Sprzet - kompy

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

User avatar
Sorkvild
Posts: 2798
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Fri, 19. Jul 13, 16:41

bufi wrote:
Sauron11 wrote: W grach 27" to ogromna różnica w stosunku do 22".
.
A jeszcze lepiej gra sie na 37'' ;) Z padem i w fotelu ;)
Jak dobrze, ze X obluguja pada :D


P.
Fajna sprawa bufi, masz u siebie taki setup do grania w X?
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Fri, 19. Jul 13, 18:24

SourVenom wrote:(...) a dopiero potem na szybko nową kartę graficzną z powodu projektu w szkole (dlatego taka słaba).
Hmm ta karta faktycznie musi nieco zamulać, parametry ma zdaje się podobne do GeForca 8800GT, czyli mojej starej. A teraz w co byś uderzał, jakbyś miał wybierać na swoje możliwości? Jakiś GTX serii 500, titan? :)


Co do wyświetlacza bufi'ego, na pewno wrażenia są nieziemskie, ale i miejsca pewnie trzeba trochę w pokoju mieć na panel, fotel i tą słuszną odległość pomiędzy nimi :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Fri, 19. Jul 13, 18:45

Co do karty to o dziwo pociągnęła na średnich Skyrima, NFS MostWanted 2012 i Far Cry 3. A jeśli patrzeć na moje możliwości budżetowe na dziś - to nie stać mnie nawet na pudełko po karcie graficznej :P . Liczyłem, że załapię w te wakacje robotę w firmie w której byłem w zeszłym roku - jednak się przeliczyłem. Ale nadzieja jeszcze nie zginęła ...

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Thu, 25. Jul 13, 21:44

Wiem o co chodzi, ćwiczyłem Skyrima na średnio-niskich detalach (ze względu na rozmiar i rozdzielczość natywną 22") z 8800GT. Wiem też co to długotrwały brak kasy, ale i moment w którym zaczyna jej starczać także na kartę z górnej półki.
Miło jest na coś długo pracować by sobie później to z przyjemnością kupić :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Fri, 26. Jul 13, 09:35

No ja tak miałem z kompem - na raz kupiłem sprzętu za ponad 1500zł i różnica była nieziemska. Zwłaszcza że przerzuciłem się na powyższy sprzęt z 1GB ramu i Intel pontium D 2x2.8 GHz.

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Fri, 26. Jul 13, 23:56

Hmm, za 1500 zł to nie pamiętam, żeby mi udało się kupić porządny sprzęt na 5-6 lat wstecz. Pamiętam zaś, że trzeba było przynajmniej 3000 zeta przygotować na nowego pieca, który w określonym czasie nie byłby super topowy, ale potrafiłby większość gier ruszyć w max detalach. Za te 1500 to był cały nowy komputer bez monitora, czy tylko główne części? Proc, karta, ram?
Ten mój z grafą 8800GT też kosztował mnie jakieś 3 tysie w swoim czasie. Płacąc 1500 musiałbym się liczyć z poważnymi wyrzeczeniami, a tych zawsze wolę unikać przy zakupie sprzętu. Na szczęście komp kupuje się raz na kilka lat (u mnie 4-5), więc jest czas dozbierać :)...
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Sat, 27. Jul 13, 08:48

Było tak. W 2010 Odkupiłem komputer od znajomego mojego ojca. Sprzęt marny - ale gdzie można dostać za 600zł komputer, monitor, głośniki, mysz i klawiaturę. Użytkowałem go spokojnie jakieś pół roku po czym poszła mi karta graficzna więc ojciec wziął go do pracy do działu serwisowego na diagnostykę. Okazało się, że trzeba najpierw wymienić zasilacz bo jest zagrożeniem dla reszty sprzętu (pisałem o tym wcześniej). Więc po 2 miesiącach oczekiwania kupiłem zasilacz, a miesiąc później kartę graficzną. Po pewnym czasie (jak zakupiłem Obliviona) okazało się że napęd już ledwo co zipie - czasami czytał płyty a czasami nie, więc trzeba było kupić nowy, i tak to jakiś czas działało. Rok temu załapałem pracę na wakacje z myślą o komputerze. Tylko że doszedłem do wniosku, że nie ma sensu kupować nowego sprzętu skoro połowa jest już wymieniona. Tak więc za zarobione pieniądze kupiłem RAM, płytę główną, procesor i chłodzenie, a przy okazji kabel który umożliwił mi podpięcie wieży. Miesiąc później kupiłem obudowę, a jakieś 3 miesiące temu dysk.

I tak się w skrócie przedstawia ewolucja mojego sprzętu.

EDIT
Zapomniałem dodać, że po zmianie płyty głównej nie mogłem już używać starej myszki i klawiatury (ma tylko jedno wejście PS/2), więc z pomocą przyszła mi siostra i dostałem od niej rzeczone peryferia tym razem z końcówką na USB.

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Sun, 28. Jul 13, 16:34

Hmm ciekawa historia. A jak kupiłeś nowa obudowę to samodzielnie wszystko przełożyłeś ze starej?
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Sun, 28. Jul 13, 22:02

Zawsze wszystko robiłem sam :P . No może oprócz pierwszego tygodnia gdzie strasznie grzał mi się procesor - wtedy okazało się, że chłodzenie się poluzowało. Kumpel pożyczył mi pastę a znajomy ojca pomógł założyć wiatraczek z powrotem. A swoją drogą do teraz nie umiem dobrze zakładać boxowego chłodzenia intela - to mnie po prostu przerasta.

