_blit_N.c:2198
#1  0x00007f57ffada66f in SDL_SoftBlit (src=0xb28c2d0, srcrect=0x7ffd9550d520,
    dst=0xb312790, dstrect=<optimised out>)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/video/SDL_blit.c:88
#2  0x00007f57ffb0ff5f in SDL_LowerBlit_REAL (dstrect=0x7ffd9550d520, dst=0xb312790,
    srcrect=0x7ffd9550d520, src=0xb28c2d0)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/video/SDL_surface.c:518
#3  SDL_ConvertSurface_REAL (surface=surface@entry=0xb28c2d0,
    format=format@entry=0xb312750, flags=flags@entry=0)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/video/SDL_surface.c:900
#4  0x00007f57ffb10397 in SDL_ConvertSurfaceFormat_REAL (surface=0xb28c2d0,
    pixel_format=pixel_format@entry=372645892, flags=flags@entry=0)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/video/SDL_surface.c:974
#5  0x00007f57ffaa0485 in SDL_CreateColorCursor_REAL (surface=<optimised out>,
    hot_x=16299, hot_y=2)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/events/SDL_mouse.c:736
#6  0x00000000011a7f3c in ?? ()
#7  0x00000000010b0f93 in ?? ()
#8  0x00000000010b5abd in ?? ()
#9  0x0000000000571b8d in ?? ()
#10 0x00007f57fe9be830 in __libc_start_main (main=0x571970, argc=1, argv=0x7ffd9550fab8,
    init=<optimised out>, fini=<optimised out>, rtld_fini=<optimised out>,
    stack_end=0x7ffd9550faa8) at ../csu/libc-start.c:291
#11 0x000000000058014d in _start ()


p.s. I've just checked: X3TC works without any problems on this new computer

Back to top
View user's profile Send private message
timon37
EGOSOFT
EGOSOFT

MEDAL

Joined: 14 Dec 2012
Posts: 329 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Fri, 16. Dec 16, 15:46    Post subject: Reply with quote Print

@Neksio
Sorry for the late reply but it seems I didn't get or missed an update email:(

Can you try deleting libSDL-* files from the lib folder (in the game folder)?
If that doesn't help you can try deleting the whole lib folder.
Finally you can also try running without the steam runtime from a console just do:
STEAM_RUNTIME=0 steam

Of course tell me if any of this helped or not.

Back to top
View user's profile Send private message
Neksio





Joined: 02 Jun 2014



PostPosted: Sat, 17. Dec 16, 01:57    Post subject: Reply with quote Print

timon37 wrote:
@Neksio
Can you try deleting libSDL-* files from the lib folder (in the game folder)?
If that doesn't help you can try deleting the whole lib folder.
Finally you can also try running without the steam runtime from a console just do:
STEAM_RUNTIME=0 steam


default:
Code:

[232513.351881] Rendering[13118]: segfault at 0 ip 00007fe2f5b052b4 sp 00007ffc82cc64d8 error 4 in libSDL2-2.0.so.0[7fe2f5a63000+121000]


without libSDL from game (using steam one .local/share/Steam/ubuntu12_32/steam-runtime/amd64/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libSDL2-2.0.so.0.4.0 )
Code:

[232574.223994] Rendering[13226]: segfault at 0 ip 00007f157bf96e86 sp 00007ffcfd650098 error 4 in libSDL2-2.0.so.0.4.0[7f157bf0b000+fb000]


without libSDL from game (using system one /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libSDL2-2.0.so.0.4.0)
Code:

[232668.705918] Rendering[13270]: segfault at 0 ip 00007f7a58a03f84 sp 00007fff964ba028 error 4 in libSDL2-2.0.so.0.4.0[7f7a58974000+109000]


without whole lib folder: don't start at all (a lot of libs missing)

STEAM_RUNTIME=0 steam don't start at all:
Code:
Running Steam on ubuntu 16.10 64-bit
STEAM_RUNTIME is disabled by the user
Error: You are missing the following 32-bit libraries, and Steam may not run:
libXtst.so.6
libXrandr.so.2
libgobject-2.0.so.0
libglib-2.0.so.0
libgtk-x11-2.0.so.0
libpulse.so.0
libgdk_pixbuf-2.0.so.0


I really have no idea what could be the reason of this SDL crashes.. all other games/apps works without any problems

and gdb bt from current X-R 4.0:
Code:
Core was generated by `./XRebirth'.
Program terminated with signal SIGSEGV, Segmentation fault.
#0  0x00007fea2f05c2b4 in BlitNtoNCopyAlpha (info=<optimized out>)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/video/SDL_blit_N.c:2198
2198   /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/video/SDL_blit_N.c: No such file or directory.
[Current thread is 1 (Thread 0x7fea31a3f7c0 (LWP 17380))]
(gdb) bt
#0  0x00007fea2f05c2b4 in BlitNtoNCopyAlpha (info=<optimized out>)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/video/SDL_blit_N.c:2198
#1  0x00007fea2f04c66f in SDL_SoftBlit (src=0xbbbf4f0, srcrect=0x7ffdec005dd0,
    dst=0xbbbfb70, dstrect=<optimized out>)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/video/SDL_blit.c:88
#2  0x00007fea2f081f5f in SDL_LowerBlit_REAL (dstrect=0x7ffdec005dd0, dst=0xbbbfb70,
    srcrect=0x7ffdec005dd0, src=0xbbbf4f0)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/video/SDL_surface.c:518
#3  SDL_ConvertSurface_REAL (surface=surface@entry=0xbbbf4f0,
    format=format@entry=0xbbbfb30, flags=flags@entry=0)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/video/SDL_surface.c:900
#4  0x00007fea2f082397 in SDL_ConvertSurfaceFormat_REAL (surface=0xbbbf4f0,
    pixel_format=pixel_format@entry=372645892, flags=flags@entry=0)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/video/SDL_surface.c:974
#5  0x00007fea2f012485 in SDL_CreateColorCursor_REAL (surface=<optimized out>,
    hot_x=16372, hot_y=2)
    at /home/Projects/EgoSoft/XR/git/src/SDKs/sdl2/src/events/SDL_mouse.c:736
#6  0x00000000011a7f3c in ?? ()
#7  0x00000000010b0f93 in ?? ()
#8  0x00000000010b5abd in ?? ()
#9  0x0000000000571b8d in ?? ()
#10 0x00007fea2df323f1 in __libc_start_main (main=0x571970, argc=1, argv=0x7ffdec008368,
    init=<optimized out>, fini=<optimized out>, rtld_fini=<optimized out>,
    stack_end=0x7ffdec008358) at ../csu/libc-start.c:291
#11 0x000000000058014d in _start ()


