*** FAQ X3, X3+XTM, X3:TC lista pytań ***

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Deady
Posts: 623
Joined: Tue, 22. Jun 04, 15:18
x2

Post by Deady » Sat, 26. Apr 08, 14:27

Jakby sie udalo jeszcze i nr pytania, i pytanie + odnosnik zmiescic w jednym wierszu bez przerw pomiedzy pytaniami.. to by calkiem ladnie i estetycznie wygladalo :)
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.

Balbinka
Posts: 60
Joined: Fri, 24. Aug 07, 10:44
x3tc

Post by Balbinka » Sun, 27. Apr 08, 12:59

Wiele razy zadawano takie pytania jak ?


1.jak zaczac co mam na poczatek robic czym handlowac .

2. znalazlam statek pozucony i nie moge go przejac dlaczego ?

3. przejelam statek typu M2 ale on nie chce instalowac broni na wiezyczka , co zainstaluje to zaraz ich brak dlaczego??? i czy jest na to rada ???.

4. ostatnio przejelam statek Xennonski typu J ale nie moge do niego zadokowac ?????

teraz moja uwaga dotyczaca Faq - bardzo bym prosila o nie podawanie takich informacji jak polozenie bram , gdzie znajde to czy tamto uwarzam iz takie zeczy to kazdy gracz powinien sam znajdowac chocby w ogniu piratow lub innych wrogow , a ze zginie kilka razy ??? i co z tego to tylko gra pozatym niech mysli , nauczy sie walczyc przynajmniej.

5 czym sa skrypty .
6 czym roznia sie scrypty od modow ( roznica i zastosowanie )
7 scrypty ulatwiajace rozgrywke
8 scrypty udrudniajace rozgrywke
9 mnie naprzyklad zastanawia jakie jest hierarchia statkow chodzi o klasy bojowe co jest najmocniejsze co najtrudniej ugrysc .
10 padlo takie pytanie: jak odblokowac dodatkowe profile .
11 jakie sa MODY i co one daja .
12 dlaczego musze updatowac gre do nr 2.5 .
13 czy mozna dodawac statki do gry ?? i skad je wziasc ??
14 no i mwreszcie ????? PORADNIK MALEGO MILIONERA .

pozatym ten FAQ powinien miec dodatkowa nazwe NP taka

FAQ- POCZATKUJACEGO PILOTA W X3.

dlaczego ??? a dlatego ze samo FAQ to wzasadzie gledzenie i kupa niepotrzebnych informacji sama tak to odbieram , pozatym kto czytal FAQ po wejsciu na ta strone ???? wydaje mi sie ze malo osob .

to narazie tyle jak cos mi wpadnie do glowy to napisze w nastepnym poscie .


zpozdrowieniami Joanna
w odleglych zakatkach galaktyki jest moj dom tam mnie szukaj .

User avatar
Opoxavier
Posts: 28
Joined: Wed, 20. Feb 08, 20:22
x2

Post by Opoxavier » Sun, 27. Apr 08, 19:34

Nie wiem czy dobrze pojmuje zasadę pytanie-odpowiedź do FAQ, jakby co to Yacek skopiuj a ja post usunę.

To było na forum (dla PAVLO)
Pytanie:

Nie chce mi sie bawic w wydobywanie rudy tudziez innych surowcow ukrytych w asteroidach? Pytanie czy to oplacalne? Rozumiem, ze nie musze osobiscie pilotowac statku by zgarniac rude?

Odpowiedź:
W nowym Bonuds Packu jest skrypt "Mobile Mining / Mineral Collection Software"
Do mobilnego górnictwa potrzeba:
1. Statek z możliwością zainstalowania w slocie broni Przenośnego Systemu Wiertniczego (Mobile Driling System w wersji ang.)
2. Full osłony statku w jakie może być wyposażony , oczywiście zakup Przenośnego Sysytemu Wiertniczego, Polecenia Specjalne MK1, polecenia Handlowe MK1 i MK2, Nawigacyjne MK1 i MK2, skaner minerałów, zbieracz rudy i dobrze by było żeby miał skaner tripleksowy ale przy dwukrotnym też da radę (ja osobiście dodaje jeszcze całą resztę bez napędu skokowego, teleportera i Polecenia Handlowego MK3).
3. Tak przygotowanemu statkowi dalesz polecenie rozkazy - specjalne - Zbierz Minerały (nie "Zbierz skały" - to co innego) i wybierasz sektor w którym to się ma oddbywać.
4. Statek doleci postawi boję (która będzię oznaczać co wydobywa) i zacznie wydobycie do pełnego wypchania ładowni.
5. Po wypełnieniu ładowni sam znajdzie bazę na sprzedaż minerałów (z pomocą twoich satelitów jesli masz postawione w sektorach zrobi to szybciej), zadokuje tam, sprzeda ładunek i wróci do wydobycia (pełen automat bez ingerencji gracza)

Koszt takiego górnika to 10% transakcji którą zawiera przy sprzedaży. Proponuje system Home of Light (duże zapotrzebowanie na Krzem tu i w Argon Prime, bez kopalni). I jeszcze podobno po umieszczeniu w nazwie statku nazwy minerału (ore lub silicon) będą wydobywać tylko dany minerał, choć ja tego nie stosuje, ponieważ górnicy sami określają na jaki minerał jest zapotrzebowanie i ten wydobywają.