User avatar
Sorkvild
Posts: 2798
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Mon, 29. Jul 13, 09:49

SourVenom wrote: A swoją drogą do teraz nie umiem dobrze zakładać boxowego chłodzenia intela - to mnie po prostu przerasta.
Przeciez ono nie rozni sie niczym od chlodzenia z innych firm. Sa koleczki montazowe, ktore trzeba odblokowac, osadzic w mocowaniach na plycie, docisk zdecydowany i zatrzask obracajac kazden z koleczkow. Nalezy miec wyczucie, plyta moze sie lekko ugiac, ale trzeba miec wyczucie - jednym slowem zdecydowanie lecz nie za mocno. Sam montowalem to sporo razy, ale przy pierwszych razach zawsze rece robily sie wilgotne ;)
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Mon, 29. Jul 13, 12:25

Ja nie umiem tego - jeden, dwa wejdą, a po naciśnięciu przeciwległego wyskakują. A chłodzenie które mam teraz jest montowane na śrubkach od spodu - o wiele lepsze i mniej stresowe rozwiązanie niż kołki-zatrzaski.

Sauron11
Posts: 6171
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x3tc

Post by Sauron11 » Mon, 29. Jul 13, 21:56

Ja to chłodzenie ćwiczyłem przy okazji poprzedniego sprzętu, zanim nałożyłem pastę i skręciłem wszystko, porobiłem kilka prób bez pasty, dokładnie przerabiając jak to działa krok po kroku, i w końcu opanowałem tą trudną sztukę...
Mi z kolei nigdy przenigdy nie wychodziło podkręcanie czegokolwiek, dwie lewe ręce w tuningu i w sumie obawa o przyszłość sprzętu. Wolałem uzbierać trochę więcej do proca i karty o wyższym taktowaniu niż ryzykować tuning. Zawsze pełen podziwu byłem dla podkręcających maszynki :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

User avatar
Sorkvild
Posts: 2798
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Mon, 29. Jul 13, 23:21

Producent plyt czesto sam zamieszcza w biosie mozliwsc podrecania metoda krokowa. Jest co calkowicie bezpieczne i pozwala wydobyc ze sprzetu troche wiecej. Jesli chcemy przekroczyc te wartosci to lepiej zaopatrzyc sie w wydajne chlodzenie bo inaczej bedzie zle, jesli cos ma pasc to zazwyczaj pada z przegrzania.
Swoja droga, nie wiem czy sobie zdajesz sobie sprawe, ze te pamieci jakie masz w obudownie przypadkiem nie wymagaja zwiekszonego napiecia? Sam o tym nie wiedzialem przez ponad tydzien od zakupu pamieci chodzily mi bardzo slabych ustawieniach co przekladalo sie na wydajnosc, dopiero przy demontazu obadalem stickera na ktroym pisalo ze nalezy im zaaplikowac 2.2V by dzialaly z moca nominalna :) Po zwiekszeniu woltazu w biosie odrazu bylo widac roznice.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

SourVenom
Posts: 293
Joined: Sat, 4. May 13, 13:59
x3tc

Post by SourVenom » Mon, 29. Jul 13, 23:54

Sorkvild - czy chodzi o mnie ? Jeśli tak to obejrzałem ram dokładnie przed założeniem go - byłem wręcz zafascynowany jego wyglądem. I nic nie zauważyłem. Natomiast w biosie zmieniłem taktowanie dla ram na maksymalne które było dostępne dla tego modelu.

A jeśli chodzi o overclocking to ja mam w biosie (Click Bios II) opcję boost - komputer sam stwierdza kiedy trzeba podnieść wydajność procesora i podnosi mnożnik. poza tym na forach czytałem że ten procesor można na chłodzeniu boxowym przetaktować do 4,5 GHz, więc na moim dałoby się dojś do 4,8-5 GHz spokojnie. ale ja wolę szanować sprzęt - większa temperatura skraca żywotność sprzętu, a zapłaciłem za niego nie mało (jak na moją sytuację finansową).

User avatar
Sorkvild
Posts: 2798
Joined: Thu, 8. Jun 06, 14:07
x3tc

Post by Sorkvild » Tue, 30. Jul 13, 09:55

Na boxowym chlodzeniu nie dawalbym wiecej niz 0,5 GHz w zal. od procesora. Zwyczajnie to chlodzenie nie daje sobie rady przy wiekszych temperaturach. Czy OC skraca trwalosc podzespolow na pewno tak jesli sa przegrzane i bez nalezytego chlodzenia.
W swojej karierze jeszcze nie slyszalem by procesor padl ze zuzycia, ta czesc jest praktycznie niezuzywalna. W moim stacjonarnym nieprzerwane od 2009 roku pracuje podkrecony E5300; 3.3Ghz oczywiscie na odpowiednim chlodzeniu, aczkolwiek jestem bliski jego wymiany na Quad Core Q9450. Roznica 10MB pamieci podrecznej oraz dwa dodatkowe rdzenia bedzie odczuwalna :)

Ps. Odnosnie pamieci to pytalem w strone Saurona. Warto sprawdzic ile zaleca producent, a jaki woltaz podawany jest z plyty.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Post Reply

Return to “Polskie / Polish Off Topic”