[SCR] CODEA Weapon System [13th May 2010 X³:TC 3.1.14]

The place to discuss scripting and game modifications for X³: Terran Conflict and X³: Albion Prelude.

Moderators: Moderators for English X Forum, Scripting / Modding Moderators

Post Reply
User avatar
Saetan
Posts: 2977
Joined: Wed, 1. Feb 06, 20:26
x3tc

Post by Saetan » Sun, 27. Sep 09, 23:31

Hi Topcross
Topcross wrote:First off all, if you have a big escort of corvettes/frigates/destroyes (like I have) it is a pain to move around without hitting your own ships:D So maybe if possible could you add an option so your escort flys in some kind of formation too, like this they keep their distance from eachother and the carrier.
I see, with terran ships that problem gets more important. Once upon a time we already discussed that in the german board. The problem is the transporter device. It's quite limited in his range of about 4 kilometers. Lucike already extended this range for his script, but he doesn't like to develop "cheat" scripts.
Now I got the idea that could be solved by handling the wares from one ship to another to extend the range an indirect way. But I guess that wouldn't be easy to implement into the script.

Topcross wrote:Second one, when I want to start my patrol, I gotta do that in two different carriers (since they are spread out over two carriers). Would it be possible to link every ship on your support carriers to the codea of the main carrier? (Maybe this is already possible and then I must have missed that function, if so could anyone explain me how to do this please:D)
Yet the additional carrier is a quite independant carrier which just follows your carrier and gets his equipment from there. The routines for not attacking the same targets by multiple codea carriers are older.
It has also been already been a wish in the german board to use that carrier only als "extension" and control it from your own one.
I don't know if Lucike will ever change this but if he does, I guess with low priority. But maybe he talks about that by himself the next time he is here.


Topcross wrote:Third one, could you make it possible to have more than one supply tender and supply base because supplying sometimes goes quite slow with only one ship moving between the fleet and my base and since equipment docks can only stock a few of some missilies.
Vanilla EQ's are one of the largest craps in this game, in my opinion. You are already modified. You could also mod the storage capacity of your docks, buy a headquarter in the marodeur shipyard by teladidrone or buy an enhanced equipmentdock by myself. Then you would have enough cargo space for your supply. If you don't want to mod but only to use scripts, you could also assign your supplier to a own supply-complex.
Just as a hint from me.

Topcross wrote:Anyway, my first plan was to fill one carrier with bombers but once i started hiring the personnel needed to man them (Mechanics and Technicens (or however you write that lol)) I soon gave up as it is a pain to recruit them : first fly to a station and then sometimes wait for ages till they get there (or wait in seta just outside the target station and risk to miss em because they leave before you can dock). I then tried with a few scabbards but it was also quite hard to recruit em fast.
Firstly, you can only use one squadron of four bombers per carrier per time. Im not sure, if you liked to fill your carrier with more than that.
Anyway you can also let your personell be recruited automatically. Set a Lieutnant as pilot for a TP and send this TP to an argon equipmentdock, outpost or company headquarter. Everytime a military transport docks he will take every personell of his own race he can get. After some time of waiting and doing other things, you should have enough personell. Personell which you got to much can be fired after.

Regards,
Saetan

xWolfzx
Posts: 34
Joined: Fri, 14. Aug 09, 07:46
x4

Post by xWolfzx » Mon, 28. Sep 09, 12:21

A couple of issues,

I've equipped my m3+ fighters with this loadout: front hept, turrets pac (kea experimental) and i discovered that when they fire their turrets, they stow away their hept even if they are able to fire it at the enemy (which is infront of them) so i tested out one of them with pacs all around and that problem did not happen. So is it possible to switch off weapon switching or at least have an option for it? (Or whatever that is causing the problem =O)

Also, whenever i activate codea on my carrier, seta seems to go screwy, as in whenever i activate seta, the npc and my fleet, other then my playership decide to stop and not move, and they only move again when seta is deactivated. Deactivating codea seems to fix this problem for me.

