[SCRIPT] Rename ships with Expression 3.4.1 (RSwE) X3:TC/AP Compatible [11/01/2015]

The place to discuss scripting and game modifications for X³: Terran Conflict and X³: Albion Prelude.

Moderators: Moderators for English X Forum, Scripting / Modding Moderators

Post Reply
Archaryon
Posts: 6
Joined: Tue, 30. Apr 13, 18:02

Post by Archaryon » Sat, 4. May 13, 19:16

Hi,

is there a way to have name of abandoned ships in a different color in the sector map menu??

I know that with X3TC XTM (and its scripts included), the abandoned ships appeared in blue, which was convenient to identify them, but I play with X3AP XRM right now and I don't have this "option"

Medevel
Posts: 106
Joined: Thu, 17. Jun 04, 14:40
x3tc

Post by Medevel » Sat, 4. May 13, 20:19

Archaryon wrote:Hi,

is there a way to have name of abandoned ships in a different color in the sector map menu??

I know that with X3TC XTM (and its scripts included), the abandoned ships appeared in blue, which was convenient to identify them, but I play with X3AP XRM right now and I don't have this "option"
I haven't looked into these before but i can look into it, and see if it can be done.

Greetings

Medevel
Posts: 106
Joined: Thu, 17. Jun 04, 14:40
x3tc

Post by Medevel » Sun, 9. Jun 13, 12:37

Hey Guys
sorry it took so long to implement the requested features,
but somehow i screwed my T-file after implementing the rename
Ownerless Ships - feature, and when times got busy again i had
no time to fix that, so i postponed the release :)

Any way i fixed the T-File,
and uploaded the new version today.
changes in 3.3:
  • Added Rename NPC Ships/stations requested by joelR
    Here you can Rename Ships/Stations belonging to an NPC Race
  • Added NPC Races to DN
  • Added NPC Races to AN
  • Added options to toggle Race for DN
  • Added options to toggle Race for AN
  • Added Category AL-Plugin options to clean up the menu
  • Rewritten Dynamic Naming to reduce Lag and Process Time,
    caused by the amount of ships/stations the NPC races own
  • Added an option to control the interval when DN refreshes
    the DN ship list, the interval is by default 3, means every
    third DN-Cycle, after the first Cycle, DN refreshes the DN
    ship list which takes some time, in addition this feature
    was not added to AN because AN only renames a ship one time
    and after that it skips the ship
  • Added *OR
    Adds the Ships Owner Race - Argon, Terran
  • Added *OA
    Adds the Ships Owner Race Abbreviation - Argon = Arg, Terran = Ter
  • Added Defaults for Argon, ATF, Boron, Goner, Khaak, Paranid
    Pirates, Split, Teladi, Terran, Xenon and Yaki to the T-File
  • Added option to edit NPC-Race defaults ingame
  • Added ingame-edited NPC-Race defaults to Export-To-T-File
  • Changed Edit Default Menu to stay open
  • Changed Edit Clipboard Menu to stay open
  • Changed Edit Wares Menu to stay open
  • Changed all defaults to use *TA instead of *TS
  • Changed *CL to feature Station classes
    most of them are custom class names, since X doesn't
    distinguish Weapon Fatories from Food Factories
  • Changed Station defaults to use *CL instead of *TN
    due to the changes made to *CL
  • Removed *ZN form every default because Autonaming would produce
    duplicate names on long term runs
    example: three times "Argon M3 Nov 28" looks more strange then
    three hundred times "Argon M3 Nov"
  • Changed *TN, *TS, *TA and *TP to filter out the maker race
  • Added ownerless ships default
  • Added Rename Ownerless Ships to Rename NPC Ships requested by Archaryon
  • Added Ownerless ships to AN
  • Added option to toggle Ownerless ships for AN
  • Added option to change Ownerless Ships default ingame
  • Added Ownerless Ships Default to the Export Function
  • Added Comments to exportet T-File

    Edit:
    • I somehow forgot to list that you can now select new custom classes,
      when renaming ships by class.
      the new Classes are custom classes for Stations like ShipYards or
      Solar Power Plants
      But i don't want to reupload all files because i forgot to list one change :)
as always if you encounter any bugs or problem don't hesitate, and
post your problem here, that's what the forum is for :)

Greetings

User avatar
joelR
Posts: 2008
Joined: Mon, 9. Jul 07, 23:33
x3tc

Post by joelR » Sun, 9. Jun 13, 14:15

Thanks Medevel! I really appreciate the additions.

