Samoistne wyłącznie gry X3 T.C

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Post Reply
kostek5480
Posts: 5
Joined: Sun, 8. Aug 10, 14:19

Samoistne wyłącznie gry X3 T.C

Post by kostek5480 » Tue, 4. Feb 14, 12:20

Witam mam problem odnośnie samoistnego wyłączania się gry
tzn. gram jakieś 5 / 10 min i nagle gra sama się wyłącza i wyskakuje komunikat program x3 T.C. przestał działać
co może być przyczyną?
aktualizacje nic nie dają
dodam że na starszym sprzęcie gra śmigała bez zarzutu.

pozdr.
Kostek5480

mój sprzęt
proc AMD A8-3850
ram 8Gb Kingstone
karta Asus HD7770 2Gb DDR5 128bit
zasilacz NeoTec Magnus 500W
Dzieki:)

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Tue, 4. Feb 14, 17:12

Nie podałeś wersji systemu. Zapewne Win7.
Ja miałem podobny przypadek po zmianie sprzętu, winne okazały się pamięci
(2x4GB Kingstona), po wymianie gwarancyjnej na inna parę, wszystko śmiga.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

kostek5480
Posts: 5
Joined: Sun, 8. Aug 10, 14:19

Post by kostek5480 » Wed, 5. Feb 14, 12:41

no dokładnie win 7 64
powiadasz że to może być wina ramu
robiłem test ramu i nie wychodzą żadne błędy
a co do zwrotu to już zapóźno bo to już rok czasu :P
dotychczas myślałem że to może być wina braku karty graficznej
bo grałem tylko na zintegrowanej z procka
a tu masakre kupiłem asusa 2bg ddr5 i kapa dalej to samo
no i chyba nie pogram w X3 TC i Reunion
jeśli ktoś ma jakieś pomysły co z tym zrobić to będę wdzięczny
pozdr
Dzieki:)

User avatar
Sorkvild
Posts: 2783
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Thu, 6. Feb 14, 23:12

Gra oryginalna? Jesli tak, to zarejestruj kopie gry i napisz na forum pomocy technicznej, moze tam zetkneli sie z podobnym problemem.


Troche podobny problem mialem jakis czas temu, czeste wyjscia do pulpitu i zawiechy w Skyrim. Zaczalem rozwalac problem i doszedlem do wniosku, ze niewydala zasilacz. Zwyczajnie zaczal sie przegrzewac na wysilku, bo wiatrak niedomagal cos. Rozmontowalem, przesmarowalem i problem zniknal.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Fri, 7. Feb 14, 10:10

A ja miałem taki problem z Oblivionem, wszedłem na oficjalne forum pomocy i wyczytałem, że problem jak już jest, to nie da się go rozwiązać ;).
Nie żebym chciał kogoś zrażać, czasem komputer okazuje humory i nie chce jakiejś gry na dysku i wtedy żadne próby nie pomogą :P .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Fri, 7. Feb 14, 18:57

Przypomniałeś mi sytuacje z GTA San Andreas - gra po 15-20 minutach zabawy powodowała blue screena. Grałem, grałem a tu nagle jakiś mesh bez tekstur wyskakiwał mi na środku ekranu, po chwili ekran zalewał jednolity kolor (gra działała bo dźwięki było słychać) no i z tego etapu tylko 3-4 sekundy do blue screena. Okazało się że gra zainstalowała się na dysku tam gdzie czaił się bad-sector. Podczas próby uruchomienia jakiegoś pliku wszystko się sypało i klops :/ . Poszukaj programu do sprawdzania dysków ... bo kto wie czy nie masz tak samo. Aczkolwiek Sauron też ma racje - po prostu od czasu do czasu blaszak "nie chce przyjąć" gry i tyle ...

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Wed, 19. Feb 14, 15:24

Kiedyś u mnie X3 Reunion działało bez zarzutu z modem XTM, a na dziś dzień grymasi. I też niedawno zaliczyłem CTD z info, że X3 przestał działać i system szuka rozwiązania.
Swoją drogą co za głupi komunikat, jeszcze się nie zdarzyło, żeby system taki problem sam rozwiązał :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

kostek5480
Posts: 5
Joined: Sun, 8. Aug 10, 14:19

Post by kostek5480 » Sat, 22. Feb 14, 18:06

Witam
gre mam oryginalna spróbuje napisać na forum pomocy technicznej może będą jakieś wskazówki
już niemożna wytrzymać grasz sobie 5min i du.....p
masakre
dzieki wszystkim za info
jak coś się dowiem to napiszę
pozdr.
Dzieki:)

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Mon, 3. Mar 14, 00:52

Nie wiem czy to faktycznie mogła być u mnie przyczyna, ale wyłączanie się gry przy doczytywaniu ustało i jak na razie od dwóch dni nie występuje - po dokładnym wyczyszczeniu komputera z kurzu :). Odkurzacz + suszarka do włosów żony (mocny i chłodny nawiew) + pędzelek i balkon. Ostatnie czyszczenie było z pół roku temu... Sporo kurzu na wiatraku zasilacza, który jest umieszczony na samym dole obudowy i zasysa spod kompa powietrze... Oby to było to :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

kostek5480
Posts: 5
Joined: Sun, 8. Aug 10, 14:19

Post by kostek5480 » Sun, 22. Jun 14, 14:53

witam ponownie
dzięki wszystkim za cenne uwagi
po ciężkich wojażach próbach aktualizacji sterowników do karty graficznej itd
co niestety nie dawało pozytywnego rezultatu już miałem się poddać
ale coś mnie skusiło na aktualizacje BIOS-u
i okazało się że gram 2 dni i nic się nie dzieje :lol:
masakre mam nadzieje ze to o to chodziło
na razie gram na najsłabszych ustawieniach grafy i nic nie ruszam :P
może po jakiś kilkunastu godzinach zabawy spróbuje :D
to dam znać
pozdrawiam
Dzieki:)

User avatar
Sorkvild
Posts: 2783
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Tue, 24. Jun 14, 10:22

Po czterech miesiach, udalo sie?

HeHe :D
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

kostek5480
Posts: 5
Joined: Sun, 8. Aug 10, 14:19

Post by kostek5480 » Thu, 26. Jun 14, 10:04

Panowie i panie muszę powiedzieć że po tak długim czasie w końcu mogę sobie pograć w najlepszą grę świata
full ustawienia śmiga aż miło :D :D :D :D :D :D
nie wiem co ma do tego aktualizacja biosu no ale cóż ważne że działa :)
pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki
można zamknąć temat
Dzieki:)

bufi
Posts: 1313
Joined: Thu, 4. Dec 03, 00:49
xr

Post by bufi » Thu, 26. Jun 14, 17:31

kostek5480 wrote:Panowie i panie muszę powiedzieć że po tak długim czasie w końcu mogę sobie pograć w najlepszą grę świata
full ustawienia śmiga aż miło :D :D :D :D :D :D
nie wiem co ma do tego aktualizacja biosu no ale cóż ważne że działa :)
pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki
Miło słyszeć. Może był problem z napięciami albo obslugą nowych urządzeń.
można zamknąć temat
Tutaj raczej nie zamyka sie wątków, no chyba, że ktoś spamuje z uporem maniaka albo coś :)

P.

Post Reply

Return to “Polskie / Polish X-Forum”