sterowanie - joystick

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

danyboy
x2

sterowanie - joystick

Post by danyboy »

Witam serdecznie!
Wkrecilem sie ostatnio w ten typ gierek, interesuje mnie glownie handel/dowolnosc. Kiedys mialem nawet oryginalnego Elite na C64 ;) Gralem we Freelancera i powiedzialbym ze ekstra, ale problem jest z ta dowolnoscia (bardzo ograniczona). Heh.
No i doszukalem sie X2 The Threat. Gram sobie tutoriala i jest oki fajnie fabryki, rozmowy z ludkami itp. Jednak jedno mnie martwi i to baaardzo. Walka i sterowanie :(
Powiem moze najpierw ze we Freelancerze poczatkowo przerazajace mnie sterowanie myszka okazalo sie cudownie proste, grywalne i w ogole cud miod.
Ale w X2? Mam Logitech Wingman Attack 2. Prosty i ciezki Joy. Ale wycelowanie tym paskudztwem w mala czerwona kropke celu graniczy z cudem. Lot staje sie chaotyczny. Smierc wydaje sie nieunikniona.
Przyznam sie szczerze ze jest to jedna z pierwszych gier w jakie gram joyem na pececie i denerwuje mnie ten poslizg - po puszczeniu joya stateczek jeszcze skreca chwilke.
Jak to jest u was? Moze klawiatura jest lepiej? Moze myszka? A moze tak ma byc :(
Gra wydaje sie fajna, moze wciagnac ale boje sie ze walki beda czeste i czesto beda konczyc moja przygode z zyciem.
Prosze o opinie?
Pozdrawiam
Danielo
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Krótka odpowiedz: Tak to ma byc.
Nie wiem, czy sterowanie tastatura albo myszka jest duzo inne - sam gram z joystickiem (MS Sidewinder Pro). Moze za mocno skrecasz? Moze twój statek jest za bardzo czuly? Ja nigdy nie kupuje rudder tunings do statków M3-M5.

Podaj reg-code do Twojego profile.

klarix
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Klarix: Zachodziłem w głowę, o co chodzi z tą "tastaturą". Teraz juz wiem -"klawiatura" :)
Czy możesz polecić przy okazji jakiegoś innego joya najlepiej z throttlem, który by pięknie chadzał z X2 i może jeszcze pod Windowsami 98? Mam teraz PC Flight Force Pro z FCS i może bym pograł bo jest fajny, ale mam problemy z kalibracją tego pod Windowsami 98SE. Do tego nijak nie da się ściągnąć do niego driverów, bo ich normalnie nie ma w sieci (Interact czy jakoś tak, nawet nie ma własnej witryny w necie ;(. Widziałem pięknego joya Logitecha w kolorze ALU (topowy model) ale cena jakaś nie na polskie warunki ;)
W kwestii latania - latałem w X2 na klawiaturce i nie zauważyłem takich objawów jak opisane, czułość odpowiednia i dobry model sterowania.

danyboy - jak interesuje Cie głównie handel i dowolność to unikaj systemów gdzie statki na mapie są oznaczone kolorem czerwonym, a unikniesz też walki ;)
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Ok ok, zapamietam sobie - po polsku to klawiatura ;-)

Znam kolege, który gra X na Win98SE z Microsoft 'Sidewinder Force Feedback 2'. Moze to byloby cos dla Ciebie.

klarix
Rykoszet

Post by Rykoszet »

Pozdrawiam wszystkich. S?uchajcie, o co chodzi z tym "rudder tunings"? Gra?em chwilk? u kuzyna w X2 ( dodam, ?e mia? orgina?a) i na pocz?tku w tutorialu sterowanie statkiem na boki tzn. u?ywaj?c rudders sprawia?o mi spore trudno?ci. Stateczek porusza? si? strasznie powoli. Czy mo?na to przyspieszy? dokupuj?c w trakcie rozgrywki jakie? usprawniaj?ce urz?dzenie, które sprawi, ?e wreszcie poruszanie statkiem na boki b?dzie p?ynne i w miar? szybkie? Dodam, ?e kuzyniak ma Hotas Cougar i ja równie?, wi?c bardzo mnie to interesuje.
youngb
x2

