3D Models and Stats Viewer : Version 2.0.3.2 (12th Dec 2010)

General discussions about the games by Egosoft including X-BTF, XT, X², X³: Reunion, X³: Terran Conflict and X³: Albion Prelude.

Moderator: Moderators for English X Forum

draffutt
Posts: 4286
Joined: Wed, 21. Feb 07, 18:46
x4

Post by draffutt » Sun, 15. Mar 09, 17:27

also for you to look at. viewer doesn't display all ships spawnable.

for instance there are the colossus which viewer lists and the colossus hauler which the viewer doesn't even list

there are 2 yaki mobile mobile pirate stations but the viewer only lists 1.
None of us is as smart as all of us. ~Ken Blanchard

TC player bug fixes
Reunion player bug fixes

exogenesis
Posts: 1557
Joined: Sun, 9. Sep 07, 15:39
x4

Post by exogenesis » Sun, 15. Mar 09, 23:46

If you click the 'show all' button in the 'Load Ships' dialog,
you should see both Colossi (Colossuses?) & both Yaki mobile stations.

Thanks for inputting though :)

Felt significantly rough today (I'm blaming garage bought cold meats), so no progress really.

Various changes have been made since the last version, but not yet
ready for a further release.

User avatar
ScRaT_GER
Posts: 1958
Joined: Tue, 8. Jan 08, 19:19
x3tc

Post by ScRaT_GER » Wed, 18. Mar 09, 17:43

Hi,
First: This app looks really great!
However I'm having some problems viewing the models in a 3d view.
The only views I get are Top, Side and Front, but not this "3d Render Window", although it is activated in the option bar.
How do I get it?

And a little bug:

Everytime I open the Viewer it says that the game path is invalid and I have to reselect it.
This is how it looks: Image

Greets,
ScRaT

exogenesis
Posts: 1557
Joined: Sun, 9. Sep 07, 15:39
x4

Post by exogenesis » Wed, 18. Mar 09, 21:29

The 3D render should automatically be seen, sounds like DX3D is not functioning properly in your viewer.
What GPU / OS are you using, theoretically it shouldn't matter, but...

Someone else previously mentioned 'chinese looking' characters like this,
what's in your registry for the string entry 'XPath' under the node
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\X3Models3DFunfair ?

Possibly this might be a problem with unicode characters in that string.

ianrobo75
Posts: 290
Joined: Mon, 13. Aug 07, 11:47
x4

Post by ianrobo75 » Wed, 18. Mar 09, 21:41

exogenesis wrote:Someone else previously mentioned 'chinese looking' characters like this,
what's in your registry for the string entry 'XPath' under the node
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\X3Models3DFunfair ?
key missing on my pc (vista sp1). I get the same issue. what strings do I add to the key (data obviously the x3tc path)?
Win7 Pro SP1 64-bit, Intel i7-3740QM @ 2.7GHz. NVidia Quadro K4000M (4 GB). 16 GB ram.

User avatar
ScRaT_GER
Posts: 1958
Joined: Tue, 8. Jan 08, 19:19
x3tc

Post by ScRaT_GER » Wed, 18. Mar 09, 21:56

What GPU / OS are you using
My System:

AMD Phenom X4 920
Radeon HD4870 1GB
4 GB RAM
Windows Vista 32-Bit

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\X3Models3DFunfair
Node: XPath -> 䈞睅 (these are exactly the "chinese looking" characters)

What should I put there?

Greets,
ScRaT

EDIT:

I've got another issue:
Sometimes, random ships/stations cannot be loaded. An error message appears, which says something like "Invalid argument found" (maybe not the exact text - the text appears in german).

NeverSnake
Posts: 4956
Joined: Thu, 9. Oct 03, 20:44
x3tc

Post by NeverSnake » Wed, 18. Mar 09, 22:48

After installing the latest 9.2 catalyst drivers for my 4850 the system bluescreens when I exit the viewer. As the previous 8.11 drivers were fine I'm assuming it's an ATI problem.
"There's an old story about the person who wished his computer were as easy to use as his telephone. That wish has come true, since I no longer know how to use my telephone" — Bjarne Stroustrup

exogenesis
Posts: 1557
Joined: Sun, 9. Sep 07, 15:39
x4

Post by exogenesis » Thu, 19. Mar 09, 01:20

ianrobo75 & ScRaT_GER
The key should have been filled in after you first browsed to your X3 directory.
It should simply be a string value with the X3 path in it

e.g. mine is currently
XPath REG_SZ D:\Games\X3TerranConflict14

If you add it yourself, it's possible it might get (re)mangled by the same bug
that isn't getting it right in the first place, when you next run the viewer.

I don't think Vista32 is a problem, or anything else in your system list,
I'm at a bit of a loss as to why you don't get the 3D view.