User avatar
Klyith
Posts: 594
Joined: Fri, 6. Jan 06, 01:38
x3

Post by Klyith » Sat, 10. Aug 13, 01:29

Hey dude! Long-gone original author here, just dropping in to say thanks for keeping the RSwE script going. I didn't play much of the expansions, but I'm getting hyped for Reunion and decided to check out the old forums. Really glad to know people still use and enjoy this and you're adding to it.

Tritous
Posts: 899
Joined: Sat, 15. Jan 05, 17:20
x3tc

Post by Tritous » Mon, 14. Jul 14, 07:13

Firstly the script is really powerful. I've got a nice colour coded universe that lets me see just the info I want at a glance. I've not really had any issues with the use of the script (impressive given how rich it is).

I have, however, had an issue with messages from my ships returning with just a blank message from "unknown". Has anyone else with this script had a similar issue in the past?
Give a man a fire, he'll stay warm for a day
Set a man on fire, he'll stay warm for the rest of his life ;)

Medevel
Posts: 106
Joined: Thu, 17. Jun 04, 14:40
x3tc

Post by Medevel » Mon, 14. Jul 14, 10:23

Tritous wrote:Firstly the script is really powerful. I've got a nice colour coded universe that lets me see just the info I want at a glance. I've not really had any issues with the use of the script (impressive given how rich it is).

I have, however, had an issue with messages from my ships returning with just a blank message from "unknown". Has anyone else with this script had a similar issue in the past?
Hi Tritous, I am glad you like RSwE, and from my point of view i considered the blank unknown message bug as solved, since X3:TC patch 3.1 solved that one.
X3: Terran Conflict
Update 3.1 is Available!

With most of the EGOSOFT team now working full steam ahead on The Next Big Thing, there has been little time to attend to the little niggles that still exist in X3: Terran Conflict. It's very pleasing then that an opportunity has arisen for what is perhaps a final update for the game. There are no major features to speak of but a number of text, mission and other bugs have been squished in addition to a couple of fixes for the Balance of Power missions released with Update 3.0. It has taken a little while to get round to this due to other priorities but we appreciate your patience and hope you'll find the update a useful one.
  • Fixed occasional freeze issue in the Balance of Power mission
  • Fixed case where the Balance of Power achievement may not unlock
  • Some minor mission fixes
  • Fixed some map issues (for new games only)
  • Several text fixes
  • Fixed blank messages when object names are coloured by mods
  • Fixed several passenger transport missions which could break in some circumstances
  • Added Cargo Lifesupport System to Boron Angel
X3: Terran Conflict Update 3.1 can be found in our Download area.
Source : Here

If you could give me a few more information regarding your game i could try to reproduce the bug and try to solve it:
1. Your RSwE version also which install method (SPK/7z/ZIP)
2. Your Game Version including if TC or AP
3. (Optional) You suspect of throwing this bug, means which ship and which expression was used on it, don't worry if you don't know that one

Last but not least, @Klyith in case you will ever read this I was glad when I read your comment but I was just to busy to respond and then I simply forgot to respond. I hope the founding ideas of RSwE are still present and hope the script became to your liking. :)

Greeting Medevel

Tritous
Posts: 899
Joined: Sat, 15. Jan 05, 17:20
x3tc

Post by Tritous » Mon, 14. Jul 14, 18:24

Thanks for the fast reaction


Here is my info:
RSwE V3.3-09.06.2013 - Zip version installed with Cycrow's installer
X3 TC V3.2.0.1 (aka 3.2c)

for the names I use:
*Y01 = *CL *CL *KX*TS
*Y02-7 = <colour><Text> *Y01<Colour>*DN*LN
my ships are generally names *Y02 <personal name>, or just *Y03-*Y07 (for bulk ships)

the race names are similar, but not dynamic, and not part of this issue.
I have seen the issue both with bulk ships (ending in *DN*LN, or just a colour if you filter out the command tags) and my personal ships (which end in a coloured text). It is very reproducible as it affects not only scripts but also ships with a "notify me when command is finished".
Give a man a fire, he'll stay warm for a day
Set a man on fire, he'll stay warm for the rest of his life ;)