Post by youngb »

Pomyli?em si?. Chodzi mi nie o ster kierunku tylko o obracanie statku tak ?eby zrobi? beczk? przesuwaj?c joystick w lewo lub w prawo. Jest to koszmarnie powolne.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

youngb wrote:Pomyli?em si?. Chodzi mi nie o ster kierunku tylko o obracanie statku tak ?eby zrobi? beczk? przesuwaj?c joystick w lewo lub w prawo. Jest to koszmarnie powolne.
Jaki to statek i w jakim stopniu masz zoptymalizowane stery (rudder optimization)?
youngb
x2

Post by youngb »

To statek z tutoriala. Nie mam jeszcze tej gry ale gra?em chwil? u kuzyna w oryginaln? gr?. W opcjach zaznaczy?em co? takiego jak Invert rudder pedals dla d?oja poniewa? w przeciwnym razie sterowanie przypomina?o sterowanie myszk?. Skr?caj?c dr??ek w lewo statek zamiast obróci? si? dooko?a w?asnej osi skr?ca? w lewo. Po zaznaczeniu tego poruszanie dr??kiem na boki obraca statek wokó? jego osi jednak jest to tak powolne, ?e praktycznie uniemo?liwia sterowanie nim. To tak pokrótce. Pozdrawiam.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

youngb wrote:Skr?caj?c dr??ek w lewo statek zamiast obróci? si? dooko?a w?asnej osi skr?ca? w lewo. Po zaznaczeniu tego poruszanie dr??kiem na boki obraca statek wokó? jego osi jednak jest to tak powolne, ?e praktycznie uniemo?liwia sterowanie nim. To tak pokrótce. Pozdrawiam.
Muszę to przetestować, dzięki za zwrócenie na to uwagi. A statek to pewnie Boroński Mako.
youngb
x2

Post by youngb »

?ci?gn??em sobie demo i widz?, ?e tutaj nie ma tego problemu. Nie rozumiem- czy?by kuzynek mia? jak?? "inn?" wersj? :o . Pójd? w poniedzia?ek do Empiku i si? sam przekonam. Chyba nie ma innego wyj?cia. Ta gra jest z pewno?ci? warta tych pieni?dzy. Gdyby gry tyle kosztowa?y to piractwo umar?oby ?mierci? naturaln?. Tak? polityk? popieram ca?ym sercem.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

youngb wrote:Pójdę w poniedziałek do Empiku i się sam przekonam
Niestety youngb, w poniedziałek nie będzie jeszcze X2 w Empiku. 1. marzec to była zbyt optymistyczna prognoza.
DerryFH
x2

Post by DerryFH »

Witam serdecznie wszystkich,

jako nowa ofiara ;) która wpadła ostatnio w sidła X2.. mam jak się domyślacie kilka problemoff....

starałem się przebić przez całe forum.. 2 dni czytania :) i już mi oczy siadają...

Poniżej lista moich problemów/dylematów:
Moze komus z Was bedzie sie chcialo cos napisac

1. Podczas każdej wstawki filmowej mam około minuty slideshow

2. Gram w 1024x768@16 a i tak podczas walki wiecej niz 3-4 statków
szarpie ;( wyłączony antyaliasing i cieniowanie

3. JOYSTICK - koszmar.. mam MS Sidewinder Precision - idealny przy
innych symulatorach, tutaj przepustnica działa jak by nie chciała..
czasem muszę ruszyc okolo 10-15 stopni aby predkosciomierz zalapal,
nie dziala wogole os-Z musze skrecac statkiem na "Q"i"W"

Moja konfiguracja
Celeron 2.4GHz / 256DDR / RADEON 9500 128MB / WP PRO

A tak wogole.. to musze przyznac ze o malo co nie zjadlem wlasnego biurka jak na poczatku gry mialem 100c i goly statek... ale to bylo boskie! teraz mam wymaxowanego M5, TP i jakies 400 tys i to juz nie to...
gdzie to X-treme ???

