Mod : Apricot Gunbus Mod V3a AND Gunbus v3a for XTM

The place to discuss scripting and game modifications for X³: Reunion.

Moderators: Scripting / Modding Moderators, Moderators for English X Forum

User avatar
apricotslice
Posts: 13737
Joined: Sun, 16. May 04, 13:01
x4

Post by apricotslice » Tue, 2. Jan 07, 02:45

Big thanks to Saint-Ashley, who has updated the M6 extension commands for users of V2 and the Bonus Pack. Its also now allowing the M7 to also be used as a Mk3 trader.

Zip download is now on my HQ page.

Install over the top of existing scripts. The new version also replaces the original Egosoft file, so it no longer needs to be deleted.

User avatar
apricotslice
Posts: 13737
Joined: Sun, 16. May 04, 13:01
x4

Post by apricotslice » Thu, 4. Jan 07, 03:09

A problem has come up. Apparently the UT .pck isnt working, as the packing hasnt worked.

The download has been replaced, so if you got the new one already, please download it again.

The original instruction to delete the old file, now applies again.

Jakesnake5
Posts: 2874
Joined: Fri, 17. Feb 06, 05:55
x4

Post by Jakesnake5 » Thu, 4. Jan 07, 05:41

yes, .pck scripts will override .xml scripts. :D
Perfection is in the hands of God, we bags of dirt can only do the best we can©
Image
Modders are a source of ideas to help the Game Makers improve what they have made. Cherrish them, for they are the fruit of thy labors.©

Saint-Ashley
Posts: 1263
Joined: Sat, 3. Dec 05, 04:40
x4

Post by Saint-Ashley » Thu, 4. Jan 07, 07:47

Jakesnake5 wrote:yes, .pck scripts will override .xml scripts. :D
Jake... Im haveing a hard time packing an .xml script to .pck... Thats why its in .xml for now... :oops: :cry:

Jakesnake5
Posts: 2874
Joined: Fri, 17. Feb 06, 05:55
x4

Post by Jakesnake5 » Thu, 4. Jan 07, 08:24

Saint-Ashley wrote:
Jakesnake5 wrote:yes, .pck scripts will override .xml scripts. :D
Jake... Im haveing a hard time packing an .xml script to .pck... Thats why its in .xml for now... :oops: :cry:
Ah, easy to over come. Use Mod Manager to pack them, then use it to extract the files, but disable the decompression (checkbox). This will leave them in .pck state. (you'll be asked for Path, Keep Path and Decompression)

It's how I do my scripts.

I usually make a now mod file to do this with, so I don't have any extraneous items in it.
Perfection is in the hands of God, we bags of dirt can only do the best we can©
Image
Modders are a source of ideas to help the Game Makers improve what they have made. Cherrish them, for they are the fruit of thy labors.©

Saint-Ashley
Posts: 1263
Joined: Sat, 3. Dec 05, 04:40
x4

Post by Saint-Ashley » Thu, 4. Jan 07, 08:36

Didnt think of that... I was using X2tool and gzip from the X2 modders kit...

Jakesnake5
Posts: 2874
Joined: Fri, 17. Feb 06, 05:55
x4

Post by Jakesnake5 » Thu, 4. Jan 07, 08:38

I made a little help guide in the XFP forum:

Script Packing
Perfection is in the hands of God, we bags of dirt can only do the best we can©
Image
Modders are a source of ideas to help the Game Makers improve what they have made. Cherrish them, for they are the fruit of thy labors.©

radarhazard
Posts: 97
Joined: Thu, 28. Jul 05, 16:13
x3tc

Post by radarhazard » Sat, 3. Mar 07, 13:14

Hi, Apricotchaps! Tried it, it worked and it is good!. Nice to use trading commands with M6. Lots of enemies truly inconveneinced. Didn't lik losing Hyperion and M3+ ships. Hope this helps.
Here's to us!
Who's like us?
There's none like us,
And they're all dead.

User avatar
apricotslice
Posts: 13737
Joined: Sun, 16. May 04, 13:01
x4

Post by apricotslice » Tue, 13. Mar 07, 07:26

Version 2 of the Gunbus mod is now available for download.

Fully compatible with the X3 version 2 patches.

Contains 3 new ships, the tractor beam range mod, and allows all ship types other than m1 and m2 to act as an ST and UT.

It appears to be working fine for me, but let me know if you have any problems.

spoidz
Posts: 607
Joined: Sat, 6. Mar 04, 21:43
x3tc

Post by spoidz » Fri, 8. Jun 07, 01:19

Hello Apricotslice,

Just got back to playing my X3 and downloaded the V2.

I used cycrow to uninstall all of the old version and packaged the entire V2 mod and script files into a new spk.

I seem to be fine with my existing V1 gunbus and camels, but I can't find the new ships (colossus, mammoth) anywhere? The gunbus and camel are still the last items in the shipyard list. I see the scripts for them in the editor, do I have to manually run them to get them to activate?

I still have the gunbus and camel xsp's loaded from back in JAN07.

Am I missing something somewhere? Do I need to also load those new ship.xsp's from somewhere? Or does the mod include them and my original xsp's are making a conflict?