_Drobne Korekty_

Link http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... highlight=
THE END




Te pytania i odpowiedzi są już moje (pochwalę się)

Pytanie:
Co to są polecenia zwiadowcze i do czego służą

Odpowiedź
Po zakupie poleceń zwiadowczych statek otrzyma dodatkową możliwość odkrywania sektora.

1. Wchodzimy w Rozkazy - Nawigacyjne - Zbadaj sektor
2. Wybieramy sektor który mamy odkryć
3. Wyznaczamy strzałkami z klawiatury numerycznej pozycji startowej z jakiej zaczyna statek zwiad i dajemy ENTER.
4. Pojawi się okno gdzie wpisujemy wartość liczbową (oznaczającą ilość kilometrów), która określa w jakim promieniu poziomym sfery od punktu startowego zwiad będzie wykonywany ENTER.
5. Druga liczba to wartość liczbowa promienia pionowego od punktu startowego ENTER.
Statek rozpoczyna zwiad odkrywając sektor w poziomie i pionie. W zależności od zainstalowanego skanera (dwu czy trzy -pleksowego) będzie wykonywał kilka okrążeń wokół punktu startowego, aż odkryje na zadanych promieniach sektor.

THE END

Pytanie:
Do czego służy automat dokujący?

Odpowiedź:

Automat dokujący wraz z teleporterem pozwala na automatyczne dokowanie z odległości mniejszej niż 5km do stacji (od razu pojawiasz się w stacji i nie musisz czekać aż statek podleci i wykona manewr dokowania).

Potrzeba wykonać następujące czynności:
1. Wybieramy ENTER (w przestrzeni) - Opcje - Sterownie - Gra i w temacie "Ulepszenia" (na dole okna) jest pozycja "Automat dokujący" przypisujemy mu odpowiadający mu klawisz (u mnie Shift+W). Akceptujemy zmiany i wracamy do gry.
2. Od teraz zaznaczamy stację do której chcemy dokować, dajemy Shift+D (dokowanie) i jak statek na autopilocie podleci na odległość mniejszą niż 5km naciskamy Shift+W (lub inny przypisany klawisz). Statek od razu znajdzie się na stacji.

Do niektórych stacji (zwłaszcza kopalni) nie da się automatycznie dokować ponieważ jej średnica liczona od środka stacji jest większa niż 5km. W takim wypadku pojawi się komunikat "Nie znaleziono stacji do dokowania". Taki sam komunikat pojawia się jęśli próbujemy zadokować do stacji z większej odległości niż 5km (Statki M6 i TL potrzebują być około 4 km od stacji). Oddokowanie po takiej procedurze normalnie. Gdyby ktoś potrzebował zwiać z ciężkiego boju nieocenione :wink:
THE END

Dalej nie piszę bo nie wiem czy taka forma ma być.
Last edited by Opoxavier on Sun, 27. Apr 08, 19:47, edited 1 time in total.

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Sun, 27. Apr 08, 19:40

OK, dzięki. Przekleję do jutra.
Jakby problem był już opisywany w jakimś temacie i jakbyś znalazł ten temat, to jeśli możesz wklej linka do niego, wtedy doda się tez do FAQ linka do tematu gdzie będzie można dalej dyskutować/pytać o tym problemie.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

User avatar
Opoxavier
Posts: 28
Joined: Wed, 20. Feb 08, 20:22
x2

Post by Opoxavier » Sun, 27. Apr 08, 19:46

To jeszcze to:

Pytanie:
W podstawowym X3 niestety nie da sie dokowac mniejszymi statkami do korwet, a szkoda.
Czy jest jakis addon lub mod za wyjatkiem kobyl typu xtm, ktory pozwala dokowac mniejsze stateczki do korwet ?