That invalid argument appears to be related to certain 'Nebula' backgrounds,
if you change to a 'picked nebula' background (in Options on the main menu),
you could pick a favourite one for now, as long as it's before redsplit,
as per draffutt's post:
draffutts's post

The text appears in German presumably because you've got a German Windows installation (I assume?),
maybe the non-english install is connected to the registry key bug somehow.


NeverSnake, that's a bit worrying about the new drivers, the viewer is driving DX3D in quite a
primitive way, so I hope it doesn't imply a driver incompatibility with 'older' style rendering code.

User avatar
ScRaT_GER
Posts: 1958
Joined: Tue, 8. Jan 08, 19:19
x3tc

Post by ScRaT_GER » Thu, 19. Mar 09, 11:14

Changing the Path to
C:\Spiele\X3 Terran Conflict (the game directory)
does not change anything.

However this is a minor Bug.
The invisible 3d render bothers me more.
I'm also using the newest Catalyst (9.2) drivers, but I don't get bluescreens.

Are you going/trying to fix this problem?

Greets,
ScRaT

ianrobo75
Posts: 290
Joined: Mon, 13. Aug 07, 11:47
x4

Post by ianrobo75 » Thu, 19. Mar 09, 11:45

exogenesis wrote:The key should have been filled in after you first browsed to your X3 directory.
e.g. mine is currently
XPath REG_SZ D:\Games\X3TerranConflict14

If you add it yourself, it's possible it might get (re)mangled by the same bug
that isn't getting it right in the first place, when you next run the viewer.
The Key (X3Models3DFunfair) was not there so I added it and added the string value (mine is XPath REG_SZ F:\Games\X3 Terran Conflict).
No difference when running the program, still the same error, the chinese characters does not appear to contain a valid X game.
Looking back in the registry the key is still there with the data I entered, I would surmise it didn't read it (a access rights issue?).
Win7 Pro SP1 64-bit, Intel i7-3740QM @ 2.7GHz. NVidia Quadro K4000M (4 GB). 16 GB ram.

exogenesis
Posts: 1557
Joined: Sun, 9. Sep 07, 15:39
x4

Post by exogenesis » Thu, 19. Mar 09, 15:54

ianrobo75 wrote:...access rights issue?...
could be, have had similar probs at work, might try setting the main key
as accessible to all, this was the workaround that worked (at work).
But Vista should at least make a temporary main key entry (per user,
even for HKLM entries).
ianrobo75 wrote:...Are you going/trying to fix this problem?..
Difficult to know what to do, since I can't see it here.
As a test, can you try reverting to 8.whatever drivers to see if that is OK?

ianrobo75
Posts: 290
Joined: Mon, 13. Aug 07, 11:47
x4

Post by ianrobo75 » Thu, 19. Mar 09, 16:51

I specifically set the permissions for myself for the HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\X3Models3DFunfair Key.
No change.
Win7 Pro SP1 64-bit, Intel i7-3740QM @ 2.7GHz. NVidia Quadro K4000M (4 GB). 16 GB ram.

NeverSnake
Posts: 4956
Joined: Thu, 9. Oct 03, 20:44
x3tc

Post by NeverSnake » Thu, 19. Mar 09, 17:30

ScRaT_GER wrote:I'm also using the newest Catalyst (9.2) drivers, but I don't get bluescreens.
Hmm, well I know ATI's installers tend to install incorrectly occasionally but even reinstalling the drivers didn't fix it.

They just released the 9.3s yesterday so I'll try them.

EDIT: I uninstalled the 9.2s, ran driver sweeper and installed the 9.3s and it's working now. I don't know whether it was a bad install or a problem with that specific driver but at least it's now fixed.
"There's an old story about the person who wished his computer were as easy to use as his telephone. That wish has come true, since I no longer know how to use my telephone" — Bjarne Stroustrup

User avatar
ScRaT_GER
Posts: 1958
Joined: Tue, 8. Jan 08, 19:19
x3tc

Post by ScRaT_GER » Thu, 19. Mar 09, 18:32

So you actually see the 3d render?

By now I tried all drivers from 9.3 (newest) to 8.11 (November 2008) without success. I think this pretty much excludes the possibility of a driver problem.

Are there any onther "things" (Runtime librarieres, etc.), which are needed?

Greets,
ScRaT

exogenesis
Posts: 1557
Joined: Sun, 9. Sep 07, 15:39
x4

Post by exogenesis » Thu, 19. Mar 09, 21:13

These are the required support dlls, but they are in the installation:
d3dx9_37.dll
MFC71u.dll
msvcr71.dll
x2fd.dll
zlib1.dll
& there would be a message-box error if they weren't there.

Must allocate some time on the viewer this weekend I think.

Post Reply

Return to “X Trilogy Universe”