[X3] Szukanie opuszczonego przed chwilą statku ;D

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

neoezn
x3tc

[X3] Szukanie opuszczonego przed chwilą statku ;D

Post by neoezn »

Witam!

W X-y nigdy wcześniej nie grałem. X3 to moja pierwsza gra tego typu tak więc jestem "noobem" jeżeli chodzi o tę serię.

Gdy walczyłem z piratami nagle jeden z nich opuścił statek ale kontynuowałem walkę bo miałem jeszcze trzech piratów do zniszczenia. Po zakończonej walce próbowałem znaleźć ten opuszczony statek żeby go przejąć i ew. sprzedać no i bez skutku...

Pytania:
- czy taki opuszczony statek znika po kilkunastu sekundach?
- czy opuszczony statek widoczny jest na mapie?
- jeśli jest widoczny na mapie to w jaki sposób go namierzyć? Na liście obiektów jest sporo statków ale nie wiadomo który z nich jest opuszczony a który nie, ja przynajmniej tego swojego "zdobytego" nie potrafiłem odnaleźć... Klikałem też na ekranie na różne obiekty i nie znalazłem nic co wyglądało na porzucony obiekt.

Mam nadzieję że da się jakoś te opuszczone statki namierzać bo dziwnie by było gdyby podczas walki trzeba było pilnować naszego zdobytego "egzemplarza" żeby później nie mieć problemów z jego odnalezieniem.
BQB
x2

Post by BQB »

Bardzo prawdopodobne, że zniszczyłeś ten statek niechcący, na mapie jest on widoczny, ale czy jakoś inaczej? To już koledzy muszą pomóc.
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Opuszczony statek sam nie znika jeśli nikt go nie zniszczy (nie wiem, czy 'komputerowi' piloci mogą przechwytywać statki, w każdym razie jeszcze nikt mi żadnego nie ukradł zanim nie zdążyłem dolecieć ;)) a na mapie łatwo je rozpoznać po tym, że nie mają nazwy rasy przed nazwą statku - będzie to po prostu np. 'Nova' czy 'Mamba' (a nie 'Argonska Nova' czy 'Splicka Mamba').
Last edited by Ghostek on Wed, 1. Nov 06, 21:00, edited 1 time in total.
neoezn
x3tc

Post by neoezn »

Dzięki za odpowiedzi :) Szukałem właśnie po nazwach ras przed nazwą statku no ale nie było żadnego statku bez nazwy rasy. Najwidoczniej albo ja go przypadkiem zniszczyłem albo moi pomocnicy, których było 3-4 (piraci pojawili się w niepirackim sektorze :)

Pozdrawiam!
Ponteus PL

Post by Ponteus PL »

Trochę mylące jest, ze statek zmienia nazwę na ogólną (zamiast np "pir. Błotniak Zwiadowca" masz "Błotniak".
Peace and order will be restored in our universe
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Szukaj zielonych ikon na mapie radaru. To statki należące do Ciebie....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Ponteus PL

Post by Ponteus PL »

LeWaR wrote:Szukaj zielonych ikon na mapie radaru. To statki należące do Ciebie....
Ale ptrzecież opuszczone statki nie należą do ciebie ;).
Peace and order will be restored in our universe
neoezn
x3tc

Post by neoezn »

Udało mi się odnaleźć moją zaginioną zdobycz po drodze do teleportu :) Zanim jednak dotarłem do teleportu to jeszcze powalczyłem z dwoma piratami, z których jeden porzucił statek. Za te dwa statki dostałem 50.000k i 90.000k - niezła kasa dla mnie, mającego do tej pory niespełna 7.000k no ale naprawa statku z 78% do 90% kosztowała mnie 50.000k :-O
flymar
x4

Post by flymar »

A jeśli chodzi o komputerowych pilotów, to chyba nie przejmują statków. Zostawiłem zdobycz przez przypadek, polatałem po innych sektorach i wróciłem na miejsce bitwy. Statek sobie wisiał nadal, mimo że był w pobliżu uczęszczanego szlaku.
MiG13
x3

Post by MiG13 »

Wiadomo, wszystkie rasy po wydarzeniach w x2 czuja respekt do naszych zdobyczy, i kto smie choc spojrzec na ow state, toooo....

W kazdym razie, nie polecam w czasie walki latac na oslep, kiedys mi sie zdarzylo przygrzmocic w Argonska Nove raidera po jakiejstam walce, a wtedy M3 potrzebny mi byl jak diablo :) Ale niestety, Nova zrobila *bum*, a ja zostalem z 60% armora...