Tritous
Posts: 899
Joined: Sat, 15. Jan 05, 17:20
x3tc

Post by Tritous » Wed, 16. Jul 14, 06:42

some new information that may be relevant:

it's not all messages that appear as unknowns, but only ships. if my satellites are destroyed I get that alert, which includes the coloured sat name (*NV) and a multicoloured attacker name. It's only the messages from my ships (multicoloured, dynamic, names) that are missing
Give a man a fire, he'll stay warm for a day
Set a man on fire, he'll stay warm for the rest of his life ;)

User avatar
Saturn V
Posts: 5
Joined: Sun, 26. Oct 14, 08:18

Post by Saturn V » Mon, 27. Oct 14, 12:23

Really need 'Rename current ship with Default' and 'Rename current target with Default' options & hot keys

Or simply way to solve: Just add 'Insert default expression' at Enter Naming Scheme screen

Medevel
Posts: 106
Joined: Thu, 17. Jun 04, 14:40
x3tc

Post by Medevel » Tue, 28. Oct 14, 17:44

Hey guys after a year of no update to RSwE, I got a new version.
It's nothing big I just put in the requested function from Saturn V

Changes in the new Version
  • Added Insert the Default Expression requested by Saturn V
    This Option will show up in the Enter Namingsheme Menu if the class
    and race of the to renaming ship/s or station/s is accessable
    ex. rename all your TS or your current shipt/target
    but not if it could include multiple classes/races
    ex. all ships of a race or all ships running a certain script like
    Lucike's Scripts or Universe Trader
as always links are on the first page and I hope you like it

another thing
I failed to find anything wrong with my code, since I could not reproduce the error Tritous had. But after proofreading my own ReadMe
I got a new guess what could have gone wrong
From my ReadMe:
some charaters are forbidden
< opens an xml tag and is taboo use the xml-code: &lt; instead
> closes an xml tag and is taboo use the xml-code: &gt; instead
& X can't read it like that use the xml-code: &amp; instead
[ ] square brackets are a big taboo in X they are used by X's messagesystem
and if you use them in a name it will result in blank messages
hope this helps

Have Fun Guys and as always if you encounter any bugs or problem don't hesitate, and
post your problem here, that's what the forum is for

ryancastlemaine
Posts: 3
Joined: Wed, 17. Sep 08, 14:23
x3

Exporting a new T-file

Post by ryancastlemaine » Sat, 10. Jan 15, 09:52

Hi. When I replaced the 8860-L044.xml (for english) file with the new T-file that I exported (with my current presets), it puts readtext text in the shipnames.

e.g USS Buckingham ReadText8860-1306TP FOCH ReadText8860-1307UT 25

The formula for which is: *ON *KB*CL *TA *KW*TH *DN

*ON - USS Buckingham
*TA - FOCH - Federation Oberth Class Hauler

I usually change most of the defaults and that's why the need to export it. The script works fine when the original file is not replaced with the exported one.

Thank you for your excellent work.

Medevel
Posts: 106
Joined: Thu, 17. Jun 04, 14:40
x3tc

Post by Medevel » Sat, 10. Jan 15, 16:42

Hi ryancastlemaine,

the problem you encounter is, in my guess, because the exported T-file is somehow invalid, could be a simple error in the export script.
By default the exported T-file "should" be without flaw, but i will test this.
In the meantime could you send me your exported T-File,
via upload, and the link via PM,
or per email, send me a PM and i will reply with my email,
this could help finding the problem faster.

Greetings

Medevel
Posts: 106
Joined: Thu, 17. Jun 04, 14:40
x3tc

Post by Medevel » Sun, 11. Jan 15, 12:24

Hey Guys,
I didn't check the escape characters for the Export T-File function in the last version,
and since there was an typing error, any T-File exported with the version 3.4 was invalid.
Now they "should" be foolproof :)

Changes in the new Version
  • Hotfix for Export T-File function
    fixed the xml escape characters, I broke them with the last patch :(
Have Fun Guys and as always if you encounter any bugs or problem don't hesitate, and
post your problem here

Greetings

Mycu
Posts: 408
Joined: Fri, 28. Sep 12, 08:30
x4

Post by Mycu » Sat, 30. May 15, 13:46

I can confirm that this great script is compatible with Litcube's Universe :)
X3 AP 3.1 + XRM
X3 AP 3.1 + LU

User avatar
solarahawk
Posts: 257
Joined: Sat, 22. Dec 07, 23:18
x4

Post by solarahawk » Sat, 30. May 15, 17:44

Mycu wrote:I can confirm that this great script is compatible with Litcube's Universe :)
Eh, just because running a script in LU seems to work, that is not proof of compatibility. In this case, compatibility is relative.