User avatar
Saetan
Posts: 2977
Joined: Wed, 1. Feb 06, 20:26
x3tc

Post by Saetan » Mon, 28. Sep 09, 12:39

xWolfzx wrote:I've equipped my m3+ fighters with this loadout: front hept, turrets pac (kea experimental) and i discovered that when they fire their turrets, they stow away their hept even if they are able to fire it at the enemy (which is infront of them) so i tested out one of them with pacs all around and that problem did not happen.
Do the HEPT's stop to fire overall or do they just get reduced? This may be caused because of low laser energy. HEPT's are quite energy hungry and so they get reduced if laser energy is to low.
xWolfzx wrote:Also, whenever i activate codea on my carrier, seta seems to go screwy, as in whenever i activate seta, the npc and my fleet, other then my playership decide to stop and not move, and they only move again when seta is deactivated. Deactivating codea seems to fix this problem for me.
That's an X performance problem overall ... if your computer is under to much load X starts to stop/pause scripts. Especially SETA is affected often. You could try to reduce SETA factor.

Commander Zane
Posts: 283
Joined: Thu, 3. Aug 06, 05:23
x3tc

Post by Commander Zane » Mon, 28. Sep 09, 12:40

Had the same problem with my Heavy Centaurs, they'd just remove their Plasma Throwers and only use their Concussion Impulse Generator turrets.

xWolfzx
Posts: 34
Joined: Fri, 14. Aug 09, 07:46
x4

Post by xWolfzx » Mon, 28. Sep 09, 13:17

Thanks for the quick reply Saeten, regarding the hept problem, i opened the gun loadout window of my m3+ and the hept aren't install at all, they just sat inside the cargobay.

So i try removing them from my codea list, remove the weapons, put it back in, then add them back in. I checked my m3+ to make sure that the weapons are properly equipped and i launch them at an enemy. When my m3+ engage the enemy, i check their weapon loadout again and the hept were again sent back into their cargobays.

User avatar
Saetan
Posts: 2977
Joined: Wed, 1. Feb 06, 20:26
x3tc

Post by Saetan » Mon, 28. Sep 09, 13:26

After which time do they?

For examples, I just tested energy usage for HEPTs

HEPT:
Energy usage: 188MJ/s



Argon Nova Vanguard:
Max. Laserenergy: 5600MJ
Energy reload: 140MW

4x HEPT => 188 * 4 = 752MJ/s

I have been able to shoot just with front lasers for about 9 seconds until they were empty.

9s * 140MW + 5600MJ = 1260 + 5600 = 6860MJ
6860MJ / 752MJ/s = 9,12s



Argon Heavy Centaur:
Max Laserenergy: 14500MJ
Energy reload: 435MW

6x HEPT = 188 * 6 = 1128MJ/s

Only with the front lasers I could fire this time for about 21 seconds. If the turrets were equipped and firing, it would have been less.

21s * 435MW + 14500MJ = 9135 + 14500 = 23635MJ
23635MJ / 1128MJ/s = 20,9s

If the turrets would also fight with HEPTs, there would be 6 additional HEPT's ... double of energy usage, about the half of time firing.



So, it is sure they will stop using all their HEPTs for fighting as they don't have enough energy anymore which can be quite soon. If they have less hungry alternatives to fight they will use them if necessary, until there is enough of energy again. But afterwards they should use them again.

Until now I don't think that is a bug.


--- edit ---
xWolfzx wrote:When my m3+ engage the enemy, i check their weapon loadout again and the hept were again sent back into their cargobays.
Do you have other weapons as well on your M3+? Where they installed instead? What kind of target they were engaging? Did they have their HEPT's already fired?

What you could also look: How much weapon energy did they still have, while engaging/having the HEPTs uninstalled?

xWolfzx
Posts: 34
Joined: Fri, 14. Aug 09, 07:46
x4

Post by xWolfzx » Mon, 28. Sep 09, 14:12

They were engaging fighters, they were using their turreted pac, since they have a forward turret as they are m3+, and yes their energy are full/nearly full.