PS: Dzisiaj wracam do X3, wszystko dziala, wiec i screeny niedlugo beda :)
bufi
x4

Post by bufi »

Mógłby ktos zaspoilerować w jakim sektorze natknął się na opuszczony statek?
Gram juz kilka dni i ani razu nie znalazłęm żadnego przuconego statku.

Pozdrawiam
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

bufi wrote:Mógłby ktos zaspoilerować w jakim sektorze natknął się na opuszczony statek?Pozdrawiam
uwaga mega spoiler
Spoiler
Show
Toucan Hauler in sector Menelaus' Frontier (0, 3) at 43, -7, 35
Iguana Vanguard in sector Family Whi (0, 6) at 0, 0, 40
Harrier Sentinel in sector The Vault (0, 13) at -25, -10, -14
Falcon Sentinel in sector Unknown Sector (0, 16) at -20, 3, 2
Buzzard Hauler in sector Family Tkr (3, 14) at -35, -7, -10
Buster Sentinel in sector Akeela's Beacon (6, 8 ) at 30, -10, -30
Buster Sentinel in sector Treasure Chest (6, 14) at 0, 50, 0
Scorpion Raider in sector Xenon Sector 101 (7, 5) at 0, 0, 80
Mamba Raider in sector LooManckStrat's Legacy (10, 9) at -17, 0, 0
Nova in sector Unknown Sector (10, 18 ) at -12, 1, -19
Mako Raider in sector Depths Of Silence (13, 0) at 1, -3, 38
Pericles Vanguard in sector Unknown Sector (15, 7) at -10, 10, 10
źródło forum angielskie, niestety nick zapomniany :(
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Znam tą listę. Niestety wiele rzeczy na niej się nie zgadza.
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

mistrzowie!!! i nie bedzie sie zgadzac, bo te porzucone statki sa wynikiem normalnej gry. W walkach, w ktorych gracz nie bierze udzialu, a nawet nie wie ze sie odbyly, piloci tez wyskakuja, tylko nikt pozniej tych statkow nie przejmuje. W X2 dzialo sie podobnie, tylko tam statek automatycznie byl przejmowany, a w X3 nikomu nie chce sie ruszyc bastu by przejac statek.
...wszystko przemija...
...a przyszłosć jest niepewna...
...zachować czyste sumienie...
...tego pragnę...
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

Hmm, ciekawe :)
Tych 12 statków czaka od początku gry na przejęcie.
Pozycje zgadzają sie co do milimetra (klawisz insert na mapie sektora pomaga). W czasie innych walk (nie naszych) niestety, ale nikt nie wyskakuje mistrzu. Trafiają się porzucone TS-y z fabryk ktore AI zlikwidowało, mają jednak pilotów których trudno przekonć do opuszczenia statku. Mam ustawione przeszło 100 zaawansowanych satelitów, praktycznie każdy ważniejszy sektor, i wiem co się dzieje w x-universe.
bufi
x4

Post by bufi »

Mir[ON] wrote:Trafiają się porzucone TS-y z fabryk ktore AI zlikwidowało, mają jednak pilotów których trudno przekonć do opuszczenia statku.
Właśnie się dzisiaj natknąłęm na takiego TS :)
Na mapie zobaczyłem w pewnym momencie, że stoi sobie Merkury. Nie wiedziałem o co chodzi, pilot siedział w środku, statek stał bez ruchu, komunikacja nie działa, przejąć go nie mogłęm. trochę go ostrzelałęm to się zrobił czerwony ze złości. Zostawiłem go do dalszej obserwacji, zobaczę co zrobi.

Pozdrawiam
boto
x3tc

Post by boto »

może paliwa mu brakło ;P
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

trafili mu w reaktor i ma wyciek :D
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Albo sie schlal kosmiczna wodka ? albo zielem ? Kto wie ...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Dagus
x4

Post by Dagus »

Nic nie zrobi, tylko będzie raził tą swoją czerwienią...
Ja zestrzeliłem "przyjemniaczka" i moje "notowania" spadły...
Po wgraniu zapisanej gry (po jakimś czasie) nerwy mi puściły i zacząłem znowu "gościa" traktować tak jak sobie na to zasłużył (nie lubię czerwonych) i wyskoczył... Pomimo obniżonej rangi handlowej miałem Merkurego... Chociaż coś, a i kolory tak nie rażą :)
Last edited by Dagus on Wed, 31. Jan 07, 13:24, edited 1 time in total.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”