After glancing through RwSE's scripts, there are potential issues with LU, but as a whole, it looks like they are minor and often fail out to acceptable default conditions that wouldn't seriously break anything.

Issues include:

* RwSE includes a bunch of checks for various script addons that could fight with RwSE for asset renaming, but LU has a couple of its own which are not recognized by RwSE. Fortunately, I don't think LU's auto renaming is dynamically refreshing, so even when it renames assets, RwSE can probably immediately auto-rename it back to the desired pattern without triggering a "renaming war."

* RwSE does not recognize or support renaming racial assets for the Phanon or OCV. Probably just as well, as I'm not sure how those plugins would take to that.

* LU extensively revamped ware IDs for ships and stations. RwSE's renaming rules for stations based on their type (EQ Dock, HQ, etc.) is based on a bunch of checks on the ware ids. Saturn Complex Hubs are not recognized by RwSE. (Which I had noticed back in XRM with LitQB's SCH mod installed.) Unrecognized stations fail out of the checks and just default to the generic "Station" renaming rule. This may also happen to other station types in LU.

Nutshell: RwSE is not 100% ready for LU, but it doesn't look like there are any game-breaking issues. *This is not a promise or guarantee.*

(I have kind of missed having RwSE around in LU, so when I get a chance, I may sit down and create a new version for us.)

Mycu
Posts: 408
Joined: Fri, 28. Sep 12, 08:30
x4

Post by Mycu » Sat, 30. May 15, 21:39

Thanks for detailed clarification solarhawk.
Haven't spotted any problems so far but I''m looking forward for RSwE LU version :)
X3 AP 3.1 + XRM
X3 AP 3.1 + LU

Medevel
Posts: 106
Joined: Thu, 17. Jun 04, 14:40
x3tc

Post by Medevel » Sun, 31. May 15, 00:25

Hey Guys,
solarhawk wrote:Nutshell: RwSE is not 100% ready for LU, but it doesn't look like there are any game-breaking issues. *This is not a promise or guarantee.*
Well to be fair RSwE was never intended to be compatible with LU, or any major overhaul mod, which change/add ID's.
There were no requests(i think) nor am I active enough in the forums to know the latest "must-haves" in X3 modding.
If this is a request, I can look into it.

RSwE does not call or interact with any script(beside its own), other than checking if they are running, and the standard MSCI,
so besides on "missing" all the "new stuff" in LU, there "should" be no problems.

LU seems to be an complex overhaul mod
Litcube's Universe is a complete overhaul mod for X3:Albion Prelude. It's my labour of love, 7 years in the making. There is very little of the game that I haven't touched.
which means that I ether have to add some major flag-checks or create a special LU version.

Well I can't promise anything, I first have to get a scope of LU's changes, which can take a while.

Greetings Medevel

User avatar
solarahawk
Posts: 257
Joined: Sat, 22. Dec 07, 23:18
x4

Post by solarahawk » Sun, 31. May 15, 00:53

Oh, for sure. You did a great a job covering a bunch of bases with different plugins like the Mk3 Improvement and Lucike's plugins.

I am in the middle of revamping a number of popular "oldies but goodies" for LU, so I am intimately familiar with its changes from vanilla. Just from my quick glance, it looks like the needed changes would be small enough that a version check for LU to run alternate code would be feasible. I did something similar for the Ship Browser plugin which I forked from the author's git repo and sent back to him.

It isn't a problem for me to make the changes and forward them to you. Might be a week or so down the road.

caishow2
Posts: 79
Joined: Wed, 3. Jun 15, 14:21
x3ap

Post by caishow2 » Sat, 6. Jun 15, 04:35

Please kindly people from the new to a download address, can not download

Post Reply

Return to “X³: Terran Conflict / Albion Prelude - Scripts and Modding”