Also maybe not related and I just noticed, my Argon Shipyards all have 5 blank entries for 5192cr just above the gunbus and camel. I can order them and she says "transport ordered" but get an error message saying "trading not possible" as soon as I get the equip ship screen. There is no ship result sitting at the shipyard.

Thanks

User avatar
apricotslice
Posts: 13737
Joined: Sun, 16. May 04, 13:01
x4

Post by apricotslice » Fri, 8. Jun 07, 01:55

spoidz wrote:Also maybe not related and I just noticed, my Argon Shipyards all have 5 blank entries for 5192cr just above the gunbus and camel. I can order them and she says "transport ordered" but get an error message saying "trading not possible" as soon as I get the equip ship screen. There is no ship result sitting at the shipyard.
Very specifically related. Those are the 5 mod ships.

Uninstall the xsp's. You dont need those if you run the mod itself.

The blank entires would indicate that the t file isnt installed in the game. Which at a guess suggests that you didnt select the v2 mod before starting the game.

If you installed the mod from your own spk, double check that all the files have the correct paths on them and everything went into the correct place. Specifically check t\448686.

spoidz
Posts: 607
Joined: Sat, 6. Mar 04, 21:43
x3tc

Post by spoidz » Fri, 8. Jun 07, 05:02

Well, my bad, I went back and looked at my scripts in the manager and found that I have never used the mod before. Just the extended commands and the two xsp ships.

If I try to uninstall the two xsp ships (choose the mod instead of ship creator) it immediately deletes all my gunbus (including the one I'm in by exploding it) and camels. I can still recover my save with the mod enabled in manager but not selected in X3 and the xsp ships activated choosing the ship creator mod at load.

And no matter which way I've activated the mod (manager or manually paste) I still can't find the 448686 in the tfile.

I really don't want to lose my save, months and credits 1billion+.

I guess there isn't any manual way to enable that t-file is there?

Worst case I'll just have to forgo the new ships and wait until I really want to start a new game.

Thanks for the help

User avatar
apricotslice
Posts: 13737
Joined: Sun, 16. May 04, 13:01
x4

Post by apricotslice » Fri, 8. Jun 07, 07:37

spoidz wrote:If I try to uninstall the two xsp ships (choose the mod instead of ship creator) it immediately deletes all my gunbus (including the one I'm in by exploding it) and camels. I can still recover my save with the mod enabled in manager but not selected in X3 and the xsp ships activated choosing the ship creator mod at load.

And no matter which way I've activated the mod (manager or manually paste) I still can't find the 448686 in the tfile.

I really don't want to lose my save, months and credits 1billion+.
the 448686 is in the mod itself, so to use it, you have to select the mod.

Dont uninstall the xsp ships then. Just try selecting the new mod. See if it runs ok on the save as it is. In theory, the 2 ships should be in the same slots and so the game should use them as is.

If that doesnt work, email me the file with the ship creator ships in it and let me look at it. (I havent used it myself). It may be possible to send you back a modified mod, that leaves your xsp ships as they are and puts the v2 mod after them. If the save file is under 10megs, send that too, so I can test it.

spoidz
Posts: 607
Joined: Sat, 6. Mar 04, 21:43
x3tc

Post by spoidz » Fri, 8. Jun 07, 11:15

Well I found a small workaround. My save is probably too goofy to get this working as it should just by loading per normal. All other normal attempts either nuke the V1s or CTD.

I decided to try extracting the new ships from your V2 cat and then install them directly with the ship installer. I also left in the V1 gunbus and camel. It worked.

So now I have all my V1 still in game as well as the new V2 models. This is with selecting only shipcreator mod to play and V2 mod deleted.

Even with the new V2 cat/dat completely removed, as far as I know, I still have the 5 blank entries in the shipyard but all the V1/V2 models are available below that.

I removed the V2 ship scripts and left in the V2 autotrade and V2 extended command scripts. (could be source of blanks?)

I just bought a V2 Gunbus and everything seems to be working so far, but I haven't run it as trader yet.

Don't want to waste anymore of your time, this seems to at least let me keep all my V1s and add V2s and load my current save(s). I'll settle for that much for now.

Thanks again for the support and the mods.

spoidz
Posts: 607
Joined: Sat, 6. Mar 04, 21:43
x3tc

Post by spoidz » Mon, 16. Jul 07, 16:25

Sorry to bother again, I realize I'm not using your mod as written, but I am still enjoying your ships.

I have been trying to move to XTM with my existing game, and I haven't been able to keep the Apricot ships using the X3converter on a new restart.

I've tried existing ship creator and also Cycrow's 2.0 beta.

The Apricot ships will load into an XTM restart (X3Vanilla 2.0.02, BalaGi, Bonus 3.1.06) no problem showing up in the shipyards. Can buy new ones no problem.

But all the existing save ships imported with X3converter are overwritten by XTM and turned into fighters with totally new stats.

By chance have you tried XTM and have you used your modded ships with it?

Worst case I will have to sell all my existing Apricot ships and re-buy them after XTM restart, but was wondering if there is any chance of keeping them.

Thanks

Post Reply

Return to “X³: Reunion - Scripts and Modding”