Pozdrawiam
DerryFH
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

ja mam pentium 3, 1 GHz /384 SDRAM/ Nividia GeForce MX/MX 400 /98se detale na minimum, i się tnie tylko jak jest więcej jak 15 statków (chyba), twój problem to prawdopodobnie sterowniki

ps niewiem czy wiecie, ale xp sprawia że gry mają większe wymagania, na przykład simcity4, ma oddzilelne wymagania na 98 i xp, na xp są większe :!:
:)
adam00
x4

Post by adam00 »

3. JOYSTICK - koszmar.. mam MS Sidewinder Precision - idealny przy
innych symulatorach, tutaj przepustnica działa jak by nie chciała..
czasem muszę ruszyc okolo 10-15 stopni aby predkosciomierz zalapal,
nie dziala wogole os-Z musze skrecac statkiem na "Q"i"W"
W środkowym położeniu przepustnicy jest duża "deadzone" to dlatego wydaje ci się, że przepustnica kiepsko działa, chyba można to gdzieś w konfiguracji gry przestawić, najprawdopodobniej w pirwszym ekranie konfiguracji przed właściwym uruchomieniem gry, ale ta czyłość dotyczy chyba wszystkich osi wiec jej przestawianie nie koniecznie jest dobrym pomysłem.

Z tą osią-Z to ciekawe, nie wiem co jest nie tak, u mnie działa jak narbardziej normalnie.
DerryFH
x2

Post by DerryFH »

Ufff... no i działa w końcu robienie beczek.....

wystarczyło w opcjach włączyc pedały ;) i już oś Z joya działa poprawnie.. ehhhh lameriada....

co do innych dylematów... to ze zdziwieniem ;) stwierdzialem ;) ze dołożenie dodatkowych 512 MB ramu do posiadanych 256 MB w drastyczny sposób poprawiło jakoś gry...

fakt.. wstawki filmowe nadal się tną na początku.. ale.. już się przyzwyczaiłem.. może to kwestia biosy na moim radeonie.. ale nie odważe sie robić update.. kolega zrobił i ma teraz zastępczego matroxa G200 8MB ram... ;P

a wogóle to X2 rulezz.. Boże ... 3 noce z rzędu.. czy można kupić sen w kapsułkach ?!?
DerryFH
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

DerryFH wrote:co do innych dylematów... to ze zdziwieniem ;) stwierdzialem ;) ze dołożenie dodatkowych 512 MB ramu do posiadanych 256 MB w drastyczny sposób poprawiło jakoś gry...
Jak masz dostęp do taniego ramu :wink: lub więcej kaski, polecam upgrade do 1 GB lub więcej, to ilość optymalna w X2 i moje obecne marzenie :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
DerryFH
x2

Post by DerryFH »

Wiesz... Sauron obawiam się że teraz to bardziej Celeron mi przeszkadza niż brak 256 do 1 GB ;)

No ale na zakup P4 mnie na razie już nie stać.. może jak sprzedam kilku piratów...

aaa to nie ten świat nie ta rzeczywistość... ehh chyab zabiore się za pracę zanim nie do końca wywalą z tej firmy ;)
DerryFH
SwenGi
x2

Post by SwenGi »

Odgrzebuję "trochę" temat bo mam pewien problem. Posiadam WingMana Force 3D i pytanie brzmi, czy jest możliwość używania poruszania się w poziomie "strafe" przy użyciu joysticka i jak ewentualnie wy tego używacie ?

[edit] ech, nieważne, znalazłem w ustawianiu urządzenia sterującego ;)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”