Back to top
View user's profile Send private message
Neksio





Joined: 02 Jun 2014



PostPosted: Mon, 26. Dec 16, 13:59    Post subject: Reply with quote Print

I've just solved the problem!

"Orange Mouse Cursor" from Workshop was the reason.. : ( I should start with uninstall all the mods (don't even remembered that I have that one installed..)

Back to top
View user's profile Send private message
rboerdijk
EGOSOFT
EGOSOFT



Joined: 11 Jan 2013
Posts: 679 on topic
Location: The Neverlands
Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 26. Dec 16, 14:54    Post subject: Reply with quote Print

If I remember correctly, the file format for mousecursors is different for windows vs osx/linux... The orange-cursor was made as a first example of a mod (at a time we didn't even have osx/linux-support), so I bet it doesn't have the osx/linux specific version of the cursor and that goes wrong...
Will check it out after the holidays.

Back to top
View user's profile Send private message
radcapricorn





Joined: 14 Jul 2008
Posts: 312 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Wed, 8. Feb 17, 03:36    Post subject: Reply with quote Print

Haven't checked this thread in a while. Indeed the cursor mod has cursors in *.cur format, which causes the game to crash. Converting the *.cur files to *.png, i.e. using ImageMagick, solves the problem.

Back to top
View user's profile Send private message
daret





Joined: 30 Nov 2015
Posts: 6 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Sat, 11. Feb 17, 23:07    Post subject: Image flickering on Startup / map not visible Reply with quote Print

I lately started this game and found out, that it is not working properly.

Startup video started with flickering and in the game, the map is not visible - black box.

It probably is because new the nVidia drivers 378.09 have GLThreadedOptimizations enabled by default and it's turning it off only if it degrades performance.

I turned it off with nVidia configuration - Application profiles - GLThreadedOptimizations=false for Process name matches XRebirth and the flickering is gone, as well as map problem.

It looks like GLThreadedOptimizations is not working correctly with X Rebirth.

Back to top
View user's profile Send private message
timon37
EGOSOFT
EGOSOFT

MEDAL

Joined: 14 Dec 2012
Posts: 329 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 13. Feb 17, 10:43    Post subject: Reply with quote Print

@daret
Thanks for the feedback, I'll take a look and if I can't get it to work, I'll add that to the script.

@everyone
Btw the cursor issues should be fixed with the next version.

Back to top
View user's profile Send private message
radcapricorn





Joined: 14 Jul 2008
Posts: 312 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 13. Feb 17, 11:33    Post subject: Reply with quote Print

timon37,

is there any luck with this graphical issue? I've recently switched to a GTX980 Ti, and I'm currently on the 361.28 driver. So adifferent GPU and driver. The problem does pop up pretty commonly, and often persists until a restart. Sometimes the "garbage" geometry drawn covers half the screen, so basically makes the game unplayable Sad

Back to top
View user's profile Send private message
timon37
EGOSOFT
EGOSOFT

MEDAL

Joined: 14 Dec 2012
Posts: 329 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 13. Feb 17, 18:24    Post subject: Reply with quote Print

@radcapricorn

That's a very good question. I wish I could answer it conclusively:(
The good news is that I currently can't reproduce it.
But this issue is very finicky, so I'm sceptical about it being truly resolved.

Back to top
View user's profile Send private message
radcapricorn





Joined: 14 Jul 2008
Posts: 312 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Tue, 14. Feb 17, 05:21    Post subject: Reply with quote Print

Understood. Resuming the "wait and see" pattern.

Back to top
View user's profile Send private message
timon37
EGOSOFT
EGOSOFT

MEDAL

Joined: 14 Dec 2012
Posts: 329 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 20. Feb 17, 15:54    Post subject: Reply with quote Print

So finally the public_beta's out with linux support http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=355582

Anyone willing to give it a shot? (remember to backup savegames)

Back to top
View user's profile Send private message
radcapricorn





Joined: 14 Jul 2008
Posts: 312 on topic

Thank you for registering your game
PostPosted: Mon, 20. Feb 17, 16:20    Post subject: Reply with quote Print

That's great news! Installing right now.

Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic Reply to topic Goto page Previous  1, 2, 3 ... , 20, 21, 22  Next
 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Control Panel
Login Data
The time now is Wed, 26. Jul 17, 08:31

All times are GMT + 2 Hours


Board Security

Copyright © EGOSOFT 1989-2017
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Template created by Avatar & BurnIt!
Debug: page generation = 0.70023 seconds, sql queries = 29