It happen the moment they launch from my carrier, and as mention they tuck their hept into the cargobay hence they are aren't even used.

User avatar
Saetan
Posts: 2977
Joined: Wed, 1. Feb 06, 20:26
x3tc

Post by Saetan » Mon, 28. Sep 09, 14:32

Just a summary to see if I understood correct:

You have the HEPT assigned to your kea experimental for front lasers. No other lasers have been asigned there. You have assigned PAC to the turrets and no other weapons too.

When starting to engage they have nothing installed in their front laser bays and are only fighting with their turrets?



Or did you have HEPT's and PAC's assigned to the front laser bays and there are just the PAC's installed but no HEPT's while fighting other fighters?

xWolfzx
Posts: 34
Joined: Fri, 14. Aug 09, 07:46
x4

Post by xWolfzx » Mon, 28. Sep 09, 14:43

Yup the 1st assumption is the correct one.

Commander Zane
Posts: 283
Joined: Thu, 3. Aug 06, 05:23
x3tc

Post by Commander Zane » Mon, 28. Sep 09, 14:46

So ships under CODEA can only use one weapon type for all slots?

User avatar
Saetan
Posts: 2977
Joined: Wed, 1. Feb 06, 20:26
x3tc

Post by Saetan » Mon, 28. Sep 09, 14:52

xWolfzx wrote:Yup the 1st assumption is the correct one.
That's seems to be weird. I guess we have to wait for Lucike here. As far as I know, that shouldn't be.

Commander Zane wrote:So ships under CODEA can only use one weapon type for all slots?
Per turret / front only one kind of lasers will be used because of different speeds of the lasers (and turret rotation). The slower laser would be very ineffective because the enemy would start to avoid getting hit before the slower ones would hit it. Only exception are HEPT and EBC which can be used the same time because of nearly similar speeds. Also EBC will be used if available if the energy for HEPT is low, as EBC needs no energy but ammunition instead.

Commander Zane
Posts: 283
Joined: Thu, 3. Aug 06, 05:23
x3tc

Post by Commander Zane » Mon, 28. Sep 09, 15:13

What you said before about xWolfzx problem, is the same thing I'm going through, I explained it before, with the Heavy Centaur having all HEPTs on foward ports and CIGs on the turrets then the HEPTs being removed in combat (With any ship, even capitals), so that's what I was asking on my previous post, if all weapons to include the turrets must be the same, like all [insert number of foward weapons + turrets] must be the same weapon.

User avatar
Saetan
Posts: 2977
Joined: Wed, 1. Feb 06, 20:26
x3tc

Post by Saetan » Mon, 28. Sep 09, 15:22

No, they don't have to be the same. I use Argon Nova's ... attacker version, don't know their english name ... equipped with HEPT's and PRG's in the front and PRG's in their turrets. I never recognized a problem ... but maybe because of the PRG's in the front I didn't recognize?

I will point Lucike to that problem.

xWolfzx
Posts: 34
Joined: Fri, 14. Aug 09, 07:46
x4

Post by xWolfzx » Mon, 28. Sep 09, 15:41

Most likely that only happen if they have turrets which have the same arc of fire as their main guns so if the turrets fire and are of different weapons than the main guns, the main guns does not fire. I've tried using a wing of venti and nothing went wrong with them.

Another thing i found out is that my keas will actually fire their main gun but only if the front turrets does not fire (it's on missile defence mode), but the problem will occur when the enemy start to fire back (as then the turrets will activate).

Commander Zane
Posts: 283
Joined: Thu, 3. Aug 06, 05:23
x3tc

Post by Commander Zane » Mon, 28. Sep 09, 16:27

You've given me an idea.

Post Reply

Return to “X³: Terran Conflict / Albion Prelude - Scripts and Modding”