Odpowiedź:
Mam ten skrypt i używam go pół miesiąca (do dokowania TS i M6 do TL, M5 do M6 nie próbowałem, ale M5 ma tą komendę więc powinno działać) bez zastrzeżeń (no może poza jedną, że jest ReadTXT, ale nie bardzo mi przeszkadza).
Po podmianie plików w menu statku który ma zadokować do TL - rozkazy - nawigacyjne - na samym dole mam polecenie ReadTXT coś tam. Daje na niego wskazuje sektor gdzie mam TL i wskazuje TL. Jak statek podleci na odległość bliższą niż 5 KM (4km dla M6), to automatycznie znika i pokazuje się w hangarze TL. Oczywiście aby tak dało się zrobić TL musi posiadać zainstalowany teleporter (choć w moim przypadku mają go oba statki).
Żeby oddokować od TL trzeba całą operację powtórzyć tz. menu statku który ma oddokować - rozkazy - nawigacyjne - na samym dole klikamy ReadTXT - wskazujemy sektor gdzie jest TL i później samego TL. Wtedy TS ładnie stanie obok TL w oczekiwaniu na dalsze rozkazy.
Jeszcze jedno zgodnie z opisem skryptu należy pamiętać, że nie wolno siedzieć w statku którym chcemy zadokować do TL bo niestety zawiesimy grę (dokładnie do zostaniemy w przestrzeni w niewidocznym statku bez możliwości nawigacji - sprawdzałem.) UFF.. trochę tego ale w ten sposób zwiększam ładowność Orki do 100.000 jednostek. Z większymi statkami nie próbowałem, bo nie posiadam...

Link http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... c&start=15

Poprzednie dodaje przez edycję.

Deady
Posts: 623
Joined: Tue, 22. Jun 04, 15:18
x2

Post by Deady » Sun, 27. Apr 08, 19:58

Jak juz chcecie wspomagac Yacka - zwroccie uwage na dlugosc pytania. W jednym wierszu ma sie zmiescic :)

jk16
Posts: 131
Joined: Mon, 28. Jan 08, 17:12

Post by jk16 » Sun, 27. Apr 08, 23:47

Yacek:
Nie chcę Ci truc dupy (PMy), bo masz w cholerę roboty. Nie mam też zbyt wiele wolnego czsu (z wyjątkiem nocy), ale chciałbym coś wnieśc do forum od siebie. Pytanie: czy pomoże przetłumaczenie tematów zawartych w oficjalnym FAQ XTM (nie chciałbym naruszyc praw autorskich). Osobiście wydaje mi się, że nic nie stoi na przeszkodzie, bo gra jest jedna i pytania/odpowiedzi są identyczne.
Jeśli tak, to czy tu to umieszczac?
Pozdrawiam

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Sun, 27. Apr 08, 23:55

Jeśli możesz? Może daj próbkę na PM, zobaczę czy warto.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

jk16
Posts: 131
Joined: Mon, 28. Jan 08, 17:12

Post by jk16 » Mon, 28. Apr 08, 17:22

OK - biorę się za to. Wybiorę na razie kilka moim zdaniem dośc potrzebnych i powszechnych.

User avatar
Yacek
Posts: 3157
Joined: Wed, 18. Jul 07, 11:44
x3tc

Post by Yacek » Mon, 28. Apr 08, 17:44

Dzięki. Czekam na wyniki. :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
Image

User avatar
LeWaR
Posts: 1472
Joined: Sat, 8. May 04, 16:33
x3tc

Post by LeWaR » Mon, 28. Apr 08, 18:15

Jak miło popatrzeć że ziarno przynosi plony :)
To tak jak w "Powrót żywych trupów": - Przyślijcie więcej ludzi...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude

Deady
Posts: 623
Joined: Tue, 22. Jun 04, 15:18
x2

Post by Deady » Mon, 28. Apr 08, 18:24

Okres tylko wzrostu - czteroletni moze budzic kontrowersje :D

User avatar
Michal.R
Posts: 264
Joined: Fri, 3. Sep 04, 22:11
xr

Post by Michal.R » Mon, 28. Apr 08, 23:25

1. Gdzieś na forum jest topic o problemie z Kwaterą Główną w opcjach startowych XTM i stoczni xtm, też warto by zawrzeć to w FAQ :)

2. " Jakie są wymagania gry? Dlaczego ona mi tak strasznie się tnie i wolno działa? Przecież spełniam wymaganie... " itd. i itp. http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=170033&start=0
"There is no spoon!"

Current PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277
Old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)

User avatar
LeWaR
Posts: 1472
Joined: Sat, 8. May 04, 16:33
x3tc

Post by LeWaR » Wed, 30. Apr 08, 11:59

P: Jak sprzedać coś, czego nie można sprzedać?
O: Płyty, materiały reklamowe, łuski i skorupy pozostałe po smokach i chrząszczach można sprzedać wraz ze statkiem, tzn należy mieć te towary w ładowni sprzedawanego statku. Nadają się do tego zdobyte myśliwce.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude

Deady
Posts: 623
Joined: Tue, 22. Jun 04, 15:18
x2

Post by Deady » Fri, 2. May 08, 09:56

Dodam Ci kolejne, bo stagnacja na forum ;)
jak zaprzyjaznic sie z paranidami - link
promien holowniczy i przelot przez bramy link

Post Reply

Return to “Polskie / Polish X-Forum”